Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 16:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Moje pytania... Do was, czy też "do boga" 
Autor Wiadomość

Post Moje pytania... Do was, czy też "do boga"
1.Dlaczego Wszechmocny Bóg stał się ciałem w celu złożenia w ofierze samego siebie samemu sobie tak by jego stworzenie mogło uciec przed Jego własnym gniewem? Czy w swej nieskończonej mądrości nie mógł wymyślić czegoś, choć trochę bardziej skutecznego?

To na początek. Mam kilka innych pytań na które odpowiedzi chętnie zobaczę.
Pozdrawiam.

Pn maja 18, 2009 16:24
Moderator

Zapraszam do czytania i ewentualnego dyskutowania - viewtopic.php?t=16826

(J 8, 32b)

Pn maja 18, 2009 16:50

Post Re: Moje pytania... Do was, czy też "do boga"
Tr4c3R napisał(a):
Czy w swej nieskończonej mądrości nie mógł wymyślić czegoś, choć trochę bardziej skutecznego? [...]
Pozdrawiam.

Co rozumiesz pod pojęciem skuteczności? Przecież wystarczy przyjąć tę ofiarę i "po sprawie" - każdy kto chce "iść do Nieba" ma 100% pewności, że tam "trafi" - to chyba nieźle ;)?
pozdrawiam

Pn maja 18, 2009 16:57

W takim razie następne:

2. Czemu jest tak, że teiści każą mi zbadać cały wszechświat bym mógł powiedzieć, że Boga nie ma, kiedy w rzeczywistości wystarczy zbadać jedno miejsce i nie znaleźć Boga by stwierdzić, że go nie ma skoro ma być wszechobecny? – Chris

3. Jeśli Eden był naprawdę prawdziwym rajem, to dlaczego Ewa chciała zjeść jabłko? Czyż doskonałe miejsce nie powinno zapewnić człowiekowi wszystkiego, co ten by chciał, tak by nie pragnął już niczego? - keyser soze

Pn maja 18, 2009 17:00

Przepraszam za double post ale nie widzę możliwości edycji...
Jeszcze coś ode mnie tym razem:
Biblia jest pełna zdań zaczynających się od: “I Pan zobaczył”. Czy nie wiedział o tym już wcześniej?

Pn maja 18, 2009 17:03

Czyli nie potrafisz odpowiedzieć.

Czasami wystarczy sprecyzowac pytanie :P

Pn maja 18, 2009 17:10

To było do szumi'ego bo skończyłem pisać jak już napisałeś i tego co napisałeś już nie widziałem... ;]

Pn maja 18, 2009 17:18
Czasami są pytania na które nikt nie potrafii odpowiedzieć !! np, dlaczego to kobieta może rodzić dzieci a nie facet? dlaczego małe dziecko musi cierpieć i umiera na raka?

Pn maja 18, 2009 18:04

Nie ma pytań bez odpowiedzi. Są tylko pytania na które nikt nie chce odpowiedzieć.

Pn maja 18, 2009 18:13

Czy jeśli kocham kobietę, a ona odrzuci moją miłość, to gdy będę ją za to niszczył i sprawiał by cierpiała, mogę nazwać się kochającym i sprawiedliwym?

Czy jeśli Bóg kocha człowieka, a ten odrzuca jego miłość i Bóg sprawia, że człowiek ten trafia do miejsca wiecznych nieszczęść, to możemy mówić, że jest kochający i sprawiedliwy?

-----------------------------------------------------------------------------

Przecież ja jakbym kogoś kochał, to fakt, że nie chce ta osoba mojej miłości, nie uprawnia mnie do sprawiania jej cierpień. To nie jest miłość, to jest jakaś forma tyranii.

Pn maja 18, 2009 18:21

Epikuros, lubię Cię. Co drugą swoją wypowiedzią otwierasz kolejną Puszkę Pandory :D

W sumie przyjmując tok rozumowania chrześcijan; "nie pojmiemy tego, On ma wyższe idee, których nie jest nam dane zrozumieć" :P

Ale tak, moim zdaniem to jest swego rodzaju tyrania.

Cytuj:
.Dlaczego Wszechmocny Bóg stał się ciałem w celu złożenia w ofierze samego siebie samemu sobie tak by jego stworzenie mogło uciec przed Jego własnym gniewem? Czy w swej nieskończonej mądrości nie mógł wymyślić czegoś, choć trochę bardziej skutecznego?

...? Nie zarzucaj temu czynowi braku skuteczności. Popatrz, ilu mamy chrześcijan na świecie teraz! :P <S-A-R-K-A-Z-M>

Pn maja 18, 2009 18:29

Epikurosie, w pełni Cię popieram. ale zawsze można wszystko wytłumaczyć planami Najwyższego, co jest moim zdaniem unikaniem racjonalnej odpowiedzi, bo "Bóg jest niepojęty". skoro tak, dlaczego nadano mu miano miłosierny i sprawiedliwy, także spotykam się z określeniem "dobry"?

Pn maja 18, 2009 18:32

Nie ma pytań bez odpowiedzi. Są tylko pytania na które nikt nie chce odpowiedzieć.

Są też pytania na które nikt nie potrafi odpowiedzieć.

Tr4c3R napisał(a):
1.Dlaczego Wszechmocny Bóg stał się ciałem w celu złożenia w ofierze samego siebie samemu sobie tak by jego stworzenie mogło uciec przed Jego własnym gniewem? Czy w swej nieskończonej mądrości nie mógł wymyślić czegoś, choć trochę bardziej skutecznego?

Jak dla mnie 100% skuteczność, dla osób, które faktycznie chcą spędzić wieczność z Bogiem to całkiem niezły wynik.

Tr4c3R napisał(a):
2. Czemu jest tak, że teiści każą mi zbadać cały wszechświat bym mógł powiedzieć, że Boga nie ma, kiedy w rzeczywistości wystarczy zbadać jedno miejsce i nie znaleźć Boga by stwierdzić, że go nie ma skoro ma być wszechobecny?

Pomiędzy "nie znalazłem" a "nie ma" jest wielka różnica.

Tr4c3R3 napisał(a):
3. Jeśli Eden był naprawdę prawdziwym rajem, to dlaczego Ewa chciała zjeść jabłko? Czyż doskonałe miejsce nie powinno zapewnić człowiekowi wszystkiego, co ten by chciał, tak by nie pragnął już niczego?

A skąd się to "jabłko" i ta "doskonałość" wzięły? Ja tam znalazłem o tym, że był owoc a świat został stworzony jako dobry. Chyba, że się doprecyzuje pojęcie "doskonałości" w tym konkretnym kontekście.

Tr4c3R3 napisał(a):
Biblia jest pełna zdań zaczynających się od: "I Pan zobaczył". Czy nie wiedział o tym już wcześniej?

Antropomorfizm.

Pn maja 18, 2009 18:40

Nie lepiej założyć temat "80 pytań dookoła teizmu" zamiast tak chamsko kopiować stamtąd?

http://ourbetterlife.wordpress.com/2007 ... la-teizmu/

Pn maja 18, 2009 18:43

Nie lepiej założyć temat "80 pytań dookoła teizmu" zamiast tak chamsko kopiować stamtąd?

http://ourbetterlife.wordpress.com/2007 ... la-teizmu/

Przepraszam, moje pytania są moimi własnymi refleksjami.

Pn maja 18, 2009 18:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona