Re: Czy księża uczciwie się modlą ?
djdomin napisał(a):
Mariusz - a co to znaczy "służyć Bogu i wiernym"? A jak w obecnym czasie odremontować kościół, często zabytkowy, znaleźć pieniądze na działanie świetlicy, dożywienie dzieci? Może i człowiek od biznesu jest Kościołowi potrzebny? A koloratka wszak nie zabrania dbania o dobra Kościoła - Kościoła, który jest wspólnotą.
Nie to miałem na myśli, bo to co przytoczyłeś to nie biznes, lecz czynienie dobrych uczynków. Chodzi mi o to, że ksiądz powinien żyć w miarę skromnie (nie zabraniam posiadania telewizora czy samochodu, ale też bądźmy szczerzy, nie po jakiejś wysokiej cenie). Duchowny powinien dawać przykład tej skromności (w końcu tego religia również uczy) wiernym, a niestety zdarzają się przypadki, gdzie po prostu bije czystą hipokryzją.
Najbardziej denerwują mnie sytuacje, gdy proboszcz oczekuje odpowiednio ustalonych kwotowo datków, a jeśli ktoś nie da to na mszy wyczytuje ich nazwiska (oczywiście wiadomo w jakim celu) albo nie zgadza się na udzielenie sakramentów.
Ja w życiu poznałem dwóch księży, których zachowanie wskazywało, że zostali duchownymi z powołania. Pierwszy to proboszcz mojej parafii, który do tej pory wybudował nowy kościół (jeden z największych w moim mieście i zresztą bardzo ładny) oraz po raz trzeci buduje stary kościół, gdyż wcześniej był on drewniany i dwukrotnie spłonął. W tej kwestii widać, że pieniadze wiernych nie idą na marne.
Drugi zaś to ksiądz który uczył mnie religii w technikum. Młody, wesoły, nieco zakręcony, na przerwach zwykle chodził po korytarzu i grał na gitarze. Jeździł swoim skromnym garbuskiem, a jeśli chodził na pieszo to rozdawał ludziom cukierki

. W szkole potrafił wielokrotnie kupić kanapkę każdemu, kto o to poprosił (oczywiście byli tacy, którzy po prostu wyłudzali, ale nic sobie z tego nie robił). Przede wszystkim był zawsze opanowany i żaden złe zachowanie uczniów nie potrafiło go wyprowadzić z równowagi (w prawdzie raz uniósł głos, ale to nic istotnego).
Niestety o wielu spotkanych księżach tak dobrego zdania nie mam i raczej to się nie zmieni.