Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 0:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Komary, muchy , tasiemce itp. ! 
Autor Wiadomość

Tak, o to właśnie chodzi, trzeba dbać, ale gdy człowiek był jeszcze mniej kumaty i mądry nie znał pasty ani szczoteczki, jak miał zachować te zęby w używalności? W sumie to ja nie jem dużo słodyczy, a jednak, cukier nie w tylko w cukierkach jest. Czy mylę się?

Wt wrz 01, 2009 20:16

Mnie ciekawi czemu stworzył choroby, szczególnie psychiczne które nawet według chrześcijan ograniczają możliwość dokonywania wyborów bo jeśli żyjemy na ziemi właściwie tylko po to by dokonywać wyborów moralnych które z kolei są jednocześnie wyborem Boga lub Szatana i temu jednemu wszystko na tym świecie ma być podporządkowane to coś mi tu nie pasuje...

Wt wrz 01, 2009 20:52

Bóg chorób psychicznych nie stworzył są one wypadkowa rany pierworodnej i grzechów ludzkich w Adamie i kuszenia Diabła ku grzechom.

Wt wrz 01, 2009 21:25

Bóg chorób psychicznych nie stworzył są one wypadkowa rany pierworodnej i grzechów ludzkich w Adamie i kuszenia Diabła ku grzechom.

A może Bóg niczego nie stworzył...?

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Wt wrz 01, 2009 21:31

Tak, o to właśnie chodzi, trzeba dbać, ale gdy człowiek był jeszcze mniej kumaty i mądry nie znał pasty ani szczoteczki, jak miał zachować te zęby w używalności?
Jaka dieta, takie zęby. Nasi przodkowie rzadko kosztowali słodyczy (portaldentystyczny.pl), toteż ich zęby - jak wynika z wykopalisk - były w dużo lepszym stanie.

Cytuj:
W sumie to ja nie jem dużo słodyczy, a jednak, cukier nie w tylko w cukierkach jest. Czy mylę się?
W sumie to cukier jest po prostu najlepszą odżywką dla bakterii próchniczych. Jednak na stan naszego uzębienia wpływa całość spożywanych przez nas pokarmów. Zapytaj stomatologa przy okazji.

Wt wrz 01, 2009 21:37

Skoro już mówimy o traktowaniu zwierząt to warto zobaczyć ten film. Pomyślcie o nim zwłaszcza jedząc pasztet drobiowy.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... wideo.html

Cytuj:
Zęby są trwałe. Jak nie jesz lepkich cukierków i po każdym słodzonym posiłku myjesz zęby. Listerine też pomaga.

Czasem to nie pomaga. Nie które leki zwłaszcza, jeśli są długotrwale przyjmowane powodują uszkodzenie zębów i żadne mycie tu nie pomoże.

Cytuj:
Dusza duchowa jest formą ciała ludzkiego czyli ciało jest tak skonstruowane przez Boga aby wyrażało dusze i jej służyło.

Czyli zwierzęta nie mają duszy duchowej ? albo mają gorszego rodzaju ?
Zwierzęta wyraźnie mają inteligencję, zdolność kojarzenia , zapamiętywania, komunikowania swoich emocji, zamiarów, tworzą własne społeczeństwa. Jedynie stopień, ich zaawansowania jest niższy od ludzi.
Wg. mnie posiadanie duszy duchowej jest zależne od świadomości samego siebie. Są zwierzęta na 100 % posiadające tą cechę. Dowodem jest przejście testu zw. z rozpoznaniem samego siebie w lustrze.

Wt wrz 01, 2009 21:43

Ja mam w domu (znaczy moja mama ma) dwa koty, psa i świnię z morza (mojej córy). Kiedyś jeszcze miała młoda chomika "Pysia" ale wykitował po prawie trzech latach. Psów za ten czas wymieniliśmy trzy (naturalne przyczyny) tylko ta kociarnia jest długowieczna :D . I jak mi ktoś powie że zwierzaki są gorsze od ludzi to nic mi innego nie pozostanie jak tylko unieść rękę i wskazującym palcem uderzyć kilkakrotnie w czoło.

Śr wrz 02, 2009 0:21

mamy cierpieć za błędy jakiegoś człowieka, który zjadł jabłuszko.

Śr wrz 02, 2009 5:58

Metanoja napisał(a):

mamy cierpieć za błędy jakiegoś człowieka, który zjadł jabłuszko.
Całkiem jak z chorobami dziedzicznymi.

Śr wrz 02, 2009 6:49

I jak mi ktoś powie że zwierzaki są gorsze od ludzi to nic mi innego nie pozostanie jak tylko unieść rękę i wskazującym palcem uderzyć kilkakrotnie w czoło.

Święte słowa :-)

Metanoja napisał(a):
4. Człowiek ma status Pana i Władcy ziemii nadany przez Boga.

I do czego takie mniemanie doprowadziło? Wystarczy się rozejrzeć: do konsumpcyjno-przedmiotowego stosunku do świata przyrody, który, z kolei, doprowadził do jej upadku i do nieuzasadnionego cierpienia wielu zwierząt.
Już czas, żeby z takiego przedpotowego poglądu zrezygnować. Świat przyrody poradzi sobie bez człowieka, człowiek bez przyrody nie. Poza tym, zwierzęta nie są przedmiotami, one czują. Zresztą, ktokolwiek ma psa, albo kota wie, o czym mówię.

Śr wrz 02, 2009 8:03

Wchodzi sobie taki cielak naforum.wiara.pl i słyszy: nasz Bóg jest miłością.
Cielak: ale czemu dopuszcza zabijanie nas, niewinnych? Przecież jest napisane nie zabijaj.
Chrześcijanin: Bo nasz Bóg dał nam władzę abyśmy się rozwijali i czynili sobie ziemię poddaną. A do tego potrzebujemy pozywienia. Zatem pomyśl racjonalnie - Bóg dopuszcza zabijanie cielaków jeśli to służy rozwojowi ludzi. A on jest Wszechmocny, Sprawiedliwy i Miłosierny wiec jesteśmy mu posłuszni.
Cielak: Ale czy nasz los jest sprawiedliwy?
Chrześcijanin: Tak bo dzięki Wam możemy się rozwijać.
Cielak: Ale to ogranicza naszą wolność.
Chrześcijanin: Byćmoże ale w Bibli nie ma nic o wolności cielaków. Przykro mi.
Cielak: A to przepraszam. Zabij mnie.

Dobre :)

Wydaje mi się że tak na prawdę Panem i Władcą naszego świata są wirusy. Co prawda nie są inteligentne, nie założyły własnej cywilizacji, ale pomyślcie co by się stało gdyby tak rozpylić Ebolę nad Polską.
Zwykła mutacja grypy - narobiła na świecie niezłego zamieszania...
Niby my rządzimy tym światem a jakoś z wieloma sprawami nie dajemy sobie rady (w tym z wirusami właśnie).

Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.

Śr wrz 02, 2009 9:54

Poza tym, zwierzęta nie są przedmiotami, one czują. Zresztą, ktokolwiek ma psa, albo kota wie, o czym mówię.

Tylko co ma jedno z drugim wspólnego ? Rządzenie nie oznacza uprzedmiotowienia rządzonego. Mam psa i dwa koty ( do niedawna trzy, ale niestety jeden niedawno od nas odszedł ). Wcześniej miewałem inne psy i inne koty ( łącznie z młodymi ), żółwia, chomika, papugi ( mądrzejsze od psów ! ), rybki itd.itp. Dom bez ( co najmniej ) kota nie ma dla mnie sensu. Kocham zwierzęta. Ale to nie oznacza, że nie czuję się ich władcą, i w niczym mi nie przeszkadza. Nie mam żadnego problemu z dostrzeżeniem różnicy między moim kotem a mną. Co nie oznacza, że traktuję je jak przedmioty. Co ciekawe, wiele osób traktuje rośliny jak przedmioty - a to przecież też żywe stworzenia. Tu już nie ma problemu ? My również jesteśmy przez przyrodę traktowani jak przedmioty - bakterie i wirusy, które nas atakują bynajmniej nie pytają o pozwolenie. Słowem - nie myślmy paranoicznie..

( niesamowite, jak łatwo postmodernistyczne idee przenikają do umysłów ludzkich )

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr wrz 02, 2009 10:32

Gdyby był Bóg to darowałby sobie tworzenie świata żeby zaoszczędzić niewinnym cierpienia. Jak widzę na filmach archiwalnych wymęczone kilkuletnie dzieci z obozów śmierci, które pokazują rączki z wytatuowanym numerami to trudno mi wierzyć że Bóg istnieje. Całe to piękno nie jest warte choćby jednej historii takiego dziecka. Wiem że to wina ludzi a nie Boga. Ale sobie myślę że przecież trzeba nie mieć serca żeby pozwolić komuś na korzystanie w ten sposób z wolnej woli. Te dzieci nawet nie znały dobrze idei Boga żeby się móc pocieszyć. Mam 3 letnią siostrzenicę i jak sobie pomyślę że jak ona byłaby sama za tym drutami to bym zwariował. A pomyślcie sobie o ofiarach Mengele...piekło na ziemi. Bóg musiałby być zimnym potworem.

Śr wrz 02, 2009 11:28

Wierzyć w Boga w ogóle jest trudno. Łatwiej jest jednak znieść cierpienie, jeżeli się wierzy, że ma ono sens - a nawet gdyby nie miało, Bóg posiada moc, by je usunąć. Podzielam Twoje odczucia odnośnie tych dzieci - i dlatego właśnie nigdy nie pogodzę się z myślą, że jakiś chory zbrodniarz ma, tak po prostu, możliwość ucięcia życia niewinnej istoty na zawsze i nieodwołalnie - tak, jakby sam był Bogiem, właśnie takim, o jakim piszesz: zimnym potworem. Nie, zbrodniarz nie jest Bogiem, i nie ma takiej mocy. Właśnie dlatego, że istnieje prawdziwy Bóg.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr wrz 02, 2009 11:45

R6 nie masz przypadkiem jakichś ebooków dotyczących Mengele ? Wiem że są wspomnienia ofiar i przymusowych współpracowników ale jakoś nie trafiam w księgarni czy bibliotece. Temat obozów zawsze mnie interesował i sporo pozycji mam zaliczonych ale akurat o nim jakoś nie mogę znaleźć. Jakby co to PM bym prosił.

Śr wrz 02, 2009 12:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona