Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 12:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 525 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 35  Następna strona
 Których wykonawców nie powinien słuchać katolik? 
Autor Wiadomość

Wracając do tematu to chciałbym zauważyć, że do tej pory żeście (nie wszyscy oczywiście, ale znaczna część) "psy wieszali" na wykonawcach rock/metal/punk itp. A dlaczego nie nikt nie podjął próbie krytyki dzisiejszej, współczesnej muzyki rozrywkowej, która - moim zdaniem - bardzo niekorzystnie wpływa na dzisiejszych nastolatków, w moim przekonaniu, nawet jeszcze bardziej, aniżeli w czasach rock and rolla.

Chodzi mi tutaj przede wszystkim o wykonawcach, którzy bardzo prowokują strojem, zachowaniem itd.

Ech, ten Bartek, znowu się czegoś czepia, nie? ;-)

No, skoro temat, który brzmi "Których wykonawców nie powinien słuchać katolik", został założony, no to się włączam do dyskusji.

Pn lut 18, 2008 19:59
Zobacz profil WWW

Na forum trafiłem pierwszy raz ale nie przypadkowo. Od pewnego czasu szukałem możliwości skonfrontowania moich własnych postaw i przemyśleń i właśnie się ta możliwość trafiła. Z góry przepraszam za dużą objętość postu – proszę moderatora o wyrzucenie jeśli uzna że nie na temat albo zbyt długi.
Opowiem historyjkę życia pewnego Pana w średnim wieku.
Wczesną młodość spędziła w PGR (kto pamięta co to było?)ale niedaleko większego miasta. Poszedł do szkoły średniej w mieście ale od początku miał już w głowie inne sprawy niż szkoła. Zafascynowała go i pochłonęła bez reszty ideologia PUNK – z całym bagażem złych i dobrych elementów. Szkołę średnią nasz bohater ukończył właściwie tylko dzięki przypadkowi i wyjątkowej jak na owe czasy łagodności i wyrozumiałości pedagogów.
Młody człowiek zaczął się zastanawiać nad swoim życiem i doszedł do wniosku, że przecież posiadanie wiedzy nie jest jednoznaczne z poddaniem się systemowi. Pankowiec nie musi być prymitywnym ignorantem! Udało się dostać na zaoczne studia mało popularnego kierunku (no cóż – na medycynę to już nie było szans) a potem były błyskotliwe sukcesy i studia zakończone z najlepsza notą. Komuna upadła a po studiach młody człowiek nie miał środków do życia – szalało bezrobocie. W tym samym roku zmarł ojciec, finanse w domu matki były tragiczne. Z wyższym wykształceniem nie można było dostać nawet pracy w hurtowni. Wolny rynek był nowością, z którą wielu sobie nie radziło.
I wtedy stały się dwie ważne rzeczy. Jako 17-latek nasz bohater był wypraszany z kościoła przez milicję bo tam spać nie wolno, a już z pewnością nie wolno tam spać z 10-cio osobową brygadą kolegów. Jedna jako dwudziestoparolatek nagle uwierzył w Boga. Nie jakieś spektakularne nawrócenie. Po prostu pomyślał, że Boga być może nie ma ale jeśli jest, to jest jedyną szansą na spotkanie jeszcze raz tych, którzy odeszli. Bez tego życie nie ma sensu.
Zacząć trzeba było od podstaw – nawet kolejne święta i prawidłowości roku liturgicznego były nowością.
Drogą zbiegów okoliczności i absolutnych przypadków obecnie Pan w średnim wieku należy do zarządu pewnej spółki. Jednak wracając do domu przebiera się w stare ciuchy, chodzi na sobotnie koncerty, raz w roku „zaliczy” ze starymi kolesiami kilkudniówkę pod gołym niebem itd.
Dyskusję na forum sprowadzono głównie do zastanawiania się nad zgubnym wpływem metalu i techno (lub też brakiem tego wpływu) na młodych ludzi. A ja chce zwrócić uwagę na inny aspekt.
Niemal codziennie w całej Polsce ( ale i w dużej części świata) odbywają się koncerty Punkowych Bandów – w wielu piosenkach znajdują się elementy jawnie antykatolickie, częściej antyklerykalne. Jest tam jednak (w odróżnieniu od satanistycznych tekstów niektórych zespołów metalowych) próba ośmieszenia religii jako takiej, nawoływanie do zaprzestania jakiegokolwiek kultu. I dzieje się to raczej na zasadzie wyśmiewania, kpiny lub marginalizowania wiary a nie bezpośredniego ataku.
Czy katolik, chrześcijanin (lub w ogóle osoba wierząca) powinna słuchać takich tekstów?
Jeśli ta stylistyka odpowiada to oczywiście że tak! Bohater mojej opowieści to oczywiście ja. Wiele w życiu nagrzeszyłem. Teraz w soboty chodzę na koncerty, mam wytatuowane plecy a na szyi łańcuszek i krzyżyk. Nie próbuje tą swoja wiarą epatować, jednak zawsze się do niej przyznaję i bronię. Słuchając krytyki na temat mojej wiary muszę być silny. Muszę się codziennie przekonywać o słuszności wyboru.
Pamiętajcie – łatwo wierzyć wśród wam podobnych. Wiara w niedzielę w kościele lub na pielgrzymce jest łatwa. Trudniejsza jest na co dzień. Na koncercie rockowym czasem bardzo trudna. Ale co by był ze mnie za katolik gdym miał zostawić wiarę z powodu muzyki?
Łatwo rzucić palenie na bezludnej wyspie i równie łatwo zacząć znów palić po powrocie do cywilizacji. Sztuką jest rzucić palenie wśród palących – wtedy może przekona się do tego innego palacza.
I pamiętajmy o jeszcze jednym.
Te same kapele zawierają w swoich piosenkach teksty broniące najbiedniejszych, krytykujące szalejący kapitalizm , teksty antyrasistowskie, krytykujące aborcję, przemoc , wojny itd…
Więc stawiam pytanie ,mając nadzieję na ożywienie dyskusji : czy osoba wierząca powinna słuchać takiej muzyki?

Punks not dead!

Pn sty 26, 2009 12:35
czy osoba wierząca powinna słuchać takiej muzyki?

Czy powinna czy nie powinna?
Mozna spytac, czy Kosciol nie powienien zabronic sluchania takiej czy innej muzyki.

Czy nalezy wsadzac wierzaca osobe do sterylnego woreczka, zeby przypadkiem sie nie ubrudzila? Zabronic jej wychodzenia z domu, bo moze cos brzydkiego zobaczyc. Zabronic rozmow z ludzmi, bo moze ktorys z nich ma odmienne poglady albo jest satanista.

Mozna siedziec w domu i mozna wychodzic. Wybor powinien zalezec od danej "osoby wierzacej". Chce sluchac groznych wrzaskow muzykow rockopodobnych? Niech slucha. Boi sie sluchac w obawie o swoje sumienie? Niech nie slucha. Prosta sprawa.

Niestety muzyka jest dziedzina tzw. sztuki. Rzadza nia zasady - estetyczne, ktore maja sie nijak do zasad etycznych.
Interpretacja "przeslania" muzyki czy poezji moze byc krancowo rozna. Stad olbrzymia rola odbiorcy!

Ja raczej podnioslbym watpliwosc nastepujaca. Czy wierzacy powinien sluchac muzyki, zamiast przeznaczyc czas na modlitwe, czytanie Pisma, dobre uczynki. Taka watpliwosc jestem w stanie zrozumiec. :)

Podobnie jak watpliwosci, czy nie korzystniej sluchac muzyki powaznej niz rozrywkowej. Czy rozrywkowej sie w ogole slucha? Czy zamiast sluchac wrzaskow nie lepiej przeczytac poszerzajaca horyzonty umyslowe ksiazke? Popracowac nad wlasnym rozumem zamiast lechtac plytkie emocje?

Cz lut 12, 2009 15:11

Nie tylko tzw. ciężka muzyka tj. rock czy metal może być zagrożeniem. Niebezpieczeństwo kryje się także tam, gdzie wcale się go nie spodziewamy. Chciałabym w tym miejscu ostrzec wszystkich przed muzyką Anity Lipnickiej. Nie wiem, czy piosenkarka ta nadal występuje, jednak jej muzyka jest bardzo podstępnym zagrożeniem dla duszy, bo atak nie nadchodzi ze strony, od której się spodziewamy. To spokojna, wydawałoby się niewinna muzyka. Jak bardzo jest to mylące, dowiedziałam się w liceum, na zajęciach poświęconych zagrożeniem sektami. Byłam wtedy fanką Anity, miałam wszystkie kasety, jakie wydała. Toteż wielkim szokiem było dla mnie, gdy prowadzący prelekcję nauczyciel wymienił moją ulubienicę jako przykład satanizmu w muzyce. Do dziś pamiętam, jak bardzo się wstydziłam, bo zdążyłam już "pochwalić" się tym sowim koleżankom. Jednak potem zaczęłam się głębiej zastanawiać nad słowami nauczyciela, i przypominałam sobie, że słowa jednej z piosenek bardzo mnie zaszokowały. Ten nauczyciel chyba rzeczywiście miał rację. Pozbyłam się wszystkich kaset i już nigdy nie słuchałam tej wokalistki. Bóg uchronił mnie przed opętaniem, za co jestem Mu wdzięczna. Ten przykład uczy, że nie tylko rock i metal to "te złe" gatunki muzyki. Wydaje mi się, że nie powinno się ich tak określać, bo zagrożenie duchowe nie jest przyporządkowane do określonego rodzaju muzyki, choć oczywiście jest częściej spotykane w "ciężkiej muzie".Trzeba być czujnym przy słuchaniu każdej muzyki. Chyba najlepszym rozwiązaniem jest przerzucić się na słuchanie tylko tej muzyki, które wykonawcy są wierzącymi chrześcijanami i odwołują się w muzyce do wiary chrześcijańskiej. Muzyka chrześcijańska to chyba najlepszy sposób walki z duchowymi zagrożeniami, zwłaszcza że zespoły z tego kręgu muzyki wykonują chyba wszystkie gatunki muzyczne, można znaleźć również dużo pozytywnego metalu i rocka. Strony z muzyką chrześcijańską http://www.kdm.pl i http://www.bosko.pl. Może warto utworzyć temat o stronach z dobrą chrześcijańską muzyką?

Pt lut 20, 2009 14:51

Muzyka chrześcijańska to chyba najlepszy sposób walki z duchowymi zagrożeniami, zwłaszcza że zespoły z tego kręgu muzyki wykonują chyba wszystkie gatunki muzyczne, można znaleźć również dużo pozytywnego metalu i rocka.

Jednak co w przypadku, gdy zwyczajnie Ci się taka muzyka nie podoba. Próbowałam sie przekonać, jednak moj, że tak to nazwe, gust muzyczny krzyczy NIE! Tak jest z różnymi gatunkami. Mimo, że na ogół słucham metalu nie znaczy to, że trawię wszystko z tego gatunku. Są nawet pojedyncze utwory moich ulubionych kapel, których zwyczajnie nie cierpię.
Poza tym idąc takim tokiem myslenia, możnaby uznać, że czytanie mitologii różnych narodów prowadzi do/jest bałwochwalstwem.

Bacyk, kiedyś będąc na Jasnej Górze na samym środku kaplicy z cudownym obrazem niemal nie rozdeptałam kolesia, który nawet nie zwrócił na mnie uwagi. Był własnie punkiem z wielkim kolorowym irokezem i ogólnym wyglądem wzorowego :D punka, klęczał na środku kaplicy i przyznam, że chyba nie widziałam kogoś tak głeboko pogrązonego w modlitwie jak on. Może przyczyną było kontrast, że on chcąc nie chcąc rzucał się w oczy, gdy tymczasem sam mam wrazenie nie widział rzeczywistości wokół siebie. Wyluzujmy, nie szata zdobi człowieka. Jesli ktoś ma jakas tam osobowość, to nie zmieni się nagle.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Pt lut 20, 2009 15:22

Chciałabym w tym miejscu ostrzec wszystkich przed muzyką Anity Lipnickiej. Nie wiem, czy piosenkarka ta nadal występuje, jednak jej muzyka jest bardzo podstępnym zagrożeniem dla duszy, bo atak nie nadchodzi ze strony, od której się spodziewamy. To spokojna, wydawałoby się niewinna muzyka. Jak bardzo jest to mylące, dowiedziałam się w liceum, na zajęciach poświęconych zagrożeniem sektami. Byłam wtedy fanką Anity, miałam wszystkie kasety, jakie wydała. Toteż wielkim szokiem było dla mnie, gdy prowadzący prelekcję nauczyciel wymienił moją ulubienicę jako przykład satanizmu w muzyce.

Wybacz, ale według mnie to niedorzeczność. Możesz powiedzieć na jakiej podstawie uważasz że piosenki Anity są dziełem Szatana ? Co w niej takiego szatańskiego ? muzyka czy słowa ?

A tak z ciekawości, kto prowadził tą pogadankę ?

Pt lut 20, 2009 15:36

Aha, i jeszcze jedno z tego wiem to Anita kilka razy występowała z koncertami w różnych kościołach, że też się nie bała....

Pt lut 20, 2009 15:41

Przeczytajcie tekst piosenki diabeł i Bóg - jeśli to nie jest kult zła, to przynajmniej bluźnierstwo(więc właściwie na jedno wychodzi).[/u][/i]

Pt lut 20, 2009 15:56

HAHA dobre, tekst piosenki poniżej, no comments

Cytuj:
opadły mgły, skończyła się noc
i nagle świt przywrócił Ci wzrok
coś nie jest tak jak miało być
w życiu Twym
zgubiłeś się w tysiącu dróg
zgubiłeś sens najdroższych słów
zaklęty krąg obcych rąk
osaczył cię

gdy nie masz już sił
by dalej iść
w siebie spójrz

pozwól sercu prowadzić cię
poprzez światło i cień
poprzez słońce i deszcz
chmurę myśli za siebie rzuć
nie potrzebna ci jest
nie potrzebna by czuć

tak łatwo dziś stracić swą twarz
i z dnia na dzień
kimś innym się stać
poskładać kłamstwo
z samych prawd
i głosić je
diabeł i bóg jeden dzielą stół
przy stole dzielą Cię na pół
obaj tak samo śmieją się
wołając imię Twe

gdy nie masz już sił
by dalej iść
w siebie spójrz

pozwól sercu...

Pt lut 20, 2009 15:59

Jak dla mnie, to tekst piosenki nawiązuje do historii Hioba.

Pt lut 20, 2009 17:04

Post CO do Beatlesów i ich odwołaniach satanistycznych
HMmm... Nawet jeśli kiedyś śpiewali jakieś straszne rzeczy, to uważam że dopuki nie zauważamy jakiś radykalnych zmian w swoim mysleniu nie musimy przestawac sluchac ulubionego zaspou! Lubie The Beatles i wiem że PAul McCartney został ochrzczony w kościele o wyznaniu rzymsko-katolickim! I szczerze mowiąc wątpię, zeby zmienil swoją wiarę, sczególnie że jego rodzice byli chrześcijanami. Pozatym to że pisai takie piosenki w wieku 20 lat to nie znaczy że nie wierzą w Boga teraz! Piszecie że osoby z otoczenia Batlesów twierdzili, ze nie wierzą w Boga. Ok wiem że John Lenon sam powiedział "nie wierzę w Jezusa!". On tak powiedział. A co z pozostałymi? Nigdy nie słyszałam żeby np. PAul mówił coś o tym ze jest nie wierzący. Aha. Co do Johna Lennona. Gdybyście naprawde interesowali sie jego zyciorysem to dowiedzielibyscie sie ze on i Yoko Ono byli najprawdopoobnie chcerzcijanami. Skąd to wiem? Szkuałam informacji i śmierci Johna. Tam pisało że zrozpaczona YOko Ono zamiast Mszy zdecydowała się o minute ciszy dla swojego męża. A więc to znaczy że chodzili na Msze. Nie wiem, może sie mylę. Podoba mi się ich muzyka, ale nie biorę zabardzo na poważnie ich tekstów.Teraz mieliby po jakies 70 lat i mysle ze by sie nawrocili.

Cz maja 21, 2009 15:12

A zespoły black metalowe, satanistyczne, blużniercze, ich tez powinien słuchac katolik?

A ci którzy promują sprzeczny z chrześcijaństwem styl zycia?

Słuchając ich albo co gorsza kupując płyty wspieramy taką działaność...
Jakby ktoś poprosił cię o wsparcie materialne kościoła lucyfera, to byś się pewnie nie zgodził...Ale w kupieniu płyty nie widzisz nic złego...

Nie promują.
To tak jakby ktoś , pisząc piosenkę o samobójstwie ,je przeżył wcześniej.
Te "satanistyczne" zespoły jedynie hmm...jak to nazwać..."opowiadają" ?
Piosenki są o czymś , wcale nie muszą nakłaniać słuchacza do jedzenia kotów :mad:
Biorą sobie w temat piosenek historię satanizmu (choć nie tylko! jedynie mówię o przypadku satanizmu w treściach piosenek) , nie każdy kto o tym pisze od razu musi święcie (albo i antyświęcie :lol: ) w to wierzyć.
No tak ,lepiej słuchać chrześcijańskich piosenek o orgiach, szalonym seksie (no choćby tu Lady GaGę wspominając) bo jeśli nie ma tam słów "Szatan, podrzeć Biblię , jeść kota" to można tego słuchać?

Takie myślenie jest nie dość - raniące sztukę to jeszcze żałosne.

Wt sie 25, 2009 20:39

Nie przeczytałem wszystkich wypowiedzi (tylko ze stron 1-5, 23-25) ale nie zauważyłem aby poruszana była tematyka reggae.Są to piękne rytmy, lecz w wielu tekstach są odwołania do ideologi i religii rastafarian.

A myślisz sobie jak tu źle, jak niemrawo czuje się,
Zniechęcenie ogarnia Ciebie
A dużo pytań, odpowiedzi bardzo mało
Skąd ten stan? Przecież nic się nie stało!
Patrzysz do tyłu i nie widzisz nic niestety
Patrzysz do przodu i lecą ci łzy
A pomyśl - bardzo wielu ludzi by chciało
Być na drodze do szczęścia w tym miejscu co ty
Ja mówię - dosyć, dosyć! Dosyć narzekania!
Dosyć, dosyć nad sobą się użalania!
Życie po to jest żeby je przeżyć
Trzeba komuś zaufać, w coś wreszcie uwierzyć
Każdego ranka podróż zaczyna się od nowa
Dużo lepiej się idzie, gdy podniesiona głowa
Daj sobie wreszcie kredyt zaufania
Masz mało do stracenia,bardzo dużo do zyskania
Każdy ma jakiś talent, więc zacznij coś robić
Po jakimś czasie zacznie Ci wychodzić
Wtedy przyjdzie satysfakcja - nikt Ci jej nie odbierze!
Ale musisz uwierzyć w siebie, uwierzyć szczerze!
Pogódź się z samym sobą, uczyń swoje "ja" bratem
Ras Tafara Jah pokieruje twoim światem
I pozbędziesz się zwątpienia, pozbędziesz się troski
Wszelkie problemy zamienią się w drobnostki

A musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda
Musisz być waleczny jak Lion on Juda
Pamiętaj, że Babilon to jedna wielka obłuda
Ej bracie, ej siostro
Nie bądź dłużej smutna!

Nie są to teksty chrześcijańskie jednak treść jest poruszająca i skłaniająca do refleksji.Czy chrześcijanin może słuchać takiej muzyki?

Śr wrz 16, 2009 17:22

Jeśli będziesz słuchał takiej muzyki to masz wielką szansę na to, że Twoja dusza zostanie zbeszczeszczona przez demona Wielkiego Blanta!

A wiadomo, do czego doprowadzani są ludzie opętani przez niego. Wyobraź sobie, że widziano ich jedzących zioło i wpatrujących się w alkohol.

A nie daj Boże, popadniesz jeszcze w drzech sodomii i dendrofilii.

Strzeż się! Strzeż się plucia pod wiatr!

Crosis

Śr wrz 16, 2009 20:26

baza27, widzę, że już poznałeś Crosisa :D

Śr wrz 16, 2009 23:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 525 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 35  Następna strona