Autor |
Wiadomość |
Dawid7
|
 Re: Konwersja na katolicyzm
Wise napisał(a): I czy biorąc chrzest to musiałbym przechodzić bierzmowanie i 1 KŚ? Jeśli chodzi o chrzest dorosłych, to najczęściej jest on łączony z przyjęciem 1-ej Komunii św. Życzę radości i pozdrawiam: Dawid. O, Elbrus ubiegł mnie 
_________________ Pan mym Pasterzem, Dawid.
|
Pt maja 21, 2010 21:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To zależy od wieku i ustalenia z księdzem. Ja chrzest przyjmowałem razem z pierwszą komunią w wieku 13 lat, natomiast bierzmowanie dwa czy trzy lata później.
|
Pt maja 21, 2010 22:05 |
|
 |
Wise
|
Ciekawe ile będzie trwać przygotowanie do chrztu - pewnie długo i nie za darmo. 
|
So maja 22, 2010 18:29 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Myślę, że długo i za darmo.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So maja 22, 2010 19:07 |
|
 |
Wise
|
A będę musiał się spowiadać z całego życia? I czy mogę odmawiać różaniec?
|
Pn maja 24, 2010 17:43 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Wise napisał(a): A będę musiał się spowiadać z całego życia? Najprawdopodobniej tak. Wise napisał(a): I czy mogę odmawiać różaniec? A o co chodzi  Na różańcu możesz się modlić zawsze - całą dobę.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn maja 24, 2010 17:44 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Jeśli masz zamiar przyjąć chrzest, to nie odbywasz spowiedzi. Chrzest gładzi wszystkie grzechy. Więc spowiedź jest nie potrzebna.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn maja 24, 2010 18:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szumi napisał(a): Jeśli masz zamiar przyjąć chrzest, to nie odbywasz spowiedzi. Chrzest gładzi wszystkie grzechy. Więc spowiedź jest nie potrzebna. Szumi, jesteś tego pewien? Bo jak pamiętam swój chrzest to się spowiadałem - właśnie wtedy pierwszy raz w życiu. Może przy chrzcie dorosłych jest inaczej? Albo mój wikary po prostu chciał mnie najpierw przesłuchać? 
|
Pn maja 24, 2010 18:28 |
|
 |
Elbrus
|
szumi napisał(a): Chrzest gładzi wszystkie grzechy. Więc spowiedź jest nie potrzebna. Może wyznania grzechów nie trzeba robić, a rolę spowiedzi "odgrywają" przyrzeczenia chrzcielne (wyrzekam się zła, grzechu, szatana)?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Pn maja 24, 2010 18:34 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Nie ma spowiedzi przed chrztem, bo chrzest gładzi wszystkie grzechy. To jest jeden z podstawowych owoców chrztu świętego. Liam - muszę przyznać, że dziwna sprawa... Chyba kapłan przygotowujący był nie do końca uświadomiony z sakramentologii 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn maja 24, 2010 19:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Albo mu się wszystko poplątało, bo to były trzy uroczystości: ślub moich rodziców, mój chrzest i pierwsza komunia. Ja tam się cieszyłem że mnie na nauki przedmałżeńskie nie pogonił zamiast przygotowania do chrztu!  Ale to fakt - spowiadałem się wtedy, a że pierwszy raz to spocony byłem jak mysz i pamiętam do dziś. 
|
Pn maja 24, 2010 20:19 |
|
 |
szumi
Moderator
|
No to niepotrzebnie Cię stresowali tą spowiedzią, bo nie była potrzebna... Zwłaszcza, że jako nieochrzczony nie mogłeś przystąpić do spowiedzi, bo jest ona tylko dla ochrzczonych  Więc była nieważna. Wybacz szczerość, ale czasem trzeba się dowiedzieć prawdy. Ale to nie ze złośliwości, ale dla rzetelnego przedstawienia sprawy 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn maja 24, 2010 22:15 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Może tamten ksiądz podszedł do tego na zasadzie - chrzest chrztem, ale skoro ma być komunia, to niech się też wyspowiada. Tak, jak to jest, gdy dziecko x lat po chrzcie przyjmuje komunię, najpierw się wyspowiadawszy.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr maja 26, 2010 13:13 |
|
 |
Elbrus
|
 Re:
ToMu napisał(a): Może tamten ksiądz podszedł do tego na zasadzie - chrzest chrztem, ale skoro ma być komunia, to niech się też wyspowiada. Ciekawe czy ten ksiądz skończył seminarium i z jakimi stopniami... ToMu napisał(a): Tak, jak to jest, gdy dziecko x lat po chrzcie przyjmuje komunię, najpierw się wyspowiadawszy. Chrzest święty gładzi grzechy. Wszystkie.
|
Śr maja 26, 2010 14:17 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Ja to wiem, Elbrus Próbuję jakoś wytłumaczyć jego działania - co nie oznacza, że uważam, iż dublowanie odpuszczenia grzechów ma sens i uzasadnienie.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr maja 26, 2010 14:25 |
|
|
|