Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 11:54

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Uwodzić po Chrześcijańsku 
Autor Wiadomość
Post Re: Uwodzić po Chrześcijańsku
Witam wszystkich.

Jestem tu nowy, a ten wątkek jako pierwszy wpadł mi w oko. I bardzo mnie rozbawił. :D

Nie chciałbym pouczać, ale... czemu wszyscy (albo prawie) zaczęli o seksie przedmałżeńskim, grzechu i w ogóle? Że "uwodzenie"? Ależ to nie musi przecież oznaczać ciągnięcie do łóżka. Wydaje mi się że Goldian dość wyraźnie napisał w pierwszym poście o co mu chodzi?

Goldian, ja tam żadnym ekspertem nie jestem. Ale kobietom podobają się silni, zdecydowani mężczyźni - tacy, którzy dają im poczucie bezpieczeństwa. Pokora to jedno, a umiejętność poradzenia sobie w życiu, dania oparcia drugiej osobie - to moim zdaniem zupełnie co innego.

Większość kobiet uwielbia być adorowanymi (nie, nie chodzi o bałwochwalstwo ;-) ). Drobne, romantyczne gesty typu kwiatek bez żadnej okazji, choćby zerwany na wiosennym spacerze w parku, jakieś spontaniczne zachowania pokazujące jej że myślisz o niej, że ona jest dla Ciebie ważna.

Nie wiem, o jakim etapie mowa, czy już po kilku randkach, czy dopiero zamierzasz się z nią umówić? Ale dla kobiet ogromnie ważne jest, żebyś patrzył jej w oczy, kiedy ona mówi. W ogóle, wypytuj ją o jej życie, jej sprawy - daj jej poznać że to Cię interesuje, choć bez natarczywości. Kiedy poczuje się wysłuchana i doceniona - jest szansa że doceni Ciebie za szacunek, jaki jej w ten sposób okazujesz.

Co do bliskości fizycznej... no cóż, myślę że to sprawa bardzo indywidualna. I wymaga ogromnego wyczucia. Ale kobieta czuje się często wyróżniona, a jednocześnie bezpieczna, kiedy np. trzymasz ją za rękę, gładzisz po włosach, obejmujesz - bez podtekstu erotycznego. To pokaże znowu, że Ci na niej zależy i że nie chodzi Ci wyłącznie o sypialnię.

Czy o coś takiego Ci chodziło?

Pt lut 19, 2010 12:04

Cytuj:
Nie chciałbym pouczać, ale... czemu wszyscy (albo prawie) zaczęli o seksie przedmałżeńskim, grzechu i w ogóle?

Hm? Ja tego nie zauważyłam (pomijając usunięte wypowiedzi użytkownika pawel30). Dopiero potem zrobił się mały offtop dotyczący pojęcia grzechu, ale to tylko takie dygresje niezbyt związane z tematem.

Poza tym zgadzam się z twoimi radami dla Goldiana :)

Pt lut 19, 2010 14:07
O, Silvo, to nic dziwnego że się zgadzamy, bo widzę że czytamy te same książki. Mnie też urzekł John Eldredge, zwłaszcza "Pełnia serca."

Ale, w sprawach męsko-damskich, spodobał mi się także John Gray. Napisał całą serię książek, nie tylko "Mężczyźni są z Marsa a kobiety z Wenus." Tutaj poleciłbym pewnie "Marsjanie i Wenusjanki na randce." Naprawdę ciekawa pozycja o tym, jak się odnaleźć i pokochać. :)

Pt lut 19, 2010 18:38

O to ciekawe... :) Polecam tez Droge Dzikiego serca

Pt lut 19, 2010 22:14

Cytuj:
ie wiem, o jakim etapie mowa, czy już po kilku randkach, czy dopiero zamierzasz się z nią umówić?

Nie nie nie ,chodziło ogólnie o wszystko co ma w swoim założeniu zdobycie kobiety,spodobaniu się jej , podobaniu, przyciąganiu jej do Siebie,,nie ważne czy na randce czy dopiero gdzieś w towarzystwie gdzie trzeba czymś się wyróżnić. .Oczywiście chodzi mi o zasady,dla ludzi naprawdę wierzących czyli jak Katolik może zdobyć Katoliczkę itp. }}}.Nie chodziło o rady jak ,,tylko o....o to co dozwolone.
Nawet z ciekawości co się tyczy kobiet chcących zdobyć męża.

>Np w Biblii znajdziemy cytaty, które kobiecie radzą skromny ubiór
a wiadomo ,że najlepiej przyciągnąć faceta...zewnętrzem.<<[Nie mówię o zatrzymaniu ukochanego,bo to już zależy od tego czy zewnętrze jest proporcjonalne do wnętrza,albo i lepsze]
Tak więc,,jak takie rzeczy traktować czy takie wskazówki trzeba traktować bardzo dosłownie,czy jakoś inaczej itp.<-O to główne założenie tego wątku,,tyle ,że oczywiście pytałem względem Siebie,,czyli względem Panów 8)

Jednak oczywiście dziękuje za rady techniczne :D .

So lut 20, 2010 12:08

Cytuj:
>Np w Biblii znajdziemy cytaty, które kobiecie radzą skromny ubiór
a wiadomo ,że najlepiej przyciągnąć faceta...zewnętrzem.

Nigdzie nie ma napisane, że skromny ubiór ma być brzydki ;) Ma po prostu nie być wyzywający. Oczywiście pojęcie tego, co jest wyzywające a co nie przez wieki się zmieniało, w starożytnym Babilonie to były bogato zdobione suknie, mocne pachnidła i mnóstwo biżuterii a współcześnie to raczej krótka spódniczka, duży dekolt i mocny makijaż a obawiam się że tak wystrojona pani nie przyciąga wzroku panów o podejściu duchowo-matrymonialnym. Pewne rzeczy przez wieki się nie zmieniają ;)

Mówiąc inaczej ani w starożytności ani teraz nieskromny ubiór nie był i nie jest dla kobiet dobrym sposobem zdobywania męża, więc akurat te cytaty z Biblii są ok :)

So lut 20, 2010 12:45
To ja w takim uęciu nie rozumiem pytania. Znaczy, nie rozumiem problemu. Dozwolone jest wszystko, co nie krzywdzi drugiej osoby. Nie czyni z niej przedmiotu a podmiot. Co tu wyjaśniać?

So lut 20, 2010 20:55

hehe to co było wcześniej Panie Liam

przeczytaj moje posty i Pani Silvy to się dowiesz.

Pn lut 22, 2010 20:54
Czytałem, Panie Goldian. Dalej nie wiem...

Ale widać nie muszę. :D

Pn lut 22, 2010 21:00

Tak w skrócie o zgodność pewnych cytatów z bibli z uwodzeniem,czy mniej kontrowersyjnie przyciąganiem drugiej połówki

Np kobiety lubią pewnych siebie mężczyzn,tymczasem mówi się o skromności co zdaje się jakoś wykluczać,ale to było na początku Postu.

Pn lut 22, 2010 22:00

"Zdaje się" - to dobre wyrażenie na ten temat ;)

Pn lut 22, 2010 22:26

/.../

Usunąłem wypowiedź. Proszę pisać na temat, bez jaj i zgodnie z regulaminem tego działu:
viewtopic.php?p=391630#p391630
jumik

Cz mar 18, 2010 20:20

Chciałabym, żeby mnie ktoś pouwodził po chrześcijańsku... Mam już dość zboczonych zaczepek czy pustych rozmów o niczym. ;)

Pt mar 19, 2010 16:35
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2