| 

| Autor | Wiadomość |  
			| elka 
   | ja tylko nieśmiało przypominam, by trzymać się tematu  _________________
 Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]

|  
			| Śr sty 28, 2009 6:48 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| zbyszek58-61 
   | Hackworth napisał:
Cytuj: Słowa "Jehowa" też nie ma w Biblii.A ile razy to można wakować? Jeżeli dla Ciebie Jehowa, to inna osoba niż Jahwe, Jah,יהוה, tworzących tak zwany tetragram i pisanych w języku polskim literami JHWH, to inne osoby - to masz rację. Nie warto tego wałkować.
 Skrócona forma tego imienia, „Jah”, wchodzi w skład wielu imion spotykanych w Chrześcijańskich Pismach Greckich (Nowym Testamencie), a także wezwania „Alleluja!” („Hallelujah!”), które znaczy: „Wysławiajcie Jah!” (Objawienie 19:1, 3, 4, 6). Prawdopodobnie wielokrotnie używasz tego wezwania i nie zastanawiasz się nad jego znaczeniem.
 Tak jak prosi [b]elka[\b], poprzestanę na tym kruciutkim wyjaśnieniu, aby zbytnio nie odbiegać od tematu. 
 Pozdrawiam _________________
 "Żaden człowiek nie umocni się niegodziwością, lecz korzeniami prawych nic nie zachwieje"
 (Przysłów 12:3)

|  
			| Śr sty 28, 2009 18:23 | 

|  
		|  |  
			| Owieczka_in_black 
   |  No dobra, a tak wracając do tematu, to nie mozna negowac tego, że szatan jest wladcą tego świata, bo sam Pan Jezus to powiedział:
 Cytuj: (30) Już nie będę z wami wiele mówił, nadchodzi bowiem władca tego świata. Nie ma on jednak nic swego we Mnie. /J14,30/
i tutaj: Cytuj: (8) On zaś, gdy przyjdzie, przekona świat o grzechu, o sprawiedliwości i o sądzie. (9) O grzechu - bo nie wierzą we Mnie; (10) o sprawiedliwości zaś - bo idę do Ojca i już Mnie nie ujrzycie; (11) wreszcie o sądzie - bo władca tego świata został osądzony./J16,8-11/podobnie i w tym fragmencie: Cytuj: (28) Ojcze, wsław Twoje imię. Wtem rozległ się głos z nieba: Już wsławiłem i jeszcze wsławię. (29) Tłum stojący /to/ usłyszał i mówił: Zagrzmiało! Inni mówili: Anioł przemówił do Niego. (30) Na to rzekł Jezus: Głos ten rozległ się nie ze względu na Mnie, ale ze względu na was. (31) Teraz odbywa się sąd nad tym światem. Teraz władca tego świata zostanie precz wyrzucony. (32) A Ja, gdy zostanę nad ziemię wywyższony, przyciągnę wszystkich do siebie. (33) To powiedział zaznaczając, jaką śmiercią miał umrzeć. /J12,28-33_________________
 Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
 Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
 Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
 Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
 /Jacek Kaczmarski/

|  
			| N lut 08, 2009 23:50 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Owieczka_in_black 
   | Acha i jeszcze jedno, podczas kuszenia szatan oferował Jezusowi królestwa w zamian za poklon, czy mogł oferować coś, czego włascicielem nie był? _________________
 /Jacek Kaczmarski/

|  
			| N lut 08, 2009 23:51 | 

|  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

| A mnie zastanawia przy tym kuszeniu, jak upadłe, ograniczone STWORZENIE może próbować kusić wszechmocnego, wszechwiedzącego STWÓRCĘ? 

|  
			| Pn lut 09, 2009 0:13 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Owieczka_in_black 
   | Grzmot, może to stworzenie jest własnie tak ograniczone    A tak na serio, to wydaje mi się, że Jezus w jakimś sensie posiadał nasze ludzkie przypadłości, więc moze szatan wiedząc o tym, pomyślał, że co mu zależy spróbowac. A może Jezus miał się również przekonać jak to jest być kuszonym, nie ma mowy w Biblii czy łatwo, czy trudno Mu przyszło oprzeć się temu. Moze wbrew temu, co myślimy sporo Go to kosztowało, albo przynajmniej przeszło przez myśl coś, co przejść nie powinno._________________
 /Jacek Kaczmarski/

|  
			| Pn lut 09, 2009 0:26 | 

|  
		|  |  
			| jafo zbanowany na stałe 
   | grzmot napisał(a): A mnie zastanawia przy tym kuszeniu, jak upadłe, ograniczone STWORZENIE może próbować kusić wszechmocnego, wszechwiedzącego STWÓRCĘ?jak z tego widać Jezus nie był wszechmocnym ,wszechwiedzącym stwórcą.
 Sam zresztą o tym powiedział.
 28 Rzekł więc do nich Jezus: «Gdy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że ja jestem i że Janic od siebie nie czynię, ale że to mówię, czego Mnie Ojciec nauczył.  29 A Ten, który Mnie posłał, jest ze Mną; nie pozostawił Mnie samego, bo Ja zawsze czynię to, co się Jemu podoba ». 
 A wiec Jezus czynił tylko to co kazał mu Ojciec .
 czyli nie był wszechmocnym wszechwiedzącym Bogiem.
 Bo gdyby nim był nie musiałby nikogo słuchać i wszystko by wiedział.
 34 Powiedział im Jezus: «Moim pokarmem jest wypełnić wolę Tego, który Mnie posłał, i wykonać Jego dzieło.

|  
			| Pn lut 09, 2009 20:22 | 

|  
		|  |  
			| zbyszek58-61 
   |  jafo napisał(a): grzmot napisał(a): A mnie zastanawia przy tym kuszeniu, jak upadłe, ograniczone STWORZENIE może próbować kusić wszechmocnego, wszechwiedzącego STWÓRCĘ?jak z tego widać Jezus nie był wszechmocnym ,wszechwiedzącym stwórcą. Sam zresztą o tym powiedział. 28 Rzekł więc do nich Jezus: «Gdy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że ja jestem i że Janic od siebie nie czynię, ale że to mówię, czego Mnie Ojciec nauczył.  29 A Ten, który Mnie posłał, jest ze Mną; nie pozostawił Mnie samego, bo Ja zawsze czynię to, co się Jemu podoba ».  A wiec Jezus czynił tylko to co kazał mu Ojciec . czyli nie był wszechmocnym wszechwiedzącym Bogiem. Bo gdyby nim był nie musiałby nikogo słuchać i wszystko by wiedział. 34 Powiedział im Jezus: «Moim pokarmem jest wypełnić wolę Tego, który Mnie posłał, i wykonać Jego dzieło.Przytoczone przez Ciebie wersety w sposób prosty określają pozycję Jezusa w stosunku do Boga - swego Ojca. Dlaczego zatem tak wielu ma problem ze zrozumieniem tego? Dlaczego tak uparcie twierdzą, że wiedzą o Jezusie coś więcej, niż On sam mowi o sobie?
 Biblia oczywiście odpowiada na te pytania, ale może, ktoś z takich osób zastanowi się nad tym? 
 Pozdrawiam._________________
 "Żaden człowiek nie umocni się niegodziwością, lecz korzeniami prawych nic nie zachwieje"
 (Przysłów 12:3)

|  
			| Wt lut 10, 2009 12:14 | 

|  
		|  |  
			| Hackworth 
   | Ap 22,13Jam Alfa i Omega, Pierwszy i Ostatni, Początek i Koniec.zbyszek58-61 napisał(a): Dlaczego tak uparcie twierdzą, że wiedzą o Jezusie coś więcej, niż On sam mowi o sobie?jafo napisał(a): jak z tego widać Jezus nie był wszechmocnym ,wszechwiedzącym stwórcą.Cytuj: Kol 1, 16bo w Nim zostało wszystko stworzone: i to, co w niebiosach, i to, co na ziemi, byty widzialne i niewidzialne, czy Trony, czy Panowania, czy Zwierzchności, czy Władze. Wszystko przez Niego i dla Niego zostało stworzone.

|  
			| Śr lut 11, 2009 0:00 | 

|  
		|  |  
			| zbyszek58-61 
   | Werset z Kolosan zacytowany powyżej w innym przekładzie brzmi:
(Kolosan 1:16) (...)bo za jego pośrednictwem zostało stworzone wszystko inne w niebiosach i na ziemi, co widzialne i co niewidzialne — czy to trony, czy zwierzchnictwa, czy rządy, czy władze. Wszystko inne zostało stworzone poprzez niego i dla niego(...)

Pozdrawiam.

|  
			| Śr lut 11, 2009 8:23 | 

|  
		|  |  
			| Hackworth 
   | W rzeczy samej?
Bądź Tronowie, bądź Panowania, bądź Księstwa, bądź mocarstwa, wszystkie rzeczy przezeń y w nim są stworzone Biblia Leopolity (katolicy)
es seien Throne oder Herrschaften oder Fürstentümer oder Obrigkeiten ; es ist alles durch ihn und zu ihm geschaffen Luther Bibel (luteranie)
bądź trony, bądź państwa, bądź księstwa, bądź zwierzchności, wszystko przezeń i dla niego stworzone jest Biblia Gdańska (kalwiniści)
whether [they be] thrones, or dominions, or principalities, or powers: all things were created by him, and for him King James Version (anglikanie)
authorities, lords, rulers, and powers; all things were made by him and for him Bible in Basic English
престолы ли , господства ли , начальства ли , власти ли , – все Им и для Него создано Синодальный перевод (prawosławni)
czy to trony, czy zwierzchnictwa, czy rządy, czy władze. Wszystko inne zostało stworzone poprzez niego i dla niego. Przekład Nowego Swiata     Pozdrawiam_________________
 Without our traditions, our lives would be as shaky as a fiddler on the roof

|  
			| Śr lut 11, 2009 10:47 | 

|  
		|  |  
			| Hackworth 
   | Trones et Souverainetes, Autorites et Pouvoirs. Tout est cree par lui et pour lui.
La Traduction œcuménique de la Bible (przekład katolicko-protestancki, nie zatwierdzony przez hierarchię Koscioła Katolickiego)

buďto trůnové nebo panstva, buďto knížatstva nebo mocnosti; všecko skrze něho a pro něho stvořeno jest
 Bible kralická (bracia czescy)

|  
			| Śr lut 11, 2009 11:09 | 

|  
		|  |  
			| elka 
   | na temat Janowego Logosu dyskusja toczyła się tutaj:viewtopic.php?t=14007&postdays=0&postorder=asc&start=0

i proszę wrócić do tematu, którym tu nie jest kwestia Bóstwa Jezusa

|  
			| Pn lut 16, 2009 12:42 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach