Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 12:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Ciężko wierzyć w dobrego Stwórcę. 
Autor Wiadomość
Czy zwierzęta są świadome swojego istnienia? Z własnego doświadczenia nie wiem, ale często słyszę, że człowiek pochodzi od małpy - a świadomość istnienia ma. Chyba, że coś się zmieniło i małpa przestała być zaliczana do zwierząt.

Małpa ma świadomość własnego istnienia, potrafi również korzystać i konstruować (!!!!!!!) proste narzędzia.

Pn paź 27, 2008 15:39

Dokładnie tak. Nie cierpiały. Nie miały czasu cierpieć. Kapłan zabijał je tak, że nie mogły wydać ani jednego głosu.

A dokładnie jak? Gilotynę dla krów budowano? Bo innego sposobu na szybkie i bezbolesne zadanie śmierci nie ma.
opat_90 napisał(a):
Czy zwierzęta są świadome swojego istnienia?

A co za różnica? Bardzo małe dzieci też nie są świadome swojego istnienia.

Pn paź 27, 2008 15:40
Cytuj:
Ale pewnie wolałyby żyć

Z tego co wiem, to te stworzenia nie są świadome swojego istnienia

Rośliny też nie są świadome, a jakie wytworzyły mechanizmy obronne :o
Oglądałam kiedyś film o żyrafach - ukazano w filmie jak akacja "broni się" przed zjadaniem liści.
Bezapelacyjnie - woli żyć.

Pn paź 27, 2008 15:46
Sybillo- jeśli to uznałaś za żart z mojej strony, to masz kiepskie wyczucie humoru...

To zdanie uznałam za żart:

" Wystarczy, że dostrzeżesz piękno świata i zrozumiesz, że jest ono dziełem Boga, a wszelkie zło przychodzi na świat przez człowieka ".

Tu musiałbyś dodać: przez człowieka wybranego przez Boga. Bo to kapłani zabijali zwierzęta od wieków. A czy Bóg kazał im zabijać? No to kto im kazał? Skoro Bóg stworzył cały świat i tak samo kocha wszystkie swoje stworzenia to skąd pomysł z zabijaniem zwierząt na ofiarę? Bóg sam chciał czyimiś rękami niszczyć to, co stworzył? Chciał rękami wybrańców zniszczyć piękno stworzonego przez siebie świata? A może ci wybrańcy byli samozwańczymi wybrańcami?

Pn paź 27, 2008 15:46

Obserwując zwierzęta dochodzę do wniosku, że kieruje nimi coś więcej, niż tylko wrodzone instynkty.

Zencognito napisał(a):
A dokładnie jak? Gilotynę dla krów budowano? Bo innego sposobu na szybkie i bezbolesne zadanie śmierci nie ma.

W książce Joanny Chmielewskiej pt. "Studnie przodków" przypadkiem zabito wieprzka halabardą i od razu padło martwe, czyli, jak widać, da się :D

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Pn paź 27, 2008 15:47
Ciężko

a kto powiedział ze miało być/będzie łatwo?
Było, jest, i będzie coraz trudniej.

ziemianie:
http://pl.youtube.com/watch?v=evoK2y3QKw4
;]

Pn paź 27, 2008 15:52

Alus, nie rozumiem cię. Czy jeśli nie da się uniknąć małych grzeszków to znaczy że można popełniać większe?

Pn paź 27, 2008 16:45

Dla mnie religia, wg której Bóg nakazuje zabijanie zwierząt dla wydumanej ofiary, jest po prostu fałszywa.

Pn paź 27, 2008 16:57

Dla mnie religia, wg której Bóg nakazuje zabijanie zwierząt dla wydumanej ofiary, jest po prostu fałszywa.

Wybacz R6 ale nie widzę tu wynikania jednego z drugiego. Taka religia może Ci się nie podobać, co więcej może być nie do przyjęcia z punktu widzenia Twojej moralności ale w żadnym wypadku nie oznacza to że jest ona fałszywa. O fałszywości religii świadczą inne przesłanki niż niezgodność z czyimiś subiektywnymi odczuciami moralnymi.

Pozdrawiam

Above us only sky”

Wt paź 28, 2008 12:35

A jakie to przesłanki? Możesz podać kilka?

Wt paź 28, 2008 13:34

Napewno nakazuje zabijania zwierząt? ...a słyszałes:
- "Miłości pragnę, nie krwawej ofiary, poznania Boga bardziej, niż całopaleń" (Oz 6,6).

Wt paź 28, 2008 13:46

Zatem doczep się do Judaizmu ale nie do Boga.

Swoją drogą Kościół nie składa krwawych ofiar, ale wielu Tobie podobnych ludzi ma go za fałszywą religię.

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Wt paź 28, 2008 13:46
Kiedy z dziesiejszego puktu widzenia patrzec na czasy przed 100, 500, badz 5000 laty wiele rzeczy wydaje sie barbarzynstwem. Na ile my jestesmy barbarzyncami okaze sie tez za jakis czas.
Biblia byla pisana w czasach, kiedy naturalne bylo skladanie ofiar (dziekczynnych, za urodzaj, blagalnych, itp) ze zwierzat. Ze sie tak wyraze, byl to postep, bo niektorym bozkom (np. Molochowi), skladano ofiary z ludzi. Dlatego nie mialo sensu przekonywanie ludzi, ze taki rodzaj ofiary jest zly, co najwyzej mozna go bylo ukierunkowac na Jedynego Boga i "cywilizowac" spoleczenstwo etapami. Skonczylo sie "bezkrwawa" Ofiara Chrystusa na Mszy sw. Juz w Pismie sw. pojawialy sie zdania "milosierdzia chce, nie krwawych ofiar".
Mysle, ze to patrzenie z wyzszoscia na tamtych ludzi jest niesluszne. Ich poczucie wdziecznosci za dary sluzace im do zycia bylo pewnie wieksze niz u nas, kupujacych (byle tanio) w supermaketach. Oni wiedzieli, ze to co zbiara, badz zwierzeta, ktore "obrodza" to nie ich zasluga i skladali w ofierze to, co dostali "darmo".
Pan bog nie oczekiwal, ze natychmiast pojma, to, co my moze od kilkudziesieciu lat zaczynamy rozumiec, a niektorzy hodowcy i rzeznicy jeszcze nie pojeli, ze zwierzeta tez cierpia. Zreszta ludzie tez cierpieli i zyli w warunkach nieporownywalnie trudniejszych niz my dzisiaj, trudno wiec oczekiwac, ze mieli wiecej wspolczucia dla zwierzat niz dla siebie.

Wt paź 28, 2008 13:47

Religia nie jest czymś statycznym - podlega rozwojowi tak, jak wszystko inne. To, że kiedyś zabijano w niej zwierzęta nie znaczy, że cała jest fałszywa, i to także wtedy, kiedy już się ich nie zabija.

Wt paź 28, 2008 13:48

Boga się nie czepiam tylko tego co się o nim pisze. Ale może to wyglądać jakbym się czepiał Boga.
Ja się tylko zastanawiam czy te historie ze ST mówią prawdę o Bogu.
Jeśli ktoś twierdzi że Bóg pragnie takich ofiar to ja raczej mu nie uwierzę.

Nie jestem w stanie stwierdzić czy każde twierdzenie w Biblii jest fałszywe. Bardzo mi do tego daleko.

W koniunkcji wystarczy żeby jedno zdanie było fałszywe i cała jest fałszywa. O to mi chodzi.

Możecie mnie poprawiać. Nie będę się dąsał :)

Wt paź 28, 2008 15:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona