| 

| Autor | Wiadomość |  
			| nieja zbanowany na stałe 
   |   Zapomniane przykazanieJest w Biblii takie przykazanie, którego już nikt nie przestrzega:
"Nie będziesz czynił żadnego obrazu i żadnego wyobrażenia ani tego, co na niebie, ani tego, co na ziemi, ani tego, co w wodzie, ani tego, co pod ziemią" Zobaczcie, jak Pan Bóg traktuje bałwochwalców, 
 którzy nie przestrzegają tego, najważniejszego przykazania:
http://www.youtube.com/watch?v=PkfPHK-HxFo

|  
			| Pn lip 13, 2009 9:08 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Sareneth 
   | Bo przykazanie to zostałowykreślone z liczby 10, a ostatnie zostało rozbite. Proste i logiczne. Bo gdyby to przykazanie było dalej, to kościoły i od razu trzebaby było spalic... _________________
 ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

|  
			| Pn lip 13, 2009 9:25 | 

|  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

| nieja- robisz zdjęcia ?     Hmm- może napisz do wadz, że nie chcesz mieć dowodu osobistego... bo tam też jest Twój obraz   

|  
			| Pn lip 13, 2009 9:45 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Sareneth 
   | Oczywiście nie chodzi o robienie jakiegokolwiek obrazu, tylko o obraz Boga. W innych fragmentach jest to lepiej wyjaśnione...
 I baranku, może bez agresji, i złośliwosci?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

|  
			| Pn lip 13, 2009 10:28 | 

|  
		|  |  
   | Ja tam nie wiem, 
 w każdym razie, na tym filmiku Pan Bóg wyraźnie pokarał 
 tych bałwochwalców, 
 niszcząc figurę Matki Boskiej. 
 Gdyby Bóg chciał takiego obrzędu, to nie dopuściłby do takiej tragedii.  

|  
			| Pn lip 13, 2009 11:23 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Johnny99 
   | Cytuj: Oczywiście nie chodzi o robienie jakiegokolwiek obrazu, tylko o obraz Boga.A gdzie tam widzisz cokolwiek o " obrazie Boga " ? Z tego co wiem z Biblii, obrazem Boga jest człowiek ( Rdz 1, 26 ). I co, ludzi też nie możemy " czynić " ? To wynika z tego przykazania ? Cytuj: Bo gdyby to przykazanie było dalej, to kościoły i od razu trzebaby było spalic...No, zapewne najpierw Świątynię Jerozolimską, w której Bóg nakazał uczynić całe mnóstwo wizerunków tego co na niebie, na ziemi, w wodzie itd. o czym można szczegółowo przeczytać w 1 Księdze Królewskiej. Ludzie, weźcie się czasem spróbujcie dowiedzieć czegokolwiek o tym, o czym gadacie._________________
 I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

|  
			| Pn lip 13, 2009 11:30 | 

|  
		|  |  
			| wjmm 
   | A czy stawianie baranków na wielkanocnym stole nie jest bałwochwalstwem?? Albo stawianie takowych figur w kościołach?? A malowanie ryb?? Symbol, symbolem, jednak czcimy przecież wizerunki przedstawiające... zwierzęta. _________________
 Cechą ludzi Myślących jest to, że myślą dogłębnie, nigdy nie zatrzymują się w pół drogi- Michał Heller

|  
			| Pn lip 13, 2009 12:11 | 

|  
		|  |  
			| wjmm 
   | A co do filmiku, to nie bardzo rozumiem co ma on do rzeczy?? Dziadek się potkną i tyle. _________________
 Cechą ludzi Myślących jest to, że myślą dogłębnie, nigdy nie zatrzymują się w pół drogi- Michał Heller

|  
			| Pn lip 13, 2009 12:13 | 

|  
		|  |  

| Proponuję zamknąć ten temat- był już wałkowany w dziale Sekty w wątkach o ŚJ  

|  
			| Pn lip 13, 2009 12:19 | 

|  
		|  |  
			| Johnny99 
   | Cytuj: A czy stawianie baranków na wielkanocnym stole nie jest bałwochwalstwem??Symbol, symbolem, jednak czcimy przecież wizerunki przedstawiające... zwierzęta.A to Ty czciłaś te baranki ? Kto Ci kazał ?_________________
 I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

|  
			| Pn lip 13, 2009 14:19 | 

|  
		|  |  
   | wjmm napisał(a): A co do filmiku, to nie bardzo rozumiem co ma on do rzeczy?? Dziadek się potkną i tyle.Pan Bóg sprawił, że dziadek się potknął, 
 bo uprawiał bałwochwalstwo.

|  
			| Pn lip 13, 2009 14:32 | 

|  
		|  |  

| nieja:
 1. masz dowód ze zdjęciem?
 2. potknęłaś się kiedyś ? 
 3. Czy jeśli na te pytania odpowiadam: tak, to czy to znaczy, że uprawiam bałwochwalstwo    Zamknijcie ten temat ...

|  
			| Pn lip 13, 2009 14:34 | 

|  
		|  |  
			| Sareneth 
   | Johnny99 napisał(a): A gdzie tam widzisz cokolwiek o " obrazie Boga " ? Z tego co wiem z Biblii, obrazem Boga jest człowiek ( Rdz 1, 26 ). I co, ludzi też nie możemy " czynić " ? To wynika z tego przykazania ? Z innego fragmentu? Dac ci link? I poczytaj pismo święte dokładniej..._________________
 ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...

|  
			| Pn lip 13, 2009 17:23 | 

|  
		|  |  
			| Zencognito 
   | nieja napisał(a): wjmm napisał(a): A co do filmiku, to nie bardzo rozumiem co ma on do rzeczy?? Dziadek się potkną i tyle.Pan Bóg sprawił, że dziadek się potknął,  bo uprawiał bałwochwalstwo.Ten Twój pambuk to jakiś złośliwy i małostkowy demon skoro lubuje się w podkładania haka staruszkom.

|  
			| Pn lip 13, 2009 18:08 | 

|  
		|  |  
			| Johnny99 
   | Cytuj: Z innego fragmentu? Dac ci link? I poczytaj pismo święte dokładniej..Proszę o link._________________

|  
			| Pn lip 13, 2009 18:27 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach