Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 4:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 183 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
 rozpoczecie NPR w malzenstwie... 
Autor Wiadomość

Do reszty Twojej odpowiedzi - już Ci napisano, że żadna metoda nie daje 100% pewności, jeśli sie współżyje.

No i to by było "na tyle". Czyli jednak jest to jedyny środek do pełnej realizacji prawa do decydowaniu o ilości poczętych dzieci przez małżonków. Czyli decyzja o niewspółżyciu jest słuszna. Bardzo dziękuję.

Pn mar 31, 2008 11:12

Zastanawiam się czy warto specjalnie zakładać nowy temat, ale...
W tej chwili jestem w ciąży. Zanim zaszłam, stosowaliśmy z partnerem (już Mężem) sztuczne metody antykoncepcyjne (różne, nie wnikajmy w szczegóły) z pełnym sukcesem, nie wpadając przez kilka ładnych lat współżycia - bo tak właśnie chcieliśmy.
Teraz, po urodzeniu dziecka planujemy stosować metody naturalne (na początku może z gumką wspomagająco) bo niebawem chcemy się starać o kolejne dziecko i nie "opłaca" nam się na ten czas stosować "betonowych" zabezpieczeń (wiem, ze to może jeszcze za wcześnie o tym mówić, ale docelowo chcielibyśmy mieć 3 w niedużych odległościach czasowych).
W ciąże nie chciałabym zachodzić od razu (słowem: nasze współżycie nie będzie nastawione na staranie się o dziecko ("robienie dziecka"), tylko na otwarcie na ewentualne zapłodnienie właściwie w każdym czasie) ale powiedzmy za pół roku - może rok po urodzeniu pierwszego dziecka (nic się nie stanie jeśli wcześniej) byłoby optymalnie. Tak więc moje pytanie (motywowane powyższymi sprawami) brzmi:

Jak długo przy stosowaniu NPR (i jakiej jego formy i czy dokładnie) jak na razie nie wpadliście? Bądź po jakim czasie wpadliście. Z oczywistych przyczyn pytanie kieruję wyłącznie do NPRowców.
Osoby wypowiadające się na temat stosowania i skuteczności innych metod antykoncepcji/planowania rodziny na bazie własnych doświadczeń dostarczą też ciekawych danych statystycznych, ale nie takich których aktualnie potrzebuję ;)

Dziękuję, pozdrawiam.

Pn wrz 22, 2008 18:26

2 razy. Ale oczywiscie nprowcy powiedzą swoja formułkę, że NPR jest skuteczne, jeśli się je poprawnie stosuje. Chylę czoła przed waszą erudycją.
Najlepszy NPR to 0 seksu, co zresztą potwierdza teologia moralna, mówiąc, że brak możliwości wychowania więcej dzieci skutkuje utratą prawa małżonka do współżycia.

Pn wrz 22, 2008 20:53

Czereśniowa, okres po porodzie jest (obok premenopauzy) chyba najtrudniejszym momentem na rozpoczęcie nauki npr-u. Jeśli jednak dopuszczasz kolejną ciążę pół roku po porodzie, to może wystarczy Ci pełne karmienie i LAM.
warunki działania LAM:
- dziecko nie ma więcej niż 6 miesięcy
- nie wystąpiła jeszcze miesiączka
- dziecko jest karmione wyłącznie piersią czyli karmienie "na żądanie", jednak nie rzadziej niż co 4 godziny w ciągu dnia i co 6 godzin w ciągu nocy, nie jest dokarmiane, nie podaje mu się żadnych płynów.

Wt wrz 23, 2008 6:59

Co do tego karmienia to nie ma szczególnej pewności jak to będzie. Moja mama miała duże problemy z karmieniem w ogóle, więc może to być dziedziczne. Tzn. pomysł znam i uważam za dobry (wystarczający, bo jak mówiłam po około pół roku dopuszczam już możliwość kolejnego zajścia), ale nie wiem czy będzie sprawdzalny w naszym przypadku. W każdym razie dzięki za pomoc :)

Wt wrz 23, 2008 9:39

Jak długo przy stosowaniu NPR (i jakiej jego formy i czy dokładnie) jak na razie nie wpadliście?

Metoda objawowo-termiczna: osiem lat skutecznego stosowania przed pierwszym porodem i byłoby dłużej... :D gdybyśmy nadal chcieli być bezdzietni.

Cz paź 02, 2008 11:31

O kurcze, naprawdę nie sądziłam że to może być aż tak skutczene! :o

Cz paź 02, 2008 12:25
czyli skuteczna metoda, zeby dzieci nie miec. Urodzilas dziecko i najzwyczajniej w swiecie przejdziesz do dalszej optymistycznej nieplodnosci na dlugie lata. Ale nie! to wcale nie jest złe...

Cz paź 02, 2008 12:33

Tzn. ja oczywiście biorę poprawkę na to, że nawet moze to być jakiś szczęśliwy zbieg okoliczności. Ale ostatnio już od paru osób usłyszałam że npr bywa skuteczny.
Nie chodzi mi tu o kwestię jego grzeszności lub nie, tylko o skuteczność :)
Koleżanka 2 lata stosowała... i to najmniej skuteczną metodę, bo kalendarzyk. Wpadła, ale nie dlatego że stosowała dobrze ale zawiodło, tylko raz się pomyliła znacznie w obliczeniach - zatem wpadka była ewidentnie jej "winą", a nie winą metody.
Jestem nadal daleka od pochwalania NPR, ale też nie zamykam sie na ewentualną możliwość poznania i dowiedzenia się czegoś o faktycznej skuteczności tych metod.

Cz paź 02, 2008 14:39
Koleżanka 2 lata stosowała... i to najmniej skuteczną metodę, bo kalendarzyk. Wpadła, ale nie dlatego że stosowała dobrze ale zawiodło, tylko raz się pomyliła znacznie w obliczeniach - zatem wpadka była ewidentnie jej "winą", a nie winą metody.

Widzisz... opisałaś to w bardzo dobry sposób i chwała Ci za to. Ale zauważ, że zwolennicy NPR dokładnie w ten sposób poddają w wątpliwość skuteczność prezerwatywy. Dla nich ciąża, bo ktoś przedziurawił prezerwatywę paznokciem - wina metody. Bo uszkodził otwierając opakowanie zębami - wina metody. Bo po wytrysku nie zachował się tak jak powinien - wina metody.

Ciekawe, kiedy podejścia będą takie same z obu stron.

Crosis

Cz paź 02, 2008 14:52

Monika,
O kurcze, naprawdę nie sądziłam że to może być aż tak skutczene! :o

Jest skuteczne, gdy się pozna metodę i umie ją stosować. Natomiast...
w czasie laktacji to już nie jest takie proste... w każdym razie przynajmniej dla mnie NPR po porodzie był czarną magią i nigdy nie byłam pewna czy to płodność czy nie.
Niepłodność utrzymuje się wtedy, kiedy przerwy między karmieniami nie są dłuższe niż 3 godziny, a w nocy chyba 6, no ale powiedz to dzieciątku.... :D

Cz paź 02, 2008 16:42

Winą metody (po obu stronach) jest to, że stwarza takie a takie ryzyko. Winą ludzi jest to, że nie przykładają się dostatecznie do jej stosowania.
Ryzykiem prezerwatywy nie jest np. niezdolność liczenia, czy nieregularność cyklu. Ciężko też o niej np. zapomnieć czy coś...
Tak samo jak nie da się przedziurawić NPRu pazurkiem :)
A opisałam jak opisałam, bo błąd był ewidentny. Koleżenka broniła magisterki, miała równolegle "piekło" w pracy i naprawdę była strasznie roztargniona (ale i tak cykl miała jak w zegarku)... jakimś cudem po prostu się pomyliła o cały tydzień czy nawet więcej, wskazując mężowi jako bezpieczny termin - termin nawyższego ryzyka. No i poszło... I naprawdę trudno mi (wyjątkowo) winić za to błędną metodę.
Ja naprawdę NIE polecam nikomu NPR, ja tylko się zastanawiam nad jego stosowaniem we własnym dość specyficznym na chwilę obecną przypadku :)

Cz paź 02, 2008 16:45

Jest skuteczne, gdy się pozna metodę i umie ją stosować. Natomiast...
w czasie laktacji to już nie jest takie proste... w każdym razie przynajmniej dla mnie NPR po porodzie był czarną magią i nigdy nie byłam pewna czy to płodność czy nie.
Niepłodność utrzymuje się wtedy, kiedy przerwy między karmieniami nie są dłuższe niż 3 godziny, a w nocy chyba 6, no ale powiedz to dzieciątku.... :D

Hm... no to w takim razie chyba jednak pomyślimy nad czym innym, pewnie na gumkach stanie. Wiadomo, jest jeszcze czas połogu, kiedy nie współżyje sie w ogóle, ale jednak tuż po, nie chciałabym jednak zajść po pierwszym "strzale", a najwcześniej po pół roku, najchętniej po roku. W międzyczasie karmienie - może i nie z zegarkiem w ręku tylko wg potrzeb dzidzi... tak więc to nie zabezpieczenie, a jednocześnie z powodu karmienia hormonalna na 99% odpada. A NPRu za ciężko byłoby mi się nauczyć w tak "bojowych" warunkach. Ale dziękuję za to, że dzielisz się wiedzą :)

Cz paź 02, 2008 16:56
Moderator

Czereśniowa, powiem Ci, że po porodzie może być różnie z tymi gumkami. Jeśli zamierzasz karmić piersią, to łączy się to z suchością w pochwie (hormony, bez wdawania się w szczegóły). Suchość i prezerwatywy, to nie jest przyjemna sprawa. Tak sądzę. Ale to tylko taki niuansik :)

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Cz paź 02, 2008 20:38

Usunęłam wątek poboczny, pytania osobiste i ...
przez przypadek dwie "praworządne" wypowiedzi; do ich autorów wystosowałam PW z przeprosinami :oops:
mateola

Pt paź 03, 2008 12:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 183 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona