Autor |
Wiadomość |
slawek69
|
 Konwersja, apostazja - statystyka
Może ktoś z Was natknął się na dane statystyczne dotyczące konwersji i/lub apostazji? Konwersję rozumiem tu szeroko - również jako przejście na wiarę niechrześcijańską. Interesująca była by na przyład statystyka konwersji uwzględniająca: - z jakiej wiary na jaką nastąpiła konwersja - obszar geograficzny Polska, Europa... - czasookres statystyki - powód Nie jest mi to potrzebne do żadnej pracy magisterskiej itp. (już się w takie rzeczy nie bawię  ). Raczej chodzi mi o "statystyczny" - czyli naukowy (sic!) argument za wiarą (i jaką)... lub przeciw wierze (słowa "argument" jako słabszego znaczeniowo od "dowód" użyłem intencjonalnie).
|
Śr lis 17, 2010 21:54 |
|
|
|
 |
WIST
|
 Re: Konwersja, apostazja - statystyka
Mówiąc szczerze ani za a ni przeciw, takie statystyki nie są dla mnie argumentem. Trzeba by uwzględnić wiele czynników których uwzględnić się nie da np na ile była to przemyślana i (na ile to możliwe) obiektywna decyzja. Na pewno ani ilość wyznawców, ani ilość chętnych do danego wyznania nie mogą być pewnym znacznikiem (nawet jako jeden z wielu).
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Śr lis 17, 2010 22:06 |
|
 |
Wiadomokto
czasowo zablokowany
|
WIST napisał(a): obiektywna decyzja. zmiana lub porzucenie wiary ma być opinią obiektywną? ... zaraz ... co? ... ale... że co?
_________________ Jeśli miałbym zostać gorliwym wyznawcą jakiejś religii - wybrałbym taką, która ma najwięcej sensu - byłbym Jedi!
|
Śr lis 17, 2010 22:10 |
|
|
|
 |
slawek69
|
Nawiązując do sceptycyzmu WISTa dodam jeszcze: - istotny byłby powód (np. zmieniam wiarę na X bo się zakochałem w Kasi, która jest z X nie jest wystarczające by taką konwersję brać na serio) - konwersje/apostazje (te na serio) są aktami wymagąjącymi odwagi i przekonania stąd są dla mnie interesujące
|
Śr lis 17, 2010 22:17 |
|
 |
WIST
|
Zgadzam się że są interesujące.
A obiektywizm to gruntowne przemyślenie i podjęcie decyzji w oparciu o wszystkie możliwe czynniki. Zresztą, wyraźnie podkreśliłem że obiektywizm nie jest realny, ale dążenie do niego już tak. To dążenie to dołożenie starań aby decyzja nie wynikała z subiektywnych odczuć, niesprawdzonych informacji, emocji itd. Wyrywanie wypowiedzi z jej konkretu naprawdę nie jest najlepszym pomysłem.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Śr lis 17, 2010 22:56 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
slawek69 napisał(a): Nawiązując do sceptycyzmu WISTa dodam jeszcze: - istotny byłby powód (np. zmieniam wiarę na X bo się zakochałem w Kasi, która jest z X nie jest wystarczające by taką konwersję brać na serio) - konwersje/apostazje (te na serio) są aktami wymagąjącymi odwagi i przekonania Przy robieniu statystyk /podejrzewam, że/ nie ma takiego rozróżnienia. slawek69 napisał(a): stąd są dla mnie interesujące Stąd już na wstepie te wyniki nie będą odpowiadały twoim (wyżej wypisanym) oczekiwaniom.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr lis 17, 2010 23:08 |
|
 |
slawek69
|
Elbrus napisał(a): slawek69 napisał(a): stąd są dla mnie interesujące Stąd już na wstepie te wyniki nie będą odpowiadały twoim (wyżej wypisanym) oczekiwaniom. Mógłbyś wyjaśnić dlaczego?
|
Śr lis 17, 2010 23:20 |
|
 |
Acro
|
Co do geografii: w Arabii Saudyjskiej i Libanie wszyscy innowiercy przeszli na islam. Historycznie - w średniowieczu, zwłaszcza w Hiszpanii, notowano masowe przejścia na chrześcijaństwo i zupełny zanik ateizmu. Dla kontrastu za Stalina w ZSSR niemal zniknęłi wierzący... 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Cz lis 18, 2010 0:05 |
|
 |
Elbrus
|
slawek69 napisał(a): Elbrus napisał(a): slawek69 napisał(a): stąd są dla mnie interesujące Stąd już na wstepie te wyniki nie będą odpowiadały twoim (wyżej wypisanym) oczekiwaniom. Mógłbyś wyjaśnić dlaczego? Wyjaśniłem to właśnie w pierwszej części mojej wypowiedzi (co zasugerowałem używając słowa stąd): Elbrus napisał(a): Przy robieniu statystyk /podejrzewam, że/ nie ma takiego rozróżnienia. Nie robi się raczej osobnych statystyk dla "apostatów-ideowców" i osobnej dla "bezmyślnych apostatów".
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz lis 18, 2010 0:34 |
|
 |
pilaster
|
Acro napisał(a): w średniowieczu, zwłaszcza w Hiszpanii, notowano masowe przejścia na chrześcijaństwo i zupełny zanik ateizmu. O! A ile tego ateizmu było tam wcześniej?
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Cz lis 18, 2010 11:01 |
|
 |
greg(R)
|
@pilasterO! A ile tego ateizmu było tam wcześniej?A może zamiast żądać odpowiedzi od innych sam byś się najpierw pokwapił z udzieleniem odpowiedzi na poruszane kwestie?  Ja rozumiem, że fajnie się strzela z wiatrówki (i to celnie). Nie wypada jednak chyba w takiej sytuacji samemu zwiewać przed śrutem? 
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
Cz lis 18, 2010 12:03 |
|
|