Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 24, 2025 0:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Neokatechumenat a nauka o przywiązaniu do dóbr materialnych 
Autor Wiadomość

Post Re: Przywiązanie do dóbr materialnych
Ja szukam dla siebie jakiejś wspólnoty. W sumie sama nie wiem czego chcę, tego, co chce Bóg też nie wiem. Byłam mocno zaangażowana w Odnowę, obecnie już w ogóle tego nie czuję. Neokatechumenat odpada jestem zbyt niepokorna i na tę chwilę wcale nie chce być inna. Z resztą to dla mnie za mocno odjechane. Kółka różańcowe czy tym podobne to chyba jednak nie ten wiek;) Potrzebuje czegoś rozwijającego duchowego, ale raczej nie bazującego na emocjach itd. Sama ich sobie dostarczam wystarczająco;)

Zgadzam się z Silvą, że nowe osoby w ukształtowanej wspólnocie są kłopotliwe. Zatrzymują ją, ale właściwie Duch wieje kędy chce, więc czy ktoś może decydować za Niego?

Pn lis 22, 2010 14:07

Ale z drugiej strony Duch też ukształtował hierarchię Kościoła i taki kształt wspólnot (w tym neo) jakie one mają. Nie popadajmy w zielonoświątcyzm ;)

Ja idąc do neo też byłam niepokorna, i chyba mi nie przeszło ;) Negowałam wszystko co się dało a tak w ogóle to wcale nie zamierzałam w tej wspólnocie zostawać :P

Pn lis 22, 2010 14:47

Mi nie chodzi o negacje. O... , może zostanę zielonoświatkowcem :PPP Nie będę się w to wgłębiać. W każdym razie szukam czegoś innego.

Pn lis 22, 2010 15:22

Jeśli Odnowa ci nie odpowiada to zielonoświątkowcy również - to taka odnowa do kwadratu. Bardzo niezdrowego kwadratu. Tak więc raczej się nie martwię że wpadniesz w tę herezję, sądząc po wpisach na forum jesteś rozsądną osobą ;)

Pn lis 22, 2010 18:28

Silva napisał(a):
zielonoświątcyzm
Pentekostalizm - od Pięćdziesiątnicy.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn lis 22, 2010 23:10

Post Re: Neokatechumenat a nauka o przywiązaniu do dóbr materialn
Zielonoświątkowcy pojawili się 50 lat przed Odnową w Duch Świętym.
A ODS jest własnie katolicką odpowiedzią na jedno z dwóch najbardziej ekspansywnych wyznan XX-wieku czyli własnie Zielonoświątkowców. Podobnie jak Neokatechumenat (także powstały w latach 60-tych) jest katolicka odpowiedzią na drugą najbardziej ekspansywną religię - Świadków Jehowy.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Wt lis 23, 2010 15:17
arcana85 napisał(a):
A ODS jest własnie katolicką odpowiedzią na jedno z dwóch najbardziej ekspansywnych wyznan XX-wieku czyli własnie Zielonoświątkowców. Podobnie jak Neokatechumenat (także powstały w latach 60-tych) jest katolicka odpowiedzią na drugą najbardziej ekspansywną religię - Świadków Jehowy.

ŚJ to dzieło pastora, Neo zainicjował hiszpański malarz, osoba świecka.
O ile ŚJ od zarania mieli stworzone przez pastora struktury, formy, to Neo wypracowało je przez lata z dużą dozą nieufności ze strony instytucjonalnego Kościoła.

Wt lis 23, 2010 16:22

Alus napisał(a):
arcana85 napisał(a):

ŚJ to dzieło pastora, Neo zainicjował hiszpański malarz, osoba świecka.
O ile ŚJ od zarania mieli stworzone przez pastora struktury, formy, to Neo wypracowało je przez lata z dużą dozą nieufności ze strony instytucjonalnego Kościoła.

Pisząc 'katolicka odpowiedź' nie miałem namyśli że Instytucja Kościoła z góry wymyśliła Neo. Ruchy oddolen w kościele maja to do siebie że są 'oddolne' :)
I nie chodziło mi bynajmniej o formy organizacyjne ale treść religijności.
Odnowa są to wspólnoty charyzmatyczne, oddziaływanie DŚ, mówienie językami, mistycyzm, etc. jak u Zielonoświatkowców.
Neo to stawianie na znajomość Biblii, uczenie 'pierwotnego chrześcijanstwa', nastawienie na ewangelizacje innych tak jak ŚJ.

W latach 60-tych narodziły się w łonie Kościoła społeczności które 'pozazdrościły' wyżej wymienionych cech zielonoświątkowcom i ŚJ ale chicały realizować je w ramach Kościoła i w uni z nim. I to doprowadziło do powstania i rozwoju tychrze ruchów.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]

Wt lis 23, 2010 16:33

arcana85 napisał(a):
Nawet wcześniej, jeśli za datę powstania Odnowy przyjmie się koniec lat 60-tych (1967).
arcana85 napisał(a):
A ODS jest własnie katolicką odpowiedzią
na jedno z dwóch najbardziej ekspansywnych wyznan XX-wieku czyli własnie Zielonoświątkowców.
I opłaciło się.
arcana85 napisał(a):
W latach 60-tych narodziły się w łonie Kościoła
społeczności które 'pozazdrościły' wyżej wymienionych cech zielonoświątkowcom i ŚJ
ale chicały realizować je w ramach Kościoła i w uni z nim.
I to doprowadziło do powstania i rozwoju tychrze ruchów.
Jednak gdyby nie odpowiednie decyzje góry dające odpowiednie "przedpole",
to do powstania tych ruchów (w ramach Kościoła) by nie doszło.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt lis 23, 2010 17:54

Elbrus napisał(a):
arcana85 napisał(a):
Nawet wcześniej, jeśli za datę powstania Odnowy przyjmie się koniec lat 60-tych (1967).

Przyjmując 1910 za poczatek Zielonoświątkowców to rzeczywiście prawie 60. ;-)

Elbrus napisał(a):

arcana85 napisał(a):
W latach 60-tych narodziły się w łonie Kościoła
społeczności które 'pozazdrościły' wyżej wymienionych cech zielonoświątkowcom i ŚJ
ale chicały realizować je w ramach Kościoła i w uni z nim.
I to doprowadziło do powstania i rozwoju tychrze ruchów.
Jednak gdyby nie odpowiednie decyzje góry dające odpowiednie "przedpole",
to do powstania tych ruchów (w ramach Kościoła) by nie doszło.

Zgadza się.

Wt lis 23, 2010 21:55

arcana85 napisał(a):
Wikipedia podaje, że był to rok 1901 (wylanie Ducha na uczniów szkoły metodystycznego pastora Parhama),
ale tak właściwie ruchy o podobnym charakterze
(przebudzeniowe i charyzmatyczne) istniały znacznie wcześniej.
Zielonoświątkowcy położyli tylko w innych miejscach pewne akcenty.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Śr lis 24, 2010 10:04

Elbrus napisał(a):
arcana85 napisał(a):
Wikipedia podaje, że był to rok 1901 (wylanie Ducha na uczniów szkoły metodystycznego pastora Parhama),
ale tak właściwie ruchy o podobnym charakterze
(przebudzeniowe i charyzmatyczne) istniały znacznie wcześniej.
Zielonoświątkowcy położyli tylko w innych miejscach pewne akcenty.

Przestawiła mi się jedynka z zerem. :P
Oczywiście masz rację.
jak byś nie zauwazył to dokończyłem odpowiedz w watku:
viewtopic.php?f=27&t=26665&start=255

Pozdrawiam

Śr lis 24, 2010 10:54

czytałem statut neo
dobrze ze papież kazał przyjmować komunie na stojaco a nie jak dotej pory było na siedząco

ale właściwa postawa to jest na klęcząco tak nas uczył anioł dzieci w Fatimie w akito

Cz sty 06, 2011 15:07

Nie patrzcie kochani, na zielonoświątkowców taką samą miarą jak na ODS bo to coś zupełnie innego. Są zbory, które trudno nazwać nawet w popularnym tego słowa znaczeniu "charyzmatycznymi". Uznają oczywiście naukę o charyzmatach, ale we wspólnocie nie zobaczysz mowy językami, proroctw czy nawet modlitwy wstawienniczej za chorych. W Polsce do niedawna istniały tzw zbory "prostaków" takich zielonoświątkowych amiszów, bardzo konserwatywne, ciche, pachnące reformowanymi baptystami, pozostałością po nich jest Ewangeliczna Wspólnota Zielonoświątkowa. Zbory są bardzo autonomiczne, dlatego spotkacie baptystyczne zbory przepełnione Duchem i nauką o darach, ale również Zielonoświątkowe z "małym temperamentem". Kościoły Ewangeliczne powinny być przede wszystkim Chrystocentryczne. Jezus na pierwszym miejscu - w nauczaniu, uwielbieniu, modlitwie.

Żeby to nie był taki zupełny offtop to powiem, że Neoni są najwspanialszą wspólnotą Kościoła Katolickiego. Znam osoby będące już 20 lat na Drodze i prowadzą życie prawdziwe przy Bogu. Pełne poświęcenie dla Pana!

Czy ja wiem czy pochodzą od ŚJ? Wątpliwe. Taka judaizacja chrześcijaństwa ma mało wspólnego z Towarzystwem Strażnica. Jest to raczej generalny odzew katolicki na ewangeliczny powrót do korzeni chrześcijaństwa.

Albowiem ja wiem, jakie myśli mam o was - mówi Pan - myśli o pokoju, a nie o niedoli, aby zgotować wam przyszłość i natchnąć nadzieją. Jer 29:11

Pn sty 10, 2011 22:52

Elbrus napisał(a):
Silva napisał(a):
zielonoświątcyzm
Pentekostalizm - od Pięćdziesiątnicy.

Cytuj:
zielonoświątcyzm ;)

Ten ;) jest tutaj bardzo ważnym elementem, oznacza bowiem lekką ironię względem tak zwanych "zielonoświątkowców". W innych rozmowach o pentekostalizmie ową ironię zawieram zazwyczaj w słowie "zieloni", ale tutaj to określenie nie bardzo mi pasowało do kontekstu.
(Jak widać nie pałam wielką miłością do Kościołów zielonoświątkowych, zwłaszcza tych radykalnych).

I śmiem poważnie wątpić, żeby neokatechumenat miał jakiekolwiek powiązania z tzw. świadkami Jehowy. Kiko, młody, gwałtownie nawrócony malarz, idąc z gitarą do slumsów na pewno nie myślał "a teraz zreformuję Kościół na wzór tych elegancików z Brooklynu". A to właśnie był początek neo i ta prostota w neo pozostała.

Możecie mi wierzyć, ostatnio miałam dużo do czynienia ze świadkami Jehowy (łącznie z udziałem w ich spotkaniu) a w neo byłam 3 lata i ręczę, że nie ma właściwie żadnych podobieństw w formacji, celach czy stosowanych metodach.

A tak w ogóle to znalazłam w necie fajny tekst o powstaniu neokatechumenatu:
Cytuj:
Dawno temu, w Hiszpanii, żył sobie malarz imieniem Franciszek. Zdolny nawet, nagradzany.
Zdarzyło mu się nawrócić. Radykalnie.
Bliźnich dostrzegł, miłością braterską począł darzyć. Wszedł w środowiska, jak to się ich dziś nazywa, wykluczonych. O Bogu im mówił, o Kościele - Cyganom, włóczęgom, bezdomnym.

Pewnego razu zaprowadził grupę tych swoich ubogich braci na Mszę św.

A tam akuratnie siedzieli w ławkach donowie i donie. Mantille na głowach, wachlarze, krawaty, zegarki, wody kolońskie. Wypraktykowana latami nabożność (w każdym razie na zewnątrz wyglądało to na nienaganną pobożność).

Tymczasem franciszkowa czeredka... jakby to ładnie powiedzieć... wprost przeciwnie. Sukienka plugawa, tzw. chuch, zapachy spod pachy, niepewność, niezgrabność, pochrząkiwanie, drapanie się w zarost, gapienie się po ścianach itede.

Jak to tam dalej dokładnie było, tego się nie dowiedziałem.

Takie były prapoczątki oddolnego ruchu katolickiego zwanego Drogą Neokatechumenalną.

Naprawdę ktoś myśli że COŚ TAKIEGO mogło być wzorowane na bogatych, uczesanych, eleganckich świadkach Jehowy???

Wt sty 11, 2011 19:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona