Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Dlaczego prosimy w modlitwie ??? 
Autor Wiadomość

Post Dlaczego prosimy w modlitwie ???
Może ktoś odpowie mi na pytanie dla czego prosimy Boga o różne rzeczy, sprawy, zdrowie ? Przecież On sam wie czego chcemy, co czujemy i co jest dla nas najlepsze. Wiem, Jezus powiedział, "...proście a będzie wam dane..." i ja tego nie chce podważać. Sam gdy z nim rozmawiam w modlitwie to również proszę... Jak dotąd to znalazłem jedną odpowiedź we własnym życiu a w zasadzie tak i nie. Nie tak dawno się nawróciłem, teraz jestem chory, w trakcie leczenia, to nowotwór. Jezus już zaczął mnie uzdrawiać :lol: ... Prosiłem go o to i wiem że "Gdzie dwóch i trzech spotyka się w imię Twoje tam i Ty jesteś" dla tego też co dzień razem z żoną wspulnie się modlimy również prosząc. Więc ogromnym plusem tego była wpólna nauka modlitwy. Ale czy nie wystarczyłoby wielbić, dziękować i przepraszać ? Bóg przecież wie, że chcę wyzdrowieć. Prosząc i tak jeśli już dostaniemy to to, co jest dla nas najlepsze a nie to czego chcemy...

Pt gru 18, 2009 22:35

Post Re: Dlaczego prosimy w modlitwie ???
wiciu napisał(a):
Prosząc i tak jeśli już dostaniemy to to, co jest dla nas najlepsze a nie to czego chcemy...

Ja zawsze proszę o łaski, które będą mi pomocne w zbawieniu. Najważniejsze jest dla mnie to, aby Bóg pokrzepiał moją wiarę. Prośby o inne rzeczy staram się rozumieć na przykładzie Jezusa: "...modlił się tymi słowami: «Ojcze, jeśli chcesz, zabierz ode Mnie ten kielich! Jednak nie moja wola, lecz Twoja niech się stanie!» (Łk 22, 42) Proszę o coś, ale zawsze wyrażam całkowite poddanie się woli Bożej.

So gru 19, 2009 0:26

mazli napisał(a):
wiciu napisał(a):
Prosząc i tak jeśli już dostaniemy to to, co jest dla nas najlepsze a nie to czego chcemy...

Najważniejsza jest pokora wobec planów Boskich a w sytuacji, kiedy nie dostajemy tego, o co prosimy, przyjęcie tego, co nam Bóg zapisał oraz ufność.

N gru 20, 2009 19:03
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć :)
Jezus uzdrawiał i wskrzeszał tych którzy prosili: setnik, dworzanin, Serofenicjanka, Łazarz.
A także sam decydował: kobieta chora od 18 lat, ślepiec, syn kobiety z Nain.
Niemniej zachęcał do modlitwy błagalnej - przypowieść o kobiecie dobijającej sie do drzwi sędziego.
Więc dziękuj za poprawę i proś o uleczenie....przyłączymy się do Twojej modlitwy :)

Pn gru 21, 2009 9:54

No tak... jednoznacznej odpowiedzi jeszcze nie znalazłem :)
Ale nie ustaje w modlitwach... dopiero od 4 miesięcy krocze nową drogą a tak wiele wspaniałych rzeczy już się wydarzyło, to jest niesamowite jak Jezus jest blisko..., jestem taki szczęślwy... :)
Dziękuje za odpowiedzi.

Pn gru 21, 2009 12:42

Przyszła mi do głowy kolejna rzecz dlaczego prosić w modlitwie...
bo czyż prosząc nie nabieramy, nie uczymy się tak ważnej pokory ? :D
Przecież pycha prawdziwie nie prosi...

Pt sty 08, 2010 20:40
zbanowana na stałe

czy w ogóle się powinno Pana Boga o coś prosić?
chodzi o to,że mówi się,że Pan Bóg to nie maszynka do spełniania życzeń...
więc czy taka sytuacja np. ja Tobie modlitwe, a Ty mi zdany egzamin, ja Tobie modlitwę, a Ty mi
pracę, żonę, nie wiem co jeszcze.. taka postawa nie jest traktowaniem Boga instrumentalnei?
więc po co takie coś jak prośby?
chyba,że w ogóle powinno sie Pana Boga prosić tylko o rzeczy niematerialne typu
tylko o wiarę

So lut 06, 2010 21:02

Droga Julko. Wyobraź sobie taką oto scenę: na zamku w pewnym królestwie przed oblicze władcy padają na kolana poddani. Jeden z poddanych jest skazańcem, który korzystając z prawa łaski prosi o wybaczenie i zmniejszenie kary. Wśród proszących jest biedna wdowa, której nie starcza już na utrzymanie. Czy ci poddani traktują króla instrumentalnie? Czy mają go za coś w rodzaju sklepu: płacisz (dasz na mszę), prosisz - masz? Owych poddanych można by porównać do nas - wiernych proszących Boga. Sam mam duże wątpliwości o co "wypada" prosić w modlitwie. Myślę że można również prosić o rzeczy materialne i ziemskie, ale muszą to chyba być rzeczy ważne i dobre.

So lut 06, 2010 23:44

No to ja chyba myślę zupełnie kosmiczne. Skoro Jezus jest moim Ukochanym,moim Oblubieńcem... to czy On nie chce mnie uszczęśliwiać? Także tymi materialnymi błahostkami? Ja często proszę o zdanie egzaminu, o znalezienie dodatkowej pracy na drobne, uprzyjemniające życie wydatki... Nie czuję, żeby to było złe. Jasne, na pierwszym miejscu zawsze będzie materia duchowa, prośba o odpuszczenie grzechów, podziękowanie za wspaniałych ludzi wokół, za owocną modlitwę, za uzdrowienie itp. Ale nie sądzę, by reszta próśb była nie na miejscu.

Być może się mylę...

Pn mar 29, 2010 17:48

Bóg wie - ale i się nie narzuca.

Jeśli człowiek sobie żyje, Boga zostawiając obok, zajmując się sobą i swoim życiem - to Bóg to szanuje.

A gdy człowiek prosi Boga - to "naraża się" na wysłuchanie :D

O tym, że modlitwa wielu osób pomaga - oj, przekonał ja się nie raz sam, oj tak :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt mar 30, 2010 12:06
Zobacz profil WWW
zbanowana na stałe

a gdy człowiek żyje z Bogiem , nic nie ma, raz na rok o coś prosi- a i tak nie dostaje,chociaż jest to dobre - zarówno dla ducha jak i mateiralnie- a Bóg tego niedaje- to dlaczego jakoś wytłumaczenie ,że " taka była wola Boża" jakoś mi nie wystarczy-zwłaszcza,że bez tego to powoduje negatywne w dodatku skutki??
czyli 100 za... i 0 przeciw.. jakby:)

Śr mar 31, 2010 17:17

A czemu tylko raz na rok prosi?

Cz kwi 01, 2010 10:25
zbanowana na stałe

bo ma uprzedzenia do proszenia odkąd jej powiedziano,że Bóg nie jest od pomagania i spełniania próśb- nawet dobrych.

Cz kwi 01, 2010 14:07

To ma niemądre uprzedzenia...

A zupełnie poważnie: Bóg nie jest dobrą wróżką. Tak, jak rodzic nie jest dobrą wróżką dla dziecka... Ale prosić Go można i trzeba. Permanentnie :-)

Albo inaczej: trzeba Go traktować, jak dziecko rodzica i marudzić :-) Tak zwyczajnie :-) Ale nie ma sensu mieć pretensji, że jakiegoś marzenia nie spełnił...

Pt kwi 02, 2010 20:13

"Proście a będzie Wam dane"
"O cokolwiek prosić będziecie...."
ale jest też napisane ;" Prosicie, a nie otrzymujecie, bo źle się modlicie!"

Wt kwi 06, 2010 8:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona