Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 15:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 chodzenie po ogniu 
Autor Wiadomość

Jedno słowo ciśnie mi się na usta: FANATYK!!A tak na serio, to chodziłem po węglach i jakoś nie jestem opętany... A ty filippiarz to tą biblię szatana na serio czytałeś?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

So sie 02, 2008 18:39

Bo w Polece najwięcej na chodzeniu po ogniu,medycynie naturalnej,jodze,tai chi ,radiestezji,UFO etc. znaja sie O.Posacki z Robertem Tekielim do spółki.Zostali namaszczeni na swoiste "autorytety moralne" i każdy kto twierdzi inaczej obejmowany jest w mediach katolickich swoistym ostracyzmem.Wypowiedzi takich osób ja abp.Pylak są pomijane i predzej można je przeczytać w czasopismach w rodzaju "Nieznanego Świata" niż jakimkolwiek czasopiśmie katolickim.Jego polemika na temat bzdur wypisywanych w "Naszym Dzienniku" na temat radiestezji i terapii naturalnych nie została wydrukowana.

So sie 02, 2008 19:38

Pismo Święte mówi jednoznacznie o praktykach spirytystycznych: "Nie znajdzie się pośród ciebie nikt, kto by przeprowadzał przez ogień swego syna lub córkę, uprawiał wróżby, gusła, przepowiednie i czary; nikt, kto by uprawiał zaklęcia, pytał duchów i widma, zwracał się do umarłych. Obrzydliwy jest bowiem dla Pana każdy, kto to czyni "(Pwt 18,10-12).

W komentarzu do Pwt 18,10 Biblia Tysiąclecia ma odnośnik do Kpł 18,21:
Cytuj:
Nie będziesz dawał dziecka swojego, aby było przeprowadzone przez ogień dla Molocha, nie będziesz w ten sposób bezcześcił imienia Boga swego
Zaś komentarz do tego brzmi:
Cytuj:
Mowa o spalaniu dzieci na ofiarę bóstwom pogańskim.

Poproszę o inny cytat, bo ten jest nie na temat. I od razu proszę o uzasadnienie, że chodzenie po ogniu jest praktyką spirytystyczną.

So sie 02, 2008 19:56

Koścół od dwóch tysiącleci zwraca się do umarłych poprzez kult świętych
Ja osobiście nie widzę nic w tym złego a wręcz przeciwnie.Nie wykonujemy znacznie więcej przepisów Starego Testamentu np. jemy wieprzowinę ,nie nosimy pejsów,nie wypedzmy corocznie kozła na pustynię etc.
Praktyka chodzenia po ogniu była znana w sredniowiecznej Europie jako próba ognia/bynajmniej nie chodzi o procesy czarownic/ chociaż juz wtedy od wieków nikt jej nie przechodził.

So sie 02, 2008 20:17
czasowo zablokowany

Sprawa jest prosta, kto chce zgrzeszyć, ten zawsze znajdzie usprawiedliwienie ...

To, że w Pismie Świętym do różnych fragmentów mamy komentarz do innego fragmentu, przecież wcale nie unieważnia tego pierwszego, a jedynie wskazuje podobny temat ...
więc wybacz, ale Twoja prośba jest co najmniej nie na miejscu

"Nie będziesz wystawiał na próbę Pana Boga swego..."!

A co do kultu świętych to poruszasz jakiś temat schizm i różnic wyznaniowych ...
Kościół nie zwraca się do zmarłych, a jedynie czci Boga poprzez Jego świętych ...

A co do komentarza odnosnie tego, że nie wykonujemy większosci przepisów ST to nawet niechce się tego komentować ...
Powiem tak: poczytaj Pismo Święte, to może zaóważysz, że NT stanowi uzupełnienie i jakby przepisy szczegółowe praw zapisanych w ST...
zresztą do niektórych praw Starotestamentowych już w ST zostały one zmienione, więc takie powoływanie się na jakieś przepisy o wypędzaniu kozła to poprostu jakiś obłęd, albo jakaś próba ośmieszenia religii ...

N sie 03, 2008 19:05
Zobacz profil WWW

Sprawa jest prosta, kto chce zgrzeszyć, ten zawsze znajdzie usprawiedliwienie ...
Nie mam w planach łażenia po ogniu - drażni mnie tylko bezmyślne, faryzejskie oskarżanie innych o śmiertelne grzechy.

Cytuj:
To, że w Pismie Świętym do różnych fragmentów mamy komentarz do innego fragmentu, przecież wcale nie unieważnia tego pierwszego, a jedynie wskazuje podobny temat ...
Wybacz, ale to znaczy, że kompletnie nie rozumiesz tego, co czytasz. Albo metodą Świadków Jehowy czepiasz się wyrwanych z konteksu fragmentów.

Pozwól, że cię oświecę: Księga Powtórzeonego Prawa, jak sama nazwa wskazuje, zawiera powtórzenie przepisów Prawa z ksiąg wczesniejszych - ot, z grubsza to samo, tylko przeredagowane. I tak - przepis, który zacytowałeś jest powtórzeniem oryginalnego przepisu, który zacytowałem ja. Odsyłacz w komentarzu do Pwt nie odsyła do "podobnego tematu", tylko do miejsca, gdzie należy szukać właściwego, słownego komentarza.

Cytuj:
Nie będziesz wystawiał na próbę Pana Boga swego
Jak już było wcześniej powiedziane, chodzenie po ogniu nie wystawia na próbę nikogo i niczego, poza odwagą chodzącego. Jest w pełni i naukowo wytłumaczone, dlaczego ludziom nie dzieje się wtedy krzywda. NIe ma tu niczego nadprzyrodzonego.

Cytuj:
Kościół nie zwraca się do zmarłych, a jedynie czci Boga poprzez Jego świętych ...
Sprawa jest prosta, kto chce zgrzeszyć, ten zawsze znajdzie usprawiedliwienie :P

Cytuj:
Powiem tak: poczytaj Pismo Święte, to może zaóważysz, że NT stanowi uzupełnienie i jakby przepisy szczegółowe praw zapisanych w ST...
Taa, szczególnie widać to w treści postanowienia "soboru jerozolimskiego"...

N sie 03, 2008 19:36

A ty filippiarz to tą biblię szatana na serio czytałeś?

Ano czytać umiem, a dostać ją bardzo łatwo...
Niemniej La Vay mnie znudził, Thelema była dużo ciekawsza.

Pn sie 04, 2008 1:19

Ja la vaya równiaż czytałem, ale o thelemie nie słyszałem...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pn sie 04, 2008 9:07
zbanowany na stałe

Bo w Polsce najwięcej na chodzeniu po ogniu, medycynie naturalnej, jodze, tai chi , radiestezji, UFO etc. znają sie O.Posacki z Robertem Tekielim do spółki.

Zajrzałem w internet, by zorientować się kim jest Robert Tekiely. I oto, co wydobyłem:
Robert Tekieli jest autorem „Leksykonu zagrożeń duchowych oraz ideologii i praktyk New Age"; tom pierwszy Aikido-Homeopatia można zamówić na stronie www.newage.info.pl.
Potem wrzuciłem w polskie google frazę "New Age". Wyskoczyła strona Wikipedii reklamująca stronę pana Tekiely'ego, a zaraz za Wikipedią strona samego wymienionego.

To już naprawdę ręce opadają. Jedyna polska strona traktująca obszernie o New Age to strona pana Tekiely'ego... Czy to nie przesada, drogi panie?

Nie byłem na forum ponad rok. Przejrzałem pobieżnie, co się tu dzieje i mam nieodparte wrażenie że zarówno Pan Tekiely, jak zwłaszcza Ojciec Posacki powinni jak najprędzej poprosić świątobliwych, pełnych mocy egzorcystów o uwolnienie, oczyszczenie i uzdrowienie.
Nie wiem jak często wymienieni proszą o egzorcyzm i czy w ogóle to robią. Pewne dla mnie jest, że jeśli zajmują się takimi sprawami jak demony i czarna magia to już dawno tym nasiąknęli. Oczywiste jest przecież, że przy pracy z azbestem, choruje się najpierw na pylicę, a potem na raka.

Myślę, że i to forum potrzebuje uwalniającego i oczyszczającego egzorcyzmu. Te "pyły azbestowe" tu aż zatykają, jak się wejdzie. Czy można prosić administrację forum o uruchomienie niezbędnych działań?

A o chodzeniu po ogniu porozmawialibyśmy sobie później ?

Pn sie 04, 2008 14:56

Ty chyba masz jakiś problem z chodzeniem po ogniu, New Age i czarną magią. Boisz się, że rozmawiając na te tematy zły weźmie cię do siebie?

Wt sie 12, 2008 15:11

Czy można prosić administrację forum o uruchomienie niezbędnych działań?

Czyli o dławienie wszelkich wypowiedzi pozostających za nurtem jedynej nieomylnej filozofii KK? Inkwizycja się kłania.

Wt sie 12, 2008 16:34

Zwłaszcza że tytuł działu to "W kręgu New Age". jak takie teksty będą pisane w temacie "biblia" masz prawo się obrazić...

Wt sie 12, 2008 19:36

Chciałam powiedzięc, że chodziłam po ogniu już 2 razy i mogę jedynie wsyztkim to gorąco polecić. Jest to niesamowite przeżycie, które mi osobiście bardzo pomogło.
Chodzenie po ogniu jest jedną z najszybszych i najskuteczniejszych technik transformacji lęku. To sięganie po własną wewnętrzną moc. Wejście w ogień, to podróż w głąb siebie, wejście w wewnętrzną duchową przestrzeń. Jest szansą na uzdrowienie, ponieważ na stopach znajdują się receptory wszystkich organów wewnętrznych. Przejście przez ogień o temperaturze 500-800 stopni Celsjusza, jest fascynującym doświadczeniem, rozwijającym odwagę, zdecydowanie i pewność siebie.
Jeżeli chcecie spróbować to 1.05 w Kopaninie koło Torunia odbywają się takie warsztaty. Gdyby ktoś był zainteresowany to mogę udzielić informacji bo sama się na nie wybieram.

Śr kwi 22, 2009 18:44

Jest szansą na uzdrowienie, ponieważ na stopach znajdują się receptory wszystkich organów wewnętrznych.
1. Nie widzę związku. Fizyka zjawiska już dawno została wyjaśniona. Na stopy nie działa wtedy żadna szczególna siła, tym bardziej uzdrawiająca...
2. Jakie masz dowody na istnienie tych "receptorów"?
3. Chyba, że to tylko spam ;]

Śr kwi 22, 2009 20:22

Co fizyka wyjaśniła?Chodzenie po kilkusetstopniowym żarze teoretycznie powinno spowodować oparzenia.Czy ten "fizyk",który to wyjaśnił sam przeszedł boso po rozpalonych węglach?

Śr kwi 22, 2009 23:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona