|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Mieszkanie razem a ciąża.
Autor |
Wiadomość |
kobieta
|
 Mieszkanie razem a ciąża.
Witam serdecznie!
Mam nurtujące mnie pytanie, liczę na drobną pomoc z Waszej strony.
Razem z moim Ukochanym mieszkamy razem ponieważ w tym samym mieście on pracuje a ja studiuje, jestem w 4 miesiącu ciąży po rozwiązaniu bierzemy ślub. Nie mam możliwości zamieszkania osobno ze względów finansowych a miasto w którym jesteśmy jest oddalone od mojego rodzinnego domu o 400km. Czy nie mam możliwości otrzymania rozgrzeszenia z powodu mieszkania razem?
Podkreślam iż wiem, że upadaliśmy jak chodzi o grzech czystości i noszę pod sercem nowe życie. Ale chcemy się poprawić, dobrze przygotować się do Sakramentu Małżeństwa i nie współżyć mimo mieszkania razem i bardzo dobrze nam to idzie, oboje szanujemy się i mamy postanowienie.
|
Śr wrz 30, 2009 20:15 |
|
|
|
 |
Silva
|
My ani nikt poza spowiednikiem nie może ci na to odpowiedzieć. Idź więc do spowiednika i jemu przedstaw sprawę.
Ogólna zasada w takim przypadku to, o ile się orientuję, że obiecacie że przed ślubem będziecie żyli jak brat z siostrą a Komunię będziecie przyjmować w innej parafii żeby uniknąć zgorszenia.
Ale o tym postanowić może i dać rozgrzeszenie TYLKO spowiednik, więc pytanie kogokolwiek poza nim nie ma większego sensu.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Śr wrz 30, 2009 20:39 |
|
 |
jumik
|
Poszukaj jakiegoś mądrego (nie mylić z "liberalnego" albo "łatwowiernego") spowiednika. Porozmawiaj z nim o tym. Na pewno coś doradzi albo podpowie. Tylko spowiednik może ostatecznie rozstrzygnąć taką sprawę. Najlepiej by było znaleźć jakiegoś stałego spowiednika/kierownika duchowego.
Cieszę się, że zauważasz swój upadek - to dobrze rokuje na przyszłość. Pamiętaj o tym, by dbać o wiarę swoją i swojego przyszłego męża, aby zawsze być blisko Boga.
Niech Bóg Was strzeże i prowadzi swoimi ścieżkami!
_________________ Piotr Milewski
|
Śr wrz 30, 2009 22:22 |
|
|
|
 |
kobieta
|
Dziękuje  Macie racje 
|
So paź 03, 2009 16:45 |