| Autor |
Wiadomość |
|
nieja
zbanowany na stałe
|
 Zapomniane przykazanie
Jest w Biblii takie przykazanie, którego już nikt nie przestrzega:
"Nie będziesz czynił żadnego obrazu i żadnego wyobrażenia ani tego, co na niebie, ani tego, co na ziemi, ani tego, co w wodzie, ani tego, co pod ziemią"
Zobaczcie, jak Pan Bóg traktuje bałwochwalców,
którzy nie przestrzegają tego, najważniejszego przykazania:
http://www.youtube.com/watch?v=PkfPHK-HxFo
|
| Pn lip 13, 2009 9:08 |
|
|
|
 |
|
Sareneth
|
Bo przykazanie to zostałowykreślone z liczby 10, a ostatnie zostało rozbite. Proste i logiczne. Bo gdyby to przykazanie było dalej, to kościoły i od razu trzebaby było spalic...
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
| Pn lip 13, 2009 9:25 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
nieja- robisz zdjęcia ?  Hmm- może napisz do wadz, że nie chcesz mieć dowodu osobistego... bo tam też jest Twój obraz 
|
| Pn lip 13, 2009 9:45 |
|
|
|
 |
|
Sareneth
|
Oczywiście nie chodzi o robienie jakiegokolwiek obrazu, tylko o obraz Boga. W innych fragmentach jest to lepiej wyjaśnione...
I baranku, może bez agresji, i złośliwosci?
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
| Pn lip 13, 2009 10:28 |
|
 |
|
nieja
zbanowany na stałe
|
Ja tam nie wiem,
w każdym razie, na tym filmiku Pan Bóg wyraźnie pokarał
tych bałwochwalców,
niszcząc figurę Matki Boskiej.
Gdyby Bóg chciał takiego obrzędu, to nie dopuściłby do takiej tragedii. 
|
| Pn lip 13, 2009 11:23 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
Cytuj: Oczywiście nie chodzi o robienie jakiegokolwiek obrazu, tylko o obraz Boga. A gdzie tam widzisz cokolwiek o " obrazie Boga " ? Z tego co wiem z Biblii, obrazem Boga jest człowiek ( Rdz 1, 26 ). I co, ludzi też nie możemy " czynić " ? To wynika z tego przykazania ? Cytuj: Bo gdyby to przykazanie było dalej, to kościoły i od razu trzebaby było spalic...
No, zapewne najpierw Świątynię Jerozolimską, w której Bóg nakazał uczynić całe mnóstwo wizerunków tego co na niebie, na ziemi, w wodzie itd. o czym można szczegółowo przeczytać w 1 Księdze Królewskiej. Ludzie, weźcie się czasem spróbujcie dowiedzieć czegokolwiek o tym, o czym gadacie.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pn lip 13, 2009 11:30 |
|
 |
|
wjmm
|
A czy stawianie baranków na wielkanocnym stole nie jest bałwochwalstwem?? Albo stawianie takowych figur w kościołach?? A malowanie ryb?? Symbol, symbolem, jednak czcimy przecież wizerunki przedstawiające... zwierzęta.
_________________ Cechą ludzi Myślących jest to, że myślą dogłębnie, nigdy nie zatrzymują się w pół drogi- Michał Heller
|
| Pn lip 13, 2009 12:11 |
|
 |
|
wjmm
|
A co do filmiku, to nie bardzo rozumiem co ma on do rzeczy?? Dziadek się potkną i tyle.
_________________ Cechą ludzi Myślących jest to, że myślą dogłębnie, nigdy nie zatrzymują się w pół drogi- Michał Heller
|
| Pn lip 13, 2009 12:13 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Proponuję zamknąć ten temat- był już wałkowany w dziale Sekty w wątkach o ŚJ 
|
| Pn lip 13, 2009 12:19 |
|
 |
|
Johnny99
|
Cytuj: A czy stawianie baranków na wielkanocnym stole nie jest bałwochwalstwem??Symbol, symbolem, jednak czcimy przecież wizerunki przedstawiające... zwierzęta.
A to Ty czciłaś te baranki ? Kto Ci kazał ?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pn lip 13, 2009 14:19 |
|
 |
|
nieja
zbanowany na stałe
|
wjmm napisał(a): A co do filmiku, to nie bardzo rozumiem co ma on do rzeczy?? Dziadek się potkną i tyle.
Pan Bóg sprawił, że dziadek się potknął,
bo uprawiał bałwochwalstwo.
|
| Pn lip 13, 2009 14:32 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
nieja:
1. masz dowód ze zdjęciem?
2. potknęłaś się kiedyś ?
3. Czy jeśli na te pytania odpowiadam: tak, to czy to znaczy, że uprawiam bałwochwalstwo
Zamknijcie ten temat ...
|
| Pn lip 13, 2009 14:34 |
|
 |
|
Sareneth
|
Johnny99 napisał(a): A gdzie tam widzisz cokolwiek o " obrazie Boga " ? Z tego co wiem z Biblii, obrazem Boga jest człowiek ( Rdz 1, 26 ). I co, ludzi też nie możemy " czynić " ? To wynika z tego przykazania ? Z innego fragmentu? Dac ci link? I poczytaj pismo święte dokładniej...
|
| Pn lip 13, 2009 17:23 |
|
 |
|
Zencognito
|
nieja napisał(a): wjmm napisał(a): A co do filmiku, to nie bardzo rozumiem co ma on do rzeczy?? Dziadek się potkną i tyle. Pan Bóg sprawił, że dziadek się potknął, bo uprawiał bałwochwalstwo.
Ten Twój pambuk to jakiś złośliwy i małostkowy demon skoro lubuje się w podkładania haka staruszkom.
|
| Pn lip 13, 2009 18:08 |
|
 |
|
Johnny99
|
Cytuj: Z innego fragmentu? Dac ci link? I poczytaj pismo święte dokładniej..
Proszę o link.
|
| Pn lip 13, 2009 18:27 |
|
|
|