Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Szatan ojcem kłamstwa 
Autor Wiadomość

Post Re: Szatan ojcem kłamstwa
Komunizm nie składał się z samych prawd, ale i z utopii,błędnych i niesprawdzonych założeń...itd...głownie czysto teoretyczny bełkot na usługach systemu.
Niesprawdzona teoria (a często utopia) nie ma nic wspólnego z prawdą.
Szukaj innego przykładu.

Śr paź 06, 2010 0:35

To dobry przykład. Utopia bo to pomysł aby raj wykonać ludzkimi siłami.

Śr paź 06, 2010 6:42
zbanowany na stałe

A coz to za ewenement ten raj? Ogrod owocowy z niebezpiecznymi gadami luskonosnymi w tle. Ze niby drzewo specjalnych owocow? Zakazane!
Wielkie mi mecyje! :)

Śr paź 06, 2010 11:14

Atom, ja już nie będę ciebie męczył... :)
Zbudowanie na prawdzie kłamstwa jest niemożliwe, bo kompletnie nielogiczne i to tak w najprostszy sposób.
I tak samo w druga stronę.
Chyba że dokonujesz manipulacji,ale wówczas ze względu na intencje automatycznie działanie staje się kłamstwem niezależnie od użytych argumentów,czyli łączysz sztucznie prawdę z kłamstwem,aby uzyskać kłamstwo.
W naturalny i logiczny sposób (nie intencjonalny) nie uzyskasz takiej konstrukcji jaką sobie wymyśliłeś.

Śr paź 06, 2010 12:13
czasowo zablokowany

atom napisał(a):
A kiedy to było? Czy nie miałeś jakichś wyrzutów sumienia?

Jakiś rok temu i nie miałem wyrzutów sumienia, czemu miałbym je mieć?
atom napisał(a):
zazwyczaj szczęście wymaga przynajmniej jeszcze jednej osoby, gdy np. zakochujemy się albo chcemy coś zrobić z grupą przyjaciół

"Zazwyczaj"
atom napisał(a):
Skoro takie doświadczenia zostały Ci dopuszczone to może rzeczywiście jest to Twoja droga.

Dokładnie
atom napisał(a):
Miałem nawet pretensję do Stwórcy, jakim prawem stwarza ludzi nie pytając ich o zgodę.

:] -.-
PS. A co mówił ci że nie pyta? Jak może się ich spytać przed ich stworzeniem :) To tak jakbym zapytał nienarodzonego dziecka czy chce bym go urodził :?
atom napisał(a):
Gdzie jest opisane? Czy tym czymś to ma być szatan a może świat?

Leviathan i Behemoth.
atom napisał(a):
mam nadzieję że droga nie wiąże się z obiektywnym złem jak np. zabijanie kotów

Nie ma czegoś takiego jak "obiektywne zło" i o zabijaniu kotów to żeś mnie rozśmieszył :D
Jak już się o coś sprzeczasz to zdobądź wcześniej o tym jakąś wiedze.
Nithael napisał(a):
Wyobraźcie sobie profesora uczelni,który przebiera się w łachy i idzie konwersować pod budkę z piwem,oraz lać po mordach dla przyjemności widoku bólu i swojego prymitywnego tryumfu.

Zaspokaja swoje żądze, to też w pewnym sensie rodzaj spełnienia.
Nithael napisał(a):
Zbudowanie na prawdzie kłamstwa jest niemożliwe, bo kompletnie nielogiczne i to tak w najprostszy sposób.

A co powiesz o Polskiej większości religijnej?

Śr paź 06, 2010 13:18

A możesz rozwinąć co masz na myśli?

Śr paź 06, 2010 13:39
czasowo zablokowany

Jeśli chodzi ci o ostatnie zdanie to już nie raz podawałem na forum liste lektur :) A pisać nie będę bo jeszcze bana dostane.

Śr paź 06, 2010 13:40

Wiec na co liczysz zadając to pytanie? Mam telepatycznie zgadywać i telepatycznie ci odpowiedzieć ?

Śr paź 06, 2010 13:50
czasowo zablokowany

To było pytanie retoryczne odpowiadające na twoją poprzednią wypowiedź.

Śr paź 06, 2010 17:20

Acha, czili boisz się że dostaniesz bana.
Dobra, tylko wobec tego napisz w nawiasie "pytanie retoryczne", wówczas wiadomo będzie o co ci chodzi.
To tak w kwestii formalno-technicznej.

Śr paź 06, 2010 17:31
czasowo zablokowany

Okej ;D

Śr paź 06, 2010 20:45

Nithael napisał(a):
Dla mnie taka wizja jest kompletnym absurdem.
Ale...mitologia bardzo rzadko opiera się na logice, gdyż ona zabija "smaczek" narracji, fabuły,wrażeń...

To należałoby zastanowić się dla czego jest absurdem :)

Dzieje ludzkości a szczególnie naszych początków toną w mrokach niepamięci, a szukanie wiedzy w o tamtych czasach w "świętych tekstach" wcale nie jest takie proste, (widać to chociażby w tych naszych postach). :) Nie oznacza to bynajmniej, że mity, legendy czy alegorie są całkowicie bezużyteczne, w nich bowiem można doszukiwać się okruchów prawdy, no… ale tylko okruchów. :)

Ale jest inny sposób aby poznać prawdę, całą prawdę i tylko prawdę. :) Jeśli nie znasz faktów ze swojego wczesnego dzieciństwa, to możesz się zapytać rodziców lub starszego brata. No tak, ale kim jest ten starszy brat w przypadku naszego ludzkiego "dzieciństwa", naszych wczesnych początków?
Według Marciniak B. autorki książek „zwiastuni świtu”, czy „Świetlana rodzina” są Plejadianie a konkretnie ich przekazy (w necie jest tego trochę)

A więc o co w ty wszystkim chodziło?.
Jeśli porównać te przekazy Plejadian z Księgą Rodzaju to można doszukać się w nich wielu interesujących analogii i podobieństw, oczywiście jeśli same przekazy są prawdziwe, no ale to samo można powiedzieć o KR.
A więc, zostaliśmy stworzeni przez Boga jak wszyscy zresztą, należy tu zaznaczyć, że chodzi tu o Boga, tego przez duże B, bo ten o którym pisze ST tylko pod Niego się podszywał, ale o tym potem.
Na początku byliśmy istotami doskonałymi, czas tej doskonałości to właśnie ten symboliczny Raj, gdzie mieliśmy żyć długo i szczęśliwie.
Jak twierdzą Plejadianie zostaliśmy stworzeni w konkretnym celu, byliśmy (a właściwie nadal jesteśmy) depozytariuszami wiedzy, czyli taką żywą biblioteką przechowującą wiedzę wszechświata. Jest nawet taki epizod w KR jak Adam poznawał i nadawał nazwy wszelkiemu stworzeniu, w ezoteryce nadawać nazwy komuś lub czemuś to, to samo co poznać to coś, czyli posiąść wiedzę.

Jak wiemy sielanka w tym "Raju" trwała tylko do czasu, głównym tego powodem był status samej Ziemi. Ziemia oraz cały U.S od samego początku był wyznaczony przez Boga jako strefa wolnej woli, oraz wolnego dostępu. To oznaczało w praktyce, że każdy mógł sobie tu przybyć i robić sobie co mu się żywnie podoba (jak wolna... to wolna). :)
I tak się stało, pewnego razu na Ziemię przybyli Reptilianie, to takie gadopodobne istoty. W Biblii są przedstawieni pod wspólnym symbolem węża kusiciela, albo węża pradawnego.
Po co tu przybyli? A no, odkryli u nas bogate zasoby pożywiania, a jako istoty z czwartego wymiaru potrzebowali dość specyficznego pożywienia - ludzkich emocji a szczególnie energii strachu, no przecież karmisz się tym czym jesteś. :) W odróżnieniu od nich my, ludzie posiadamy ciała materialne (trzeci wymiar) przez co jesteśmy dobrymi przetwornikami energii (z energii fizyko-chemicznych na psychiczne a więc te energie które najbardziej odpowiadają istotom z czwartego wymiaru).

Mieli tylko jeden problem, byliśmy rasą szczęśliwą (Raj) o pokojowym nastawieniu, ale dziecięco naiwni . No tak, ale szczęśliwi ludzie nie będą produkować lekkostrawnego strachu :) a więc tej energii na której gadom najbardziej zależało.
Należało nas, jako ten doskonały boski twór umiejętnie popsuć (przeprogramować), czyli dostosować do własnych celów. :)
W tym celu wykorzystano naszą wrodzoną naiwność, obiecano nam, że jeśli dobrowolnie poddamy się ich eksperymentom, to staniemy się jako bogowie, będziemy znali dobro i zło, a kto by się oparł takiej pokusie? :) Zostaliśmy omamieni, zwiedzeni obiecankami i zerwaliśmy ten zakazany owoc, a potem to już wiemy co się stało; „wygnanie z raju”, czyli te skutki które boleśnie odczuwamy aż do dzisiaj. Przede wszystkim znaczne skrócenie naszego życia (pierwsi rodzice żyli ok. 1000 lat, po potopie już znacznie mniej), do tego liczne choroby, wszystko to miało na celu wzmóc w człowieku strach i zagrożenie, w dodatku podsycane licznymi wojnami i agresją. Zresztą gady często same prowokowały te wojny (i tak jest do dzisiaj), wojny to nieszczęścia i cierpienia a tam gdzie jest zagrożenie jest i strach, a im więcej strachu tym więcej papu dla nich. Można powiedzieć, że hodują nas jak my zwierzęta .
A więc ten szatan jak go nazywa Biblia ma całkiem konkretny i przyziemny cel :)

Ten prawdziwy Bóg, nasz prawdziwy stworzyciel nigdy by nie żądał od nas hołdów, czy jakiegokolwiek wyimaginowanego posłuszeństwa. Wszystkie religie które opierają się na strachu to nic innego jak sprawa tych gadów. Religie i wszystkie rządy to jeszcze jedno ich narzędzie do wymuszania strachu i posłuszeństwa, Jak czyta się ST to można zwątpić i spytać czy to „Ten” Bóg? A może jednak chodziło o innego boga? Tego któremu na rękę jest nasz strach, który w dodatku sam się obwołał bogiem.

Śr paź 06, 2010 21:17

No przyznam się że ja takiego wywodu-dowodu bym nie wyprowadził od tej kwestii :D
Przypomniał mi się taki dowcip akademicki, biologia, pytanie o dżdżownice, studentka : dżdżownica jest podobna do trąby słonia,a słonie...itd.

Śr paź 06, 2010 21:42

Dobra niech Ci będzie. Oczywiście mój post bardziej pasuje do głównego wątku: Szatan ojcem kłamstwa, niż do Twojego cytatu.
Ale skoro biblijna wizja szatana (zbuntowanego anioła) wydaje Ci się kompletnie absurdalna to zaproponowałem inną, mam nadzieję, że mniej prymitywną . :)
A tak w ogóle to cieszę się, że mój post Ciebie rozbawił w końcu śmiech to zdrowie :)

Ostatnio edytowano Śr paź 06, 2010 23:15 przez buscador, łącznie edytowano 1 raz

Śr paź 06, 2010 22:58

Jego kreowanego powszechnie obrazu,niekonsekwencji itd ... nie genezy/bytu.

Śr paź 06, 2010 23:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona