Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:53

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 94  Następna strona
 Krzyż pod pałacem prezydenckim. 
Autor Wiadomość

Post Re: Krzyż pod pałacem prezydenckim.
Jaki niby obelisk do nieba?? Gdzie??

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So wrz 18, 2010 14:47

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=1ae87
http://files.gadu-gadu.pl/obelisk-wiern ... b6316b.jpg
http://www.fakt.pl/m/Repozytorium.Obiek ... 510888.jpg
http://wobroniekrzyza.files.wordpress.c ... _wer5b.jpg
Co do krzyża i zadymy pod nim to chyba linków Ci nie trzeba?

So wrz 18, 2010 14:53

Jak się pytam, gdzie jest ten obelisk postawiony zanim skonsultowano się ze wszystkimi rodzinami. Nie interesują mnie jakieś projekty rzucane przez nie wiadomo kogo, o których za to wiadomo, że nigdy nie zostaną zrealizowane. Na razie jedynym obeliskiem, o jakim można powiedzieć, że prawdopodobnie będzie postawiony, będzie pomnik stawiany przez rząd i prezydenta, co do którego nie ma nawet szans oczekiwać, że będzie skonsultowany ze wszystkimi rodzinami (patrząc na to, jak konsultowano tablicę i przeniesienie krzyża).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So wrz 18, 2010 14:56

Johnny, na jakim Ty śiwecie zyjesz? Od miejsięcy toczy się batalia o pomnik pod pałacem. Godny pomnik, nie jakies pitu pitu tabliczki. To jest jeden z projektów, na razie "oficjalnie" zaakceptowany przez obrońców pomnika i przez nich na Krakowskim reklamowany i popierany przez panią Gosiewską. Mi jednak chodzi o samą ideę pomnika własnie tam, pod pałacem (swój sprzeciw wobec miejsca głosiły juz rodziny pani Szymanek-Deresz i pana Sariusza-Skąpskiego).
Skoro Jarosław Kaczyński i jego otoczenie urządza sobie czarne marsze na środku miasta i krzyżem pod pałacem niejako "firmując" żałobę w Polsce, nadając jej ton to na jakiej podstawie Ty odbierasz rodzinom 27-miu ofiar mozliwośc zainicjowania ich własnego pomysłu na upamietnienie ICH bliskich?

So wrz 18, 2010 15:03

Ciekawe rzeczy opowiadasz, bo ja wcześniej słyszałem, że we wszystkich bataliach pod Pałacem chodzi tylko o Lecha Kaczyńskiego, a nie o wszystkie ofiary, a nawet nie o niego, tylko o to, żeby odebrać Komorowskiemu prawomocność bycia prezydentem ?

O ile wiem, inicjatywa z zabraniem krzyża była skierowana do wszystkich rodzin. Ciekawe więc, dlaczego za pośrednictwem mediów, a konkretnie pierwszej strony Gazety Wyborczej, którą osiągnięto poprzez zaproszenie pani prezydentowej ? Jest oczywiste, że rodziny ofiar są podzielone według politycznego klucza. Ja się zastanawiam tylko, dlaczego zarzut z tego powodu czyni się tylko jednej z tych grup ?

So wrz 18, 2010 15:14

Cytuj:
Ciekawe rzeczy opowiadasz, bo ja wcześniej słyszałem, że we wszystkich bataliach pod Pałacem chodzi tylko o Lecha Kaczyńskiego, a nie o wszystkie ofiary, a nawet nie o niego, tylko o to, żeby odebrać Komorowskiemu prawomocność bycia prezydentem ?

Tak, Johnny, i dlatego uważam, że zyjesz na innym swiecie a teraz na siłe próbujesz nagiąć fakty. ;)

Prawda jest taka że rodziny pilegrzymkę zaproponowały, o pomniku postanowiono juz dawno temu i cały czas żąda się go pod pałacem (bo inaczej...).

Cytuj:
Ja się zastanawiam tylko, dlaczego zarzut z tego powodu czyni się tylko jednej z tych grup ?

Choćby dlatego, ze inicjatywa Ewy Komorowskiej skupia się na rodzinach ofiar a nie na społeczeństwie, niczego nam, jako Polakom, nie narzuca, nie każe nam popierać idei pomników, tablic i kolejnych wielkich zaszczytów i na siłe opłakiwac ludzi z tego samolotu pod siedzibą najwyższego urzędnika w państwie.

So wrz 18, 2010 15:25

Cytuj:
Prawda jest taka że rodziny pilegrzymkę zaproponowały, o pomniku postanowiono juz dawno temu i cały czas żąda się go pod pałacem (bo inaczej...).

Ja wiem tylko o jednym "postanowieniu" co do pomnika - postanowieniu Komorowskiego! Nie wiem nic o żadnym innym. Co mnie obchodzi, przepraszam, co postanowiła Gosiewska? Postanowienie powzięte bez konsultacji z wszystkimi rodzinami ofiar powinno być traktowane jako nieistniejące. Niestety, trudno w ten sposób traktować postanowienie osoby mającej władzę, by postanowienie zrealizować.

Cytuj:
Choćby dlatego, ze inicjatywa Ewy Komorowskiej skupia się na rodzinach ofiar a nie na społeczeństwie, niczego nam, jako Polakom, nie narzuca, nie każe nam popierać idei pomników, tablic i kolejnych wielkich zaszczytów i na siłe opłakiwac ludzi z tego samolotu pod siedzibą najwyższego urzędnika w państwie.

Przepraszam bardzo, nikt mi niczego nie narzucił, nikt mi niczego nie kazał popierać, nikt mi nie kazał oddawać żadnych zaszczytów, nikt mi nie kazał niczego na siłę opłakiwać, a najwyższy urzędnik w państwie lepiej niech się sam zacznie martwić o swój interes, bo mu to kieprawo na razie wychodzi.

So wrz 18, 2010 18:28

Johnny, tak naprawdę nie interesuje mnie w jaki sposóbb rodziny ofiar zechcą przeżywać żałobę. I uważam, ze to nie powinno nikogo obchodzic, nie powinno byc poddawane ocenie. POd jednym warunkiem - że nie wciągają w swoje nieszczęscie na siłe społeczeństwa, niczego na nim nie wymuszają. Wyprawa do Smoleńska, nawet części rodzin jest tylko i wyłacznie ich inicjatywą, nie wiąże się z nim stawianie pomników, blokowanie ulic i tak dalej. Dlatego nie widze problemu. Słuchałam pani Ewy i uważam, zę mówiła o swojej propozycji w wywazony sposób - przekonywała a nie namawiała do swojej "wizji" pojednania i wspólnego przeżycia pół-rocznicy w miejscu śmierci. Pani Małgorzata Szmajdzińska powiedziała ze ona pojedzie na pielgrzymkę ze swoimi dziećmi, ale pociągiem, na latanie samolotem nie jest jeszcze gotowa (moze nigdy nie będzie?) i to nie powinno nikogo dziwić. To sa bardzo delikatne sprawy i należy je rozpatrywac indywidualnie.
Jak na razie problem stanowi tu pomysł zabrania krzyża. To moim zdnaiem powinno byc omione z tymi, którzy krzyz na miejscu ustawili czyli z harcerzami. Ustalanie czegokolwiek między rodzinami 96 tak róznych od siebie ludzi w tym momencie jest niemozliwe.
Drugi problem, o wiele moim zdaniem mniejszy, stanowi obecność Anny Komorowskiej.Mniejszy, a moim zdnaiem to żaden problem. Jest pierwsza Dama czy to się komus podoba czy nie i powinna pomagac w takich sytuacjach tym, którzy o to poprosza (gdyby to był samolot pewnien turystów nie zdziwiłabym się gdyby rodziny ofiar poprosiły ją o wsparcie). A że jej mąż został wybrany z rmienia PO... To już niektórzy powinni sobie "przegryźć" i wreszcie zaakceptować.

A cały Twoj post, z którym w częsci mogę się zgodzić dlatego, ze rzeczywiście nie należy niczego narzucac odgórnie i szantażować świetnie wpisuje się w ten temat. Tylko nie tak jakbys chciał.
Potwierdza jeszcze jedno - z wszelkimi pomnikami, hołdami, tablicami i tak dalej powinno sie poczekac przynajmniej rok po tragedii. Albo jak Amerykanie z pomnikiem Kennedy'ego (wciąż czekają).

So wrz 18, 2010 22:29

A oto apel ludzi, którzy chcą, aby naród zapomniał o poległych pod Katyniem:
http://rzetelnosc.org.pl/apel-w-sprawie-pomnika-ofiar-katastrofy-smolenskiej.php

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N wrz 19, 2010 0:03
Cytuj:
O ile wiem, inicjatywa z zabraniem krzyża była skierowana do wszystkich rodzin. Ciekawe więc, dlaczego za pośrednictwem mediów, a konkretnie pierwszej strony Gazety Wyborczej, którą osiągnięto poprzez zaproszenie pani prezydentowej ? Jest oczywiste, że rodziny ofiar są podzielone według politycznego klucza. Ja się zastanawiam tylko, dlaczego zarzut z tego powodu czyni się tylko jednej z tych grup ?

Wszystkie media miały prawo zamieszczać apel wydany w formie listu otwartego.
http://www.tvn24.pl/-1,1672942,0,1,rodz ... omosc.html
Dlaczego tylko jednej czyni się zarzut?....bo partia z którą związane jest ta grupa, od kilku lat ujawnia konflktowość, niechęć do kompromisów, porozumień.
I instrumentalne traktowanie krzyża jako "substytutu pomnika", a kaplicę w której naród oddawał hołd parze prezydenckiej nazywa magazynem :o :o

N wrz 19, 2010 7:59
Elbrus napisał(a):
A oto apel ludzi, którzy chcą, aby naród zapomniał o poległych pod Katyniem:
http://rzetelnosc.org.pl/apel-w-sprawie-pomnika-ofiar-katastrofy-smolenskiej.php

Świetny sposób na darmowe zbieranie danych adresowych o internautach.
Podajesz jak usłużny idiota swój e-mail oraz imię i nazwisko i potem nie płacz że zasypuje Ciebie spam.

Cytuj:
a kaplicę w której naród oddawał hołd parze prezydenckiej nazywa magazynem :o

Dlaczego kłamiesz w żywe oczy aby spotęgować i dodać dramatyzmu swojej wypowiedzi?
Cześć i hołd oddawano w sali kolumnowej bo tam były wystawione trumny.
Naprawdę nie mam czasu aby prostować wasze kłamstwa i manipulacje które są głównym orężem elektoratu i polityków PO.
Po kiego grzyba mieli łazić po kaplicy obywatele?

Cytuj:
To już niektórzy powinni sobie "przegryźć" i wreszcie zaakceptować.

Podczas kadencji LK praktycznie cała PO nie przegryzła tego i atakowała po chamsku urzędującego Prezydenta a TY nagle wyjeżdżasz z takim naiwnym apelem.

Ostatnio edytowano N wrz 19, 2010 8:55 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

N wrz 19, 2010 8:40
Cytuj:
Dlaczego kłamiesz w żywe oczy aby spotęgować i dodać dramatyzmu swojej wypowiedzi?
Cześć i hołd oddawano w sali kolumnowej bo tam były wystawione trumny.
Naprawdę nie mam czasu aby prostować wasze kłamstwa i manipulacje które są głównym orężem elektoratu i polityków PO.

Nie kłamię...pokręciłam - przepraszam.
Trumny pary prezydenckiej stały w sali kolumnowej.
Ale trumna ze zwłokami śp. L. Kaczyńskiego do czasu przywiezienia zwłok śp. M. Kaczyńskiej spoczywała w kaplicy pałacu prezydenckiego.

N wrz 19, 2010 8:55
Cytuj:
Ale trumna ze zwłokami śp. L. Kaczyńskiego do czasu przywiezienia zwłok śp. M. Kaczyńskiej spoczywała w kaplicy pałacu prezydenckiego.

Nie wkopuj się niepotrzebnie dalej bo co to zmienia?
Czy tam przychodziły tłumy oddawać hołd?
Nie brnij w manipulację, bo to niegodne.

Cytuj:
Nie kłamię...pokręciłam - przepraszam.

I tak właśnie działa piar PO.
Poślą kłamstwo w świat i potem sprostują na ostatniej stronie której nikt nie czyta i kłamstwo sobie dalej funkcjonuje.
Osoba - czy dana grupa obywateli - dotknięta tym kłamstwem nigdy już nie uzyska satysfakcji.

N wrz 19, 2010 8:57

Cytuj:
Jak na razie problem stanowi tu pomysł zabrania krzyża. To moim zdnaiem powinno byc omione z tymi, którzy krzyz na miejscu ustawili czyli z harcerzami. Ustalanie czegokolwiek między rodzinami 96 tak róznych od siebie ludzi w tym momencie jest niemozliwe.

A wiesz dlaczego jest niemożliwe? Doprowadziło do tego na pewno wiele czynników, ale decydującym był sposób prowadzenia kampanii prezydenckiej przez Komorowskiego - o którym sam pisałem w jej trakcie sporo (nie chce mi się tego wszystkiego przypominać), a wszyscy już chyba zapomnieli, że miała ona miejsce tuż po tragedii, kiedy ludzie niekoniecznie utożsamiający się z jego ugrupowaniem byli szczególnie wrażliwi na ciosy.

Cytuj:
Jest pierwsza Dama czy to się komus podoba czy nie i powinna pomagac w takich sytuacjach tym, którzy o to poprosza

Ja nigdzie nie napisałem, że to problem. No, może jedynie taki, że, jeżeli o mnie chodzi, najpierw próbowałbym osobiście i bez udziału mediów skonsultować ten pomysł z każdą rodziną, zanim wezwałbym imiennie kogokolwiek z zewnątrz.

Cytuj:
A że jej mąż został wybrany z rmienia PO... To już niektórzy powinni sobie "przegryźć" i wreszcie zaakceptować.

Prezydentury Lecha Kaczyńskiego niektórzy nie tylko nie przegryźli i nie zaakceptowali, ale do samego końca dawali temu głośno wyraz ("inicjatywami" typu "do końca prezydentury Lecha Kaczyńskiego pozostało.."). Niech się teraz nikt nie dziwi, że druga strona odpłaca tym samym. W pełni sobie na to zasłużyli, zarówno on sam, jak i całe jego towarzystwo. A mnie nikt nie będzie dyktował, co mam akceptować. Pierwszy założę sobie do sygnatury banner "do końca prezydentury Komorowskiego pozostało..", jeżeli tylko się pojawi, w co wątpię (Komorowskiego można wprawdzie wśród "porządnych ludzi" nie lubić, ale jawne kontestowanie go jest, w przeciwieństwie do Lecha Kaczyńskiego, niemodne i nigdy nie będzie modne, żadnych tego typu inicjatyw nie przewiduję).

Cytuj:
Potwierdza jeszcze jedno - z wszelkimi pomnikami, hołdami, tablicami i tak dalej powinno sie poczekac przynajmniej rok po tragedii.

Więc przypominam po raz kolejny, że tego pomnika jeszcze nie ma (odnoszę wrażenie, że bez przerwy piszesz o nim tak, jakby już stał lub choćby był przesądzony) i wydaje się mało prawdopodobne, by powstał przed upływem roku.

N wrz 19, 2010 9:37
Cytuj:
Nie wkopuj się niepotrzebnie dalej bo co to zmienia?
Czy tam przychodziły tłumy oddawać hołd?
Nie brnij w manipulację, bo to niegodne.

Tłumy sa miernikiem godności człowieka?....nie chce Ci przytaczać nazwisk tych, których tłumy wielbiły...
Chcę tylko uzmysłowić, że kaplica, która godna była dla umieszczenia ciała śp. prezydenta, w momencie wstawienia do niej krzyża stała się już magazynem.

Cytuj:
I tak właśnie działa piar PO.
Poślą kłamstwo w świat i potem sprostują na ostatniej stronie której nikt nie czyta i kłamstwo sobie dalej funkcjonuje.
Osoba - czy dana grupa obywateli - dotknięta tym kłamstwem nigdy już nie uzyska satysfakcji.

Tiaaaa....albo "prawdomównym" którzy nie wykonują wyoków, nie przyznają się do ewidentnego kłamastwa, a zajęcie samochodu obieszczaja reżimowym zagraniem ....ale tak działa tylko PiS :D
Cytuj:
Prezydentury Lecha Kaczyńskiego niektórzy nie tylko nie przegryźli i nie zaakceptowali, ale do samego końca dawali temu głośno wyraz ("inicjatywami" typu "do końca prezydentury Lecha Kaczyńskiego pozostało.."). Niech się teraz nikt nie dziwi, że druga strona odpłaca tym samym. W pełni sobie na to zasłużyli, zarówno on sam, jak i całe jego towarzystwo. A mnie nikt nie będzie dyktował, co mam akceptować. Pierwszy założę sobie do sygnatury banner "do końca prezydentury Komorowskiego pozostało..", jeżeli tylko się pojawi, w co wątpię (Komorowskiego można wprawdzie wśród "porządnych ludzi" nie lubić, ale jawne kontestowanie go jest, w przeciwieństwie do Lecha Kaczyńskiego, niemodne i nigdy nie będzie modne, żadnych tego typu inicjatyw nie przewiduję).

Kali???.....Tobie wolno kontestowac Komorowskiego, innym nie wolno Kaczyńskiego???
Wałęsa. Kwaśniewski, Komorowski, nie posiadają moralnego prawa do prezydentury....jedyny sp. Kaczyński miał???

N wrz 19, 2010 10:11
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 94  Następna strona