Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 19:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 711 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 48  Następna strona
 Harry Potter 
Autor Wiadomość

Post Re: Harry Potter
nadmierne szukanie zagrozenia to domena nadgorliwych katolikow.tak, ksiazka moze zrobic krzywde, jak Cie ktos nia mocno rzuci, innej mozliwosci nie widze.dobrze, ze kazdy moze czytac co chce!
przeczytalam 4 czesci, dalej nie bylo sencu czytac.a to moze wrozenie z fusow jest takie zle?ale wy nadal widze nie rozumeicie ze taka jest koncepcja ksiazki.jak chcecie napisac ksiazke o magii w ogole o niej nie wspominajac, nie opisujac itp.?to tak jakby pisac kjsiazke kucharska i napisac ze kurczak sam sie upiekl w piekarniku i gotowe.
takie nadmierne doszukiwanie sie zlego we wszytskim prowadzi do paranoi.z bezpieczenstwa subiektywnego, chcecie zrobic obiektywne, ale tak sie na szczescie nie da.

Śr mar 10, 2010 12:05

Tomu napisał(a):
Jakie to ma znaczenie :?:
Ja nie wierzę w to, co tam czytam - mi się podoba, jak to jest napisane, styl, przygody itp. A nie znaczy to, że wierzę w magię - owszem, rozumiem, że okultyzm jest problemem, ale nie można z samego czytania takiej książki - przy świadomości, jakim jest gatunkiem literackim - traktować jako zgodę czy propagowanie czegoś.

Okultyzm jest wielkim grzechem (Pismo Św. podaje go jako "obrzydliwość w oczach Boga") . Także nawet czytanie o czymś takim z upodobaniem, powinno być niedopuszczalne. Tak jak katolik nie powinien czytać z rumieńcami na twarzy np. o "łóżkowych wybrykach" dwóch gejów, tak i powinno być w tym przypadku magii realnej. Nie jest ważne pod jakim gatunkiem literackim jest to wpisane, ważne (i groźne) że jest.

Tomu napisał(a):
Okultyzm problemem jest - ale gdy osoby angażują się w jakieś praktyki, wróżenie itp. Ale nie, moim zdaniem, mając swój rozum, poprzez czytanie HP.

A zdajesz sobie sprawę, że nie wszyscy muszą być tak mądrzy jak Ty i nie angażować się w okultyzm? Ktoś może właśnie poprzez takie książki o Potterze dowiedzieć się o istnieniu realnych form okultyzmu i we własnym zakresie zacząć je zgłębiać, nie będąc świadomym zagrożenia.
Tylko nie pisz, że nie dostrzegasz takiej możliwości - okultyzm jest wg. Ciebie zagrożeniem w końcu...

nurhia napisał(a):
nadmierne doszukiwanie sie zlego we wszytskim prowadzi do paranoi

To, że Ty nie dostrzegasz w tym (subiektywnie) zagrożenia, nie oznacza, że ono nie istnieje. Nie jest to nadmierne doszukiwanie się złego, ale przestroga, zwykła przestroga, żeby ludzie nie zagłębiali się w okultyzm, bo może to doprowadzić do ich zatracenia duchowego, a niekiedy i fizycznego.

a prawica twoja niech ci wskaże wielkie czyny!” Ps 45, 4-5

Śr mar 10, 2010 14:48

spalcie ksiazki,bedziecie najszczesliwsi.

Śr mar 10, 2010 19:30

nurhia napisał(a):

Jeśli stanowią zagrożenie i to dla duszy, to nie widzę większego problemu. Tylko co by na to powiedziała Rowling...

Śr mar 10, 2010 19:58
nurhia napisał(a):

To już było...

Śr mar 10, 2010 20:00

własnie o to mi chodzi ze bylo i widze ze sie ludzie cofaja;/

Śr mar 10, 2010 22:39

Czytam kryminały, ale dotychczas nikogo nie zabiłem, podobnie jak żaden z innych znanych mi sympatyków tego gatunku. Pozwala mi to sądzić, że niekoniecznie osoba czytająca o czarodzieju zacznie próbować czarować.

Cz mar 11, 2010 9:08

Niekoniecznie, ale niemniej taka możliwość istnieje. A praktykowanie realnej magii w porównaniu z zabójstwami wydaje się być niewinne, wręcz subtelne w dzisiejszych czasach. Dlatego też część osób może wpaść w tą śmiertelną pułapkę praktykowania jej i okultyzmu.

Cz mar 11, 2010 11:21

Cristof napisał(a):
Okultyzm jest wielkim grzechem (Pismo Św. podaje go jako "obrzydliwość w oczach Boga") . Także nawet czytanie o czymś takim z upodobaniem, powinno być niedopuszczalne.

Wybacz. Nie kwestionuję zła okultyzmu - ale za to Ty wpierasz mi, jakoby samo czytanie takiej książki było co najmniej zgodą i akceptacją okultyzmu, jak nie również propagowaniem tychże. A to bzdura.

Cristof napisał(a):
A zdajesz sobie sprawę, że nie wszyscy muszą być tak mądrzy jak Ty i nie angażować się w okultyzm?

Oczywiście, że zdaję. Jak ktoś ma wątpliwości - powinien dociekać, szukać - i dojść do prawidłowego wniosku. Może by zacząć zakazywać wszystkiego, co POTENCJALNIE w jakiejkolwiek sytuacji może być groźne :?:

Ktoś kiedyś powiedział - pokusa złem samym w sobie nie jest, złe dopiero jest ulegnięcie jej.

Nie miej ludzi z założenia za idiotów - uwierz, że umieją się zastanowić. A to, że źle wybiorą - jest ich wyborem, świadomym, i Tobie nic do tego, bo nie zmusisz człowieka do tego, aby spojrzał z dystansem na coś, w co uparcie chce wierzyć.

nurhia napisał(a):

Szkoda mi czasu na to :) Mnie to szczęścia nie przysporzy.

zszywacz napisał(a):
zytam kryminały, ale dotychczas nikogo nie zabiłem, podobnie jak żaden z innych znanych mi sympatyków tego gatunku. Pozwala mi to sądzić, że niekoniecznie osoba czytająca o czarodzieju zacznie próbować czarować.

A nawet jeśli zacznie, jeśli będzie do tego przekonana - pomimo znajomości wiary katolickiej, tego co Kościół mówi o czarach - to co z nią zrobić :?: To jej wybór.

Cristof napisał(a):
Niekoniecznie, ale niemniej taka możliwość istnieje.

Cristof - Bóg nie stworzył nas tępymi małpkami. Mamy serce, duszę - ale też i rozum, których mamy używać. Są pewne prawdy wiary, powszechnie znane - szczególnie w naszym narodzie. Gdy człowiek świadomie i dobrowolnie je odrzuca, woląc zamiast tego bawić się w czarowanie, i wróżenie - to jego wola, może to zrobić. Tym, że będziesz go potępiał i postulował palenie np. książek o HP - nie pozyskasz go ani na pewno do niczego nie przekonasz.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz mar 11, 2010 13:36
Zobacz profil WWW

Tomu napisał(a):
Wybacz. Nie kwestionuję zła okultyzmu - ale za to Ty wpierasz mi, jakoby samo czytanie takiej książki było co najmniej zgodą i akceptacją okultyzmu, jak nie również propagowaniem tychże. A to bzdura

Skoro nie kwestionujesz zła okultyzmu to czemu z zachwytem o nim czytasz?

Tomu napisał(a):
Oczywiście, że zdaję. Jak ktoś ma wątpliwości - powinien dociekać, szukać - i dojść do prawidłowego wniosku.

Jeżeli ktoś zna zagrożenie powinien jednak ostrzec, a później osoba ktorą się ostrzegło zrobi co chce. Nie będzie już dociekać i szukać na oślep.

Tomu napisał(a):
Ktoś kiedyś powiedział - pokusa złem samym w sobie nie jest, złe dopiero jest ulegnięcie jej.

Nie ma grzechu bez pokusy, która go poprzedza. Nie każdy jest się w stanie jej przeciwstawić.

Tomu napisał(a):
Nie miej ludzi z założenia za idiotów - uwierz, że umieją się zastanowić.

Ludzie są mądrzy. Doskonale wiedzą, że czytanie książek o okultyźmie, może u niektórych spowodować jego praktykowanie. Każdy inteligentny człowiek zastanowi się wpierw sto razy zanim wejdzie w te mroczne praktyki, które mogą go zgubić.

Tomu napisał(a):
Tym, że będziesz go potępiał

Chętnie się dowiem, w którym momencie wg. Ciebie kogoś potępiłem. Śmiem wątpić. Poproszę mnie zacytować.

Cz mar 11, 2010 16:57

Cristof napisał(a):
Skoro nie kwestionujesz zła okultyzmu to czemu z zachwytem o nim czytasz?

Bo lubię fajne powieści - nie patrzę na tym, czy to powieść Browna, Rowling czy kogo tam - jeśli opis zaciekawi, czytam. I - uwaga - nie wierzę we wszystko, co czytam :)

Cristof napisał(a):
Jeżeli ktoś zna zagrożenie powinien jednak ostrzec, a później osoba ktorą się ostrzegło zrobi co chce. Nie będzie już dociekać i szukać na oślep.

Pozwól człowiekowi samemu dojść do tego. Najskuteczniejsze są doświadczenia bolesne.

Cristof napisał(a):
Ludzie są mądrzy. Doskonale wiedzą, że czytanie książek o okultyźmie, może u niektórych spowodować jego praktykowanie. Każdy inteligentny człowiek zastanowi się wpierw sto razy zanim wejdzie w te mroczne praktyki, które mogą go zgubić.

Ależ oczywiście.

Tylko jak się ma rozum - to się o tym czyta, a nie czyta = praktykuje.

Pt mar 12, 2010 11:18
Zobacz profil WWW

Tomu napisał(a):
Bo lubię fajne powieści - nie patrzę na tym, czy to powieść Browna, Rowling czy kogo tam - jeśli opis zaciekawi, czytam. I - uwaga - nie wierzę we wszystko, co czytam

Lubisz czytać (z zachwytem) o grzechu, który jest "obrzydliwością w oczach Boga"? To wiele tłumaczy.

Tomu napisał(a):
Pozwól człowiekowi samemu dojść do tego. Najskuteczniejsze są doświadczenia bolesne.

... z których może się już nie daj Boże, nie podnieść. Nie Tomu, zrobię wszystko, żeby człowiekowi oszczędzić bólu i cierpienia. Staram się miłować bliźniego swego najlepiej jak potrafię.

Tomu napisał(a):
Tylko jak się ma rozum - to się o tym czyta, a nie czyta = praktykuje.

Jest jeszcze miłość, która jest najważniejsza. Jeżeli kocha się Boga w myśl słów: "Będziesz miłował Pana, Boga swego, całym swoim sercem, całą swoją duszą, całym swoim umysłem i całą swoją mocą." To nie czyta się książek, opowiadających o grzechu, który jest "obrzydliwością w oczach Boga". Nawet więcej, stara się unikać takich pozycji literackich, filmowych, itd.

Pt mar 12, 2010 11:27
zbanowany na stałe

Cytuj:
Nie Tomu, zrobię wszystko, żeby człowiekowi oszczędzić bólu i cierpienia.

A jak sie zachowasz gdy ten ktos powie; "Twoje wtykanie nosa w moje zycie sprawia mi bol i cierpienia!"?

Pt mar 12, 2010 11:44
Cristof napisał(a):
Jest jeszcze miłość, która jest najważniejsza. Jeżeli kocha się Boga w myśl słów: "Będziesz miłował Pana, Boga swego, całym swoim sercem, całą swoją duszą, całym swoim umysłem i całą swoją mocą." To nie czyta się książek, opowiadających o grzechu, który jest "obrzydliwością w oczach Boga". Nawet więcej, stara się unikać takich pozycji literackich, filmowych, itd.

Widzisz, a moim zdaniem tu jest wielka różnica. Bo nikt Ci nie zabrania unikać, czego tylko uznasz za stosowne. Ale Ty mówisz o zabranianiu tego innym. Dla mnie to nie miłość, tylko zniewolenie. Gdyby Bóg kochał nas tak, jak Ty to zdajesz się rozumieć, to nie dawałby nam wolnej woli.

Pt mar 12, 2010 11:48

Wybacz, Cristof, ale nie zgadzam się z Twym pojęciem człowieka wierzącego, który powinien omijać szerokim łukiem wszystko, co w jakikolwiek sposób może mieć cokolwiek wspólnego albo kojarzyć się choćby z pozorami zła.

Resztę napisał wyżej Liam.

Pt mar 12, 2010 12:03
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 711 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 48  Następna strona