Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 15:32

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Zachowanie się dzieci i młodzieży w kościołach 
Autor Wiadomość

Post Zachowanie się dzieci i młodzieży w kościołach
Jestem gorliwym katolikiem. Często jak mam czas staram się uczestniczyć w wieczornych nabożeństwach i Mszach Świętych. Jednak irytuje mnie pewna rzecz. Dzieci i Młodzież podczas swoich spotkań przygotowujących do sakramentów często rozmawia lub bawi się telefonami. Co w takiej sytuacji mogę zrobić? Upomnieć ich, pójść z nimi do zakrystii?

W obowiązkach względem duszy jest punkt
* Grzesznych upomnieć

Czy jeżeli tego nie zrobiłem to mam grzech. Z tego powodu mam trochę wyrzutów sumienia. Na razie są wakacje i nikt o tych sprawach jeszcze nie myśli. Październik już za 4 miesiące :( , a ja bym chciał móc się modlić w skupieniu!

So cze 28, 2008 11:26
Zobacz profil WWW

Hmmm... no to jeśli i tak przychodzisz na takie spotkania to może zgłoś się do pomocy. W parafiach które znam (mówię o tych średnich i dużych) każde takie spotkanie "przygotowujące" odbywa się razem z osobami odpowiedzialnymi za dzieci - rodzice, dziadkowie, młodzież ze wspólnot parafii itp itd. Te osoby po prostu pilnują dzieciaki, aby nie gadały, nie bawiły się telefonami czy między sobą. Dzieci to dzieci, je najpierw zachowania trzeba nauczyć szczególnie kiedy spotykają się w grupie w kościele.

Pozdrawiam.

Użytkownik rzadko obecny na forum.

So cze 28, 2008 13:28

Post Re: Zachowanie się dzieci i młodzieży w kościołach
DarekMK napisał(a):
W obowiązkach względem duszy jest punkt
* Grzesznych upomnieć

Czy jeżeli tego nie zrobiłem to mam grzech.

Należy upominać jeśli jest szansa, że Cię posłuchają. Nie ma co zwracać uwagi każdemu, kto coś źle robi tylko dlatego, że trzeba 'grzesznych upominać' :biggrin: .
Pamiętam kiedyś na kolonii pewna młoda zakonnica mniej więcej tak mi zwróciła uwagę:
- Jak masz na imię?
- Krzyś.
- Bardzo ładne imię, a tak brzydko robisz. Czemu wyrzuciłeś papierek na chodnik? :-(
- Upsss... :-D
- :-)
Niby nic wielkiego, ale teraz ciągle uważam na papierki :). Jeśli masz zamiar komuś zwrócić uwagę to zrób to w sposób ciekawy i z życzliwością. Nie ma co używać tłumaczeń: Chrystus Cię kocha... umarł za Ciebie... itp, moim zdaniem tekstu typu "Nie rozmawiać! Jesteście w kościele!" też odpadają, pozdrawiam :)

So cze 28, 2008 16:03

Mi się to w głowie nie mieści żeby w kościele telefonem się bawić. Ale dzieciarni, zwłaszcza nie swojej, upominał nie będę :-P

Pn lip 14, 2008 2:14

Tylko zastanówmy się, dlaczegfo oni bawią się telefonami/ Przecież gdyby ktoś szedł do kościoła z własnej woli zachowywałby się dobrze...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pn lip 14, 2008 11:02

..właśnie tutaj zgodzę się w 100% z Sareneth przecież tacy ludzie po prostu tylko czekają aż te nudne 60 minut się skończy..co do upominania to uważam, że w większości przypadków jest to jak mówienie do ścian ostatnio znajoma naprawdę miło zwróciła uwagę dwóm chłopcom (w wieku ok 10 lat) na co oni odpowiedzieli jej taką wiązanką wyzwisk, że zamurowało nas obie..

Pn lip 14, 2008 21:23

młodzież bawiąca się na mszy św. denerwuje mnie, ale tylko dlatego, że jest już świadoma tego jak ma się zachowywać a z nudów tego nie robi, co innego małe dzieci, one nie rozumieją i na swój sposób wyrażają to co się wokół nich dzieje, dla mnie to piękne 2 letni brzdąc tańczący do hosanna, lub jak moja kuzynka, która na Ojcze nasz zaczęła śpiewać swoją piosenkę z przedszkola, na pytanie dlaczego: bo Ojcze nasz jeszcze nie pamięta a też chciała Jezusowi coś zaśpiewać.

Wt lip 22, 2008 10:45

Sareneth ty zaś chcesz pokazać wyższość Twojej? :D :D
JAk tak napisałeś to sobie wyobraziłem biednych chłopaków przywiązanych do łańcuchów za nogi, których jedyną ucieczką z kościelnej codzienności (cotygodniowości? rzadziej?) są telefony..

Za moich czasów jak nie rozumiałem gdzie i po co jestem to były tylko rece do zabawy... :x

Pn lip 28, 2008 22:55
Do baru przychodzi się z własnej woli, a niektórzy zachowują się tam skandalicznie...

Cz lip 31, 2008 12:58

Do baru przychodzi się z własnej woli, a niektórzy zachowują się tam skandalicznie...

Kościół i bar, niezłe porównanie. Myślałem, że dla katolików kościół to coś więcej :D .

Cz lip 31, 2008 13:48

Teresse napisał(a):

Kościół i bar, niezłe porównanie. Myślałem, że dla katolików kościół to coś więcej :D .
Teresse pokazala brak zwiazku miedzy zachowaniem a ochota na przykladzie baru, a to oznacza ze katolicy uwazaja kosciol za gorsze niz bar piwny.

Gratuluje logiki.

Cz lip 31, 2008 17:50

Czyli idąc do kościoła możemy zachowywać się tak jak nam się podoba? Super...

Whistle
Ja nie chcę pokazywać wyższości swojej własnej woli, z jednego prostego powodu. Nie chodzę do kościoła, i nie jestem chrześcijaninem :D

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pt sie 01, 2008 11:52

niewierny napisał(a):
Teresse napisał(a):

Teresse pokazala brak zwiazku miedzy zachowaniem a ochota na przykladzie baru, a to oznacza ze katolicy uwazaja kosciol za gorsze niz bar piwny.

Gratuluje logiki.

To ja tobie gratuluje logiki. Przemyśl co napisałeś.

Pt sie 01, 2008 13:27

Post Re: Zachowanie się dzieci i młodzieży w kościołach
DarekMK napisał(a):
Jestem gorliwym katolikiem. Często jak mam czas staram się uczestniczyć w wieczornych nabożeństwach i Mszach Świętych. Jednak irytuje mnie pewna rzecz. Dzieci i Młodzież podczas swoich spotkań przygotowujących do sakramentów często rozmawia lub bawi się telefonami. Co w takiej sytuacji mogę zrobić? Upomnieć ich, pójść z nimi do zakrystii?
Msza swieta to z natury jest spotkanie wspolnoty. Tych gorliwych i tych mniej gorliwych. Chcesz miec swiety spokoj? Znajdziesz go w zakonie. Najlepiej jakims restrykcyjnym.

Mrowka dala Ci propozycje konstruktywnego zwracania uwagi.

So sie 02, 2008 0:45

Jacy kapłani- takie ich kościoły. Skoro księża umaczani w mniejsze lub większe przestępstwa wychodzą na ambony i pouczają w czas niedzieli wiernych to czy komórka w rękach dzieci i młodzieży w kościele to tak wielkie przestępstwo ?

Pn sie 04, 2008 9:19
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona