Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
 Bóg istnieje! Dowody i świadectwa wiary... 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóg istnieje! Dowody i świadectwa wiary...
AndrzejK napisał(a):
Jeśli będzie zainteresowanie tematem stworzenia wszechświata mogę to w dalszych postach rowinąć.
Andrzej Kotarski

Ja bym była zainteresowana.To co napisałeś jest bardzo ciekawe.Z pojęciem promoeniowania resztkowego spotkałam się przy tematyce wybuchów atomowych i nie widzę związku z powstaniem świata.Ale z fizyki najlepsza nie byłam i ciężko mi czasem zrozumieć takie zagadnienia.

So kwi 24, 2010 21:31

W pierwszym poście z dnia So kw 24, 2010 20:41 opisałem, jak moje zainteresowania kosmologiczne doprowadziły mnie do poglądu, że Stworzenie Świata z niczego przez Boga, jak naucza Biblia, jest w ogólnych zarysach zgodna z udowodnioną naukowo teorią nagłego Powstania lub Stworzenia Wszechświata kilkanaście miliardów lat temu czyli tzw. popularnie Big Bangu. Tym samym uznałem, że wiara w Boga ma pewne uzasadnienie naukowe niezależnie od innych argumentów. Następnym dla mnie zagadnieniem był Chrystus: istniał on czy nie, to co o nim wiemy jest prawdą czy mitem?
To, że Chrystus żył przeszło 2000 lat temu jest prawdą: piszą o tym żródłą żydowskie, rzymskie, a przede wszystkim chrześcijańskie tj Ewangelie, Dzieje Apostolskie, i Listy Apostołów w tym św. Pawła. Wszystkie one wchodzą w skład Nowego Testamentu (NT) i zostały napisane przez uczniów, apostołów Chrystusa lub osób, którym apostołowie przekazali informacje. Jak podaje Wikipedia 4 ewangelie uznawane przez kościoły chrześcijańskie powstały 65 do 100 lat a listy pawłowe 40-60 lat po narodzeniu Chrystusa czyli 10 do 70 lat po jego śmierci. W tym okresie żyło jeszcze dużo świadków Chrystusa, którzy mogli świadczyć o jego Mowach i Dziełach a zarazem nie pozwolili by na fantazje czy kłamstwa. Mimo to w XVII i XVIII wieku powstały poglądy, że dzieła te powstały dopiero koło 130 roku a nawet, że były czystą fantazją napisane w II i III wieku przez mnichów chrześcijańskich. F.F. Bruce w swej książce " Wiary-godność Nowego Testamentu", pisze: "...jednakże wiedza, jaką dziś...(dysponujemy)...tak przesądza sprawę, że nie istnieją już żadne rozsądne przesłanki, które pozwoliłyby kwestionować fakt powstania większości tekstów nowotestamentowych w I wieku, bez względu na założenia filozoficzne jakie przyjmiemy." Polecam wszystkim cytowaną książkę, na której i dalej będę się opierał. Zagadnienia te są także opisane bardzo ciekawie w internecie "Czy źródła biblijne są wiarygodne - Ruch Nowego Życia" do których najłatwiej dotrzeć przez Google'a na hasło "źródła biblijne".
Zgadzając się z tym, że oryginały tych pism powstały w I wieku, należy jeszcze wykazać czy treść ich dotarła nieskażona do naszych czasów. Uwzględniając iż, tak oryginały jak i pierwsze rękopisy z nich powstały na papirusie tj. materiale nietrwałym, kruchym i łatwopalnym nie dziwmy się, że z 5000 rękopisów Nowego Testamentu, które obecnie istnieją, najlepsze spisane na pergamine pochodzą z IV wieku a najwcześniejszy urywek papirusa z paroma wersami ewagelii św. Jana datowany jest na 130 rok. Jednak tak duża ilość rękopisów umożliwia, drogą porównań, ustalić najprawdopodobniejszy tekst oryginałów. Innymi świadectwami są aluzje i cytaty z pism NT w listach i innych dziełach pisarzy chrzescijańskich jak i heretyckich z II i dalszych wieków, które wskazują, że pisma NT były znane ich autorom i to w takiej postaci jak obecnie. Zwróćmy też uwagę, że tak słynne dzieło jak "Wojna Galiiska" Juliusza Cezara, powstała w latach 58 -50 przed Chrystusem jest znana nam z kilkunastu rękopisów, z których najstarszy pochodzi z VIII wieku. Nikt jakoś nie podważa autentyczności słów Cezara. Podobnie jest i z dziełami innych starożytnych pisarzy.
Podsumowując możemy zacytować stwierdzenie F.Kenyona, uczonego, którego autorytet w dziedzinie starożytnych manuskryptów nie ma sobie równych: " Zatem czas,...między...datą powstania a najwcześniejszymi...świadectwami, staje się tak nieznaczny, że w rzeczywistości można go pominąć, a.. wątpliwości, że Pismo dochowało się do naszych czasów zasadniczo w takiej postaci w jakiej zostało stworzone, zostały usunięte."
Pozostawało mi już tylko uwierzyć w Chrystusa i jego naukę. O tym - patrz następny post.
Andrzej Kotarski

Śr kwi 28, 2010 19:30
AndrzejK napisał(a):
W pierwszym poście z dnia So kw 24, 2010 20:41 opisałem, jak moje zainteresowania kosmologiczne doprowadziły mnie do poglądu, że Stworzenie Świata z niczego przez Boga, jak naucza Biblia, jest w ogólnych zarysach zgodna z udowodnioną naukowo teorią nagłego Powstania lub Stworzenia Wszechświata kilkanaście miliardów lat temu czyli tzw. popularnie Big Bangu. Tym samym uznałem, że wiara w Boga ma pewne uzasadnienie naukowe niezależnie od innych argumentów.

To oznacza tylko, że nie wiesz o czym piszesz.

Śr kwi 28, 2010 21:36

grzmot napisał(a):
AndrzejK napisał(a):
(ciach...) Tym samym uznałem, że wiara w Boga ma pewne uzasadnienie naukowe niezależnie od innych argumentów.

To oznacza tylko, że nie wiesz o czym piszesz.

Myślałem, że tak inteligentnego rozmówcę stać na coś więcej niż powierzchowna krytyka. AndrzejK zastosował pewien skrót myślowy, żeby pominąć pewne rozumowanie. Styk wiary i nauki jest trudnym obszarem, choćby ze względu na brak wspólnego słownictwa, wiara posługuje się innym językiem i inną logiką niż tzw. nauki ścisłe. Nie zaliczam się do osób o wybitnej inteligencji, ale wydaje mi się, że rozumiem sens wypowiedzi AndrzejK. Chodziło mu zapewne nie tyle o naukowy dowód istnienia Boga, ale raczej o zbieżność teorii kosmologicznej o początku wszechświata z prawdą wiary o stworzeniu świata przez Boga. Wprawdzie kosmologia nie wypowiada się o czynniku sprawczym wielkiego wybuchu, tak samo jak wiara nie zagłębia się w kwantowe aspekty "Big Bangu" ale obie tezy są komplementarne

pozdrawiam

Wt maja 04, 2010 17:37
zbanowany na stałe

tu masz dowody (anty)

www.youtube.com/watch?v=lx5muLLPkMM
http://majlo1985.wrzuta.pl/film/3lfafP1 ... kie_napisy
http://www.youtube.com/watch?v=ISWUTPVq ... atedCytaty

Wt maja 04, 2010 20:06

ale wydaje mi się, że rozumiem sens wypowiedzi AndrzejK. Chodziło mu zapewne nie tyle o naukowy dowód istnienia Boga, ale raczej o zbieżność teorii kosmologicznej o początku wszechświata z prawdą wiary o stworzeniu świata przez Boga. Wprawdzie kosmologia nie wypowiada się o czynniku sprawczym wielkiego wybuchu, tak samo jak wiara nie zagłębia się w kwantowe aspekty "Big Bangu" ale obie tezy są komplementarne
pozdrawiam[/quote]
Nic odjąć choć troszkę dodać. Ja opisuję moją drogę do wiary rozpoczętą w momencie gdy w całym bloku sowieckim Boga nie ma a materia trwa wiecznie. Tak to najczęściej było formułowane. Odkrycie Bing Bangu zaprzeczyło powyższej tezy przez co zwiększyło u mnie zainteresowanie Bogiem. A nawiasem mówiąc, ciekawy jestem czy w krajach komunistycznych np. Chinach, Kubie itd ta teza dalej obowiązuje? AndrewK

Wt maja 04, 2010 22:06
grzmot napisał(a):
AndrzejK napisał(a):
Tym samym uznałem, że wiara w Boga ma pewne uzasadnienie naukowe niezależnie od innych argumentów.

Oczywiście, że wiara w Boga a powinno być WIARA BOGU ma uzasadnienie naukowe. Zaprzeczylibyśmy jej tylko wtedy gdyby udało się nam znaleźć inne przyczyny i zasady funkcjonowania świata i jego składowych. Jak wiemy tego wyjaśnienia obecnie brak, mało tego im więcej wiemy tym wiem mniej i widzimy jak coraz drobniejsze cząstki świata są bardziej i bardziej skomplikowane. Także możemy zakładać 2 rozwiązania i oba niestety albo stety muszą póki co być oparte na wierze. Zresztą dla chrześcijan gdyby zawierzenie było oparte na namacalnych dowodach to i sama wiara pozbawiona zostałaby sensu.
Ateizm też opiera się na wierze (przekonaniu) w coś czego nie można udowodnić.

donpedro napisał(a):
Styk wiary i nauki jest trudnym obszarem, choćby ze względu na brak wspólnego słownictwa, wiara posługuje się innym językiem i inną logiką niż tzw. nauki ścisłe.

Donpedro ja uważam przeciwnie.
Logika na bazie której staramy się zrozumieć otaczające nas zależności jest wspólna dla wszystkiego (zarówno wiary jak i nauki) bo zasady panujące wokół są stałe (dobro, zło, prawda, kłamstwo)
A logika wynika właśnie z obserwacji konkretnych procesów i to zachodzące w świecie procesy i ich powtarzalność są podstawą logiki i ją współtworzą.

Oczywiście dla samej wiary w Boga nie dla każdego wymagana jest znajomość nauki ale już dla zrozumienia Słowa Bożego tak. Jak wiemy żyje mnóstwo ludzi prostych czy nieedukowanych a nic nie stoi im na przeszkodzie by posługiwać się tymi samymi zasadami co wszyscy oraz intuicyjnie wyczuwać istnienie Istoty wyższej niż człowiek.

Wt maja 04, 2010 22:09

Ze świadectw wiary wynika, że dowód na istnienie Boga każdy może otrzymać indywidualnie bezpośrednio od samego Boga. Trzeba się tylko o niego uczciwie postarać, poszukać go. Uczciwie to znaczy starając się postępować zgodnie z Boskimi przykazaniami. Wydaje się, że nie ma uniwersalnego dowodu, który mógłby przekonać wszystkich. Rzeczy przekonujące dla jednych, inni uważają za nic nie znaczące. A Bóg fatyguje się do każdego człowieka, który zechce się na Niego otworzyć, i przedstawia taki dowód, jaki jest w danej sytuacji odpowiedni. Tak myślę, no bo skoro pofatygował się do obecnych w tym wątku, to dlaczego nie miałby się pofatygować do każdego z nas?

Pn maja 31, 2010 20:34

Bóg istnieje niewątpliwie, istnieją także rzesze Jego pomocników którzy mają więcej oleju w głowie od Ludzi. Dla przykładu lub zobrazowania: Albert Einstein - 160 IQ (Człowiek), Mikael - 720 IQ (Anioł).

Pt cze 04, 2010 18:31
Moderator

A kto robił aniołom testy na poziom inteligencji?

(J 8, 32b)

Pt cze 04, 2010 19:46

Porównanie drogi szumi, porównanie. Ten szablon jest Prawdą Obiektywną.

Pt cze 04, 2010 20:00

Biofeedback napisał(a):
Porównanie drogi szumi, porównanie.
Einsteinowi pewnie jakoś to iq zmierzyli. Jak to zrobiono w przypadku Michała Archnaioła?
Skąd wiadomo, że są to proporcje 160:720 a nie np. 160:10 000 ?
Biofeedback napisał(a):
Ten szablon jest Prawdą Obiektywną.
Czyli ludzkim wymysłem - nieprawdą.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt cze 04, 2010 20:27

Prawdą Obiektywną - czyli może być Prawdą kilku lub kilkunastu Ludzi z otoczenia. Jarzysz?

Pt cze 04, 2010 20:32

Biofeedback napisał(a):
Prawdą Obiektywną - czyli może być Prawdą kilku lub kilkunastu Ludzi z otoczenia. Jarzysz?
Jarzę, ale nie rozumiem kto był w otoczeniu anioła Michała i zmierzył mu to IQ.
Aha - skąd wiadomo, że tych kilku/nastu ludzi nie miało zbiorowej halucynacji lub doświadczyło demonicznego omamienia?
Czy Kościół to zbadał, czy to tylko objawienie prywatne?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt cze 04, 2010 20:33

Napisze że nie wiem. tak będzie łatwiej.

Pt cze 04, 2010 20:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona