Zgnilizna w Kościele Katolickim a kwestia wiary.
Zgnilizna w Kościele Katolickim a kwestia wiary.
Autor |
Wiadomość |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
biedroonka napisał(a): I kolejna obłudna sentencja OPATA_90...
Powiedz to Jezusowi. To są Jego słowa.
Zbyt łatwo oceniasz ludzi. Jesteś w tym momencie tak samo obłudna jak Mariolcia. Nie pozwolę sobie w kaszę pluć byle komu.
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Pn sie 04, 2008 11:22 |
|
|
|
 |
niewierny
|
Zgodzę się z biedroonką i dodam od siebie, że niektórzy księża są jacy są głównie ze względu na to, że wiedzą iż mają dużą szanse się wymigać. Wszystko dzięki tej miłości bliźniego, z którą w przypadku duchownych się przesadza. Posadzić paru do więzienia, zasądzić odszkodowania i będzie spokój, nawet z pożytkiem dla kościoła.
_________________ Szansa, że wierzący ma racje 1/nieskończoność
Więcej w viewtopic.php?t=16963
|
Pn sie 04, 2008 11:25 |
|
 |
nomines
|
Biedronko możesz mnie od teraz wyzywać od obłudników i ludzi bez argumentów, ale stwierdziłem, że nie mam potrzeby psucia sobie humoru prowadzeniem z Tobą dyskusji na szczeniackim poziomie.
Więc śmiało: rwij włosy z nosa, skacz ze złości po podłodze i krzycz do woli - ja mam Cię gdzieś. Skoro Ty nie masz szacunku do innych rozmówców (przynajmniej w stosunku do siebie odniosłem takie wrażenie) to ja nie będę miał szacunku do Ciebie.
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
|
Pn sie 04, 2008 11:28 |
|
|
|
 |
biedroonka
|
OPAT_90 to Wy się boicie prawdy stąd błyskawicznie zamknięto kilka tematów w dziale KOŚCIÓŁ a SPOŁECZEŃSTWO dotyczących np. sensu budowy pomnika-kolosa Pana Jezusa Króla Wszechświata...
A co do Judasza- był pozytywny. powinieneś to wiedziec jako wierzący OPAT_90 , bo bez Judasza nie dopełniłoby sie dzieło zbawienia.Ale od wierzących chyba nie można oczekiwac wiedzy...
|
Pn sie 04, 2008 11:29 |
|
 |
biedroonka
|
OPAT_90 to Wy się boicie prawdy stąd błyskawicznie zamknięto kilka tematów w dziale KOŚCIÓŁ a SPOŁECZEŃSTWO dotyczących np. sensu budowy pomnika-kolosa Pana Jezusa Króla Wszechświata...
A co do Judasza- był pozytywny. powinieneś to wiedziec jako wierzący OPAT_90 , bo bez Judasza nie dopełniłoby sie dzieło zbawienia.Ale od wierzących chyba nie można oczekiwac wiedzy...
|
Pn sie 04, 2008 11:31 |
|
|
|
 |
nomines
|
Niewierny ja też nie mam na celu fanatycznego bronienia winnych. Uważam jednak, że oczyszczanie Kościoła na obecnych warunkach (tzn na wrzucaniu wszystkich kapłanów i wiernych do jednego worka) nie ma sensu.
Po pierwsze: rozwaga.
|
Pn sie 04, 2008 11:32 |
|
 |
biedroonka
|
Cytuj: Po pierwsze: rozwaga.
Myslałam że macie 10 przykazań...
A tak serio zapomniałeś OPACIE o:
Po drugie: ODPOWIEDZIALNOŚĆ
Po trzecie: SPRAWIEDLIWOŚĆ
|
Pn sie 04, 2008 11:35 |
|
 |
el_pashchaco
|
biedroonka napisał(a): A co do Judasza- był pozytywny. powinieneś to wiedziec jako wierzący OPAT_90 , bo bez Judasza nie dopełniłoby sie dzieło zbawienia.Ale od wierzących chyba nie można oczekiwac wiedzy...
Chyba jednak to ty grzeszysz niewiedzą:
proponuję doczytać:
Mk 14, 21
Chyba jasno Jezus powiedział: biada ...
|
Pn sie 04, 2008 11:38 |
|
 |
biedroonka
|
A co teraz powiedział by Pan Jezus gdyby ponownie przyszedł na ziemie i ujrzał swój Kościół pełen niegodziwców w sutannach ?
|
Pn sie 04, 2008 11:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie boimy sie prawdy  ...występek kapłana należy wskazywać, karać...ale wyciaganie z tego konkluzji o zgniliźmie katolicyzmu jest głupie i nieuparwnione.
Lekarz bioracy łapówkę potwierdza zgnilizne srodowiska medyczneo? podobnie nauczyciel molestujący uczennicę to członek zgniłego grona pedagogicznego
"po drugie odpowiedzialność"...przede wszystkim za słowa...bo głupie słowa, pomówienia, nie dyskwalifikują Kościoła, ale "naprawiaczy" w rodzaju Mariolci, bieedronki
|
Pn sie 04, 2008 11:40 |
|
 |
biedroonka
|
ALUS, wywrócenie kota do góry ogonem Ci się nie udało !
Kapłani jak i wierni tworzą kościół- nie ma kapłanów poza kościołem TO PO PIERWSZE.
PO DRUGIE - Kościół jest oczywiście instytucją dużo bardziej schorowaną niż nasza Służba Zdrowia i tu masz ALUS rację.
PO TRZECIE- podaj mi dowody na to że to nie np. w seminariach część przyszłych księży ujawnia swoje późniejsze zboczenia.
Trzeba być obłudnym by twierdzić że nie można patrzeć na Kościół przez pryzmat zachowania jego kapłanów- przecież jedna łyżka dziegciu potrafi zepsuć całą beczkę miodu.
|
Pn sie 04, 2008 11:45 |
|
 |
el_pashchaco
|
biedroonka napisał(a): A co teraz powiedział by Pan Jezus gdyby ponownie przyszedł na ziemie i ujrzał swój Kościół pełen niegodziwców w sutannach ?
Pewnie to samo co 2000 lat temu. Potępiłby niegodziwców jak uczonych w piśmie którzy występowali jak obłudnicy. Nie zamykał przecież synagog tylkow nich występował i nauczał
Cały czas droga biedroonko usiłujesz zdyskredytować cały Kościół do tego, o zgrozo, powołująć się na kogoś, kto jak stwierdziłaś wczesniej - nie istenieje
Gdzie tu sens i logika?
|
Pn sie 04, 2008 11:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
biedroonka napisał(a): A co teraz powiedział by Pan Jezus gdyby ponownie przyszedł na ziemie i ujrzał swój Kościół pełen niegodziwców w sutannach ?
No tak.... bo teraz to Pan Jezus zyje w jakims innym świecie i nie widzi niczego co się dzieje na ziemii.
|
Pn sie 04, 2008 12:03 |
|
 |
el_pashchaco
|
biedroonka napisał(a): Kapłani jak i wierni tworzą kościół- nie ma kapłanów poza kościołem TO PO PIERWSZE.
To by się zgadzało biedroonka napisał(a): PO DRUGIE - Kościół jest oczywiście instytucją dużo bardziej schorowaną niż nasza Służba Zdrowia i tu masz ALUS rację.
A te stwierdzenie jest poparte jakimś badaniem czy raczej wynikiem częstotliwości pojawiania się w mediach informacji o grzechach duchownych. Jeśli tak to wiem o wielu przypadkach, czy to z własnego doświadczenia, czy z doświadczeń rodziny i bliskich znajomych, niegodziwości i oszustwach ludzi pracujących w służbie zdrowia (głównie lekarzy). Mam też znajomych księży (koledzy z lat młodzieńczych) o których nie powiem złego słowa a tym bardziej nie zarzucę im zgnilizny. Czy na tej podstawie mogę obalić twoje twierdzenie? Podejmując twój tok logiki- jak najbardziej biedroonka napisał(a): PO TRZECIE- podaj mi dowody na to że to nie np. w seminariach część przyszłych księży ujawnia swoje późniejsze zboczenia.
A to też ciekawe. Atakujesz Kościół nie wykazując dowodó każesz nam szukać dowodów. Myślałem że to działa w drugą stronę i to najpierw ty powinnaś podać dowody na to że część przyszłych księży ujawnia swoje późniejsze zboczenia. biedroonka napisał(a): Trzeba być obłudnym by twierdzić że nie można patrzeć na Kościół przez pryzmat zachowania jego kapłanów- przecież jedna łyżka dziegciu potrafi zepsuć całą beczkę miodu.
A gdy niemcy patrzą na polaków jak na złodziei samochodó to się nie oburzasz? Przecież złodzieje są częścią narodu.
|
Pn sie 04, 2008 12:12 |
|
 |
biedroonka
|
Sęk w tym że dowody dla Was nie istnieją- istnieje tylko dogmat że Kościół jest dobry- bo musi taki być. KPINA.
A polscy ksieża...są rózni nie przeczę ale są wśród nich i tacy:
Polski ksiądz katolicki może zostać oskarżony w amerykańskim sądzie o molestowanie seksualne 16- letniej dziewczyny - podaje w piątek agencja Associated Press. Według tego źródła, do incydentu doszło na pokładzie polskiego samolotu, lecącego z Warszawy do Newarku w stanie New Jersey.
http://wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=519199
...zaprawdę polski towar eksportowy 
|
Pn sie 04, 2008 12:16 |
|
|
|