Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Myślące atomy 
Autor Wiadomość
Zarzuca się ateistą, że wierzą w samopowstanie wszechświata. Gazda pisał nawet o bożku SAMO. Dziwi mnie, że nielogiczne dla wwierzących jest samopowstanie materii, a tymczasem samopowstanie Boga - najdoskonalszej istoty jest dla nich normalne. Wydaje mi się, że wszelkie dyskusje w polu którego nauka nie odkryła powinno sie przeprowadzać po przedstawieniu dowodów na powstanie Boga.

N gru 21, 2008 1:06

Bóg-Duch nie powstał. Bóg istnieje odwiecznie. Może jest to niewyobrażalne z uwagi na obserwację, że wszystko wokół ma początek i koniec, ale nie znaczy to, że skoro jest niewyobrażalne to nie istnieje lub jest nieprawdziwe.
:razz:

N gru 21, 2008 10:17

Nie ma sprawy
Weźmy np.argumenty w postaci wydarzeń historycznych (zmartwychwstanie ,wskrzeszenia umarłych) Oczywiście nas przy tym nie było i jest to kwestia wiary. Wydarzenia owe tłumaczą wiele odnośnie wszechświata. Wszechświat istnieje wiemy to oboje. Nie wiemy jednak jak powstał, wiemy natomiast , że jeśli powstał z inteligentnej przyczyny to inteligencja zobowiązuje do ujawnienia się. Takie ujawnienie się było odnotowane w historii około 2000 lat temu. Nie mamy podstaw aby to podważać no chyba że udowodnimy, że wszechświat powstał sam z niczego.

Jeszcze raz, tym razem bez opieraniu argumentów na krytyce samopowstania. To, że wszechświat nie powstał sam z siebie to dla mnie fakt, jak też to, że nie został stworzony. A argumenty odnośnie Jezusa są doprawdy dziecinne... Męczy mnie ten zbiorowy chrześcijański egocentryzm.

N gru 21, 2008 10:46

To, że wszechświat nie powstał sam z siebie to dla mnie fakt,
Czyli Ktoś w tym palce maczał.
memento napisał(a):

jak też to, że nie został stworzony.
Stworzony czyli innymi słowy powołany do istnienia.
memento napisał(a):

A argumenty odnośnie Jezusa są doprawdy dziecinne...
Dla osób myślących jak dzieci mogą być dziecinne.
memento napisał(a):

Męczy mnie ten zbiorowy chrześcijański egocentryzm.
To co tu robisz na tym forum ?
:razz:

N gru 21, 2008 11:20

-" Czy tylko tym jesteśmy, John, średnio interesującym zbiorowiskiem atomów, zatopionych w rozmowie gdzieś w kącie ogromnego kosmosu?
Czy tylko to dzieli nas od ziejącej dalej czerni? Myślę,że nie. Ale istnieje w nas jeszcze potrzeba wiary. Wiem,że nauka dała nam wiele dobrego.
Jednak w ostatecznym rozrachunku, John, nauka nie wyjaśnia nam żadnych odwiecznych prawd, lecz dostarcza nam po prostu kolejnych faktów, coraz więcej i więcej. Rozumiesz do czego zmierzam? Nauka nie umie wyjaśnić nam znaczenia drzew, które widzimy przez okno...Jako istoty ludzkie chcemy wiedzieć dlaczego, a nie tylko co, ponieważ co jest tylko tymczasowe i zmienne, podczas gdy dlaczego...no, dlatego,że do kawy dodano cykorii, oto dlaczego!" - " Tablice Mesjasza" Irvinga Beniga :o

N gru 21, 2008 11:38

Ja zadałem pytanie, i oczekuję na odpowiedź, nie próbowałem za niczym argumentować. Jeżeli prawdziwe jest stwierdzenie: " na poziomie doświadczalnym determinizmu nie ma, a co jest dalej, nigdy nie będzie wiadome " - to mi wystarczy.

Mogę się zgodzić, zwracam jednie uwagę, że tego typu stwierdzenie można zastososwać w każdej sytuacji, np. "na poziomie doświadczalnym Ziemia nie jest płaska, ale jaka jest naprawdę, nigdy nie będzie wiadome".

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Dlaczego w znaczeniu "z jakiej przyczyny" czy też w znaczeniu "po co, w jakim celu"?

A w ogóle trzeba przyjmować takie rozróżnienie ? Cel zawsze zawiera się w przyczynie.

Nie wydaje mi się. Ciało swobodnie puszczone spada na Ziemię za przyczyną grawitacji. Ale po co, w jakim celu - tego nie wiem.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Może i nie warto, ale coś z tym życiem trzeba zrobić.

Nie, wcale nie trzeba. Dlaczego miałoby być trzeba ?

Może niejasno się wyraziłem - chodzi mi o to, że jak już jestem to coś muszę ze swoim życiem zrobić. Mogę popełnić samobójstwo, mogę się położyć i czekać na śmierć, mogę się zapić czy zaćpać, ale nie wiem, jak miałoby wyglądać "nic-nie-robienie".

Johnny99 napisał(a):
Owszem, można sobie nadawać sens subiektywny - ale wobec nieistnienia sensu obiektywnego sensy subiektywne nie mają.. sensu - i może pasowałoby zdobyć się na odwagę, i to przyznać ?

Wobec nieistnienia sensu obiektywnego sensy subiektywne nie mają obiektywnego sensu. Można się zastanawiać, czy w ogóle takie pojęcie jak "sens subiektywny" ma... sens ;)

N gru 21, 2008 13:32

Czyli Ktoś w tym palce maczał.

No właśnie jedno nie wynika z drugiego, a nawet w realiach przejścia do czasoprzestrzeni wyklucza się, nie można mówić o Bogu osobowym bez czasoprzestrzeni, przed naszym wszechświatem nie było czasu więc Bóg nie mógł myśleć, czuć, podejmować decyzji.

N gru 21, 2008 15:00

To co tu robisz na tym forum ?

Kiedyś moje "rodzime" forum znalazło się w dziale sekty i teraz wchodzę tu czasami, a ostatnio jestem chorawy(ach te bakterie, nawet je Bóg kocha).

N gru 21, 2008 15:04

Sam atom nie myśli , ale ogromna ilość atomów , już może myśleć , podobnie jak każdy pojedynczy element samochodu nie może jeżdzić ale złożone razem już jeżdżą . Myśl jest chemicznym procesem centralnego układu nerwowego i nie jest przypadkiem, że im większy centralny układ nerwowy tym większa myśl .

N gru 21, 2008 18:40

im większy centralny układ nerwowy tym większa myśl .

Wieloryby są najmądrzejsze według ciebie ?

N gru 21, 2008 18:48

Wieloryby są najmądrzejsze według ciebie ?

I po co tak gadać bez sensu? Chodzi o ilość połączeń nerwowych, łapanie za słówka jest nieprzyjemną taktyką.

N gru 21, 2008 19:59

Ftd niezrozumiałeś słowa " wielkość "- wiekszy samochód , często ma mniejszą moc . Podobnie jest z mózgiem , jego wielkość równiez może oznaczać coś innego niż nam się wydaje . Otóż mówiąc wielkość centralnego układu nerwowego trzeba mieć na myśli wielkość całego ciała . Mózg przyrównujemy do ciała które go nosi , w tym kontekście mrówka okazuje się silniejsza od słonia , a człowiek nosi największy mózg ,dlatego też jest najmądrzejszy . Ponadto sam mózg można podzielić na dwa bardzo ważne organy - mały móżdżek i mózg właściwy (narośl na mózgu pierwotnym odpowiadajacym głównie za nasze instynkty ) Okazuje się że żadna istota żywa prucz człowieka nie ma tak ogromnej narośli na mózgu pierwotnym . Tutaj właśnie uwidacznia sie ta wielkość ludzkiego mózgu i ludzkiej myśli , która jest proporcjonala . Inne istoty nie mają takiej świadomości i myśli , brakuje im po prostu szarych komórek .

N gru 21, 2008 20:01

Sam atom nie myśli , ale ogromna ilość atomów , już może myśleć , podobnie jak każdy pojedynczy element samochodu nie może jeżdzić ale złożone razem już jeżdżą . Myśl jest chemicznym procesem centralnego układu nerwowego i nie jest przypadkiem, że im większy centralny układ nerwowy tym większa myśl .

Tylko że auto samo od siebie nie pojedzie, ktoś musi mu lać benzyny i nim kierować. Nawet gdyby załączyć w nim jakiś komputer to ten komputer będzie robił tylko to co mu człowiek każde i pozwoli - nigdy nic sam od siebie nie zrobi - nic do czego jest zdolny człowiek.

N gru 21, 2008 20:33

Nie zmienia to faktu że centralny układ nerwowy składa się z atomów ,a ich ogromna ilość myślenia nie gwarantuje . Weź np. takie dwie tony gleby , jest to dość duża ilość atomów ale myślenia tam nie zaobserwujemy , oczywiście można wziąść więcej jednak efekt będzie podobny. Więc czemu jednen zbiór atomów zastanawia się nad sobą a inny nie?

N gru 21, 2008 21:09
Inny_punkt_widzenia napisał(a):

Nie zmienia to faktu że centralny układ nerwowy składa się z atomów ,a ich ogromna ilość myślenia nie gwarantuje . Weź np. takie dwie tony gleby , jest to dość duża ilość atomów ale myślenia tam nie zaobserwujemy , oczywiście można wziąść więcej jednak efekt będzie podobny. Więc czemu jednen zbiór atomów zastanawia się nad sobą a inny nie?

Nie ignoruj ewolucji i doboru naturalnego.

To nie są po prostu atomy. Są to atomy poprzez miliony lat dzięki zdolności replikacji stale uddoskonalające swoją strukturę.

N gru 21, 2008 21:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona