Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 20:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Świadectwo zycia małżeńskiego 
Autor Wiadomość

Post Świadectwo zycia małżeńskiego
Wiecie czego mi czasem brakuje na stronach katolickich i w ogóle w katolicyzmie? Świadectwa życia małżeńskiego także seksualnego. Jest wiele osób, które przeżywają w tej materii jakieś problemy, a nic tak nie pomaga jak rada czy świadectwo kogoś kto ma podobne doświadczenia. Istnieje wiele stron z poradami seksualnymi i to co tam jest umieszczane często bardzo odbiega od zasad ewangelicznych. Dlaczego więc katolicy mieliby się wstydzić tego do czego są powołani i co jest ich prawem. Dlaczego nie mieliby sobie udzielać porad, swiadectw i wzajemnie sobie pomagać. Co o tym sądzicie?

Pn lut 02, 2009 14:52

Pn lut 02, 2009 15:02

Pomysł bardzo dobry. Pewnie są takie strony, tylko nie są jakoś bardzo popularne.

Pn lut 02, 2009 18:15
Zobacz profil WWW

Właśnie nie jestem pewien czy są takie strony. Ja nie znalazłem. Nie chodzi mi o strony, gdzie ktoś robi wykład doktryny chrześcijańskiej, ale o takie forum gdzie ludzie dzielą się swoimi przeżyciami i poglądami.

Pn lut 02, 2009 18:45

Chyba każdy większy portal katolicki ma na swoim forum taki dział, forum.wiara.pl też. "Rodzina chrześcijańska". Ale może źle zrozumiałem to co piszesz...

Pn lut 02, 2009 18:55
Zobacz profil WWW

Sartrowicz , a twoim zdaniem to jak mogło by wyglądać takie świadectwo życia seksualnego , nakreśl oco ci chodzi ?

Pn lut 02, 2009 21:30

Chodzi mi o miejsce wymiany myśli i doświadczeń. Nie wiem jak technicznie-forum, temat forum, grupa dyskusyjna... Najważniejsze jest aby w sferze płciowości jako elemencie zycia małżeńskiego nie popadac w żadne tabu. Często jest jakiś problem techniczny, czy moralny, który można łatwo rozwiązać, a ktoś chodzi z tym długi czas bo nie ma gdzie pójść. Dusi się coś w sobie, ulega tabu zamiast czerpać pełnię szczęścia ze współżycia z ukochana osobą i uszczęśliwiać ja oraz jeszcze otoczenie. Seks nie jest jakąś sferą wyizolowaną. Wpływa na całokształt naszego zycia. Często o tym nie wiemy. Wiem jak bardzo mi i mojej żonie pomogło to, gdy jeszcze przed naszym ślubem nasi przyjaciele mający nieco dłuższy staż małżeński, w otwartej rozmowie podzielili sie z nami doswiadczeniami swojej nocy poślubnej. Nie było w tym nic wulgarnego a my uniknęlismy przykrych rozczarowań. Internet jest tez wielką szansą do takich rozmów i daje poczucie anonimowosci, gdy ktoś chce takim pozostać. Nie trzeba ze wszystkim biegać do seksuologa, tracić pieniędzy i czasu. Można się z kimś wymienić uwagami.Co o tym myślicie

Wt lut 03, 2009 11:00

Pt lut 06, 2009 12:47

sartrowicz
, no ale przecież ludzie rozmawiają o seksie to nie jest żaden temat tabu . Kumpel który wcześniej zaliczył jakąś fajną dżagę chwali się swojemu koledze , mówi mu jak było . Potem próbuje podboju nastepny kolega , on też się zwierza i tak ta rozmowa o seksie juz w młodym wieku się zaczyna , więc nierozumiem twojego zakłopotania ?

N lut 08, 2009 21:55
Najważniejsze jest aby w sferze płciowości jako elemencie zycia małżeńskiego nie popadac w żadne tabu. (...) Można się z kimś wymienić uwagami.Co o tym myślicie

Jak wyzej :)
Kto "popada w tabu"?

O sexie ogolnie - jak najbardziej :) Ale o szczegolikach "intymnych", to moze bylaby odrobinke przesada.

Sfera wydalania, jako element zycia osoby ludzkiej, nie wymaga chyba dokladnych opisow i dyskusji. A jezeli sa jakies problemy, to idzie sie do lekarza. :)

Opisywanie szczegolikow na internecie, ze "moja zona/maz nie chce w ten sposob a mnie sie strasznie chce" albo "moj partner sie poci a ja tego nie znosze" :) jest niepotrzebnym exhibicjonizmem.

Chodzi o zwykla kulture :) A nie zwalczanie na sile jakiegos "tabu" :)

Pt lut 13, 2009 10:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]