Autor |
Wiadomość |
elka
|
ja tylko nieśmiało przypominam, by trzymać się tematu 
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Śr sty 28, 2009 6:48 |
|
|
|
 |
zbyszek58-61
|
Hackworth napisał:
Cytuj: Słowa "Jehowa" też nie ma w Biblii.
A ile razy to można wakować? Jeżeli dla Ciebie Jehowa, to inna osoba niż Jahwe, Jah,יהוה, tworzących tak zwany tetragram i pisanych w języku polskim literami JHWH, to inne osoby - to masz rację. Nie warto tego wałkować.
Skrócona forma tego imienia, „Jah”, wchodzi w skład wielu imion spotykanych w Chrześcijańskich Pismach Greckich (Nowym Testamencie), a także wezwania „Alleluja!” („Hallelujah!”), które znaczy: „Wysławiajcie Jah!” (Objawienie 19:1, 3, 4, 6). Prawdopodobnie wielokrotnie używasz tego wezwania i nie zastanawiasz się nad jego znaczeniem.
Tak jak prosi [b]elka[\b], poprzestanę na tym kruciutkim wyjaśnieniu, aby zbytnio nie odbiegać od tematu.
Pozdrawiam
_________________ "Żaden człowiek nie umocni się niegodziwością, lecz korzeniami prawych nic nie zachwieje"
(Przysłów 12:3)
|
Śr sty 28, 2009 18:23 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
No dobra, a tak wracając do tematu, to nie mozna negowac tego, że szatan jest wladcą tego świata, bo sam Pan Jezus to powiedział:
Cytuj: (30) Już nie będę z wami wiele mówił, nadchodzi bowiem władca tego świata. Nie ma on jednak nic swego we Mnie. /J14,30/
i tutaj: Cytuj: (8) On zaś, gdy przyjdzie, przekona świat o grzechu, o sprawiedliwości i o sądzie. (9) O grzechu - bo nie wierzą we Mnie; (10) o sprawiedliwości zaś - bo idę do Ojca i już Mnie nie ujrzycie; (11) wreszcie o sądzie - bo władca tego świata został osądzony./J16,8-11/ podobnie i w tym fragmencie: Cytuj: (28) Ojcze, wsław Twoje imię. Wtem rozległ się głos z nieba: Już wsławiłem i jeszcze wsławię. (29) Tłum stojący /to/ usłyszał i mówił: Zagrzmiało! Inni mówili: Anioł przemówił do Niego. (30) Na to rzekł Jezus: Głos ten rozległ się nie ze względu na Mnie, ale ze względu na was. (31) Teraz odbywa się sąd nad tym światem. Teraz władca tego świata zostanie precz wyrzucony. (32) A Ja, gdy zostanę nad ziemię wywyższony, przyciągnę wszystkich do siebie. (33) To powiedział zaznaczając, jaką śmiercią miał umrzeć. /J12,28-33
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
N lut 08, 2009 23:50 |
|
|
|
 |
Owieczka_in_black
|
Acha i jeszcze jedno, podczas kuszenia szatan oferował Jezusowi królestwa w zamian za poklon, czy mogł oferować coś, czego włascicielem nie był?
/Jacek Kaczmarski/
|
N lut 08, 2009 23:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A mnie zastanawia przy tym kuszeniu, jak upadłe, ograniczone STWORZENIE może próbować kusić wszechmocnego, wszechwiedzącego STWÓRCĘ?
|
Pn lut 09, 2009 0:13 |
|
|
|
 |
Owieczka_in_black
|
Grzmot, może to stworzenie jest własnie tak ograniczone
A tak na serio, to wydaje mi się, że Jezus w jakimś sensie posiadał nasze ludzkie przypadłości, więc moze szatan wiedząc o tym, pomyślał, że co mu zależy spróbowac. A może Jezus miał się również przekonać jak to jest być kuszonym, nie ma mowy w Biblii czy łatwo, czy trudno Mu przyszło oprzeć się temu. Moze wbrew temu, co myślimy sporo Go to kosztowało, albo przynajmniej przeszło przez myśl coś, co przejść nie powinno.
/Jacek Kaczmarski/
|
Pn lut 09, 2009 0:26 |
|
 |
jafo
zbanowany na stałe
|
grzmot napisał(a): A mnie zastanawia przy tym kuszeniu, jak upadłe, ograniczone STWORZENIE może próbować kusić wszechmocnego, wszechwiedzącego STWÓRCĘ?
jak z tego widać Jezus nie był wszechmocnym ,wszechwiedzącym stwórcą.
Sam zresztą o tym powiedział.
28 Rzekł więc do nich Jezus: «Gdy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że ja jestem i że Ja nic od siebie nie czynię, ale że to mówię, czego Mnie Ojciec nauczył. 29 A Ten, który Mnie posłał, jest ze Mną; nie pozostawił Mnie samego, bo Ja zawsze czynię to, co się Jemu podoba».
A wiec Jezus czynił tylko to co kazał mu Ojciec .
czyli nie był wszechmocnym wszechwiedzącym Bogiem.
Bo gdyby nim był nie musiałby nikogo słuchać i wszystko by wiedział.
34 Powiedział im Jezus: «Moim pokarmem jest wypełnić wolę Tego, który Mnie posłał, i wykonać Jego dzieło.
|
Pn lut 09, 2009 20:22 |
|
 |
zbyszek58-61
|
jafo napisał(a): grzmot napisał(a): A mnie zastanawia przy tym kuszeniu, jak upadłe, ograniczone STWORZENIE może próbować kusić wszechmocnego, wszechwiedzącego STWÓRCĘ? jak z tego widać Jezus nie był wszechmocnym ,wszechwiedzącym stwórcą. Sam zresztą o tym powiedział. 28 Rzekł więc do nich Jezus: «Gdy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że ja jestem i że Ja nic od siebie nie czynię, ale że to mówię, czego Mnie Ojciec nauczył. 29 A Ten, który Mnie posłał, jest ze Mną; nie pozostawił Mnie samego, bo Ja zawsze czynię to, co się Jemu podoba». A wiec Jezus czynił tylko to co kazał mu Ojciec . czyli nie był wszechmocnym wszechwiedzącym Bogiem. Bo gdyby nim był nie musiałby nikogo słuchać i wszystko by wiedział. 34 Powiedział im Jezus: «Moim pokarmem jest wypełnić wolę Tego, który Mnie posłał, i wykonać Jego dzieło.
Przytoczone przez Ciebie wersety w sposób prosty określają pozycję Jezusa w stosunku do Boga - swego Ojca. Dlaczego zatem tak wielu ma problem ze zrozumieniem tego? Dlaczego tak uparcie twierdzą, że wiedzą o Jezusie coś więcej, niż On sam mowi o sobie?
Biblia oczywiście odpowiada na te pytania, ale może, ktoś z takich osób zastanowi się nad tym?
Pozdrawiam.
_________________ "Żaden człowiek nie umocni się niegodziwością, lecz korzeniami prawych nic nie zachwieje"
|
Wt lut 10, 2009 12:14 |
|
 |
Hackworth
|
zbyszek58-61 napisał(a): Dlaczego tak uparcie twierdzą, że wiedzą o Jezusie coś więcej, niż On sam mowi o sobie? Ap 22,13Jam Alfa i Omega, Pierwszy i Ostatni, Początek i Koniec.jafo napisał(a): jak z tego widać Jezus nie był wszechmocnym ,wszechwiedzącym stwórcą. Cytuj: Kol 1, 16 bo w Nim zostało wszystko stworzone: i to, co w niebiosach, i to, co na ziemi, byty widzialne i niewidzialne, czy Trony, czy Panowania, czy Zwierzchności, czy Władze. Wszystko przez Niego i dla Niego zostało stworzone.
_________________ Without our traditions, our lives would be as shaky as a fiddler on the roof
|
Śr lut 11, 2009 0:00 |
|
 |
zbyszek58-61
|
Werset z Kolosan zacytowany powyżej w innym przekładzie brzmi:
(Kolosan 1:16) (...)bo za jego pośrednictwem zostało stworzone wszystko inne w niebiosach i na ziemi, co widzialne i co niewidzialne — czy to trony, czy zwierzchnictwa, czy rządy, czy władze. Wszystko inne zostało stworzone poprzez niego i dla niego(...)
Pozdrawiam.
|
Śr lut 11, 2009 8:23 |
|
 |
Hackworth
|
W rzeczy samej?
Bądź Tronowie, bądź Panowania, bądź Księstwa, bądź mocarstwa, wszystkie rzeczy przezeń y w nim są stworzone
Biblia Leopolity (katolicy)
es seien Throne oder Herrschaften oder Fürstentümer oder Obrigkeiten ; es ist alles durch ihn und zu ihm geschaffen
Luther Bibel (luteranie)
bądź trony, bądź państwa, bądź księstwa, bądź zwierzchności, wszystko przezeń i dla niego stworzone jest
Biblia Gdańska (kalwiniści)
whether [they be] thrones, or dominions, or principalities, or powers: all things were created by him, and for him
King James Version (anglikanie)
authorities, lords, rulers, and powers; all things were made by him and for him
Bible in Basic English
престолы ли , господства ли , начальства ли , власти ли , – все Им и для Него создано
Синодальный перевод (prawosławni)
czy to trony, czy zwierzchnictwa, czy rządy, czy władze. Wszystko inne zostało stworzone poprzez niego i dla niego.
Przekład Nowego Swiata
Pozdrawiam
_________________ Without our traditions, our lives would be as shaky as a fiddler on the roof
|
Śr lut 11, 2009 10:47 |
|
 |
Hackworth
|
Trones et Souverainetes, Autorites et Pouvoirs. Tout est cree par lui et pour lui.
La Traduction œcuménique de la Bible (przekład katolicko-protestancki, nie zatwierdzony przez hierarchię Koscioła Katolickiego)
buďto trůnové nebo panstva, buďto knížatstva nebo mocnosti; všecko skrze něho a pro něho stvořeno jest
Bible kralická (bracia czescy)
|
Śr lut 11, 2009 11:09 |
|
 |
elka
|
na temat Janowego Logosu dyskusja toczyła się tutaj: viewtopic.php?t=14007&postdays=0&postorder=asc&start=0
i proszę wrócić do tematu, którym tu nie jest kwestia Bóstwa Jezusa
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Pn lut 16, 2009 12:42 |
|
|
|