Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 15:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 nakaz czy wolna wola? / stosunek do Soboru II 
Autor Wiadomość

Jeśli my to dostrzegamy w swej niedoskonałości, to tym bardziej dostrzega Bóg w swojej doskonałości. Skoro więc Bóg mimo wszystko dla człowiekowi wolną wolę, to jakim prawem drugi człowiek ma mu ją odbierać czy nawet ograniczać? Nie jestem przy tym zwolennikiem nieograniczonej wolności, ale uważam, że trzeba mieć naprawdę mocne argumenty, aby wtrącać się w cudze życie.

Raczej się nie dogadamy, nasze granice wytyczamy troche inaczej. Każdy ma swoje racje, każdy ma troche racji, dlatego to trudny temat, bo tak cięzko wyznaczyć gdzie się zaczyna a gdzie kończy wolność.

SweetChild napisał(a):
Wszystkiego nie, ale zgodzisz się chyba, że nie należy też zupełnie odbierać człowiekowi wolnej woli, bo akurat Ty czy ja uważamy, że wiemy co jest dla niego dobre.

Tutaj nie mam pewności czy mogę się zgodzić. Nie wiem czy nie znalazły by się takie sytuacje gdzie wolna wola musi jest ograniczona do minimum. Bo przestępca który coś ukradnie i idzie do więziemia autmatycznie i siłą rzeczy traci moźliwośc dokonania wyboru w wielu innych dziedzinach.

SweetChild napisał(a):
Przecież nie chodzi o milczenie, chodzi o użycie siły do interwencji w życie innego człowieka/innych ludzi w celu zaprowadzenia tam naszych porządków. To pogwałcenie suwerenności tegoż człowieka i jak już pisałem, moim zdaniem trzeba do tego naprawdę mocnych argumentów.

Nie naszych porządków, ale tego co zgodne z bożym prawem i porządkiem publicznym dla przykładu. I to są mocne argumenty dla mnie.

Pt lis 28, 2008 20:13

Raczej się nie dogadamy, nasze granice wytyczamy troche inaczej. Każdy ma swoje racje, każdy ma troche racji, dlatego to trudny temat, bo tak cięzko wyznaczyć gdzie się zaczyna a gdzie kończy wolność.

Zgadzam się, że to trudny temat.

WIST napisał(a):
Tutaj nie mam pewności czy mogę się zgodzić. Nie wiem czy nie znalazły by się takie sytuacje gdzie wolna wola musi jest ograniczona do minimum. Bo przestępca który coś ukradnie i idzie do więziemia autmatycznie i siłą rzeczy traci moźliwośc dokonania wyboru w wielu innych dziedzinach.

To jest ta sytuacja, w której mamy mocne argumenty :)

WIST napisał(a):
Nie naszych porządków, ale tego co zgodne z bożym prawem i porządkiem publicznym dla przykładu. I to są mocne argumenty dla mnie.

Porządkiem publicznym tak, co do tego istnieje dość powszechna zgoda w społeczeństwie. Natomiast z prawem Bożym jest problem, bo jedni w to wierzą a inni nie. I zgodnie z SVII mają prawo nie wierzyć, więc narzucanie im prawa Bożego "tylnymi drzwiami" uważam za nieuczciwe. Jeśli już, to należałoby przyznać: "tak, dążymy do stworzenia państwa wyznaniowego".

Pt lis 28, 2008 23:39

Porządkiem publicznym tak, co do tego istnieje dość powszechna zgoda w społeczeństwie. Natomiast z prawem Bożym jest problem, bo jedni w to wierzą a inni nie. I zgodnie z SVII mają prawo nie wierzyć, więc narzucanie im prawa Bożego "tylnymi drzwiami" uważam za nieuczciwe. Jeśli już, to należałoby przyznać: "tak, dążymy do stworzenia państwa wyznaniowego".

Chyba mamy tutaj drobny błąd, w prawo nie ma co wierzyć, albo się je uzanej albo nie. Wierzyć można w Boga który to prawo dał. Nie jestem przekonany czy o to chodziło autorom dokumentu który przytaczasz, bo to że jacyś ludzie nie wierzą w Boga, nie znaczy że docelowo są zwolnieni z przestrzegania tych samych zasad moralnych, podobnie czyjś ateizm nie sprawia że może on dowolnie dokonywać aborcji.
Natomiast powtórze się, że samo pojęcie państwa wyznaniowego to za mało. Wpierw należy wykazać że taka wizja o której ja mówie jest zła, bynajmniej nie polega to na represjonowaniu ludzi innych wiar, lub moralności. Ale represje to nie to samo co oczekiwanie przestrzegania zdrowych praw moralnych.

So lis 29, 2008 0:53

Chyba mamy tutaj drobny błąd, w prawo nie ma co wierzyć, albo się je uzanej albo nie. Wierzyć można w Boga który to prawo dał.

Dokładnie o to mi chodziło, dlatego pisałem "Natomiast z prawem Bożym jest problem, bo jedni w to wierzą a inni nie" a nie "Natomiast z prawem Bożym jest problem, bo jedni w nie wierzą a inni nie". W "to" czyli że dane prawo jest dane od Boga.

WIST napisał(a):
Nie jestem przekonany czy o to chodziło autorom dokumentu który przytaczasz, (...)

Ja też nie jestem przekonany, jedynie tak to rozumiem.

WIST napisał(a):
Natomiast powtórze się, że samo pojęcie państwa wyznaniowego to za mało. Wpierw należy wykazać że taka wizja o której ja mówie jest zła, bynajmniej nie polega to na represjonowaniu ludzi innych wiar, lub moralności. Ale represje to nie to samo co oczekiwanie przestrzegania zdrowych praw moralnych.

Nie twierdzę, że wizja państwa wyznaniowego opartego o zdrowe prawa moralne jest zła. Uważam jedynie, że wizja państwa opartego o zdrowe prawa moralne bez elementów wyznaniowych jest lepsza :)

Pn gru 01, 2008 16:53

I tutaj jest moje pytanie, bo ja też zgadzam się że państwo to również szacunek dla różnych ludzi różnych przekonań, czyli trzeba się liczyć z tym że nie wszyscy myślą jak ja. Gdzie widzisz granicę, co jest tą ingerencją religii w państwo?

Pn gru 01, 2008 19:41

Gdzie widzisz granicę, co jest tą ingerencją religii w państwo?

Jak już wcześniej pisaliśmy, to trudne pytanie, nie mam jakiejś złotej reguły. Myślę, że to w dużej mierze kwestia uczciwości przed samym sobą i pewnego wyczucia, które pozwala wspólnie znaleźć optymalne rozwiązanie.
Tyle ogólnie, bo klasyczne przykłady trudności przy wytyczaniu granicy (takie jak aborcja czy eutanazja) doczekały się już kilku tasiemcowych wątków na forum.

Pn gru 01, 2008 23:28

Tak, w codziennym życiu dochodzimy do sytuacji gdy granice musimy wyznaczyć, zapisać w prawie, zatem oddziaływanie np. Kościoła w tej materii nie może być niczym złym. A jednak będzie to narzucenie woli.

Wt gru 02, 2008 1:51

A czy ta wolność religijna, to oprócz szacunku, także przyzwolenie na np. budowy meczetów, synagog? Dajmy na to, że do Polski w ciągu kilku lat przyjedzie 2-3 miliony muzułmańskich emigrantów. Czy w imię wolności religijnej nie powinniśmy być przeciwni budowaniu meczetów itp? Czy naszemu Bogu podobało by się to?

Pt gru 05, 2008 17:46

Ja bym to ujął tak: czy wolność religijna to także przyzwolenie na szerzenie religii negującej wolność religijną? Według mnie nie, ale czy Bogu podoba się sytuacja niewiernych w krajach islamskich, tego niestety nie wiem.

Pt gru 05, 2008 18:16

michal2008 na szczęście 2 do 3 milionów tak od razu nie przyjedzie. Natomiast powstaje pytanie jacy będą ci Muzułmanie? Bo jeśli mają stanowić zagrożenie dla nas nie tylko jako chrześcijan ale poprostu obywateli tego kraju, nie respektując naszycvh obyczajów, a wręcz próbując zmieniać nas wtedy takie zachowanie ich dyskwalifikiuje. Natomiast biorąc pod uwagę jak pozytywnie obecnie Kościół patrzy na wiarę Machometan, nasze reakcje nie powinny być na zasadzie, żyjcie sobie, ale bylebyśmy was nie widzieli (w tym wont z meczetami). To przesada.

Pt gru 05, 2008 22:17

michal2008 na szczęście 2 do 3 milionów tak od razu nie przyjedzie. Natomiast powstaje pytanie jacy będą ci Muzułmanie? Bo jeśli mają stanowić zagrożenie dla nas nie tylko jako chrześcijan ale poprostu obywateli tego kraju, nie respektując naszycvh obyczajów, a wręcz próbując zmieniać nas wtedy takie zachowanie ich dyskwalifikiuje. Natomiast biorąc pod uwagę jak pozytywnie obecnie Kościół patrzy na wiarę Machometan, nasze reakcje nie powinny być na zasadzie, żyjcie sobie, ale bylebyśmy was nie widzieli (w tym wont z meczetami). To przesada.

Nasuwa mi się jedno pytanie.
Co jak ci muzułmanie stanowili by zagrożenie nie dla obywateli, lecz dla Chrześcijan?

Pt gru 05, 2008 23:52
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3