Gdyby nie chrzest Polski w 966 roku nie byłoby tego forum...
Autor |
Wiadomość |
jarekS
|
Witam
I ja gdybnę.
Gdyby Mieszko I nie przyjął chrztu z powodów politycznych ,to z pewnością On jak i społeczeństwo naszych przodków usłyszeli by głoszona dobra nowinę , bo miała być głoszona po całej zamieszkanej ziemi. I z pewnością nie była by to religia która automatycznie czyniła ,że całe Państwo jest chrześcijańskie. I na pewno inny wpływ na społeczeństwo ma dominacja władcy i narzucanie odgórnie wyznawanych wartości chrześcijańskich przyjętych z przymusu niż wpływ usłyszanej dobrej nowiny na osoby które dobrowolnie ją przyjmują i stosownie do tego zmieniają swe życie .Dla mnie chrześcijaństwo przyjęte przez Mieszka to wypaczone chrześcijaństwo które wypaczyło poglądy wielu ludzi na to czym jest chrześcijaństwo .
Pozdrawiam.
_________________ Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT
|
N maja 31, 2009 19:32 |
|
|
|
 |
kaloryfer
|
Dobre, Dural
-Czy gdyby nie było chrześcijaństwa to czy byłyby niepracujące niedziele i długie weekendy?
(może ktoś wie jak wyglądał tydzien pracy u Greków czy Rzymian?)
|
N maja 31, 2009 21:09 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Kaloryferze, kto wie, może byłyby wolne tygodnie a w weekendy by się pracowało
JarkuS
Cytuj: I na pewno inny wpływ na społeczeństwo ma dominacja władcy i narzucanie odgórnie wyznawanych wartości chrześcijańskich przyjętych z przymusu niż wpływ usłyszanej dobrej nowiny na osoby które dobrowolnie ją przyjmują i stosownie do tego zmieniają swe życie
To było takie niechrześcijanskie narzucenie chrześcijaństwa, rozumiem z dobrej woli ktoś przyjmuje, to ok. W końcu w Biblii jest napisane, że Przeto wiara rodzi się z tego, co się słyszy, tym zaś, co się słyszy, jest słowo Chrystusa. /Rz:10-17/ - z tego co się słyszy, a nie z nakazu politycznego, nakazowi można sie podporządkować, ale to nie zrodzi wiary w sercu.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Pn cze 01, 2009 1:07 |
|
|
|
 |
jarekS
|
Wtam
Masz rację Owieczko .
Możliwe ,że dalej istniałyby inne religie -pogańskie ,ponieważ pierwsi chrześcijanie nie wymuszali na nikim przyjmowania tego co głosili więc każdy mógł czcic co chciał nie przyjmował nowych wierzeń i pozostawał przy wierzeniach przodków.
Uwarzam że nie było by tego forum gdyby nie ekspansja politykującego Kościoła który najskuteczniej poszerzał swoje wpływy z przymusową akceptacją władzy -Mieszka -co dla ludu było rozumiane jako poparcie Kościoła przez władzę . To stanoiwiło dla Kościoła automatyczny przywilęj do dominacji i wywierania wszelkich nacisków na mniejszości pogańskie.
Pozdrawiam
_________________ Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT
|
Pn cze 01, 2009 9:25 |
|
 |
R6
|
A mnie dziwi że jak trzeba to mówi się wiara ojców jest święta. Tylko czemu nie jest święta wiara i tradycja przedchrześcijańska. Jej już szacunek nie należy. Można ją było porzucić, chociaż była wiarą ojców, bo nie pasowała ówczesnym politykom?
Mieszko I był jak Jaruzelski. Dobrze, że zrobił porządek z tymi poganami bo inaczej Wielki Brat z Zachodu by pomógł 
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Pn cze 01, 2009 9:26 |
|
|
|
 |
ziele_force
|
Ciekawe czemu własnie Mieszka się czci jako twórce państwa, bohatera, a Jaruzelskiego nie?
Chyba nikt nie lubi komuchów...
|
Wt cze 02, 2009 9:12 |
|
 |
Rozmyślacz
|
zastanowiłbym się jeszcze nad wyższością chrześcijaństwa nad innymi wierzeniami w tamtych czasach... jak mają się do tego zasady które samo chrześcijaństwo głosi...czyli wolnej woli. Przecież "innowierca" jest człowiekiem, gorszy jest bo wierzy w coś innego (chodzi o tamte czasy). Pierwotne wierzenia zostały zabite, przepędzone, spalone w myśl .. no właśnie jakiej nauki PŚ  ?
|
So cze 06, 2009 9:18 |
|
|
|