Nie sadzicie ze msze swiete sa za malo apostolskie?
Autor |
Wiadomość |
gabriel
|
Agnulka, przykro mi ale wydaje mi sie ze nie chcesz zrozumiec o czym pisze ,sloganami mnie nie przekonasz ,wiec moze zakonczymy temat
Jotka, kazda mysl , kazde pojecie mozna ulozyc w inny sposob , bardziej barwny bardziej opisowy i obrazowy.Wlasnie te malo obrazowe modlitwy powoduja ze wiekszosc ludzi w kosciele zwyczajnie sie nudzi a ida na msze z obowiazku, bo co rodzice powiedza albo otoczenie
I tak sie dzieje na coraz wieksza skale czy Ci sie podoba to czy nie ..taka jest prawda
Ja juz nie mowie o powazniejszych zarzutach ze strony ludzi ktorzy twierdza ze religia katolicka staje sie coraz bardziej martwa
Ps Co do apokryfow to wszystkie ewagnelie i listy apostolskie to apokryfy z teologicznego i historycznego punktu widzenia, tylko jedna zostaly zaakceptowane przez kosciol jako slowo Boze inne nie.
|
Cz mar 03, 2005 13:28 |
|
|
|
 |
angua
|
Cytuj: Co do apokryfow to wszystkie ewagnelie i listy apostolskie to apokryfy z teologicznego i historycznego punktu widzenia, tylko jedna zostaly zaakceptowane przez kosciol jako slowo Boze inne nie.
Przepraszam, że się wtrącam, ale nie rozumiem. Mógłbyś jakoś przybliżyć ten punkt widzenia? Jeśli "zostaly zaakceptowane przez kosciol jako slowo Boze", to z definicji na pewno apokryfami nie są. Przecież to się kupy nie trzyma...
Albo inaczej: jaka jest wg ciebie definicja apokryfu?
|
Cz mar 03, 2005 13:49 |
|
 |
gabriel
|
Anqua, polecam troche poszperac w internecie a sie dowiesz
Oto pare tez tytulow ksiazkowych
Apokryfy Nowego Testamentu - Starowieyski Marek
Hugolin Langkammer -Apokryfy Nowego Testamentu
|
Cz mar 03, 2005 14:10 |
|
|
|
 |
angua
|
Dobra, od początku.
Zgadzasz się z taką definicją?
Cytuj: Teksty religijne żydowskie i chrześcijańskie, które nie zostały przyjęte do kanonu pism świętych, gdyż uznano, że nie zostały one napisane bezpośrednio pod wpływem Ducha Świętego. Jeśli tak, to czemu piszesz: Cytuj: wszystkie ewagnelie i listy apostolskie to apokryfy z teologicznego i historycznego punktu widzenia, tylko jedna zostaly zaakceptowane przez kosciol jako slowo Boze inne nie.
Przecież to samo w sobie jest sprzecznością...
A jeśli nie, to w którym miejscu się nie zgadzasz?
Pozdrawiam 
|
Cz mar 03, 2005 14:21 |
|
 |
gabriel
|
Okey anqua , moze tak : Ala ateistycznych badaczy chrzescijanskiej religii nie ma zadnej roznicy pomiedzy np ewangelia Sw Marka a np ewangelia Nikodema czy Filipa
Dla ojcow kosciola i owszem ale tylko dlatego ze ewangelie Nikodema i Filipa nie w calosci pokrywaja sie ze slowami Jezusa...i to wszystko na ten temat.Tak wiec apokryfy to sa dziela opisujace tamte czasy do tego nalezy zaliczyc tez rekopisy z Qumran gdzie np zawieraly nie rylko religijne informacje.
Natomiast z tych pism apokryficznych ojcowie kosciola wyodrebnili czesc i uznali ze sa natchnione slowem bozym a takze slowa samego Jezusa
.
Blad ojcow kosciola wg mnie polegal na tym ze we wczescniejszych wiekach odrzucono te ewangelie w calosci , zamiast je analizowac doglebnie i czesc tekstow wlaczyc do nauk kosciola bo mimo wszystko zawiaraja jakas czesc slowa bozego
Reasumujac :
Apokrypy = pisma z czasow Jezusa lub wczesniejsze
Ewangelie i listy apostolskie = czesc apokryfow
|
Cz mar 03, 2005 14:45 |
|
|
|
 |
angua
|
Przepraszam - teraz wychodzę, będę wieczorem to przeczytam.
Pozdrawiam 
|
Cz mar 03, 2005 14:58 |
|
 |
Agniulka
|
Masz rację, nie rozumiemy się.
Definiujesz sobie słowa jak ci odpowiada, a potem na podstawie tego coś udowadniasz.
Definicja:
APOKRYF z gr. apokryphos=ukryty -utwór tematycznie związany z Pismem św. Starego lub Nowego Testamentu nie należący do ksiąg kanonicznych.
Matematycznie mówiąc:
Pisma o tematyce biblijnej to : księgi kanoniczne + apokryfy (zbiory rozdzielne, a nie że apokryfy są pojęciem nadrzędnym)
Jednym z powodów odrzucenia ewangelii apokryficznych jest fakt, że nie ma żadnych przesłanek za tym by rzeczywiście były spisane przez Apostołów, ich apostolskie pochodzenie nie jest nijak udokumentowane. Ojcowie Kościoła którzy pisali 20 lat po powstaniu Ewangelii św. Jana przekazywali z pewnością, że tylko 4 Ewangelie zostały spisane przez Apostołów (Mateusz, Jan) lub pod ich okiem (Łukasz ze św. Pawłem, Marek ze św. Piotrem). I to było podstawowe kryterium
Luturgia Słowa jest proklamacją Słowa Bożego a nie katechezą czy czytanką o tym, czym się bawił Pan Jezus
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Cz mar 03, 2005 16:24 |
|
 |
gabriel
|
Agnulka, poczytaj sobie :Apokryfy Nowego Testamentu - Ks Starowieyskiego Mareka
Moze autorytet ksiedza Marka znaczy cos dla Ciebie , bo piszesz to takim tonem jakbys wszystkie rozumy zjadla a takiego tonu nikt nie lubi
Agnulka Cytuj: APOKRYF z gr. apokryphos=ukryty -utwór tematycznie związany z Pismem św. Starego lub Nowego Testamentu nie należący do ksiąg kanonicznych
Co to znaczy zwiazane z Pismem swietym ? Jesli opisuje jakis apokryf zachowanie sie apostolow , lub pierwszych chrzescijan to nie jest to powiazane z Nowym Testemantem ?
Co do powodow ze niektore apokryfy zostaly odrzucone przez ojcow kosciola , to mylisz sie ! Apokryfy zawieraja czastkowa prawde , w jednych apokryfach tej prawdy o slowach Jezusa jest wiecej w innych mniej ewangelie zawieraja wg kosciola 100 % prawdy
Nieprawdziwe jest jednak twoje twierdzenie ze nie zawiaraja zadnej prawdy ...i dlatego zostaly odrzucone
Sa tez apokryfy o tersci niereligijnej
Poczytaj ksiezke Ks Marka...bo ja ja czytalem
|
Cz mar 03, 2005 16:57 |
|
 |
Agniulka
|
Proponuję jeszcze raz przeczytać, co napisałam, bo twoja odpowiedź świadczy o niezrozumieniu zupełnym moich słów
|
Cz mar 03, 2005 17:05 |
|
 |
gabriel
|
Ja swoje napisalem a Ty sie nie zgadzasz ze mna no i okey , ale nie pisz ze nie rozumiem co piszesz
|
Cz mar 03, 2005 19:44 |
|
 |
Agniulka
|
gabriel napisał(a): Ja swoje napisalem a Ty sie nie zgadzasz ze mna no i okey , ale nie pisz ze nie rozumiem co piszesz
Gdybyś zrozumiał, to nie wpierałbyś mi rzeczy których nie napisałam.
Nie wypowiadałam się w ogóle na temat prawdy apokryfów tylko na temat ich pochodzenia, więc nie spieraj się ze mną o coś czego nie napisałam...
|
Cz mar 03, 2005 20:35 |
|
 |
gabriel
|
To ze apokryfy zwane pozniej przez kosciol ewangeliami pisali apostolowie to prawda i kosciol uwaza je za natchnione i prawdziwe w 100 %
Inne apokryfy pisza ze Jezus tak stwierdzil, a Sw Piotr tak powiedzial a Sw Pawel tak powiedzial,itd .. i te apokryfy tez maja w sobie slowo Boze ..mimo ze nie byly pisane bezposrednio przez apostolow
I wg mnie nie powinno sie odrzucac w calosci tych pism tylko dlatego ze nie byly pisane przez apostolow a zawieraja tresc ich wypowiedzi jak i samego Jezusa
|
Cz mar 03, 2005 21:01 |
|
 |
Agniulka
|
Słowo Boże zawierają tylko Pisma natchnione.
|
Cz mar 03, 2005 21:05 |
|
 |
gabriel
|
Aha czyli tak : Jesli Jezus powiedzial tak a tak i to jest w 100 % prawdziwe ale pisane w apokryfach to nie jest to slowo Boze tak ?
|
Cz mar 03, 2005 21:08 |
|
 |
Agniulka
|
gabriel napisał(a): Aha czyli tak : Jesli Jezus powiedzial tak a tak i to jest w 100 % prawdziwe ale pisane w apokryfach to nie jest to slowo Boze tak ?
A jeżeli ja napiszę opowiadanie erotyczne i zacytuję jedno zdanie z Jezusa, to wówczas to dzieło też powinno być czytane w Kościele z powodu tego jednego zdania?
|
Cz mar 03, 2005 21:15 |
|
|
|