Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 4:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Długie włosy 
Autor Wiadomość

arcana85 napisał(a):
Może wyobrazenia średniowiecznych (i nie tylko) artystów odbiegają od rzeczywistości czyli od prawdziwego wyglądu Jezusa. W końcu trudno uwierzyć że apostoł Paweł potępiłby długie włosy u męzczyzn gdyby jego duchowy mistrz którego miłował takowe nosił.

No, tylko że Paweł nigdy Jezusa nie widział.
Podejrzewam że Jezus wygladał jak typowy Izraelita w swoich czasach- więc raczej nie był blondynem z niebieskimi oczami jak pokazuje zamieszczona reprodukcja.

Widział w wizji :P ale to fakt, nie na żywo.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

N wrz 27, 2009 21:42

więc raczej nie był blondynem z niebieskimi oczami jak pokazuje zamieszczona reprodukcja.

yyyy... u mnie ma ciemne włosy i brązowe oczy :o /chodzi o obrazek z pierwszego posta, nie?/

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Wt wrz 29, 2009 1:08

Wydawało by się że każdy kto widział od razu chciałby opisać jakie wstrząsające wrażenie robiła Jego osoba, jakie miał oczy, jaki uśmiech , jaką posturę.... A tu nic ? Null ? Zero? Nieprawdopodobne.

Wręcz przeciwnie, jak wykazały badania literaturoznawcze biografowie ówcześni przykładali żadną bądź niewielką wagę do wyglądu swoich bohaterów ( zakładając, że Ewangelie są biografiami - a ta teoria zdobywa coraz większą popularność ). Nie przykładaj dzisiejszej miary do tamtych czasów.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt wrz 29, 2009 10:32

Cytuj:
więc raczej nie był blondynem z niebieskimi oczami jak pokazuje zamieszczona reprodukcja.

yyyy... u mnie ma ciemne włosy i brązowe oczy :o /chodzi o obrazek z pierwszego posta, nie?/

Kwestia regulacji monitora zapewne. U mnie jest to kolor który określiłabym jako ciemny blond, lub orzech laskowy całkiem jak ja). W kazdym razie zupełnie niesemicki.

Wt wrz 29, 2009 19:22

Pewnie rzeczywiście to kwestia monitorów, tylko, że to wieeelka różnica.

/Jacek Kaczmarski/

Wt wrz 29, 2009 22:01

No właśnie, ciekawe jest to, że z biegiem czasu podobizna Jezusa stała się bardzo europejska. Ostatnio oglądałam film o ojcu Pio, gdzie, między innymi, była scena kuszenia Jezusa przez diabła na pustyni. Jezusa grał niebieskooki aktor z włosami w kolorze złota, a diabła aktor o wyraźnym pochodzeniu arabskim. Przesłanie jest raczej rasistowskie i chyba czytelne - wiadomo od razu, kto jest z natury dobry, a kto zły.

Śr wrz 30, 2009 10:34

Nie mówiąc już o grafikach z Afryki przedstawiających Jezusa jak o totalnie czarnoskórego osobnika :)

Śr wrz 30, 2009 10:46

teraz chyba wiadomo, dlaczego zabraniali malować podobizny Boga! :) zwyczajnie... potem dochodzi do takich dyskusji i wątpliwości na temat tego czy Jezus naprawdę istniał.. Identycznie jest zresztą z Matką Boską... Jej ikony na całym świecie również przedstawiają Ją w odmienny sposób.. :) A nasza Czarna Madonna...? ;)

Jestem tym, którego Bóg bierze w obronę Łk.18,7

Cz paź 01, 2009 15:34

Cytuj:
teraz chyba wiadomo, dlaczego zabraniali malować podobizny Boga!

Rozwiń to, proszę. Kto zabronił?

Cytuj:
A nasza Czarna Madonna...?

Też się nad tym zastanawiałem mocno, rozwiązanie jest proste: obraz jest stary i jakaś farba pociemniała. Tu macie więcej o tym obrazie http://kultura.wiara.pl/wydruk.php?grupa=6&art=1154956733&dzi=1117613934 (zagadka czwarta)

Pozdrawiam

Cz paź 01, 2009 21:17

Nie mówiąc już o grafikach z Afryki przedstawiających Jezusa jak o totalnie czarnoskórego osobnika Uśmiech...

Filippiarzu, nie trzeba szukać az w Afryce, w nas w Polce w Koninie byłam w takim nowoczesnym kosciele i tam była wyrzezbiona droga krzyżowa, której wszyscy uczestnicy byli własnie Murzynami.

/Jacek Kaczmarski/

Cz paź 01, 2009 21:40

Miałam na myśli żydów, którzy nie tworzyli żadnych rzeźb czy malowideł, które miałyby przedstawiać Boga :) To jest nawet w Piśmie Świętym napisane o ile się nie mylę i dobrze pamiętam :)

A za rozwiązanie zagadki w sprawie Czarnej Madonny dziękuję... Bardzo ciekawa jest ta sprawa :)

Pozdrawiam!

Jestem tym, którego Bóg bierze w obronę Łk.18,7

Cz paź 01, 2009 22:42

A co za różnica czy Jezus był czarny, żółty, czerwony, zielony czy niebieski? Jeżeli to Pan i Mistrz to nie powinno sie przykładać wagi do jego wyglądu...
http://www.sciaga.pl/tekst/13656-14-jak ... _chcialbys
Ludzie szukają w życiu wzorców do naśladowania. Inna sprawa, że nie wszyscy chrześcijanie, którzy tak chwalą Jezusa na forum i żarliwie sie modlą. Nie przestrzegają jego zasad:(

Pt paź 02, 2009 7:12
Pewnie rzeczywiście to kwestia monitorów, tylko, że to wieeelka różnica.
Monitorów? ee raczej nie prędzej powiedziałbym wada wzroku coś a'la daltonizm tyle, że daltonista nie rozróżnia czerwonego i zielonego, nie zwalajcie winy na monitory, są tak zaprojektowane, by pokazywało czarny jako czarny i biały jako biały i reszte kolorów tak samo ;)

Pn paź 05, 2009 20:10
zbanowany na stałe

A to dziwne. Tyle ksiąg spisano i nawet jednej wzmianki jak wyglądał Mistrz ? Wydawało by się że każdy kto widział od razu chciałby opisać jakie wstrząsające wrażenie robiła Jego osoba, jakie miał oczy, jaki uśmiech , jaką posturę.... A tu nic ? Null ? Zero? Nieprawdopodobne.

Ponieważ ziemskie cechy wyglądu nie liczą się dla Boga. Tylko ludzie patrzą pod względem cielesnym na siebie. Będąc w Duchu, święci widzą świat zupełnie inaczej. Ludzkie myślenie odchodzi na dalszy plan. Życie doczesne, ludzkie i związane z nim atrybuty nie są ważne dla Boga. Bóg patrzy na nasze czyny a nie ocenia nas pod względem wyglądu. Nasze ciało wkrótce umrze i zamieni się w proch a duch pozostaje nadal i to jest najcenniejsze dla Boga. Jaki jest nasz duch.

Pt paź 09, 2009 1:02
zbanowany na stałe

teraz chyba wiadomo, dlaczego zabraniali malować podobizny Boga! :) zwyczajnie... potem dochodzi do takich dyskusji i wątpliwości na temat tego czy Jezus naprawdę istniał. Identycznie jest zresztą z Matką Boską... Jej ikony na całym świecie również przedstawiają Ją w odmienny sposób.. :) A nasza Czarna Madonna...? ;)

W każdej pogańskiej kulturze masz dwa wizerunki bóstwa. Czarną i białą, w dodatku androgeniczne (może zamieniać się płuciami). Biała forma przedstwia lucyfera, czarna - seta, szatana, natomiast żadna z tych form nie jest dobra. W przeszłości i jak wiadomo dzisiaj także, każdy może wybrać sobie czarną lub białą formę bóstwa, w zależności od tego jaką formę (stronę) chce czcić ,czarną(złą) lub biała("dobrą").
Na przykałdzie Horusa i Isis z Egiptu:
Obrazek
Obrazek
To samo zostało przetrasformowane do religi katolickiej. Tak naprawdę pozostało lecz zmieniono jedynie nazwy bóstw.
Obrazek
Obrazek
Taiwan bogini Matsu
Obrazek
Obrazek

Ciekawostką jest jak utożsamiano sobię Jezusa w II wieku w Cesarstwie Rzymskim z bóstwem Apollem, ciekawe czy obecnie w sekretnych stowarzyszeniach nadal nie czczą Apolla pod postacią Jezusa? :>
Obrazek Mozaika przedstawająca Apolla
Obrazek Jezus, podobizna z Hiszpanii II w.

Przy tych wszyskich złych wizerunkach, kłania się II Bibilijne Przykazanie, odnośnie nie czynienia wizerunku czegokolwiek. Za bałwochwalstwo swojego ludu Mojżesz zniszczył pierwsze 10 przykazań. A władze Krk na to zezwalają, w dodatku celowo wymazując ww przykazanie z katechizmu:(.

Pt paź 09, 2009 2:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona