Klątwa dla ksieży pedofilów
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Klątwa dla ksieży pedofilów
"Udręka księży-pedofilów w piekle będzie straszniejsza, niż innych ludzi - powiedział promotor sprawiedliwości z watykańskiej Kongregacji Nauki Wiary ks. Charles Scicluna. Tak ostre wystąpienie włoska prasa okrzyknęła watykańską klątwą wobec pedofilów w łonie Kościoła." To i więcej na: http://www.tvn24.pl/-1,1658521,0,1,waty ... omosc.html
|
N maja 30, 2010 15:11 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jestem ojcem, więc wszystko się we mnie gotuje na wspomnienie pedofilii. Ale generalnie nie lubię szafowania oskarżeń piekielnych i wyręczania Boga w wydawaniu werdyktów...
Zauważyłem za to przykrą rzecz. To już któreś zdjęcie Benedykta XVI na którym wygląda jak zombie. Ja rozumiem, że media go nie kochają, ale w zestawieniu z anielskimi wręcz portretami Jana Pawła to zakrawa na celowe działanie. A nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych i też uważam obecnego papieża za mniej wybitnego niż JP II.
|
N maja 30, 2010 15:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Klątwa dla ksieży pedofilów
Przyznam szczerze,. ze jak zobaczyłam to zdjecie to zanim doczytałam tytuł myślałąm ze chodiz o jakaś poważną chorobę papieża. Bo wyglada na tych fotkach jak cięzko chory.
Co do tekstu... Cóż, uważam, zę Watykan powinien zareagować ostrzej wobec księzy oskarżonych o pedofilię.
|
N maja 30, 2010 15:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Shamanko, moze gwoli scislosci: oskarzenie nie jest rownoznaczne z osadzeniem. Oskarzyc moze takze ciebie kazdy o co chce. I co? Od razu zwolnienie z pracy i do wiezienia, az sama nie udowodnisz, ze to bylo oszczerstwo?
|
N maja 30, 2010 15:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ostrzej tak, tu się zgadzam. Dla mnie to naprawdę najpotworniejsza zbrodnia bo uderza w dzieci, które nie umieją się bronić. Niech maksymalnym wymiarem kary będzie dożywotnie więzienie, wykluczenie ze stanu kapłańskiego, z Kościoła w ogóle... proszę bardzo. Ale tu, na ziemi, w życiu doczesnym. To co potem, zostawiłbym jednak Bogu. Wypowiedzi na temat tego, kto jakie męki będzie cierpiał i kto w ogóle zostanie potępiony a kto zbawiony są dla mnie po prostu śmieszne, żeby nie powiedzieć żałosne. Nie wiemy tego. Żaden ksiądz, żaden biskup i nawet papież tego nie wie i wiedzieć nie może.
A choroba... nie. Mnie się te zdjęcia jakoś brzydko kojarzą. Jakby chciano Ojca Świętego przedstawić jakby odźwiernego piekła właśnie. W każdym razie wzbudzić negatywne emocje. Nie podoba mi się to, mimo że jego szczególnym wielbicielem nie jestem, choćby ze względu na radykalność jego poglądów o piekle właśnie.
Kamalo, ale jak to się ma do tematu? Nie dostrzegłem w artykule nic o oskarżeniach; mowa jest o sprawcach, zatem - jak rozumiem - chodzi o udowodnione przypadki?
Ostatnio edytowano N maja 30, 2010 15:58 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
N maja 30, 2010 15:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Liam, tak z ciekawosci: a jakie to "radykalne poglady o piekle" ma Benedykt XVI? I sa bardziej radykalne niz te, ktore mial Jezus? Moze jakies cytaty?
A jesli chodzi o tekst do Shamanki, to chodzilo o jej sformulowanie, ze powinno sie ostrzej postepowac z ksiezmi oskarzonymi o pedofilie. I dlatego mi sie to sformulowanie nie spodobalo.
|
N maja 30, 2010 16:03 |
|
 |
klops
zbanowany na stałe
|
Ale na tym zdjęciu wyszedł biskup Rzymu.  Szczerze trochę mnie przeraża to spojrzenie. Zdjęcie ze strony TVN24 do ktorej link podała twórczyni tematu.
_________________ Trzymajcie się imienia Jego
|
N maja 30, 2010 16:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Myślę że jej chodziło o udowodnione przypadki, ale nie powinienem się za nią wypowiadać. Źle zrozumiałem, więc przepraszam. A co do poglądów Benedykta o piekle, to na przykład to: http://7dni.wordpress.com/2007/03/28/pi ... -naprawde/ . Czy to bardziej radykalne od Jezusa to nie wiem i to chyba nie na temat. W każdym razie JP II mówił raczej o piekle jako stanie odłączenia od Boga, a nie realnym miejscu. I nie straszył nim co chwilę.
|
N maja 30, 2010 16:17 |
|
 |
Elbrus
|
tvn24.pl napisał(a): Klątwa dla ksieży pedofilów Bardzo mylący tytuł.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N maja 30, 2010 16:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem, czy watek o piekle jest nie na temat, jezeli pojawia sie juz w poscie Shamanki, ktora zalozyla ten temat.
Moglabym ci przytoczyc rozne slowa Jezusa na temat piekla, ale mam wrazenie, ze wolisz ich nie znac (moze sie myle). Przeczytalam ten artykul i zgadzam sie z wiekszoscia tego, co tam jest napisane. Czy pieklo to "miejsce", czy "stan", to sie dowiemy po smierci. Mysle, ze z naszego 4-wymiarowego pojmowania swiata trudno to opisac. Faktem jest, ze wiekszosc znanych mi zaangazowanych katolikow tu, gdzie mieszkam, w ogole nie ma pojecia grzechu, ktory mogliby oni popelniac, albo ktory moglby ich zaprowadzic do piekla (badz na potepienie / oddzielenie od Boga, czy jak by to zwac). Tu wcale nie jest za duzo mowy o piekle, czyli o mozliwosci spedzenia wiecznosci gdzie indziej niz u Pana Boga za piecem. Tu po prostu w ogole sie o tym nie mowi i wiekszosci wierzacych wydaje sie, ze ten temat juz dawno zostal uznany za przesade.
Dlatego mozliwosc potepienia wiecznego w kontekscie np pedofilii nie jest mozliwoscia teoretyczna. I tak jak my osobiscie nie powinnismy zalatwiac sprawy zbawienia/potepienia za Pana Boga (tu masz racje), tak nie mozemy wbrew jasnym slowom Jezusa mowic, ze piekla nie ma, bo to taki nieprzyjemny i niewygodny temat Nawet ks, Hryniewicz ma nadzieje, ze pieklo bedzie puste, badz oproznione na koncu czasow. ale nie, ze w ogole nie istnieje.
|
N maja 30, 2010 16:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja też nigdzie nie powiedziałem, że piekło w ogóle nie istnieje. I znam słowa Jezusa na temat piekła, sam mógłbym Ci przytoczyć kilka cytatów, tylko... po co? Mówiłem tu wyłącznie o załatwianiu spraw za Pana Boga, jak sama to ujęłaś. Nie wiem, czemu chcesz się ze mną kłócić ani o co? 
|
N maja 30, 2010 16:35 |
|
 |
Elbrus
|
viewtopic.php?f=27&t=25091 (Czy cieszy Was perspektywa prania mózgu w Niebie?) //temat m.in. o piekle
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N maja 30, 2010 16:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Liam, klocic z toba  ? O co? Po prostu chcialam sie dowiedziec, czemu "nie lubisz" obecnego papieza, i tak nam zeszlo na pieklo.. Ale widac, ze przynajmniej w tym sie zgadzamy. A Benedykta XVI troche mi szkoda, bo JP II "szedl jak burza" i udalo mu sie skandale koscielne "przeoczyc", badz nie dostrzec. Kuria i tamtejszym balaganem sie nie zajal, bo to nie bylo w jego charakterze. A sytuacja jeszcze nie byla tak napieta jak teraz. Mogl sie zajmowac ewangelizacja i jezdzeniem po swiecie (tez bylo wtedy potrzebne) A Benedykt Kurie zna od podszewki i przypadlo mu niewdzieczne zadanie sprzatania. Ktos to musial zrobic i mysle, ze Duch sw. wiedzial, kto sie do tego najlepiej nadaje.
|
N maja 30, 2010 16:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja też nie powiedziałem, że nie lubię obecnego papieża. Napisałem, że uważam go za mniej wybitnego niż Jan Paweł II. I też mu współczuję tego sprzątania. Ale wiesz... Urząd papieża, to tak jak urząd prezydenta w naszym kraju: wymaga, oprócz kwalifikacji merytorycznych medialności, charyzmatu - jak kto woli. Rola przywódcy państwa czy kościoła ma swoje wymagania, w pewnych sferach podobne. Tu nie wystarcza choćby najgłębsza znajomość prawa czy teologii. To tak jak z nauczycielem w szkole: może być świetnym znawcą swojego przedmiotu, ale jak nie umie go "sprzedać" to klapa. I nie ma co przerzucać winy - taki człowiek nadaje się na naukowca, nie nauczyciela. Z przywódcami jest podobnie. A naprawdę jest mi przykro, że jeszcze media dorzucają do tego swoją cegiełkę w postaci takich makabrycznych zdjęć. I tyle.
|
N maja 30, 2010 17:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chodziło mi o osoby którym zostało udowodnione to, ze dopuściły się zbrodni pedofilii, a napisałam oskarżone bo w KK było trochę afer z zatuszowaniem tych spraw (bodajże w USA dość głosno było, ale nie powiem na 100%). Dlatego w tym wypadku między oskarzonym a skazanym nie ma większej różnicy. Bo jak skazać kogoś, komu sie upiekło a faktycznie dopuscił się tej zbrodni?
|
N maja 30, 2010 17:34 |
|
|
|