Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 13:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona
 Kościół - postęp, historia i błędy 
Autor Wiadomość
Ja twierdzę, że religia spełnia zasadniczo dwie funcje:
1. Posiada rolę jednoczącą kulturowo pewien obszar geograficzny wśród ludności, która przyjęła daną religię
2. opiera się na niej moralność danego społeczeństwa/danych społeczeństw.
- Wśród tego "danego obszaru" istnieje zazwyczaj wiele państw.
Państw, które niejednokrotnie rządzą się swoimi prawami, posiadający mniejszy lub większy poziom zycia ludności i tak dalej ...
Jeżeli zatem przyrównujemy rolę - np. Chrześcijaństwa - to zauważ to, że wypadałoby przyrównać dokonania z obszaru Chrześcijaństwa z dokonaniami obszaru społeczeństw opartych na innych kulturach - np. Islamu, Judaizmu, Hinduizmu i tak dalej...
Jeżeli przyrównujemy przemiany w biednym państwem opatym na Chrześcijaństwie - należałoby przyrównać te dokonania z równie biednym państwem opartym na np. Islamie...

Społeczeństwu opartemu na chrześcijaństwie udało sie dojść do wielu osiągnięć, których jakoś nie zabardzo widać w społeczeństwach opartych na innych religiach.
Zauważ taką rzecz:
- Niespotykany rozwój nauki powstał własnie ze społeczeństwa opartego na Chrześcijaństwie - i to na bezpośrednie polecenie władzy duchowej (rozwój nauki "raczkował" własnie w przyparafialnych szkółkach, to właśnie decyzja jednego z Papieży nakazująca przepisywanie wielu dzieł uratowała te dzieła przed fizycznym zniszczeniem itd.)
- Niewątpliwym osiągnięciem jest zaprzestanie użycia przemocy podczas przesłuchań - a to właśnie bezpośredni efekt działania Inkwizycji nawołującej m.in. do ograniczenia stosowania tortur - szczególnie tych najbardziej uciążliwych
- Wprowadzenie Instytucji obrońcy sadowego - to również dzięki działalności Inkwizycji ...
- Brak akceptacji dla niewolnictwa - również narodził się właśnie w kręgu społeczeństwa chrześcijańskego
- Równouprawnienie kobiet - jak wyżej.
- Wolność słowa i wyznania - jak wyżej.
Wymieniać można by więcej.
Oczywiście - na skutek wielu czynników nie udało się dojść do tych osiągnięć od razu.
Przede wszystkim dlatego, że musiało wpierw dojść do "społecznej akceptacji" takiego a nie własnie innego postępowania i sposobu myślenia.

Współczesny świat chętnie korzysta z tych własnie zdobyczy Chrześcijaństwa - próbując jednak "zapomnieć" o tym, że te właśnie zdobycze powstały właśnie w kręgu kultury Chrześcijańskiej - a nie żadnej innej.
Jak myślisz - czy ta cywilizacja będzie się rozwijać dalej w dobrym kierunku jeżeli będzie się negować że to własnie na Chrześcijaństwie oparte są te zdobycze :co:
Czy też raczej wysoce prawdopodobne jest, że te zdobycze - na skutek różych zdarzeń losowych zostaną zapomniane i zaprzepaszczone :co:

Śr gru 29, 2004 17:44

KK nie było w średniowieczu wcale takim bodźcem, do rozwoju nauki. Powiedzmy sobie szczerze, z czasem scholastyka raczej ten rozwój powstrzymywała. Nie mówiąc już o tym do czego doprowadziła później: racjonalizm, deizm, ateizm. To przykre, ale niestety tak było :( Na szczęście II Sobór Watykański zerwał z nią ostatecznie.

Śr gru 29, 2004 18:32

Ogólnie post mi się podoba i zgadzam się z nim. Też obawiam sie, że wszystko co osiągnęliśmy w naszym kręgu cywilizacyjnym może zostać 'wchłoniete' przez kulturę światową. Mam jednak zastrzeżenia co do tego:

Cytuj:
Niewątpliwym osiągnięciem jest zaprzestanie użycia przemocy podczas przesłuchań - a to właśnie bezpośredni efekt działania Inkwizycji nawołującej m.in. do ograniczenia stosowania tortur

Czyżby Kościół stosował zatem metodę "po trupach do celu" ?
Co tam tysiące ofiar, ważne, że my mamy wolność. Podejście godne dziecka...

Śr gru 29, 2004 22:57
Zobacz profil WWW
Z naszego, współczesnego punktu widzenia Inkwizycja była niewątpliwym błędem Kościoła.
Jednak w momencie, w którym weźmie się pod uwagę realia tamtych czasów (zagrożenie ze strony najazdów muzułmańskich, naciski ze strony władców na to, by dla tępienia herezji Kościół zaczął używać siły, rozprężenie obyczajowo - moralne w obliczu zagrożenia) - sądzę, że nie można jednoznacznie określić Inkwizycji jako "błąd".
Należy wziąć bowiem również pod uwagę słynące z okrucieństwa sądy "cywilne".
Sądy Inkwizycyjne w porównaniu z sądami "cywilnymi" owych czasów były sądami bardzo łagodnymi i obiektywnymi, zaś ilość przemocy i wyroków śmierci była o wiele niższa niż w sądach cywlilnych. Wielu z podejrzanych wolała się pddać pod sąd Inkwizycji niż stanąć przed sądem cywilnym - to chyba najlepiej świadczy o roli Inkwizycji w tamtych czasach.
Jednak - na pewno źle się stało, że w sądy Inkwizycji wkradło się okrucieństwo wyroków śmierci (spalenie na stosie).
Ja sądzę ponadto, że ta najbardziej okrutna forma Inkwizycji trwała bez oniecznej potrzeby zbyt długo.

Cz gru 30, 2004 15:55

naciski ze strony władców na to, by dla tępienia herezji Kościół zaczął używać siły

beczka smiechu... Przecież Kościół zawsze był 'skałą' (Piotra skałą, zdaje się) i uległ władzy świeckiej ? Co za wstyd !

Cytuj:
Ja sądzę ponadto, że ta najbardziej okrutna forma Inkwizycji trwała bez oniecznej potrzeby zbyt długo.

Ktoś w końcu przejrzał na oczy, o to mi właśnie chodzilo, o przyznanie się do błędu. Jest tu jednak ktoś kto mimo trwającego kultu Kościoła jest w stanie spojrzeć trzeźwo na sprawę.'

Ostatnio zdarzyło mi się nawet rozmawiać z księdzem o tych sprawach. On sam przyznał, że był to ewidentny błąd Kościoła. Wszyscy więc którzy bronili tu Kościoła powinni chyba najpierw się czegoś dowiedzieć, a dopiero potem glośno krzyczeć.

Mimo wszystko pozdrawiam.

Cz gru 30, 2004 18:21
Zobacz profil WWW
beczka smiechu... Przecież Kościół zawsze był 'skałą' (Piotra skałą, zdaje się) i uległ władzy świeckiej ? Co za wstyd !

Kłaniają sie braki edukacyjne w dziedzinie historii, które w Twoim przypadku sa pokrywane smiechem.

Cytuj:
Ktoś w końcu przejrzał na oczy, o to mi właśnie chodzilo, o przyznanie się do błędu.

Kolejne braki...tym razem w dziedzinie wiedzy współczesnej. Kościół juz dawno przeprosił za swoje błędy. Niestety ignoranci tego nie zauwazyli i dalej bija w puste bebny swojego dyletanctwa.
Cytuj:
Ostatnio zdarzyło mi się nawet rozmawiać z księdzem o tych sprawach. On sam przyznał, że był to ewidentny błąd Kościoła.

W tym miejscu albo przeinaczasz te rozmowe, albo zmyslasz, albo trafiłes na kiepskiego ksiedza.
Stawiam na dwa pierwsze punkty......bo jeżeli chodzi o ostatni, to tenże ksiądz (o ile jest normalny), potwierdziłby tylko to, że błedy były.....ale jednostkowe.

Cytuj:
Wszyscy więc którzy bronili tu Kościoła powinni chyba najpierw się czegoś dowiedzieć, a dopiero potem glośno krzyczeć.

Wszyscy którzy wieszaja psy na Kosciele....powinni posiadac chociaz minimum wiedzy w tym temacie.
Ty na razie posiadasz wiedze na poziomie gimnazjum.....mam nadzieje, ze sie wyedukujesz......

Pisałeś o tym, ze bedziesz zwalczał Kosciól....z takim poziomem wiedzy, to ty możesz zwalczac co najwyżej........myszy w polu, a i to z watpliwymi efektami.

pozdrówka

Cz gru 30, 2004 21:32

Kolejne braki...tym razem w dziedzinie wiedzy współczesnej. Kościół juz dawno przeprosił za swoje błędy.

I szkoli takich jak ty, którzy mówią cos calkiem innego.

Cytuj:
W tym miejscu albo przeinaczasz te rozmowe, albo zmyslasz, albo trafiłes na kiepskiego ksiedza.
Stawiam na dwa pierwsze punkty......bo jeżeli chodzi o ostatni, to tenże ksiądz (o ile jest normalny), potwierdziłby tylko to, że błedy były.....ale jednostkowe.

To prywatna rozmowa. Człowieka z człowiekiem. Nie każdy ksiądz jest tak fanatycznie usposobiony jak Ty, na szczęście...

Cytuj:
Pisałeś o tym, ze bedziesz zwalczał Kosciól....z takim poziomem wiedzy, to ty możesz zwalczac co najwyżej........myszy w polu, a i to z watpliwymi efektami.

Jak juz pisałem, dopiero zaczynam.
A mężczyzny nie poznaje się po tym jak zaczyna, tylko po tym jak konczy.
Zresztą... komu ja to mowie...

Pt gru 31, 2004 0:43
Zobacz profil WWW
I szkoli takich jak ty, którzy mówią cos calkiem innego.

..a co takiego innego...konkretnie prosze
Bo za fantazje ignorantów to Kościól przepraszał nie bedzie

Cytuj:
To prywatna rozmowa. Człowieka z człowiekiem. Nie każdy ksiądz jest tak fanatycznie usposobiony jak Ty, na szczęście...

Nie odpowiedziałes na pytanie.........Dalej nie wiem czy zmyślasz czy ten Twój znajomy jest takim samym ignorantem jak ty. To że jest ksiedzem o niczym nie swiadczy. Zapros go tutaj i niech sam odpowie.
Cytuj:
A mężczyzny nie poznaje się po tym jak zaczyna, tylko po tym jak konczy.
Zresztą... komu ja to mowie...

Powiedz to Milerowi....on marnie kończy (kiepski z niego chłop...same tylko spodnie, Jaruzel miał wieksze jaja od niego, chociaz jest zbrodniarzem).....jak wszystkie czerwone psy.

pozdrówka

Pt gru 31, 2004 1:01

Powiedz to Milerowi....on marnie kończy (kiepski z niego chłop...same tylko spodnie, Jaruzel miał wieksze jaja od niego, chociaz jest zbrodniarzem).....jak wszystkie czerwone psy.

[wyraźnie rozbawiony] A więc to rozmiar jąder jest dla Ciebie wyznacznikiem męskości ?

Cytuj:
.a co takiego innego...konkretnie prosze

ksiądz, którego znam opowiedział, że był to błąd Kościoła, za który ten przeprosił i zmienił diametralnie sposób 'pozyskiwania' wiernych. Podczas gdy ty z uporem godnym osła tlumaczysz mi o jakichś jednostkowych błędach. Weź pogadaj z księdzem, albo cos przeczytaj, to pogadamy...

Cytuj:
Bo za fantazje ignorantów to Kościól przepraszał nie bedzie

Oczywiście mówisz o sobie ?

Cytuj:
To że jest ksiedzem o niczym nie swiadczy

Jest kimś, kto zyskal mój szacunek, a nadal wyznaje Boga. Naprawdę ciężko pogodzić te dwie sprawy. Na szczęście nie wierzy tak ślepo jak ty i potrafi dostrzec pewne słabości jakie trapią jego instytucje.

Pt gru 31, 2004 14:35
Zobacz profil WWW

Wszysktie te będy, bo to niewątpliwie były błędy, wypowadzą się z dążenia patriarchów do sprawowania realnej władzy, w konsekwencji obserwujemy trzy zjawiska:
1) Organizację Kościoła na wzór państwa, zatarcie granicy Kościół/Państwo;
2) Świecka władza/zwierzchnictwo biskupa Rzymu;
3) Władza/zwierzchnictwo władzy świeckiej nad biskupem Rzymu.
Każde z powyrzszych jest niekożystne i, jak widać, zgubne. Nie udawajmy, inkwizycja nie była konieczna, Bizancjum było przecież pod większą presją muzułmanów i było nękane większymi niepokojami wewnętrznymi, podobnie później Ruś, a nic takiego nigdy nie miało miejsca. Wspomnienie krucjat tłumaczy nam doskonale tą sytuacje i powinnno być wystarczającym dowodem.

Pt gru 31, 2004 18:39
Naciski na władze kościelne po to by używały siły dla tępienia herezji stniały już od czasów cezara Justyniana I (527-565).
W historii było wiele przykładów na naciski i ingerencje ze strony władz cywilnych na Kościół ale - radze poczytać o tym troszkę w historii.
Więcej na ten temat polecam analizę dyskusji:
viewtopic.php?p=29700#29700
Przypomnę - wiele razy władze świeckie próbowały wywierać wpływ na działania Kościoła. A dochodziło nawet do tak drastycznych spraw jak próby detronizacji Papieży, naciski na sądy Inkwizycyjne i tak dalej ...

N sty 02, 2005 13:03

To prawda, na zachodzie jednak również i Kościół w bezpośredni sposób ingerował w sprawy państwa, albo był od państwa zależy, albo też sprawami świeckimi kierował, jego instytucja natomiast niewiele różniła się wyglądem od swykłego organizmu świeckiego.

N sty 02, 2005 14:21
Jednak Kościołowi Zachodniemu udało się zachować ostatecznie zachować znaczną niezależność od nacisków ze stony Państwa - pozostawiając znaczący wpływ na społeczeństwo ...
A to mi się wydaje teraz głównym powodem do ataków ze strony 'ateizujących" ...
Po prostu - ktoś, kto chce tylko pomnażać swoje bogactwo - czuje sie dość niezręcznie w momencie, gdy ktoś mówi o moralności ...

N sty 02, 2005 14:48

Doprawdy, Kociół średniowieczny wiele wiedzial o morlaności...

N sty 02, 2005 15:08
Zdaję sobie sprawę z błędów Kościoła Zachodniego.
Jeżeli chodzi o nasze kontakty z Prawosławnymi - niewątpliwym błędem było rzucenie ekskomuniki na Kościół Wschodni.
Dobrze, ze ten błąd został anulowany - szkoda tylko, ze po tysiacu latach . :(
Kolejnym błędem - oczekiwnie z wysłaniem pomocy dla Bizancjum najeżdżanego przez Muzułmanów.
Kolejna sprawa - zdobycie przez IV Krucjatę Konstantynopola i uznanie tego przez Rzym.
Za to wszystko - sądzę, że należą się Prawosławnym od nas przeprosiny.

Tyle z najważniejszych (według tego, co mi wiadomo) spraw, bardzo drażliwych dla naszych Wspólnot.
Jednak - mimo wszystko - jak najbardziej pozytywnie oceniam rolę Chrześcijaństwa w tym Kościoła Katolickiego dla rozwoju Europy.
Pozdrowienia dla braci Prawosławnych

N sty 02, 2005 18:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona