Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 10:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 A to jak usprawiedliwić? 
Autor Wiadomość

Ty chyba nienormalna jesteś :o
Skoro zrobili co zrobili, to chyba jest jasne i logiczne, że są ateistami!
Przecież uczniami Jezusa to raczej oni nie byli, prawda?
Bo Jezus czegoś takiego nie nauczał.
A skoro nie nauczał, to samo przez się rozumie się, że nie mogli być Jego uczniami, czyli ateistami byli.
Bo nie wierzyli w Boga w Trójcy Jedynego.
A jak ktoś w Boga w Trójcy Jedynego nie wierzy, to raczej nie jest wierzącym, tylko ateistą!
Tak więc Twoje pytanie pozbawione jest sensu, bo logicznie wychodzi, że oni w Boga nie wierzyli, więc są ateistami!!!!!!!!
A jak ktoś jest ateistą, to w Boga nie wierzy, stąd takie.....

Oczywiście. Za całe zło na świecie odpowiedzialni są ateiści. Katolicy za to twierdzą, że życie dziecka jest ważniejsze od życia matki, że zdzieranie skór ze zwierząt jest normalne. Czy wasz miłosierny Bóg nie uczył, że życie każdej istoty jest tak samo ważne? Sam Jezus był kuszony przez szatana. To jest czysta hipokryzja: pamiętać o naukach waszego wspaniałego i miłosiernego Boga tylko wtedy, gdy pasuje nam to do naszej tezy. Czy wybiórcze stosowanie nauk Boga, nie jest powodem ekskomuniki?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Wt lip 08, 2008 11:09

No i gdzie te katolickie protesty przeciwko złemu traktowaniu zwierząt.
Pewnie to temat niewarty uwagi dla wyznawców jedynej prawdziwej religii bo Bóg ma cierpienie zwierząt w nosie :)

Cytuj:
"Człowiek ma się posługiwać stworzeniami w całej tej mierze, w jakiej pomagają mu w osiągnięciu jego celu; zaś w tej mierze ma się ich pozbywać, w jakiej są przeszkodą do tegoż celu."
św. Ignacy Loyola ES 23

Z takim podejściem nikt mnie nie przekona że chrześcijaństwo jest tą prawdziwą religią.

Wt lip 08, 2008 11:54

Dokładnie! KK jedynie powie, że papierz potępia podobne praktyki...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Wt lip 08, 2008 12:45

No i gdzie te katolickie protesty przeciwko złemu traktowaniu zwierząt.

A są jakieś ateistyczne protesty przeciwko złemu traktowaniu zwierząt? - Nie.

Są protesty przeciwko złemu traktowaniu zwierząt i uczestniczą w nich ludzie z różnymi światopoglądami.
Są ludzie, którzy źle traktują zwierzęta. I oni też mają różne światopoglądy.

Przed chwilą pojawiła się krytyka dotycząca tego, że Seweryn pisze, że każdy kto czyni źle to ateista. Zastanówcie się jak bardzo wasze wypowiedzi są odległe od tego co nie podoba się wam u niego.

Oficjalnie stanowisko na ten temat zostało wyrażone w Katechiźmie Kościoła Katolickiego i jest ono obowiązujące w stosunku do ludzi, którzy się z nim identyfikują.

R6 napisał(a):
Pewnie to temat niewarty uwagi dla wyznawców jedynej prawdziwej religii bo Bóg ma cierpienie zwierząt w nosie :)

A kto tak twierdzi?

Wt lip 08, 2008 13:50

Nie ma wątpliwości, że bandyci najpierw podpalili młodego psa, potem kopali go i deptali. Bawili się przy tym, biegając za zwierzakiem i nagrywając go na telefon komórkowy. W tle słychać męskie i kobiece głosy oraz wulgarne komentarze. Nie wiadomo, czy pies zdechł w wyniku obrażeń. Film urywa się bowiem, gdy wymęczona psina leży w bezruchu na trawie.

A może dzieci się tego uczą z lektur szkolnych?
Czytaliście taką książkę dla dzieci 'porwanie w tiutirlistanie'? chyba Żuławskiego albo jakieś podobne nazwisko. to chyba była lektura kiedyś.
Tam były opisany okropny sposbób dręczenia zwierząt w tym wypadku akurat kota. Złapali kota, związali wsadzili lejek do mordki i wlewali mleko tak że aż spuchł cały. Jak ja bym był kotem to już wolałbym być wrzucony do kojca z psami albo wsadzony do pieca jak siostra janka muzykanta. pomijając już to że podrośnięte koty nie lubią mleka, wolą mięso.
A'propo znacie jakąś odtrutkę na zatrucie mlekiem i przetworami? wydaje mi się - tak intuicja - że coś kwaśnego mogło by zadziałać przeczyszczająco, może kwas chlebowy?

Wt lip 08, 2008 13:55

hej, on to chyba z ironią napisał, przynajmniej ja tak to czuję 8)

Przynajmniej jeden się znalazł, który zakumał o sso siem rozchodzi ;-)
Oczywiście chciałem trochę sparodiować tok rozumowania Sewerynów i im podobnych i chyba mi się nawet udało, skoro Black Rainbow porównał mnie do Seweryna i nazwał głupkiem :lol:

Wt lip 08, 2008 16:25

Oczywiście. Za całe zło na świecie odpowiedzialni są ateiści. Katolicy za to twierdzą, że życie dziecka jest ważniejsze od życia matki, że zdzieranie skór ze zwierząt jest normalne. Czy wasz miłosierny Bóg nie uczył, że życie każdej istoty jest tak samo ważne? Sam Jezus był kuszony przez szatana. To jest czysta hipokryzja: pamiętać o naukach waszego wspaniałego i miłosiernego Boga tylko wtedy, gdy pasuje nam to do naszej tezy. Czy wybiórcze stosowanie nauk Boga, nie jest powodem ekskomuniki?

Za całe zło na świecie odpowiedzialni są ludzie którzy postępują inaczej niż naucza Jezus czyli nie wierzą w sens jego nauk . Kto nie wierzy w sens nauk Jezusa ? ...

Wt lip 08, 2008 19:10

Jakieś 4 miliardy wyznawców "konkurencyjnych" religii...

Wt lip 08, 2008 19:22

Ja niewierzę w sens nauk Jezusa. I co mi zrobisz? Przeklniesz mnie? Proszę bardzo! Będę miał drugą klątwę do kolekcji... Chrześcijanie bardzo dziwnie traktują nauki Jezusa. Bo czy wasz Bóg kazał rozpętać krucjatę "ku chwale Bogu"?

Wt lip 08, 2008 19:28
zbanowany na stałe

R6 napisał(a):

A kto tak twierdzi?

Np. Wasz święty, którego zacytował wyżej R6 ...?

Wt lip 08, 2008 20:03

Prosiłbym o skoncentrowanie się na temacie wątku a nie na osobach biorących udział w dyskusji.

@WaszJudasz

WaszJudasz napisał(a):
Np. Wasz święty, którego zacytował wyżej R6 ...?

Tylko, że ten nasz święty w tym fragmencie Ćwiczeń duchowych nie mówił o "pozbywaniu się" zwierząt...

Tutaj dwa inne przekłady tego tekstu, umieszczone w kontekście:

Cytuj:
23
Zasada pierwsza i podstawowa (Fundament)

Człowiek po to jest stworzony, aby Boga, Pana naszego, chwalił, czcił i jemu służył, a przez to zbawił duszę swoją.

Inne zaś rzeczy na obliczu ziemi są stworzone dla człowieka i aby mu pomagały do osiągnięcia celu, dla którego jest on stworzony.

Z tego wynika, że człowiek ma korzystać z nich w całej tej mierze, w jakiej mu one pomagają do jego celu, a znów w całej tej mierze winien się od nich uwalniać, w jakiej mu są przeszkodą do tegoż celu.

I dlatego trzeba nam stać się ludźmi obojętnymi [nie robiącymi różnicy] w stosunku do wszystkich rzeczy stworzonych, w tym wszystkim, co podlega wolności naszej wolnej woli, a nie jest jej zakazane [lub nakazane], tak byśmy z naszej strony nie pragnęli więcej zdrowia niż choroby, bogactwa [więcej] niż ubóstwa, zaszczytów [więcej] niż wzgardy, życia długiego [więcej] niż krótkiego, i podobnie we wszystkich innych rzeczach.

[Natomiast] trzeba pragnąć i wybierać jedynie to, co nam więcej pomaga do celu, dla którego jesteśmy stworzeni.

(za: http://www.jezuici.pl/~kmadel/inigo/ign ... oc11055014)

Cytuj:
[23] ZASADA I FUNDAMENT

Człowiek został stworzony, aby Boga, naszego Pana, wielbił, okazywał Mu cześć i służył Mu - i dzięki temu zbawił duszę swoją. Inne rzeczy na powierzchni ziemi stworzone zostały dla człowieka i po to, by mu służyć pomocą w zmierzaniu do celu, dla którego został stworzony.
Wynika z tego, że człowiek powinien ich w takim stopniu używać, w jakim go wspomagają [w zmierzaniu] do jego celu, a w takim stopniu powinien się ich pozbywać, w jakim mu [w dążeniu] do celu przeszkadzają.
Toteż musimy się stawać obojętnymi wobec wszystkich rzeczy stworzonych, jeżeli to zostało pozostawione całkowicie swobodnej decyzji naszej wolnej woli, a nie zostało zakazane. Tak więc chodzi o to, byśmy ze swojej strony nie pragnęli bardziej zdrowia niż choroby, bogactwa niż ubóstwa, szacunku niż pogardy, życia długiego niż krótkiego; i - co za tym idzie - byśmy spośród wszystkich pozostałych rzeczy pragnęli tylko tego i to tylko wybierali, co nas bardziej prowadzi do celu, dla którego zostaliśmy stworzeni.

(za: http://www.jezuici.pl/ignatiana/cw_duch.html#23)

Podobnie w tekście angielskim w danym fragmencie nie pojawiają się stworzenia rozumiane jako zwierzęta (creatures) lecz "rzeczy stworzone" (created things)

(por. http://www.ccel.org/ccel/ignatius/exercises.xii.i.html)

Z resztą, nawet gdyby tak twierdził to nie jest on oficjalnym rzecznikiem Kościoła Katolickiego w sprawach związanych z traktowaniem zwierząt. Sprawę tą wyjaśnia Katechizm Kościoła Katolickiego:

Cytuj:
KKK 2415 Siódme przykazanie domaga się poszanowania integralności stworzenia. Zwierzęta, jak również rośliny i byty nieożywione, są z natury przeznaczone dla dobra wspólnego ludzkości w przeszłości, obecnie i w przyszłości (Por. Rdz 1, 28-31). Korzystanie z bogactw naturalnych, roślinnych i zwierzęcych świata nie może być oderwane od poszanowania wymagań moralnych. Panowanie nad bytami nieożywionymi i istotami żywymi, jakiego Bóg udzielił człowiekowi, nie jest absolutne; określa je troska o jakość życia bliźniego, także przyszłych pokoleń; domaga się ono religijnego szacunku dla integralności stworzenia (Por. Jan Paweł II, enc. Centesimus annus, 37-38 ).

KKK 2416 Zwierzęta są stworzeniami Bożymi. Bóg otacza je swoją opatrznościową troską (Por. Mt 6, 26). Przez samo swoje istnienie błogosławią Go i oddają Mu chwałę (Por. Dn 3, 57-58 ). Także ludzie są zobowiązani do życzliwości wobec nich. Warto przypomnieć, z jaką delikatnością traktowali zwierzęta tacy święci, jak św. Franciszek z Asyżu czy św. Filip Nereusz.

KKK 2417 Bóg powierzył zwierzęta panowaniu człowieka, którego stworzył na swój obraz (Por. Rdz 2,19-20; 9, 1-4). Jest więc uprawnione wykorzystywanie zwierząt jako pokarmu i do wytwarzania odzieży. Można je oswajać, by towarzyszyły człowiekowi w jego pracach i rozrywkach. Doświadczenia medyczne i naukowe na zwierzętach są praktykami moralnie dopuszczalnymi, byle tylko mieściły się w rozsądnych granicach i przyczyniały się do leczenia i ratowania życia ludzkiego.

KKK 2418 Sprzeczne z godnością ludzką jest niepotrzebne zadawanie cierpień zwierzętom lub ich zabijanie. Równie niegodziwe jest wydawanie na nie pieniędzy, które mogłyby w pierwszej kolejności ulżyć ludzkiej biedzie. Można kochać zwierzęta; nie powinny one jednak być przedmiotem uczuć należnych jedynie osobom.

Więc jeśli ktoś umyślnie przyczynia się do nonsensownego cierpienia zwierząt wówczas występuje przeciwko temu co głosi Kościół Katolicki. I to właśnie jest oficjalne stanowisko w tej sprawie i właśnie do niego należy się odwoływać.

Wt lip 08, 2008 21:05

Ja niewierzę w sens nauk Jezusa. I co mi zrobisz? Przeklniesz mnie? Proszę bardzo! Będę miał drugą klątwę do kolekcji... Chrześcijanie bardzo dziwnie traktują nauki Jezusa. Bo czy wasz Bóg kazał rozpętać krucjatę "ku chwale Bogu"?

Osobie która nie wierzy w sens słów Jezusa:" miłujcie się wzajemnie jak ja was umiłowałem" jest znacznie łatwiej wyrządzać krzywdę bliźniemu, lub np. podpalić psa .
I o tym własnie mówię , za zło tego świata odpowiedzialne sa osoby które nie widzą sensu w słowach: nie zabijaj, nie kradnij , miłuj bliźniego swego i czynią przeciwnie.

Wt lip 08, 2008 21:50

Post różnica
A jak filozofia katolicka definiuję różnicę między człowiekiem a zwierzęciem?

Wt lip 08, 2008 21:59
zbanowany na stałe

.
I o tym własnie mówię , za zło tego świata odpowiedzialne sa osoby które nie widzą sensu w słowach: nie zabijaj, nie kradnij , miłuj bliźniego swego i czynią przeciwnie.

I nie pomyślałeś nigdy,że to nie są li-tylko nauki Jezusa tylko uniewersalne zasady, znane w kazdym miejscu na świecie na długo przed tym, zanim ktoś usłyszał o Bogu JHWH i jego synu? Jedni ludzie się do nich stosują, inni nie. Tak było zawsze i jest.

Śr lip 09, 2008 9:07

I nie pomyślałeś nigdy,że to nie są li-tylko nauki Jezusa tylko uniewersalne zasady, znane w kazdym miejscu na świecie na długo przed tym, zanim ktoś usłyszał o Bogu JHWH i jego synu? Jedni ludzie się do nich stosują, inni nie. Tak było zawsze i jest.

Ale te uniwersalne zasady według Ateisty nie są przez nikogo egzekwowane, a sądy ziemskie są zawodne,więc łamanie ich nie stanowi dla Ateisty wiekszego problemu .Co innego u osób wierzących, które wierząc, że nasze czyny będą osądzone przez Boga ma jakby podwójne(ziemskie i Boskie) zabezpieczeni przed popełnianiem złych czynów .

Śr lip 09, 2008 9:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona