Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 12:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 804 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 54  Następna strona
 KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI 

Jakiej teorii jesteś zwolennikiem?
Kreacjonizm młodej i starej Ziemi 3%  3%  [ 2 ]
Kreacjonizm niezmiennych gatunków 1%  1%  [ 1 ]
Teoria Inteligentnego Projektu 6%  6%  [ 4 ]
Kreacjonizm Ewolucyjny (Teistyczny Ewolucjonizm) 25%  25%  [ 17 ]
Syntetyczna Teoria Ewolucji (Darwina) 30%  30%  [ 21 ]
Teoria Ewolucji (Symbiogeneza) 23%  23%  [ 16 ]
Teoria Panspermii - klimaty UFO 0%  0%  [ 0 ]
Latający Potwór Spaghetti i inne `dziwolągi` 7%  7%  [ 5 ]
inne ( np. nigdy to mnie nie interesowało) 4%  4%  [ 3 ]
Liczba głosów : 69

KREACJONIZM EWOLUCYJNY, A TEORIA EWOLUCJI 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Ja znam swoje wnioski, nie Wasze i wyznaję zasadę `że człowiek nie świnia - poglądy zmienia`, więc sam chętnie zmienię na bardziej logiczne.

Pn paź 05, 2009 12:43
zbanowana na stałe

Jak je podam teraz, to z doświadczenia będzie negacja i szukanie kontrargumentów, jak wspólnie dojdziemy do nich to one będą Waszymi wnioskami.

Pn paź 05, 2009 12:47

więc sam chętnie zmienię na bardziej logiczne.

Stawiam dom mój i majętność całą, że nie ma na to żadnych szans ;)

Pn paź 05, 2009 12:47

Jak je podam teraz, to z doświadczenia będzie negacja i szukanie kontrargumentów, jak wspólnie dojdziemy do nich to one będą Waszymi wnioskami.

jeżeli to ma być agrgument pokroju...

ty bę...

masz kogoś, masz jeszcze coś

... to my podziękujemy ;)

Pn paź 05, 2009 12:53
zbanowana na stałe

Ja też Ciebie się pytam i odpowiedzi nie otrzymuję.

Moim celem nie są przepychanki słowne, a wspólne dochodzenie do Celu.

Twierdzę, że Homo Sapiens bez Duszy Nieśmiertelnej żyje na ziemi od ok 200 tys. lat, natomiast z Duszą Nieśmiertelną nie więcej niż 25 tys. lat.

Możemy do tego dojść naukowo. Epikurosie, czy mógłbyś nam pomóc w ustaleniu rozrostu populacji?

Naukowo możemy zastanowić się nad rozrostem populacji.

Twierdzę , że człowiek z Duszą Nieśmiertelną jest inteligentną istotą, a bez niej był tylko głupim zwierzęciem zwierzęciem, które przez ok 200 tys. lat nie posunęło się w cywilizacji więcej niż krokodyl, szympans, czy delfin.

Pn paź 05, 2009 12:54

Ja znam swoje wnioski, nie Wasze i wyznaję zasadę `że człowiek nie świnia - poglądy zmienia`, więc sam chętnie zmienię na bardziej logiczne.
W tym jesteśmy podobni - ja też nie znam twoich wniosków i tez jestem otwarty na nowe idee.

Jeżeli chodzi o ewolucję człowieka od strony biologicznej, to mój pogląd pochodzi ze źródeł które uznałem za wiarygodne i mniej lub bardziej naukowe. Australopiteki, homo habilis, homo erectus, potem zamieszanie (jednocześnie żyło wiele gatunków hominidów), w pewnym momencie powstał homo sapiens, który wykształcił kulturę przewyższająca osiągnięcia innych gatunków i doprowadził do ich wyginięcia.

Jeżeli chodzi o stronę duchową człowieka, to nauki przyrodnicze nie mają środków by zbadać jak kształtowała się duchowość człowieka. Bliższy jednak jestem stanowisku, że następowała w sposób ciągły, a nasza - nieśmiertelna - dusza jest pewnego rodzaju kontynuacją dusz zwierzęcych, śmiertelnych. Choć są to głównie słowa, nie jestem teologiem na tyle, by faktycznie rozumieć co to znaczy. Nie zgłębiałem się w to zbytnio, raz, że nie mam kompetencji, dwa, że ważniejsze jest dla mnie jak obecny stan rzeczy wpływa na etykę, zastosowaną w szczególności do tego tu obecnego egzemplarza Homo sapiens.

Mam teraz nadzieję i prośbę do ciebie, że dyskusja będzie odbywać się jak "równy z równym" i podobnie jak ja wyraziłem tu w ogólny sposób mój światopogląd, tak zrobisz to i ty, zanim jeszcze zaczniemy zadawać sobie pytania odnośnie nich. Ze smutkiem muszę stwierdzić, że w sytuacji, gdy zaczniesz kwestionować mój światopogląd bez analogicznego przedstawienia swojego, koncepcja równości w dyskusji będzie niemożliwa do zrealizowania. Wszystko w twoich rękach.

Pn paź 05, 2009 12:57
zbanowana na stałe

Twierdzę że człowiek to Dusza, a ciało to jak `ubranie kosmonauty` potrzebne tylko do egzystencji w materii E=mc2 w naszym ziemskim czterowymiarowym świecie.

Pn paź 05, 2009 12:59

na jakiej podstawie? chyba powinieneś zmienić słowo "twierdzę" na "wierzę"

Pn paź 05, 2009 13:00

Twierdzę , że człowiek z Duszą Nieśmiertelną jest inteligentną istotą, a bez niej był tylko głupim zwierzęciem zwierzęciem, które przez ok 200 tys. lat nie posunęło się w cywilizacji więcej niż krokodyl, szympans, czy delfin.

A ja twierdzę, że stan duszy człowieka nie ma jasnego przełożenia na zdolności umysłowe, na umiejętność posługiwania się narzędziami, na twórczość kulturową i możliwości cywilizacyjne, choc może być z nimi skorelowany. Tym niemniej jednak, jestem mocno przekonany na podstawie mnogości artykułów które uznałem za wiarygodne, ze kultura i cywilizacja ludzka nie pojawiła się skokowo, w jednym momencie/pokoleniu, ale jej wykształcenie trwało tysiące lat.

Pn paź 05, 2009 13:02
zbanowana na stałe

To jest treść owego postu, nie ma on informacji osobistych więc w całości go cytuję.

"Moim celem nie jest tłumaczenie, że Niebo jest tam gdzieś, w innym wymiarze.

Moim celem jest
dowiedzenie , że homo sapiens zanim został obdarzony przez BOGA Duszą , był tylko zwierzęcie. A od tego czasu nastąpił rozkwit cywilizacji.

Dowiedzenie że pochodzimy od jednych rodziców Adama i Ewy na bazie kodu DNA

Dowiedzenie , że Dusza dostaje się innym wymiarem i że świat jest wielowymiarowy i tymi wymiarami łączy się ze światem Duchowym .

A czy jest dualność światów, czy nie to nie ma znaczenia. Czy jest bilion światów, czy dwa tez nie ma znaczenia."

Pn paź 05, 2009 13:06

Twierdzę że człowiek to Dusza, a ciało to jak `ubranie kosmonauty` potrzebne tylko do egzystencji w materii E=mc2 w naszym ziemskim czterowymiarowym świecie.

To twierdzenie wydaje mis ie offtopem, ale zwrócę ci uwagę, że oficjalna doktryna katolicka jest taka, ze człowiek to ciało i dusza, z których żadne nie jest podrzędne względem drugiego. Z góry zaznaczam, ze ewentualną dyskusję na ten temat, wolałbym prowadzić w innych watkach. Sam założyłem jakiś czas temu watek Dusza, ciało, śmierć i zwierzęta w którym dyskusja była i o tym.

Pn paź 05, 2009 13:07
zbanowana na stałe

Podaj mi dokument Papieski, który jest sprzeczny z moimi twierdzeniami.

Ja takiego nie znam.

Pn paź 05, 2009 13:14

Moim celem jest
dowiedzenie , że homo sapiens zanim został obdarzony przez BOGA Duszą , był tylko zwierzęcie. A od tego czasu nastąpił rozkwit cywilizacji.

Założenie raczej na pewno w całości fałszywe. W tym samym okresie dziejów kiedy Europejczycy mieli zaawansowana cywilizacje, Aborygeni żyli właściwie bez żadnych zdobyczy cywilizacyjnych - beż żadnego rozwoju pod tym względem od dziesiątków tysięcy lat. Więc albo Bóg o nich zapomniał, nie dostali duszy i 400 lat temu byli zwierzętami, albo dostali dusze i jakoś nie chcieli cywiliazacyjnie rozkwitać :)

frater napisał(a):
Dowiedzenie że pochodzimy od jednych rodziców Adama i Ewy na bazie kodu DNA

To jest tylko metafora naukowa. Po prostu jeden gość hominid w istniejących niegdyś układach haremowych nakopulował tyle, że jego potomstwo zaludniło ziemię. Jak dla mnie niewiele ma to wspólnego z metaforą Raju, węża itp. Właściwie to nawet nic - rzeczywistość musiała być znacznie bardziej brutalna :)

frater napisał(a):
Dowiedzenie , że Dusza dostaje się innym wymiarem i że świat jest wielowymiarowy i tymi wymiarami łączy się ze światem Duchowym .

Mnie ciekawi, cóż to takiego ten świat duchowy.

frater napisał(a):
A czy jest dualność światów, czy nie to nie ma znaczenia. Czy jest bilion światów, czy dwa tez nie ma znaczenia."

Ja myśle, że to akurat ma ogromne znaczenie :). Proste, statystyczne równanie Drake'a chyba, każe myśleć, że może nie bilion, ale jednak dużo.

Pn paź 05, 2009 13:15
zbanowana na stałe

Pn paź 05, 2009 13:16
zbanowana na stałe

W Niebie w innej materii niż ta E=mc2 też naturalnie będziemy posiadać Ciała potrzebne do życia w tamtej Materii i będą to zapewne takie Ciała jak PANA JEZUSA po Zmartwychwstaniu - nie podatne na czas i miejsce, czy materię naszego świata E=mc2

Pn paź 05, 2009 13:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 804 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 54  Następna strona