Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 6:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Dogmaty a słuszność wiary 
Autor Wiadomość

Post Dogmaty a słuszność wiary
Nauki Kościoła katolickiego opierają się na dogmatach, jednak można wymienić szereg prawd wiary, które można podać w wątpliwość.
Na przykład nieomylność papieża, który jest tylko zwykłym człowiekiem i zawsze może się pomylić. Czy nawet największe głupstwo wypowiedziane z ust papieża może być prawdą wiary? Można by przypuszczać, że tak.
W VI wieku papież Grzegorz I nauczał o czyśćcu, o którym nie ma mowy w Piśmie Świętym. Skąd wiedział, że takie coś istnieje?
Ale to nie wszystko. W 787 Sobór w Nicei dopuścił kult krzyża, relikwii i obrazów świętych, mimo że przykazanie Boże tego zabrania: "Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu... oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył" (Wyj.20:4-5). Aby móc łamać drugie przykazanie Kościół katolicki anulował je. Jednak z dziewięciorgiem przykazań Bożych dekalog nie był dekalogiem, więc ostatnie przykazanie podzielono na dwie części. Wynikiem tej zmiany był kult „świętych obrazków” i relikwii świętych trwający do dziś.
Również modlitwa przy różańcu nie znajduje uzasadnienia w Piśmie Świętym. Różaniec został przejęty przez krzyżowców od pogan na wschodzie. Pierwotnie służył do modlitwy do bogini Kali, czczonej na Wschodzie jako Dziewica i Królowa Niebios. Jezus tego nie pochwalał: "A modląc się, nie bądźcie wielomówni jak poganie; albowiem oni mniemają, że dla swej wielomówności będą wysłuchani" (Mat.6:7).
Czy praktyki religijne i wiara niektórych Katolików są aby na pewno słuszne?

Cz sie 14, 2008 15:27

Czytam pierwsze zdanie i od razu wiem że nie wiesz na czym polega nieomylnośc papieża, ciekwe co wyczytam dalej... :D

Co do kwestii przykazań nie jesteś pierwszym który o to wszystko pytał, wszyscy otrzymali już odpowiedz zatem proponujesz poszukać.

No a co do różańca to zapytam - o co chodzi, w czym widzisz problem? Bo ja nie widze potrzeby ubierania się jak Żydzi z I w.n.e. bo w Biblii tak jest napisane. Podobnie nie ma w Biblii dzieńdobry to co mam nie mówić? Różanieć to jest pewna praktyka, modlitwa i tyle. Możesz go nie popierać, może Ci się nie podobać, możesz go nie rozumieć, ale przyjmij do wiadomości że jest to modlitwa, czyli coś co jest w Biblii zawarte. Patrząc stereotypami i własnymi zniechęceniami nigdy nie zrozumiesz tego co podważasz. Naprawde prosze o poważniejsze wątpliwości, bo wykazujesz się niezrozumieniem wszystkiego o czym piszesz.

Ostatnio edytowano Cz sie 14, 2008 17:33 przez WIST, łącznie edytowano 1 raz

Cz sie 14, 2008 17:18

No a co do różańca to zapytam - o co chodzi, w czym widzisz problem? Bo ja nie widze potrzeby ubierania się jak Żydzi z I w.n.e. bo w Biblii tak jest napisane. Podobnie nie ma w Biblii dzieńdobry to co mam nie mówić? Różanieć to jest pewna praktyka, modlitwa i tyle.

A jak odnosisz się do zacytowanych słów Jezusa ?

Cz sie 14, 2008 17:31

Poprostu chybione. Nikt nie zakazuje, również Jezus, modlitwy długiej, sam takie przecież wypowiadał. Fragment mówi wyrażnie o złym pojmowaniu modlitwy. A różaniec odmawiany poboźnie (autor widocznie zakłada że wszyscy odmawiają jako taką klepanke, bardzo typowe stereotypowe patrzenie) jest tak samo ważną modlitwą jak inne. Szanuje ją, choć przyznam że żadko modle się na różańcu.

Cz sie 14, 2008 17:37

Czytam pierwsze zdanie i od razu wiem że nie wiesz na czym polega nieomylnośc papieża, ciekwe co wyczytam dalej... :D

Nieomylność papieża należy rozumieć jako bezbłędność w sprawach wiary i obyczajów a nie w sprawach codziennych. Zgadza się?

WIST napisał(a):
Co do kwestii przykazań nie jesteś pierwszym który o to wszystko pytał, wszyscy otrzymali już odpowiedz zatem proponujesz poszukać.

Wcale o to nie pytam.

WIST napisał(a):
No a co do różańca to zapytam - o co chodzi, w czym widzisz problem? Bo ja nie widze potrzeby ubierania się jak Żydzi z I w.n.e. bo w Biblii tak jest napisane. Podobnie nie ma w Biblii dzieńdobry to co mam nie mówić? Różanieć to jest pewna praktyka, modlitwa i tyle. Możesz go nie popierać, może Ci się nie podobać, możesz go nie rozumieć, ale przyjmij do wiadomości że jest to modlitwa, czyli coś co jest w Biblii zawarte. Patrząc stereotypami i własnymi zniechęceniami nigdy nie zrozumiesz tego co podważasz..

Jak już napisałem różaniec przejęto od pogan. Jeśli chodzi ci o pewną praktykę, to nie widzę sensu modlitwy do Matki Bożej. Jedyna modlitwa, jaką Jezus przekazał swoim uczniom to Ojcze nasz.
Gdzie w Piśmie świętym jest napisane, że mamy się modlić do zwykłych ludzi?

WIST napisał(a):
Naprawde prosze o poważniejsze wątpliwości, bo wykazujesz się niezrozumieniem wszystkiego o czym piszesz.

Nie mogę pozbyć się wrażenia, że ty nie rozumiesz o czym ja piszę.

Cz sie 14, 2008 17:49

No więc na czym ona polega? Chętnie się dowiem.

Cz sie 14, 2008 18:21

Cytuj:
Nieomylność papieża należy rozumieć jako bezbłędność w sprawach wiary i obyczajów a nie w sprawach codziennych. Zgadza się?

Zgadza się, ale nie jest to wszystko. Choć i tak poprawa w s tosunku do poprzedniej wypowiedzi.

Cytuj:
Wcale o to nie pytam.

Pytasz stwierdzasz, nie ważne, pierwszy nie jesteś.

Cytuj:
Jak już napisałem różaniec przejęto od pogan. Jeśli chodzi ci o pewną praktykę, to nie widzę sensu modlitwy do Matki Bożej. Jedyna modlitwa, jaką Jezus przekazał swoim uczniom to Ojcze nasz.
Gdzie w Piśmie świętym jest napisane, że mamy się modlić do zwykłych ludzi?

Od pogan, no i gdzie problem? Mamy nie dotykać niczego czego dotykali poganie?
Kościół też nie modli się do Matki Bożej.
Jedyna modlitwa? Ale wiesz czym jest modlitwa? Oraz pamiętasz jakimi słowami Jezus się modlił np. w ogrójcu?
W Piśmie nigdzie nie ma napsane abyśmy się modlili do zwykłych ludzi i nikt się nie modli. Ale rozumiem że chodzi Ci o kult świętych, tutaj też nikt kto zna naukę Kościoła się do nich nie modli.

niewierny to nie jest wiedza tajemna, wpisz sobie w wyszukiwarke. Bądzmy poważni, to ja mam wam wszystko tłumaczyć? Do dyskusji przystępuje się już z wiedzą. A tą łatwo zdobyć.

Cz sie 14, 2008 20:40

Kościół też nie modli się do Matki Bożej.

"Zdrowaś Mario, łaskiś pełna" - to nie modlitwa?
Nie ma żadnych modlitw maryjnych w Kościele?
Chyba że nie rozmawiamy o Kościele Katolickim :)

Cz sie 14, 2008 22:22

Ależ o Kościele Katolickim. I jak napisałem tak właśnie jest. Czy to modlitwa?
Cytuj:
...Święta Mario Matko boża módl się za nami grzesznymi...

Jak widać nie jest skierowana bezpośrednio do Matki Bożej, ale raczej jako prośba o jej orędownictwo u Jej Syna. Maryja jest tą która wskazuje na swojego Syna, jest tą która do niego prowadzi, ale sama nie jest Bogiem, nikt do niej się nie modli jakby była Bogiem Oczywiście nieraz ludzie nie rozumieją pewnych rzeczy, ale to nie znaczy że takie jest stanowisko Kościoła, trzeba tu oddzielić to co głosi Kościół od pewnych błędów niektórzych wiernych.

Cz sie 14, 2008 23:15

Nigdzie w Piśmie świętym nie pisze, że nie można posługiwać się różańcem. Jeśli chodzi o kult świętych i ich wstawiennictwo u Boga, to jedynym pośrednikiem pomiędzy Bogiem, a człowiekiem jest Jezus. Czy nie jest lepiej do niego się zwracać, niż do ludzi, którzy zostali uznani przez Kościół katolicki za świętych? Z resztą kult świętych, jak już wspomniałem, uznany jest jako zakazane w biblii bałwochwalstwo.
Po drugie, kto dał człowiekowi prawo do ustalania hierarchii w niebie?

Pt sie 15, 2008 9:10
"Gdzie w Pismie św napisano, że mamy modlić się do zwykłych Ludzi"...a napisano oddaj wszystko co posiadasz biednym i pójdź za Mną - uczyniłeś już tak?

Pt sie 15, 2008 9:26

Pt sie 15, 2008 10:59
Jeśli oczytujesz Biblię literalnie - to także słowa Jezus do bogatego młodzieńca (ŁK 18,18-23).

Pt sie 15, 2008 13:50

Jeśli oczytujesz Biblię literalnie - to także słowa Jezus do bogatego młodzieńca (ŁK 18,18-23).
.

Masz rację. A tak w ogóle to nie rozumiem ludzi którzy kurczowo trzymają się litery Biblii, w dodatku nie rozumiejąc ich znaczenia, prawdy biblijne to tylko symbole a nie prawda absolutna.
Wygląda na to, że jeszcze jeden ŚJ próbuje udowodnić wyższość swoich racji oraz interpretacji Biblii

Pt sie 15, 2008 14:14

Post Re: Dogmaty a słuszność wiary
Alucard napisał(a):
Nauki Kościoła katolickiego opierają się na dogmatach, jednak można wymienić szereg prawd wiary, które można podać w wątpliwość.
Na przykład nieomylność papieża, który jest tylko zwykłym człowiekiem i zawsze może się pomylić. Czy nawet największe głupstwo wypowiedziane z ust papieża może być prawdą wiary? Można by przypuszczać, że tak.

Alucard napisał(a):
W VI wieku papież Grzegorz I nauczał o czyśćcu, o którym nie ma mowy w Piśmie Świętym. Skąd wiedział, że takie coś istnieje?

Po pierwsze, mówisz, że nie ma w Biblii nic o czyśćcu, w takim razie przeczytaj to, pewnie zmienisz zdanie:
http://www.effatha.org.pl/apologetyka/c ... biblii.htm
http://www.effatha.org.pl/apologetyka/czysciec2.htm

Po drugie, Kościół jest prowadzony przez Ducha Świętego, który nas uczy, przypomina to co powiedział Jezus i doprowadza do całej prawdy!

J 14:26
A Pocieszyciel, Duch Święty, którego Ojciec pośle w moim imieniu, On was wszystkiego nauczy i przypomni wam wszystko, co Ja wam powiedziałem.

J 16:13
Gdy zaś przyjdzie On, Duch Prawdy, doprowadzi was do całej prawdy.

Alucard napisał(a):
W 787 Sobór w Nicei dopuścił kult krzyża, relikwii i obrazów świętych,

"Bóg czynił też niezwykłe cuda przez ręce Pawła, tak że nawet chusty i przepaski z jego ciała kładziono na chorych, a choroby ustępowały z nich i wychodziły złe duchy." (Dz 19,11-12)

Kult relikwii krzyża i obrazów
http://www.effatha.org.pl/apologetyka/obrazy4.htm

Alucard napisał(a):
mimo że przykazanie Boże tego zabrania: "Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu... oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył" (Wyj.20:4-5).

prawdę pisano, że widocznie nie szukałeś na forum, bo z pewnością każdy temat już był, np. o drugim przykazaniu.
Patrz post z dnia Pon Mar 08, 2004 napisany przez saxona:
http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php ... c&start=14

a tutaj o tym przykazaniu i o obrazach ("Poglad Kościoła na sprawę wizerunków"):
http://www.analizy.biz/marek1962/_obrazy.html

Alucard napisał(a):
Aby móc łamać drugie przykazanie Kościół katolicki anulował je. Jednak z dziewięciorgiem przykazań Bożych dekalog nie był dekalogiem, więc ostatnie przykazanie podzielono na dwie części. Wynikiem tej zmiany był kult „świętych obrazków” i relikwii świętych trwający do dziś.

Jeszcze raz przeczytaj, żeby się dowiedzieć jak to było:
http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php ... c&start=14

Alucard napisał(a):
Jezus tego nie pochwalał: "A modląc się, nie bądźcie wielomówni jak poganie; albowiem oni mniemają, że dla swej wielomówności będą wysłuchani" (Mat.6:7).

Pytam: czy znane słowa "kocham Cię" do drugiej osoby mogą być odklepane? Mogą. Ale mogą też być wyrazem ofiarnego uczucia, oddania tej drugiej osobie, miłości, zaufania i wszystkiego co głębokie i dobre. Tak samo jest z modlitwą.

Alucard napisał(a):
Czy praktyki religijne i wiara niektórych Katolików są aby na pewno słuszne?

Jeżeli zarzuca się bezpodstawnie coś, o czym nawet się nie wie, co do czego wiedzy sie żadnej nie posiada, to dlatego powstają takie nieporozumienia.

Pt sie 15, 2008 15:01
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona