Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Błogosławieństwo przed ślubem 
Autor Wiadomość
Moderator

Ten drugi jest gestem używanym przez duchownych.

Ale ja ponowię pytanie: czy tylko prze duchownych stosowany być może? Wg mnie nie.

(J 8, 32b)

Śr lip 09, 2008 11:43

genowef napisał(a):
Ten drugi jest gestem używanym przez duchownych.

Ale ja ponowię pytanie: czy tylko prze duchownych stosowany być może? Wg mnie nie.
To ja odpowiem pytanie: a czy mogę sobie założyć sutannę i paradować w niej po ulicy? A czy mogę sobie kupić mitrę (lub coś na jej kształt) i zakładać ją w zestawie do kąpielówek? Znajdź mi przepisy, które mi tego zabraniają. Bo może mitry z kąpielówkami nie wolno, ale z garniturem już tak...

Jak mnie przepisów to jest rozum. Jeśli jest w róznych rytuałach napisane, żeby błogosławić znakiem krzyża czynionym kciukiem, i jednocześnie kapłani na całym świecie błogosławią "po swojemu" to mój rozum podpowiada mi, że są gesty (formalnie lub nie) przypisane odpowiednim stanom.

Śr lip 09, 2008 12:00

Woda święcona służy do przepędzania diabłów ,aby poszły sobie w diabły i dlatego używamy jej w czasie błogosławieństwa .

Pn lip 14, 2008 21:52
Moderator

Nie tylko. Ma ona także uświęcać i świadczyć o Bożym błogosławieństwie (na co wskazuje sama nazwa).

(J 8, 32b)

Pn lip 14, 2008 21:56

Mówimy Szumi o tym samym ,ja mówie o tym kiedy diabły sobie pójdą w diabły ,a ty mówisz o świętości -otóż to jest to samo .

Pn lip 14, 2008 22:25
Moderator

Tylko, że Ty wskazujesz na skutek, a ja na przyczynę.

(J 8, 32b)

Wt lip 15, 2008 20:03

Tylko, że Ty wskazujesz na skutek, a ja na przyczynę.
Chyba odwrotnie ,bo to świętość jest skutkiem .

Cz lip 17, 2008 14:17
Moderator

Boże błogosławieństwo świadczy o tym, że trwamy przy Bogu (a to równa sie świętość), a trwanie przy Bogu powoduje że diabły idą w diabły. Więc przyczyną uciekania diabłów jest Boże błogosławieństwo. Zatem wskazałem na przyczynę.

(J 8, 32b)

Cz lip 17, 2008 19:46

Szumi ,acha no tak zapomniałem ,przecież to Bóg decyduje kto będzie świętym i od kogo pójdą diabły ,jak Pobłogosławi to "będzie świętym ",a jak nie to pozostaną" przy nim"diabły i" zostanie potępiony".

Pt lip 18, 2008 13:37
Moderator

Dokładnie tak. Jak człowiek otworzy się na Boże błogosławieństwo to Bóg będzie mógł działać i diabły pójdą w diabły :)

(J 8, 32b)

Pt lip 18, 2008 21:11

Jak człowiek otworzy się na Boże błogosławieństwo ...
Nie jak człowiek otworzy się na Boże błogosławieństwo ,tylko jak Bóg zechce :
IPW napisał(a):
Szumi ,acha no tak zapomniałem ,przecież to Bóg decyduje kto będzie świętym i od kogo pójdą diabły ,jak Pobłogosławi to "będzie świętym ",a jak nie to pozostaną" przy nim"diabły i" zostanie potępiony".

N lip 20, 2008 9:05

Błogosławieństwo następuje po przyjeździe pana młodego i jego rodziców do domu panny młodej. Młodzi klękają (mogą mieć na to przygotowane miejsce w pokoju, np chodniczek czy jakiś kawałek białej tkaniny na podłodze). Rodzice po kolei podchodzą do każdego z nich. Mówią błogosławieństwo. Mogą przy tym trzymać ręce na ich głowach, mogą zrobić na czole znak krzyża świętego lub ucałować w czoło albo w policzki. Podczas tego obrzędu Para Młoda powinna uklęknąć i poprosić o błogosławieństwo :

najprostszą formą błogosławieństwa jest wypowiedzenie prostej formuły przez Młodą Parę i każdego z rodziców. Podczas tego obrzędu Para Młoda powinna uklęknąć i poprosić o błogosławieństwo :

Młoda Para:
Drodzy Rodzice prosimy Was o błogosławieństwo na naszą nową drogę życia

Wszyscy Razem: W Imię Ojca i Syna i Ducha Świętego.

Rodzice /kolejno/:
"Udzielam Wam błogosławieństwa na nową drogę życia, bądźcie szczęśliwi i żyjcie w pokoju."

albo " Na nową drogę życia błogosławię Was w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. Amen - życzę Wam bądźcie szczęśliwi i żyjcie w pokoju"

Następnie jeden z rodziców – przeważnie matka - podaje do pocałowania krzyża i kropi wodą święconą.

Mile widziane jest gdy po wszystkim młodzi podziękują za błogosławieństwo i wychowanie

RODZICE RAZEM:
W Imię Ojca i Syna i Ducha Świętego.

WSZYSCY:
Amen

Przynajmniej tak było u mnie 2 tygodnie temu, jak córka wychodziła za mąż

N lip 20, 2008 9:09
Zobacz profil WWW

Czyli jednak te Boże Błogosławieństwo jakie "młodzi" otrzymują przed ołtarzem nie jest wystarczające .Albo ,że te rodzicielskie błogosławieństwo to tradycja i to jeszcze starsza niż chrzescijańska .

N lip 20, 2008 9:37

W czasie chrztu, rodzice i rodzice chrzestni błogosławią swoje dzieci, przed pierwszą komunią też błogosławią, to i dlaczego przed ślubem by nie mieli?
Poza tym to dostarcza tyle wzruszeń....

i jeszcze jedno: rodzice - vide - małżonkowie w domu są szafarzami domowego ogniska, to oni wpływają na wychowanie, postępowanie dzieci, wydając dzieci za mąż, czy żeniąc je, wyprwiają je w nowe życie i tak jak wyprawiali kiedyś dzieci w podróż, (np. za chlebem do Ameryki - XIX wiek) też błogosławili swoje dzieci.

To błogosławieństwo, należy przecież do kultury Chrześcijańskiej, nie wstydźmy się tego, bo to nasz przywilej.

N lip 20, 2008 9:45
Zobacz profil WWW

Ślubu młodzi udzielają sobie nawzajem, ślubując sobie - a nie księdzu - miłość i posłuszeństwo do śmierci. A więc są też jakby szafarzami błogosławieństwa - sakramentu ślubu.

to tyle

KP

N lip 20, 2008 9:49
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona