Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 21:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Gdyby nie chrzest Polski w 966 roku nie byłoby tego forum... 
Autor Wiadomość

I ja gdybnę.

Gdyby Mieszko I nie przyjął chrztu z powodów politycznych ,to z pewnością On jak i społeczeństwo naszych przodków usłyszeli by głoszona dobra nowinę , bo miała być głoszona po całej zamieszkanej ziemi. I z pewnością nie była by to religia która automatycznie czyniła ,że całe Państwo jest chrześcijańskie. I na pewno inny wpływ na społeczeństwo ma dominacja władcy i narzucanie odgórnie wyznawanych wartości chrześcijańskich przyjętych z przymusu niż wpływ usłyszanej dobrej nowiny na osoby które dobrowolnie ją przyjmują i stosownie do tego zmieniają swe życie .Dla mnie chrześcijaństwo przyjęte przez Mieszka to wypaczone chrześcijaństwo które wypaczyło poglądy wielu ludzi na to czym jest chrześcijaństwo .

Pozdrawiam.

Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT

N maja 31, 2009 19:32

-Czy gdyby nie było chrześcijaństwa to czy byłyby niepracujące niedziele i długie weekendy? :)
(może ktoś wie jak wyglądał tydzien pracy u Greków czy Rzymian?)

N maja 31, 2009 21:09

Kaloryferze, kto wie, może byłyby wolne tygodnie a w weekendy by się pracowało :D

JarkuS
Cytuj:
I na pewno inny wpływ na społeczeństwo ma dominacja władcy i narzucanie odgórnie wyznawanych wartości chrześcijańskich przyjętych z przymusu niż wpływ usłyszanej dobrej nowiny na osoby które dobrowolnie ją przyjmują i stosownie do tego zmieniają swe życie

To było takie niechrześcijanskie narzucenie chrześcijaństwa, rozumiem z dobrej woli ktoś przyjmuje, to ok. W końcu w Biblii jest napisane, że Przeto wiara rodzi się z tego, co się słyszy, tym zaś, co się słyszy, jest słowo Chrystusa. /Rz:10-17/ - z tego co się słyszy, a nie z nakazu politycznego, nakazowi można sie podporządkować, ale to nie zrodzi wiary w sercu.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Pn cze 01, 2009 1:07

Masz rację Owieczko .
Możliwe ,że dalej istniałyby inne religie -pogańskie ,ponieważ pierwsi chrześcijanie nie wymuszali na nikim przyjmowania tego co głosili więc każdy mógł czcic co chciał nie przyjmował nowych wierzeń i pozostawał przy wierzeniach przodków.
Uwarzam że nie było by tego forum gdyby nie ekspansja politykującego Kościoła który najskuteczniej poszerzał swoje wpływy z przymusową akceptacją władzy -Mieszka -co dla ludu było rozumiane jako poparcie Kościoła przez władzę . To stanoiwiło dla Kościoła automatyczny przywilęj do dominacji i wywierania wszelkich nacisków na mniejszości pogańskie.

Pozdrawiam

Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT

Pn cze 01, 2009 9:25

A mnie dziwi że jak trzeba to mówi się wiara ojców jest święta. Tylko czemu nie jest święta wiara i tradycja przedchrześcijańska. Jej już szacunek nie należy. Można ją było porzucić, chociaż była wiarą ojców, bo nie pasowała ówczesnym politykom?

Mieszko I był jak Jaruzelski. Dobrze, że zrobił porządek z tymi poganami bo inaczej Wielki Brat z Zachodu by pomógł ;)

Pn cze 01, 2009 9:26

Ciekawe czemu własnie Mieszka się czci jako twórce państwa, bohatera, a Jaruzelskiego nie? :hmmm:
Chyba nikt nie lubi komuchów...

Wt cze 02, 2009 9:12

zastanowiłbym się jeszcze nad wyższością chrześcijaństwa nad innymi wierzeniami w tamtych czasach... jak mają się do tego zasady które samo chrześcijaństwo głosi...czyli wolnej woli. Przecież "innowierca" jest człowiekiem, gorszy jest bo wierzy w coś innego (chodzi o tamte czasy). Pierwotne wierzenia zostały zabite, przepędzone, spalone w myśl .. no właśnie jakiej nauki PŚ ???

So cze 06, 2009 9:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2