Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 18, 2025 23:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Oddajecie dzieci Matce Bożej w opiekę? 
Autor Wiadomość
Post Oddajecie dzieci Matce Bożej w opiekę?
Moja znajoma zakonnica nalega, abym oddała córeczkę pod opiekę Maryi modląc się specjalną modlitwą. Ja własciwie nie wiem po co mam to robić? Przecież Bóg i MatkaBoża troszczą się o wszystkie swoje dzieci. Głupio mi zapytać tę zakonnicę, może Wy mi rozjasnicie w głowie.

Śr lip 23, 2008 23:48

Ja (jako osoba nieszczególnie wierząca) mam wrażenie że chodzi o jakieś specjalne względy. O patronat i opiekę akurat danej świętej np.

Może uznacie to za głupie, ale moi znajomi, widząc, że wszystkie znane im kobiety o imieniu Bernadeta (rzadkie imię, więc i zaledwie 3-4 takie osoby znają) są po prostu "Aniołami" doszli do wniosku że najwyraźniej pewne cechy charakteru (zbieżne zresztą dla tych osób) najwyraźniej są dziedziczone wraz z imieniem za sprawą świętej o tym imieniu. No i postanowili dziecko nazwać Bernadetką i "oddać pod opiekę". Zobaczymy co z tego wyrośnie ;)

Cz lip 24, 2008 9:12

Moja znajoma zakonnica nalega, abym oddała córeczkę pod opiekę Maryi modląc się specjalną modlitwą.
Ja boje się o twoją córeczkę , nie daj się nikomu sterować , ta zakonnica chciała by być może twoje dziecko indoktrynować , tak aby w przyszłości wyrosła z niej druga zakonnica . Bądż czujna , bądż zawsze przy dziecku i nikomu nie ufaj .

Cz lip 24, 2008 21:04

So lip 26, 2008 13:05

Jeśli chodzi tylko o modlitwę to raczej nie ma w tym nic złego

So lip 26, 2008 18:47

Jeśli chodzi tylko o modlitwę to raczej nie ma w tym nic złego
Ale cóż to może być za specjalna modlitwa do Panienki Jasnogórskiej , czy zwykła modlitwa przestała być już modna ?

So lip 26, 2008 19:20

Post Re: Oddajecie dzieci Matce Bożej w opiekę?
ikm napisał(a):
Moja znajoma zakonnica nalega, abym oddała córeczkę pod opiekę Maryi modląc się specjalną modlitwą. Ja własciwie nie wiem po co mam to robić? ...

Myślę, że najlepiej zrobisz, gdy sama ją o to zapytasz. Może jest jakiś powód ...?
Na Twoim miejscu, tak bym postąpiła. Pozdrawiam.

So lip 26, 2008 20:21

Post Oddajecie dzieci Matce Bożej w opiekę?
Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Cytuj:
Moja znajoma zakonnica nalega, abym oddała córeczkę pod opiekę Maryi modląc się specjalną modlitwą.
Ja boje się o twoją córeczkę , nie daj się nikomu sterować , ta zakonnica chciała by być może twoje dziecko indoktrynować , tak aby w przyszłości wyrosła z niej druga zakonnica . Bądż czujna , bądż zawsze przy dziecku i nikomu nie ufaj .

Nie wiedziałam, że przez oddanie dziecka pod opiekę Maryi, stanie się mu krzywda, a zakonnica jest jakimś fatalnym posłańcem. :glupek2:
Dziwna spiskowa teoria powołania. Bo chyba to ewentualne powołanie do zakonu tak cię zdesperowało? :-D

N lip 27, 2008 14:18

Nie wiedziałam, że przez oddanie dziecka pod opiekę Maryi, stanie się mu krzywda, a zakonnica jest jakimś fatalnym posłańcem.
Oddanie dziecka pod opiekę Maryi to tylko pretekst , aby się tym dzieckiem osobiście zająć i go indoktrynować .

N lip 27, 2008 16:05

Oddanie dziecka pod opiekę Maryi to tylko pretekst , aby się tym dzieckiem osobiście zająć i go indoktrynować .

Wydaje mi się, że mylisz pojęcia. Bo oddanie dziecka pod opiekę Maryi jest działaniem na poziomie duchowym, natomiast indoktrynacjajest wyłącznie ludzkim działaniem i to z pogranicza manipulacji. Moim zdaniem dajesz się poznać jako nieprzejednany wróg świata duchowego. Ale twój brak akceptacji na istnienie świata duchowego nie zmienia faktu, że ten świat duchowy jest realny.
Widzę również u ciebie brak elementarnego pojęcia, co to jest wiara i brak szacunku dla osób wierzących. A insynuacja, że zakonnica ma w głowie tylko indoktrynację, to już jest genialne odkrycie.

Pn lip 28, 2008 15:50

Wydaje mi się, że mylisz pojęcia. Bo oddanie dziecka pod opiekę Maryi jest działaniem na poziomie duchowym, natomiast indoktrynacjajest wyłącznie ludzkim działaniem i to z pogranicza manipulacji.
No właśnie , ja tak z uśmiechem na twarzy podejżewam o tą manipulację , ta cała specjalna modlitwa i te starania oddania dziecka pod opiekę Maryi ( tak jak gdyby Maryja nie chciała się opiekować ), wszystko to przypomina próbę indywidualnego dotarcia do dziecka . Z drugiej jednak strony tej biednej zakonnicy nie żałował bym tego dziecka , niechby sobie ponosiła na rękach to dziecko , niechby się nacieszyła tym małym szkrabem :) , na co te wszystkie podchody z tą modlitwą itd. -Trzeba zrozumieć człowieka .

Pn lip 28, 2008 16:40
Z drugiej jednak strony tej biednej zakonnicy nie żałował bym tego dziecka , niechby sobie ponosiła na rękach to dziecko , niechby się nacieszyła tym małym szkrabem :) , na co te wszystkie podchody z tą modlitwą itd. -Trzeba zrozumieć człowieka .

Drogi Forumowiczu - ta zakonnica jest w klasztorze scisle klauzurowym więc nie ma szans ponoszenia mojego dziecka :lol:

Pn lip 28, 2008 17:19

Inny_punkt_widzenia, nawet ja, pomimo mojej niechęci do kościoła, uważam, że przesadzasz.

Pn lip 28, 2008 20:41

Inny_punkt_widzenia, nawet ja, pomimo mojej niechęci do kościoła, uważam, że przesadzasz.
To wynika chyba z tego , że mam inny punkt widzenia .

Śr lip 30, 2008 18:20

Dla mnie ofiarowanie dziecka któremuś z bytów tj. Panu Jezusowi czy Pazuzu to czysty powrót do czasów gdy ludzie żegnali się po każdym uderzeniu pioruna w czasie burzy i wierzyli w smoki.

Cz sie 07, 2008 11:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona