Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 0:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 A to jak usprawiedliwić? 
Autor Wiadomość

O to chodzi żebyś nie manipulował i nie podawał się za ucznia Jezusa. Dość już na świecie osobników którzy manipulują zasłaniając się pięknymi ideami różnego pochodzenia (często również chrześcijańskimi).

Skoro jest nie zabijaj jak wytłumaczyć istnienie rzeźni.

"Nie zabijaj" znaczy nie zabijaj a nie nie zabijaj ludzi albo nie zabijaj przyjaciół ale zabijaj wrogów czy przestępców

Nie twierdzę że to rozsądna zasada np w odniesieniu do bakterii, wirusów, komarów itp.

Ale takie jest jej brzmienie. Reszta to raczej widzimisiowe interpretacje. Bóg nie był zbyt precyzyjny. ;)

Pn lip 07, 2008 9:38

Pn lip 07, 2008 9:39
zbanowany na stałe

Nigdzie nie piszę , że wszyscy Ateiści są źli .

Jasne. Piszesz jeno,że wszyscy ludzie którzy robią coś złego są Ateistami.

Pn lip 07, 2008 9:48

Skąd się biorą takie stereotypy i czy opisują prawdę? Już wielokrotnie słyszałem podobne opinie :
Cytuj:
W pewnym środowisku ( czytaj : chłopskim)- pies , kot, koń, krowa to przedmioty! Mozna kopać, bić, więzić na krótkim łańcuchu. Można głodzić , obdzierać ze skóry, podpalać! Na to wszystko jest przyzwolenie "rodziców" , sąsiadów- którzy chociarz widzą to wszystko nie mogą reagować z obawy o spalenie gospodarstwa ,pobicie itp. Sąd jest od tego by ocecnić czy zostało naruszone prawo i jaką kare orzec.Jeśli teraz nie ma reakcji na takie zwyrodnialstwo- to jutro ci kaci mogą podpalić człowieka - ku uciesze gawiedzi!.(O ile znam życie to teraz na wsi są bohaterami!)

Pn lip 07, 2008 10:13

Seweryn napisał(a):
Nigdzie nie piszę , że wszyscy Ateiści są źli .

Jasne. Piszesz jeno,że wszyscy ludzie którzy robią coś złego są Ateistami.

Zgodzę się z przedmówcą. Tak właśnie piszesz o Ateistach. Piszesz Sewerynie o tym, że kto czyni zło nie przestrzega zasad, których uczył Jezus. Tylko, że większość z owych zasad (dotyczących bezpośrednio relacji z bliźnimi) każdy człowiek ma "zakodowane w głowie". Są to ogólnie przyjęte normy społeczne. Są one "oczywistą oczywistością" dla większości ludzi. I nie rozumiem, dlaczego sądzisz, że tylko Jezus może nam je "wyłożyć". Nie wiem dlaczego piszesz, że oszukuję samą siebie. No i jeszcze jedno, mógłbyś odpowiadać na pytania, które Ci zadaję. Jak dotąd nie odpowiedziałeś mi skąd wiesz, że owi chłopcy byli ateistami? Czy oni ci to powiedzieli? Bo z Twoich poprzednich postów, można jasno wywnioskować, że skoro zrobili to co zrobili to Ateistami są.

Pn lip 07, 2008 10:27
ale z tego wynika że i Seweryn jest ateistą bo chyba nie twierdzi że nie popełnia wykroczeń względem praw jezusowych...

a jeśli tak twierdzi to już popełnia takie wykroczenie...

paragraf 22 ;-)

i jak Sewerynie-ateuszu się czujesz jako niewierzący?

Pn lip 07, 2008 11:59

Jak dotąd nie odpowiedziałeś mi skąd wiesz, że owi chłopcy byli ateistami? Czy oni ci to powiedzieli? Bo z Twoich poprzednich postów, można jasno wywnioskować, że skoro zrobili to co zrobili to Ateistami są.

Ty chyba nienormalna jesteś :o
Skoro zrobili co zrobili, to chyba jest jasne i logiczne, że są ateistami!
Przecież uczniami Jezusa to raczej oni nie byli, prawda?
Bo Jezus czegoś takiego nie nauczał.
A skoro nie nauczał, to samo przez się rozumie się, że nie mogli być Jego uczniami, czyli ateistami byli.
Bo nie wierzyli w Boga w Trójcy Jedynego.
A jak ktoś w Boga w Trójcy Jedynego nie wierzy, to raczej nie jest wierzącym, tylko ateistą!
Tak więc Twoje pytanie pozbawione jest sensu, bo logicznie wychodzi, że oni w Boga nie wierzyli, więc są ateistami!!!!!!!!
A jak ktoś jest ateistą, to w Boga nie wierzy, stąd takie.....

Pn lip 07, 2008 19:52

Nie czyń drugiemu co Tobie niemiłe

Hmmm, A jeśli [hipotetycznie] jestem masochistą i/lub w cierpieniu widzę drogę duchowego doskonalenia [cóż za oryginalny pogląd w tym kraju], to...

Cytuj:
Kiedyś też było modne palenie osobników współgatunku.
No ale ci, którzy jarali swoich bliźnich, pewnie nie mieliby sumienia podpalić psa, bo są uczniami Jezusa, tak jak Seweryn

No coś Ty, żaden pies nie zgrzeszył herezją i odszczepieństwem, nawet jakby obsikał wizerunek papieża.

Pn lip 07, 2008 20:09

Hmmm, A jeśli [hipotetycznie] jestem masochistą i/lub w cierpieniu widzę drogę duchowego doskonalenia [cóż za oryginalny pogląd w tym kraju], to...
Cytuj:
Zapisz się do Opus Dei ;-)

Cytuj:
No coś Ty, żaden pies nie zgrzeszył herezją i odszczepieństwem, nawet jakby obsikał wizerunek papieża.

- Olać to!
powiedział pies...

Pn lip 07, 2008 20:18
ja nadal twierdzę że Seweryn to czasem ateista.

Pn lip 07, 2008 23:51

Proponowałebym wrócić jednak do tematu wątku.

Wt lip 08, 2008 9:14

Ty chyba nienormalna jesteś :o
Skoro zrobili co zrobili, to chyba jest jasne i logiczne, że są ateistami!
Przecież uczniami Jezusa to raczej oni nie byli, prawda?
Bo Jezus czegoś takiego nie nauczał.
A skoro nie nauczał, to samo przez się rozumie się, że nie mogli być Jego uczniami, czyli ateistami byli.
Bo nie wierzyli w Boga w Trójcy Jedynego.
A jak ktoś w Boga w Trójcy Jedynego nie wierzy, to raczej nie jest wierzącym, tylko ateistą!
Tak więc Twoje pytanie pozbawione jest sensu, bo logicznie wychodzi, że oni w Boga nie wierzyli, więc są ateistami!!!!!!!!
A jak ktoś jest ateistą, to w Boga nie wierzy, stąd takie.....

O widzę, że się znalazł drugi Sewerynek :lol: co za głupek.
Jak już pisałam wcześniej wszyscy ludzie popełniają grzechy. Nie ważne czy Ateiści czy Katolicy. To, że ktoś jest uczniem Jezusa, nie oznacza, że czegoś takiego (jak podpalenie psa) zrobić nie może. Może i to jak najbardziej. Powinien przestrzegać zasad, których nauczał Jezus, ale wszyscy wiemy (i Katolicy owszem wiedzą też), że każdy człowiek jest omylny, słaby i popełnia grzechy. Tylko Wasz Bóg jest Wspaniały i Cudowny i się nie myli. Katolicy popełniają różne grzechy czy tego chcesz mój drogi czy nie. I radzę się z tym pogodzić, a nie pisać kompletne bzdury o "świętobliwości Katolików", bo to jest kpina po prostu.

Wt lip 08, 2008 10:04

hej, on to chyba z ironią napisał, przynajmniej ja tak to czuję 8)

Wt lip 08, 2008 10:22

hej, on to chyba z ironią napisał, przynajmniej ja tak to czuję 8)

być może, ale zawsze fajnie się pospierać (tak na wszelki wypadek) :mruga:

Wt lip 08, 2008 10:45

Chyba logiczne jest, że uczniowie Jezusa nigdy nie grzeszą. Przykładem jest Seweryn.

Jan Paweł 2 spowiadał się bo był ateistą - to logiczne. :D

Wt lip 08, 2008 10:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona