Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 19:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona
 Próba obalenia teorii ewolucji. 
Autor Wiadomość

Post Re: Próba obalenia teorii ewolucji.
dobry_dziekan napisał(a):
Co nam po filozofii? Cytujemy różnych myślicieli, przeglądamy ich dzieła, które z biegiem czasu stają się mało aktualne. Samymi ładnymi słówkami świata się nie zwojuje. Nie wyobrażam sobie zawodu "filozof", dlatego właśnie filozofia nie jest nauką..

Gdyby nie ta pogardzana filozofia to nie miałbyś się dzisiaj czym chwalić, to właśnie ona torowała drogę współczesnej nauce i robi to dalej, skutecznie. A jak ci się wydaje czym niby jest fizyka teoretyczna, przecież to także filozofia tyle tylko, że z dopiskiem naukowa, przecież nie jest poparta żadnym doświadczeniem.

Pt gru 04, 2009 1:12

Dokładnie bez teorii nie ma praktyki w filozofii te dowody nazwałem jakby teoretycznymi a jak Epikuros nie potrafi czytać ze zrozumieniem bo pisze to już. 5 raz to nie mój problem.

http://dowody.blog.onet.pl/

Pt gru 04, 2009 10:19

buscador napisał(a):
Gdyby nie ta pogardzana filozofia to nie miałbyś się dzisiaj czym chwalić, to właśnie ona torowała drogę współczesnej nauce

Tak samo jak astrologia astronomii. Nie ma się czym chwalić

Cytuj:
A jak ci się wydaje czym niby jest fizyka teoretyczna, przecież to także filozofia tyle tylko, że z dopiskiem naukowa, przecież nie jest poparta żadnym doświadczeniem.

Co niby w fizyce nie jest poparte doświadczeniem?

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pt gru 04, 2009 10:41

Pilaster !

Filozofia też jest nauką , niewiele różniącą się od np. fizyki .
Powiedział bym wręcz ,że fizyka jest także częścią filozofii :-) .

Istota problemu polega na tym w jaki sposób niektórzy próbują uprawiać naukę , czy raczej to co sie powszechnie za naukę uważa .

Nawet we współczesnym świecie istnieją ludzie zrzeszeni w " Towarzystwie Płaskiej Ziemi " , " Towarzystwach Kreacjonistycznych " Czy " Filozoficznych kółkach wzajemnej adoracji " .
Mają pełne prawo do własnego zdania , jego artykółowania , czy nawet szaleństwa jakim jest przekonanie o prawdziwości swoich urojeń .

Nie mają natomiast prawa do przedstawiania swoich urojeń jako nauki .

Wracając do wątku filozofii istnieje nieuzasadnione przekonanie , że filozof może opowiadać dowolne pierdoły [ podobnie jak matematyk , badający konsekwencje danego założenia ] .
Może i może .
Tylko że niema prawa twierdzić , że są to poglady rzeczywiste [ podobnie jak matematyk nie ma praw twierdzić że jego teorie znajdą potwierdzenie/zastosowanie fizyczne ].

Dopiero empiria nadaje rzeczywistą wartość koncepcją filozoficznym , czy matematycznym .

Jeśli traktujemy naukę [ a uważam , że tak należy ją traktować ] jako algorytm poznawania otaczającej nas rzeczywistości , to o naukowości rozważań filozoficznych czy matematycznych decyduje ich rzeczywista użyteczność .

Zatem filozofia jest nauką o tyle o ile odnosi się do rzeczywistości .
Ludzie chołdujący poglądom nie wytrzymującym krytyki nie są naukowcami , tylko bajkopisarzami - których wśród filozofów nie brakuje .

Problem polega więc nie na wadliwości filozofii [ czy matematyki ] jako takiej , tylko na nadmiernej tolerancji w danych środowiskach dla bajkopisarzy psujących opinię reszcie ciężko pracujących naukowców .

W ogóle obserwujemy zmasowany atak wszelkiego bajkopisarstwa [ czującego się najwidoczniej zagrożonym ] na naukę . Czy to w kwestii ewolucjonizmu , czy medycyny , czy filozofii , itd...

To odwieczna walka wiary [ rozumianej jako upierania sie przy przekonaniach nieuzasdnionych ] z rozumem [ rozumianym jako nauka ] .

Pt gru 04, 2009 11:17

pilaster napisał(a):
Tak samo jak astrologia astronomii. Nie ma się czym chwalić

Zdrowa filozofia nie ma nic wspólnego z astrologią. Filozofia próbuje jedynie opisywać świat tam gdzie nauka nie wypracowała jeszcze swoich narzędzi pojęciowych a więc formułuje jedynie wnioski ogólne. Tobie się wydaje, że to co wiemy wzięło się ot tak, nagle z powietrza, wszystko co wiemy jest dziedzictwem kulturowym wielu pokoleń, gdzie prym wiodła właśnie filozofia.

Cytuj:
Co niby w fizyce nie jest poparte doświadczeniem?

Jak wskazuje sama nazwa, fizyka teoretyczna zajmuje się jedynie modelami matematycznymi, m.in. takim działem jest fizyka cząstek elementarnych, która oparta jest na spekulacjach logicznych, w końcu po to buduje się HCL aby ostatecznie potwierdzić lub obalić obiegowe teorie. Póki co będzie to dział pt: filozofia naukowa :)

Pt gru 04, 2009 12:22

Highway napisał(a):
Dokładnie bez teorii nie ma praktyki w filozofii te dowody nazwałem jakby teoretycznymi

tak samo mamy udowodniony materializm dialektyczny, lub teorię atomów Demokryta :)

Pt gru 04, 2009 12:47

A czy ty w ogóle rozumiesz co sie do ciebie mowi :jak mowie o Arystotelesie to Arystotelesie a nie o Demokrycie i innych .

Pt gru 04, 2009 14:17

Nie, nie rozumiem co do mnie mówisz najwidoczniej, więc może pisz tak, żeby inni Cię rozumieli.

Narazie co zrozumiałem z Twoich postów:

Tezy Arystotelesa zgodne z doktryną chrześcijańską są dowodem teoretycznym i można je traktować za dowód naukowy. Pozostałe tezy innych filozofów oraz tezy Arystotelesa niezgodne z doktryną chrześcijańską nie są żadnym dowodem.

Jeśli wyciągnąłem z Twoich postów złe wnioski to mnie popraw cytując siebie w tym temacie i wytłumacz mi swe posty jak czterolatkowi, zachowując pamięć wszystkich swoich twierdzeń

Jeśli zmieniłeś podczas pisania zdanie to zacytuj swoje posty, które są już nieaktualne, żebym wiedział, które Twoje tezy odrzucić

Jeśli nie zrobisz to jak pisałem wyżej, jesteś niepoważny.

Pt gru 04, 2009 22:08

Cytuj:
Tezy Arystotelesa zgodne z doktryną chrześcijańską są dowodem teoretycznym i można je traktować za dowód naukowy. Pozostałe tezy innych filozofów oraz tezy Arystotelesa niezgodne z doktryną chrześcijańską nie są żadnym dowodem.

Te poglądy Arystotelesa są dla mnie słuszne i odpowiadają i je akceptuje,które odpowiadają najbardziej mojemu światopoglądowi tak jak innych filozofów i tyle abstrahuje od oceniania innych poglądów,każdy to odbiera inaczej.

I naprawdę nie mam się dalej zamiaru z Tobą o to wykłócać,jeżeli tak prostych rzeczy nie potrafisz pojąć.

Pt gru 04, 2009 22:41

Cytuj:
I naprawdę nie mam się dalej zamiaru z Tobą o to wykłócać,jeżeli tak prostych rzeczy nie potrafisz pojąć.

Ale ja zamierzam dyskutować właśnie na ten temat, bo właśnie Twój post o dowodach sprawił, że udzielam się w temacie.

Cytuj:
Te poglądy Arystotelesa są dla mnie słuszne i odpowiadają i je akceptuje,które odpowiadają najbardziej mojemu światopoglądowi tak jak innych filozofów i tyle abstrahuje od oceniania innych poglądów,każdy to odbiera inaczej.

Tylko dlaczego traktujesz to za dowód naukowy?

Pt gru 04, 2009 22:49

Powiedziałem Ci to już 10 razy nie wiem czy robisz to,specjalnie,czy na złość,czy nieświadomie i mówię ostatni raz:nie traktuje ich jako dowody naukowe jak traktuje się inne dowody naukowe nauk szczegółowych ale teoretyczne argumenty filozoficzne a,że filozofię traktuje się jako królową nauk,która zajmuję się podstawowymi problemami dotyczy tak naprawdę każdej nauki poszczególnie i jest pierwszą nauką z najdłuższą tradycją samo myślenie i logika myślenia wywodzi się od myśli filozoficznej bez niej nie było by innych nauk,nie traktuje tego jako dowody empiryczne jak innych nauk np paleontologi czy archeologii ale tak jak opisałem powyżej,czy może jeszcze jaśniej mam Ci to wytłumaczyć o tym pisało już wielu użytkowników, nie zauważyłeś tego czy zignorowałeś to?

Pt gru 04, 2009 22:56

Highway proszę byś zapoznał się ze znakiem interpunkcyjnym o nazwie "kropka" i zaczął go stosować. Być może dzięki temu lepiej Cię zrozumię.

Cytuj:
Powiedziałem Ci to już 10 razy nie wiem czy robisz to,specjalnie,czy na złość,czy nieświadomie

Robię to specjalnie, bo chcę np. zmusić Cię do refleksji. Robił podobnie Sokrates, pamiętasz?

Cytuj:
nie traktuje ich jako dowody naukowe jak traktuje się inne dowody naukowe nauk szczegółowych ale teoretyczne argumenty filozoficzne

Jeśli nie traktujesz ich jako dowody to jaki sens ma argumentacja przy ich pomocy? Dowodem jest przecież coś na czym można się opierać, jeśli nie jest to solidną podstawą, to o żadnym dowodzie mowy nie ma. Nie rozumiem czemu nie chcesz tego przyznać.

Cytuj:
a,że filozofię traktuje się jako królową nauk,która zajmuję się podstawowymi problemami dotyczy tak naprawdę każdej nauki poszczególnie i jest pierwszą nauką z najdłuższą tradycją samo myślenie i logika myślenia wywodzi się od myśli filozoficznej bez niej nie było by innych nauk,nie traktuje tego jako dowody empiryczne jak innych nauk np paleontologi czy archeologii ale tak jak opisałem powyżej,czy może jeszcze jaśniej mam Ci to wytłumaczyć o tym pisało już wielu użytkowników, nie zauważyłeś tego czy zignorowałeś to?

Ogólnie się zgadzam z tym co tutaj piszesz. Jednakże chcę jedynie byś przyznał, że twierdzenia filozofów nie są dowodem.

Pt gru 04, 2009 23:07

Widać,że nie dociera:beton!!!

Zobacz co sam napisałem:
Cytuj:
nie traktuje ich jako dowody naukowe jak traktuje się inne dowody naukowe nauk szczegółowych ale teoretyczne argumenty filozoficzne

A Ty na to:
Cytuj:
Ogólnie się zgadzam z tym co tutaj piszesz. Jednakże chcę jedynie byś przyznał, że twierdzenia filozofów nie są dowodem.

:(

Pt gru 04, 2009 23:14

Och Highway, Highway :-)

Przecież kilka stron temu napisałeś, że traktujesz. Czemu zatem nie przytoczyłeś tych słów jako zdanie z którym się nie zgadzasz?

Jeszcze raz Ci przypomnę co pisałeś, bo może gdzieś Ci to uciekło w ferworze dyskusji:

Highway napisał(a):
Materia martwa to materia bez duszy natomiast żywa w połączeniu z ciałem dając psychikę u człowieka,u rośliny jest tylko dusz wegetatywna,u zwierzęcia zmysłowa i wegetatywna a u człowieka rozumna wegetatywna i zmysłowa.To jest właśnie materia żywa.Organizowana i poruszana przez duszę.

antagonistyczny napisał(a):
Widzę same naukowe argumenty po stronie Highway'a :D :D

Highway napisał(a):
Filozofia to nauka?
Tak,filozofia to nauka
To są argumenty Arystotelesa o istnieniu duszy?
Tak,są to argumenty Arystotelesa o istnieniu duszy
Wniosek:Są to dowody naukowe.

I teraz jeszcze raz czego wymaga od Ciebie Epikuros:

a) przyznaj, że to co napisałeś o duszy to tylko bajania, lub:

b) uznaj wszystko co pisał Arystoteles za udowodnione kwestie, lub uargumentowane na tyle, że mogą być argumentem w tej dyskusji.

I tyle :) Innymi słowy wyciągnij konsekwencję ze swoich słów :)

Pt gru 04, 2009 23:22

Udowodnij mi ,że świat jest prawdziwy,że Ty żyjesz masz na to dowody?Udowodnij mi ,że to wszystko nie jest iluzją,udowodnij mi ,że jest coś takiego jak Polska proszę bardzo udowadniaj a ja poczekam,szczególnie udowodnij mi ,że 2+2 to prawda i że E=mc2 to prawda czekam.Widzę ,że do Ciebie to nie dociera taki z ciebie ignorant proszę bardzo argument z wikipedii:Argument w retoryce to akt lub okoliczność przytaczana w komunikacie celem potwierdzenia lub obalenia tezy.

Argumenty dzielimy na:

* logiczne - oparte na indukcji, dedukcji i analogiach
* emocjonalne - odwołujące się do uczuć, ambicji, wiary słuchaczy
* rzeczowe - będące konkretnymi faktami, danymi itp.
* inne: oparte na doświadczeniu, powszechnej opinii lub wiedzy; autorytetach
Opieram sie na autorytetach:Arystoteles zabronisz mi?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Analogia

Pt gru 04, 2009 23:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona