Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 15:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 210 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona
 Czy zabilibyscie kogoś gdyby Bóg Wam kazał? 
Autor Wiadomość

to moim zdaniem nie pochodzi od Boga, ale od ludzi. Mówię między innymi o cytowanym tu przez kogoś fragmencie z Księgi Samuela. Bóg ma być tak okrutny? No bez przesady...

Klasyczny przykład "robienia sobie" Boga na swój obraz i podobieństwo :?

So wrz 27, 2008 14:04

Cytuj:
to moim zdaniem nie pochodzi od Boga, ale od ludzi. Mówię między innymi o cytowanym tu przez kogoś fragmencie z Księgi Samuela. Bóg ma być tak okrutny? No bez przesady...

Jak rozumiem, ty wiesz lepiej od nas jaki jest Bóg a jaki nie jest.

So wrz 27, 2008 14:13

Post wiem jedno
Ponoć Bóg Ojciec jest z natury taki sam, jak Syn Boży. Jakoś trudno mi wyobrazić sobie Jezusa, który mówi np.: wymordujcie w pień to plemię, wszystkich mężczyzn, kobiety, dzieci... a jak mnie nie posłuchacie to się zemszczę... Bóg niektórych ksiąg Starego Testamentu kazał kamienować cudzołożnice... a Jezus? Jakie były kary za nieprzestrzeganie szabatu? A co mówi o tym Jezus? Wiem, wtedy realia były inne. Ale przecież Bóg, który kocha każdego człowieka, kocha zawsze tak samo, delikatnie i miłosiernie. Naprawdę tak nie uważacie?
Cóż, dla mnie niektóre rzeczy są oczywiste i biją po oczach... Nigdy nie byłam dogmatyczką i czasem wolę trochę ruszyć szare komórki... bo, dla nie których niestety, po coś ten rozum otrzymaliśmy.

So wrz 27, 2008 14:30
Zobacz profil WWW

Kamyk napisał(a):
Cytuj:

Jak rozumiem, ty wiesz lepiej od nas jaki jest Bóg a jaki nie jest.

Uważam, że wiem to lepiej od niechrześcijan. Bo my, chrześcijanie, w pełni przyjmujemy Jego Objawienie, w Którym On sam nam o Sobie powiedział. I nic do tego nie dodaję ani nic z tego nie ujmuję, bo ja sam nie mogę nic o Bogu powiedzieć. I choćby nie wiem jak idealne mi się wydawały moje wyobrażenia o Nim, to to wciąż są tylko ludzkie marne wyobrażenia. Jedyną podstawą mówienia czegokolwiek o Bogu jest Jego Objawienie

A odpowiadając na pytanie postawione w temacie. Odnoszę tutaj sytuację Abrahama, któremu Bóg polecił zabić Izaaka. Wiemy jak to się skończyło, i w jakim celu Bóg taką prośbę przedstawił

So wrz 27, 2008 15:00
zbanowany na stałe

Gdyby zatem Bóg objawił Ci się i przykazał,abyś odszukał użytkownika WaszJudasz i utopił go we Wiśle, to uczyniłbyś to, czy tak?

So wrz 27, 2008 15:04

A odpowiadając na pytanie postawione w temacie. Odnoszę tutaj sytuację Abrahama, któremu Bóg polecił zabić Izaaka. Wiemy jak to się skończyło, i w jakim celu Bóg taką prośbę przedstawił

To prawda, opowieść o Abrahamie, posiada "pozytywne zakończenie," jednak jest jednym z masy starotestamentowych przypadków, kiedy to bóg każe kogoś zabijać. W innych przypadkach próby zabicia niewinnych ofiar kończyły się powodzeniem.

So wrz 27, 2008 16:46

Gdybym wierzył, to wierzyłbym w tego dobrego (miłosiernego) Boga, a nie tego który każe zabijać innych.
Dzięki takim wypowiedziom jak Twoje Kamyk zrozumiałem, że w obecnej, chrześcijańskiej wizji Boga jest coś nie tak.

So wrz 27, 2008 17:23

Księgi ST należy rozumieć 1) w kontekście historycznym, 2) W NIEROZDZIELNYM POWIĄZANIU Z NT. Dosłownie KAŻDE zdanie ST należy czytać w kontekście Ewangelii - o ile oczywiście jest się chrześcijaninem. Objawienie Boże rozwijało się przez wieki, naród wybrany powoli, i w wielu często traumatycznych przeżyciach, dochodził do poznania Boga. Bóg stworzył historię, i działa w historii. Bóg nie neguje rzeczywistości człowieka - on ją potwierdza. Bóg nie objawia się w ten sposób, że schodzi sobie w pewnym momencie na ziemię, i mówi " róbcie to, to, to i to - to wszystko, dziękuję ", i wraca sobie na chmurce do nieba. Jezus też w ten sposób nie działał. Jezus mówił: " odmieńcie ducha, i wierzcie w dobrą nowinę o Królestwie Bożym, które TERAZ nastało ". TERAZ, czyli w chwili Jego przyjścia. A to oznacza, że Objawienie zostaje dopełnione dopiero w Jezusie. Nie oznacza to, że " to już generalnie wszystko " - inaczej wraz ze śmiercią Jezusa nastąpiłby koniec świata. Historia zbawienia trwa nadal, ale jest już nieodwołalnie potwierdzona przez Zmartwychwstanie Jezusa.

Pn wrz 29, 2008 8:46

Sądzę, ze Bóg ma calkowita wladze nad aniołem śmierci i nie potrzebuje
pomocy czlowieka. Bog nie po to ustanowil przykazanie- nie zabijaj - aby zmuszac kogos do jego lamania.
Jezeli ktos w tobie szepcze- zabij, to wiesz na pewno , ze to wstrętny glos szatana.

Pn wrz 29, 2008 10:49
Sądzę, ze Bóg ma calkowita wladze nad aniołem śmierci i nie potrzebuje
pomocy czlowieka. Bog nie po to ustanowil przykazanie- nie zabijaj - aby zmuszac kogos do jego lamania.
Jezeli ktos w tobie szepcze- zabij, to wiesz na pewno , ze to wstrętny glos szatana.

szkoda że Abraham nie miał cię pod ręką w kluczowej sytuacji.

Pn wrz 29, 2008 11:58

szkoda że Abraham nie miał cię pod ręką w kluczowej sytuacji.

Dwa pytania: 1) czy Abraham zabił ?, 2) a jeżeli nie zabił, czy został ukarany za bezczelne sprzeciwianie się Woli Bożej ?

Pn wrz 29, 2008 12:12
a gdyby się potknął i uderzył kolanem w stół to czy by go bolało?

Pn wrz 29, 2008 12:28
Moderator

Dwa pytania: 1) czy Abraham zabił ?, 2) a jeżeli nie zabił, czy został ukarany za bezczelne sprzeciwianie się Woli Bożej ?

Mój Drogi, chyba nie znasz tej historii. Abraham miał zabić syna. Nie zabił go dlatego, że Bóg widząc iż Abraham jest gotów to uczynić, dał mu w zamian zwierzę, które ten złożył w ofierze. Sam Bóg ("Anioł Pański") wyraźnie mu nakazał oszczędzić syna i zabić baranka.

(J 8, 32b)

Pn wrz 29, 2008 18:01
zbanowany na stałe

Dlaczego Bóg lubi kiedy zabija się specjalnie dla Niego młode zwierzęta?

Pn wrz 29, 2008 18:26
Moderator

Nie chodzi o zabijanie młodych zwierząt, a o oddawanie Mu czci.
A zabicie zwierząt jest po prostu jednym ze sposobów.
W tamtych czasach, w tamtym rejonie było to normalne więc tak postępowano.
Później Chrystus przyszedł i zamiast składać w ofierze zwierzęta składamy chleb i wino, jest lepiej co nie?

(J 8, 32b)

Pn wrz 29, 2008 18:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 210 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona