Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 21:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy księża uczciwie się modlą ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy księża uczciwie się modlą ?
Mariusz - a co to znaczy "służyć Bogu i wiernym"? A jak w obecnym czasie odremontować kościół, często zabytkowy, znaleźć pieniądze na działanie świetlicy, dożywienie dzieci? Może i człowiek od biznesu jest Kościołowi potrzebny? A koloratka wszak nie zabrania dbania o dobra Kościoła - Kościoła, który jest wspólnotą.

Pn cze 28, 2010 21:50

Mariusz - może i tak. Ja mogę tylko powiedzieć, że z takimi sytuacjami się nie spotykam osobiście. Nie mam powodu zaprzeczać doświadczeniom wielu ludzi. Ja takich nie miałam. Kropka.

Wt cze 29, 2010 10:57
djdomin napisał(a):
Mariusz - a co to znaczy "służyć Bogu i wiernym"? A jak w obecnym czasie odremontować kościół, często zabytkowy, znaleźć pieniądze na działanie świetlicy, dożywienie dzieci? Może i człowiek od biznesu jest Kościołowi potrzebny? A koloratka wszak nie zabrania dbania o dobra Kościoła - Kościoła, który jest wspólnotą.

Nie to miałem na myśli, bo to co przytoczyłeś to nie biznes, lecz czynienie dobrych uczynków. Chodzi mi o to, że ksiądz powinien żyć w miarę skromnie (nie zabraniam posiadania telewizora czy samochodu, ale też bądźmy szczerzy, nie po jakiejś wysokiej cenie). Duchowny powinien dawać przykład tej skromności (w końcu tego religia również uczy) wiernym, a niestety zdarzają się przypadki, gdzie po prostu bije czystą hipokryzją.
Najbardziej denerwują mnie sytuacje, gdy proboszcz oczekuje odpowiednio ustalonych kwotowo datków, a jeśli ktoś nie da to na mszy wyczytuje ich nazwiska (oczywiście wiadomo w jakim celu) albo nie zgadza się na udzielenie sakramentów.
Ja w życiu poznałem dwóch księży, których zachowanie wskazywało, że zostali duchownymi z powołania. Pierwszy to proboszcz mojej parafii, który do tej pory wybudował nowy kościół (jeden z największych w moim mieście i zresztą bardzo ładny) oraz po raz trzeci buduje stary kościół, gdyż wcześniej był on drewniany i dwukrotnie spłonął. W tej kwestii widać, że pieniadze wiernych nie idą na marne.
Drugi zaś to ksiądz który uczył mnie religii w technikum. Młody, wesoły, nieco zakręcony, na przerwach zwykle chodził po korytarzu i grał na gitarze. Jeździł swoim skromnym garbuskiem, a jeśli chodził na pieszo to rozdawał ludziom cukierki ;). W szkole potrafił wielokrotnie kupić kanapkę każdemu, kto o to poprosił (oczywiście byli tacy, którzy po prostu wyłudzali, ale nic sobie z tego nie robił). Przede wszystkim był zawsze opanowany i żaden złe zachowanie uczniów nie potrafiło go wyprowadzić z równowagi (w prawdzie raz uniósł głos, ale to nic istotnego).
Niestety o wielu spotkanych księżach tak dobrego zdania nie mam i raczej to się nie zmieni.

Wt cze 29, 2010 13:13

Mariusz85 napisał(a):
Chodzi mi o to, że ksiądz powinien żyć w miarę skromnie (nie zabraniam posiadania telewizora czy samochodu, ale też bądźmy szczerzy, nie po jakiejś wysokiej cenie).

A czemu? Bo ty tak uważasz? Ksiądz to nie zakonnik, ma prawo do własności prywatnej! Nigdzie też ewangelia nie nakazuje używania najtańszego samochodu i telewizora - lecz tylko, aby sprawy finansowe nie przesłoniły spraw ważniejszych.

Tu mi się przypomina opowiastka o papieżu JP2, kiedy wpadł na pomysł wybudowania basenu w Castel Gandolfo. Na protestu kurialistów "ile to będzie kosztować" odparł krótko "kolejne konklawe więcej".

Może i na to warto spojrzeć? Nowy samochód jest tańszy w obsłudze, mniej pali. Większy i droższy zazwyczaj jest bezpieczniejszy.

A choć żyję w Toruniu i znam o. T.R., to maybacha na oczy nie widziałem.

Ja - szczerze - nie znam księży, którym pogoń za finansami przesłoniła sprawy ważniejsze. Nie znam ani jednego kapłana, który by odmówił udzielenia sakramentu, bo "za mało dostał". Raz - dawno temu - znałem proboszcza, który budując kościół wyliczył kwotę przypadającą na rodzinę z parafii i groził czytaniem z ambony tych, co nie dali (nie wiem, czy spełnił groźby). Jeden ksiądz na dziesiątki mi znanych - myślę, że nie ma się czego wstydzić, w świeckim świecie jest o wiele gorzej.

Wt cze 29, 2010 13:27

piszesz wielu..ale się z takimi nie spotkałam..natomiast takich którym zależy na wierze i jej głębi w ich parafianach,to owszem ,takich znam--wiec cóż..mogę jedynie napisać-że owszem,o tych goniących za kasą słyszałam..osobiście nie znam

Wt cze 29, 2010 13:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2