Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 15:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 606 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 41  Następna strona
 Czy Ateiści są zmuszeni wierzyć w zabobon abiogenezy? 
Autor Wiadomość

Cytuj:
ZCy zdajesz sobie sprawę TD, że w kosmosie aminokwasy powstają (np. są obecna w meteorytach). Jak myślisz, skąd się tam wzięły?

Rito, czy zdajesz sobie sprawę, że meteoryty, które pod tym kątem badamy pochodzą z Ziemi? ;)
Zresztą nawet, jeśli znajdziemy aminokwasy gdzieś w kosmosie, to nadaj nie wyjaśnia do abiogenezy - proponuję zapoznać się z terminem tego słowa, jeśli ktoś powie, że to byłby dowód na abiogenezę.

Cytuj:
Mechanizmem izolacji aminokwasów z prazupy może być chociażby krystalizacja na kryształach nieorganicznych (o czym już pisałam).

Ale pisałaś powołując się na obecność tlenku krzemu (jeśli dobrze pamiętam), a to musiałoby świadczyć o istnieniu wolnego tlenu. Zresztą dlaczego do izolacji miałoby dojść dopiero w nieskoczenie małym ułamku sekundy po powstaniu aminokwasu? Poza tym w wodzie dominują procesy rozpadu. Chyba, że wracamy do opcji "pierwotnego błota"? ;)

Cytuj:
Kręcisz się w kółko TutajDanielu, na wszystkie twoje pytania już odpowiedzieliśmy.

Powtarzam pytanie, bo nie uzyskałem na nie SATYSFAKCJONUJĄCEJ odpowiedzi - wszystkie mijają się z prawdą i jak dotąd nie udało się odtworzyć procesu abiogenezy w warunkach kontrolowanych jedynie przez prawa przyrody. Jeśli to się zmieni, przyznam wam rację ;) Albo chociaż jakiś rozsądny przykład takiego eksperymentu...

N lip 13, 2008 15:54

A ja równikeż nie otrzymałem zadowalającej odpowiedzi na pytanie o doświadczenie, które tu przytoczyłem... A udawanie ścianę jest najlepszą metodą postaiwenia na swoim...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

N lip 13, 2008 15:56
Ale pisałaś powołując się na obecność tlenku krzemu (jeśli dobrze pamiętam), a to musiałoby świadczyć o istnieniu wolnego tlenu.

Przepraszam, ale czy ty w ogóle wiesz o czym mówisz? SKORO W TLENKU KRZEMU TLEN WYSTęPUJE NA -2 STOPNIU UTLENIENIA TO W JAKI SPOSóB ISTNIENIE TLENKU KRZEMU WYMAGA ISTNIENIE WOLNEGO TLENU W ATMOSFERZE??
Skoro były tlenki (a były!!!) to tlenu wolnego musiało być mniej.

Zapytam Cię jeszcze raz: do której klasy chodzisz? Nie pytam złośliwie, tylko chcę wiedzieć na jakim jesteś poziomie, bo może my tu za bardzo skomplikowane rzeczy piszemy i zwyczajnie nie rozumiesz.

Cytuj:
Chyba, że wracamy do opcji "pierwotnego błota"? Mruga 2

Nigdzie nie wracamy: ta teoria powstała już dawno i jest najbardziej prawdopodobna. Aminokwasy raczej nie miały szans powstać w wodzie.

N lip 13, 2008 16:18

Rita
Cytuj:
Skoro były tlenki (a byłyWykrzyknik!) to tlenu wolnego musiało być mniej.

Szkoda, że w eksperymencie nie było go "mniej" ;) Najstarsze skały zawierają tlenki, wiem o tym doskonale. Tlen w postaci wolnej MUSIAŁ istnieć. Jedyna kwestia, czy było go dostatecznie mało, by nie utlenić powstałych związków. Rito, nie chce mi się powtarza - to bez znaczenia, tlenu mogło nie być wcale. Tlenki mogły istnieć - to nie wyjaśnia natychmiastowej izolacji aminokwasów zaraz po tym, jak tylko powstały.

Cytuj:
Zapytam Cię jeszcze raz: do której klasy chodzisz?

A ja ci jeszcze raz odpowiem: kończę 3 klasę podstawówki.

Cytuj:
Nigdzie nie wracamy: ta teoria powstała już dawno i jest najbardziej prawdopodobna. Aminokwasy raczej nie miały szans powstać w wodzie.

Zapytam po raz wtóry: gdzie znajduje się jakakolwiek naukowa publikacja odnośnie "organicznego błota", bo wszędzie czytam o organicznej zupie. Zresztą co to za argument: błoto znajdowało się na powierzchni ziemi, czy może pod wodą? Było więcej piasku, czy wody? Albo wyjaśnij tą kwestię albo chociaż powołaj się na jakąś publikację naukową - jeśli będzie, tak jak piszesz "bardzo prawdopodobna", z miejsca przyznam ci rację.

N lip 13, 2008 19:04

To by wiele wyjaśniało. Twoją niewiedzę na tematy fizyki kwantowej i wszechświata. Twoją niewiedzę w dziedzinie chemii i biologii. I brak umiejętności czytania ze zrozumieniem... Pytanie powtórzę po raz 7: co sądzisz o doświadczeniu Joana Oró z 1961 roku?

Piszesz, że wolny tlen MUSIAŁ istnieć. A za chwilę piszesz, że mogło go nie być. Zdecyduj się...

Cytuj:
Nie pytam złośliwie, tylko chcę wiedzieć na jakim jesteś poziomie, bo może my tu za bardzo skomplikowane rzeczy piszemy i zwyczajnie nie rozumiesz.
Chyba jednak nie rozumie. To smutne :-(

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

N lip 13, 2008 19:37
http://www.rpi.edu/dept/chem/chem_faculty/profiles/pdfs/ferris/ELEM_V1n3_145-150.pdf

N lip 13, 2008 20:09
Odsyłam też do cytowanych tu publikacji. Razem z nimi będziesz miał pełny obraz syntezy prebiotycznej (od monomerów do oligomerów i pierwszych replikatorów).

N lip 13, 2008 20:15

To by wiele wyjaśniało. Twoją niewiedzę na tematy fizyki kwantowej i wszechświata. Twoją niewiedzę w dziedzinie chemii i biologii. I brak umiejętności czytania ze zrozumieniem... Pytanie powtórzę po raz 7: co sądzisz o doświadczeniu Joana Oró z 1961 roku?

To zabawne ,że myślisz iż posiadasz wiedzę o fizyce kwantowej i wszechświecie.

Póki co, to wiedza przeciętnego Ateisty o wszechświecie sprowadza się do wniosku , że wszechświat powstał sam z niczego bez przyczyny.

N lip 13, 2008 20:46
Sewciu jaki jest sens pisania tego samego co się ma w podpisie :D ?

Wiesz co, powinieneś sobie wytatuować to na czole. Wtedy jeszcze więcej osób to przeczyta!

Swoją drogą ciekawy sposób argumentowania :D
Sareneth, teraz widzisz, że nie możesz posiadać wiedzy o czymkolwiek, bo z definicji ateista to osoba, która nie posiada wiedzy :D (oczywiście z definicji made by Seweryn)

Swoją drogą o ile pamiętam Sewerynie Sareneth nie jest ateistą, więc jednak może posiadać wiedzę na temat chemii kwantowej i kosmologii... Nie to co ja! Ja jestem głupią ateistką :D

N lip 13, 2008 21:05

Właśnie. Kto ci powiedział, że jestem ateistą?[/i]

Pn lip 14, 2008 10:54
Seweryn!
on się na tym Zna!

Pn lip 14, 2008 11:30

[quiote]Piszesz, że wolny tlen MUSIAŁ istnieć. A za chwilę piszesz, że mogło go nie być. Zdecyduj się... [/quote]
Bo MUSIAŁ istnieć, ale dla potrzeb eksperymentu możecie go sobie eliminować - nie przeszkadza mi to. Czy teraz potrafisz zrozumieć treść mojego zdania? Nie wiem, w jakiej innej formie miałbym ci to tłumaczyć - może pismem obrazkowym?

Cytuj:
Pytanie powtórzę po raz 7: co sądzisz o doświadczeniu Joana Oró z 1961 roku?

A ja ci odpowiem po raz kolejny, że nie chce się opierać na niewiarygodnych źródłach, które mówią, ze to zwyczajne doświadczenie Millera w nieco innych warunkach - opowiedz coś o nim, albo podaj inne źródło, jeśli było inaczej ;)

Rita
Dzięki - zapoznam się z tym możliwe jak najszybciej.

Seweryn
Cytuj:
Póki co, to wiedza przeciętnego Ateisty o wszechświecie sprowadza się do wniosku , że wszechświat powstał sam z niczego bez przyczyny.

Mało tego! Paradoks Seeligera wyjaśniają przyczyną, która nigdy nie pozwoliłaby na uformowanie się choćby jednej planety ;)

Pn lip 14, 2008 11:38

Podałem źródło. Podałem dokładny opis. Podałem miejsce, gdzie opis eksperymentu znajdziesz. Wystarczy poszukać w postach...

Pn lip 14, 2008 11:45

Cytuj:
Pytanie powtórzę po raz 7: co sądzisz o doświadczeniu Joana Oró z 1961 roku?

to zwyczajne doświadczenie Millera w nieco innych warunkach

a czy przypadkiem nie o te warunki od kilku (nastu?) stron rozdzierasz szaty?
bądź konsekwentny choć raz.

Pn lip 14, 2008 11:46

Wt lip 15, 2008 19:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 606 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 41  Następna strona