Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 10:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 554 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37  Następna strona
 Czy słusznie budujemy Świątynię Opatrzności Bożej 
Autor Wiadomość
Ze szkodą nie tylko dla społeczeństwa żyjącego w czasach Komuny ale także i teraz :)

Wt wrz 09, 2008 8:20
Masz rację...zawsze będą tacy, którzy zechcą żyć w komunistycznym raju - więc dla nich "także teraz".

Wt wrz 09, 2008 9:20

Każdy antyklerykał to komuch marzący o powrocie komuny ;)

Wt wrz 09, 2008 11:45

W takich przypadkach też lepiej dawać na ŚOBy?

http://kobieta.wp.pl/OID,27708468,kat,2 ... sc.html%3F

Wt wrz 09, 2008 12:08

http://kobieta.wp.pl/kat,26377,title,Pa ... caid=1693d
Przepraszam.

Wt wrz 09, 2008 12:09
"Jak obce państwo - Watykan".....posiadasz wiedzę o Kościele i historii Polski podobną jak żaba o pi ep rzu :D

Może jakieś argumenty? jak na razie to potrafisz tylko negować i to w niezbyt mądry sposób - sugerując mniej więcej "jesteś głupi".

Alus napisał(a):
"czasem ze szkodą dla społeczeństwa"....ewentualnie tej części, która czynnie budowała "raj na ziemi" z bogiem Leninem na Kremlu.

Czy dla fanów Kościoła świat ma tylko dwa bieguny - klerykalizm i komunizm?

Wt wrz 09, 2008 12:49
Jakbyś o tym nie wiedział, to nie istnieją "fani" Kościoła....podobnie jak Kościół nie jest "obcym państwem" :D
Kontrargumentów na Twoje zarzuty nie staram przytaczać, bo praktycznie nie ma do czego się odnieść.
R6 - antyklerykałów znajdziesz w każdej opcji politycznej. i nie koniecznie tylko wśród ateistów.
Mówię o rozumnych antyklerykałach - nie o zacietrzewionych frustratach, dla których wszystko związane z Kościołem jest złe.

Wt wrz 09, 2008 14:02

Że COOO!? :o

To uważaj, gdyż skoro prawo nie zabrania konsumpcji hamburgerów, więc niechybnie jedzenie ich jest omijaniem prawa i prawnie karalne, a zatem zaraz możesz być ukarany.

Wskaż zatem ów zapis w Kodeksie cywilnym czy karnym.

Wt wrz 09, 2008 19:57
Jakbyś o tym nie wiedział, to nie istnieją "fani" Kościoła....

Kim są zatem ludzie bezkrytycznie słuchający Kościoła i popierający jego działania - w tym jego wyznawcy? Antyfanami? Wrogami?
Alus napisał(a):
podobnie jak Kościół nie jest "obcym państwem" :D

To Watykan i Polska to jedno i to samo? Tą samą flagę nawet mają, papież jest jednocześnie prezydentem a prawo kanoniczne prawem powszechnym?
Alus napisał(a):
Kontrargumentów na Twoje zarzuty nie staram przytaczać, bo praktycznie nie ma do czego się odnieść.

A może nie masz czego przytoczyć? Ja podałem argumenty - Ty uważasz, że nie musisz. Skoro prezentujesz taką postawę, to tym samym uciekasz od wszelkiej dyskusji, przyznając mi rację. Z resztą i tak Twoje teksty wyglądają tu jak zwykłe prowokacje - całkowity brak argumentacji i stawianie absurdalnych twierdzeń po to, żeby się z kimś podrażnić.

Wt wrz 09, 2008 20:19
Nie wiesz???....a podejmujesz "merytoryczną" dyskusję?
Kościół tworzą wszyscy wierni, a Vatykan jest siedzibą najwyższych władz Kościoła.
"Fan" to osoba wielbiąca, my katolicy tworzymy Kościół.....a to nie wsio rawno, jak to Ty pojmujesz.
Nie uciekam od dyskusji.....zarzuty zawsze wymagają udokumentowania....linki, fakty.
W przeciwnym wypadku traktuje sie je jako pomówienia - wolna amerykanka.

Wt wrz 09, 2008 21:47
Jak na razie to wiadomo, że nie są Kościołem - nie mają żadnych praw do majątku Kościoła, nie mają żadnych "akcji udziałowych" w Kościele, jeżeli coś wychodzi z Kościoła - np. "nieomylne nauczanie Kościoła" - to wychodzi jedynie z instytucji a nie od wiernych, nie możesz ingerować w żaden sposób w działanie kościelnych osób prawnych itd.
Watykan jest siedzibą, ale jest państwem. Jeżeli siedziba leży w innym kraju, to instytucja której władze tam przebywają jest uznawana za instytucję z tamtego państwa.
Jeżeli Kościół nie byłby niepolski, to nigdy nie działałby przeciwko Polsce - jego działania zaś zwykle służą albo państwom bardziej zaprzyjaźnionym z Watykanem, albo samemu Watykanowi.

Śr wrz 10, 2008 14:50

Aton, ale chrzanisz. :D

Śr wrz 10, 2008 15:08
Zobacz profil WWW
Stanisław Adam - takie Twoje odpowiedzi w zupełności mi wystarczają do ocenienia racji... :)

Śr wrz 10, 2008 15:17
Watykan jest panstwem, min dlatego, zeby papiez nie byl zalezny od innych panstw :-D
Kosciol jest w gruncie rzeczy spolecznoscia ponadpanstwowa w znaczeniu duchowym (moze pamietasz kto powiedzial: Krolestwo moje nie jst z tego swiata"?), a jednoczesnie zainteresowana dobrem wszystkich ludzi, a wiec i spoleczenstw w ktorych zyja wyznawcy Jezusa.
Poniewaz jednak chrzescijanie nie sa aniolami, ale ludzmi, wiec czasem rozne rzeczy wychodza roznie i nie zawsze mozna sie pod dzialalnoscia kazdego ksiedza (badz swieckiego) podpisac. Tyle, ze w wiekszosci wypadkow nie jest to moj osobisty problem, ze ksiadz XX gdzies tam robi cos, co wydaje mi sie watpliwe, badz wrecz szkodliwe. Mam wplyw bezposredni na dzialalnosc ksiezy i Kosciola tam, gdzie "jestem w poblizu". I tu jest moim obowiazkiem ingerowac, kiedy uwazam, ze sprawy ida w zlym kierunku (o tym byla np. ostatnia Ewangelia niedzielna)Kazdy w KK ma swojego "zwierzchnika", ktory ma nie tylko przywileje (materialne, jak ty sadzisz), ale i odpowiedzialnosc i to nie tylko przed swoim zwierzchnikiem, ale i przed Bogiem ktory (jak ja wierze) trzyma nici swiata i historii w swoich rekach i nie zawodzi naszej w nim ufnosci. Ze nie wszystko jest tak jak mnie osobiscie by sie podobalo, to nie znaczy, ze na koncu bedzie zle. Z Biblii mozna dowiedziec sie wielu przykladow, kiedy szlo zle i coraz gorzej, a na koncu wyszlo z tego "wieksze" dobro. Boze drogi nie sa naszymi drogami.
Mozliwe, ze wydaje ci sie to zbyt latwym wyjsciem z sytuacji, ale ja wierze, ze slowa:"Nie sadzcie, zebyscie nie byli osadzeni", badz "przebaczajcie, zeby wam przebaczono", maja glebszy sens i nie sluza tylko zalagodzeniu problemow bez sprawiedliwosci.
Za to wiem, tez, ze metoda "Wet za wet", ngdy nie przyniosla ani pokoju ani sprawiedliwosci, a tylko (chwilowe) zaspokojenie uczucia zemsty.

Śr wrz 10, 2008 18:29

Aton - już ci pisałam: NIE MA MAJĄTKU KOŚCIOŁA jako całości.
Ergo: Kościoł w twoim rozumieniu nie istnieje.

Nie zamierzam powtarzać tej dyskusji.

Cz wrz 11, 2008 10:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 554 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37  Następna strona