Autor |
Wiadomość |
Gość
|
 Bać się czy lekceważyć?
Cytuj: Nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, lecz duszy zabić nie mogą. Bójcie się raczej Tego, który duszę i ciało może zatracić w piekle. (Ew.Mateusza 10:28)
Wierzyć? Nie wierzyć?
|
Wt mar 22, 2005 19:12 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
Najlepiej NIE ZADAWAĆ PYTAŃ RETORYCZNYCH
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Wt mar 22, 2005 19:20 |
|
 |
Gość
|
Możesz wyjaśnić dlaczego? 
|
Wt mar 22, 2005 19:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bo sa durne i nie nadaja sie na Forum dyskusyjne......
|
Wt mar 22, 2005 19:48 |
|
 |
Agniulka
|
Bo dla chrześcijanina pytanie czy wierzyć Jezusowi JEST PYTANIEM RETORYCZNYM
|
Wt mar 22, 2005 19:52 |
|
|
|
 |
Gość
|
Agniulka napisał(a): Bo dla chrześcijanina pytanie czy wierzyć Jezusowi JEST PYTANIEM RETORYCZNYM
Skoro Jezus poleca bać się piekła, to dlaczego tak mało osób w to wierzy? 
|
Wt mar 22, 2005 19:54 |
|
 |
Agniulka
|
Tradycjonalista napisał(a): Skoro Jezus poleca bać się piekła, to dlaczego tak mało osób w to wierzy? 
Zapytaj Jezusa, a nie zadawaj tu pytań retorycznych
|
Wt mar 22, 2005 20:04 |
|
 |
Gość
|
O ile wiem, to św. Jan Vianey, patron proboszczów tylko raz nie wspomniał na kazaniu o piekle i szatanie. No i nawrócił całe Ars. Czy dzisiaj ktoś tak naucza?
|
Wt mar 22, 2005 20:11 |
|
 |
Agniulka
|
tak
|
Wt mar 22, 2005 22:13 |
|
 |
Gość
|
Kto? 
|
Wt mar 22, 2005 22:15 |
|
 |
Agniulka
|
Co ? Mam ci nazwiska księży podawać ?
A słyszałeś o ochronie danych osobowych ?
|
Wt mar 22, 2005 22:16 |
|
 |
Gość
|
Nigdy nie słyszałem nic w kościele o piekle czy szatanie, a Matka Boża w Fatimie poleciła odmawiać po każdej dziesiątce różańca '...zachowaj nas od ognia piekielnego.."A św. Faustyna napisała, że najwięcej w piekle jest tych, co nie dowierzali, że jest piekło. Czy nie jest to wielkie zwycięstwo szatana, a jednocześnie lekceważenie polecenia Pana Jezusa?
|
Wt mar 22, 2005 22:22 |
|
 |
Agniulka
|
No to masz pecha, jak nie słyszałeś
|
Wt mar 22, 2005 22:33 |
|
 |
Wojtek37
|
A czym jest zatracanie się - ano napewno nie tym o co wy zwolennicy Lefebvre'a mówicie rozsiewając niezgodę, gdziekolwiek się na Forum pokażecie. Ciekawe, bo moim zdaniem jak byście mogli i mieli władzę, to stosy by na nowo zapłonęły.
Umiłowanie piękna Liturgii, staracie się w haniebny sposób innym narzucić, bo mają za zgodą KRzK inny pogląd na tę sprawę.
W sercu jad i wrogość, zamiast zrozumienie co do istoty wiary. Liczą sio przepisy i cytaty z dokumentów.
Opowiem wam jedna prawdziwą historię o pewnym zakonie, który został przeniesiony z ciepłego kraju, jakim jest Italia. Jako iż mnisi slóbowali ubóstwo i mogli mieś tylko jedną szatę, chodzić boso ewentualnie w sandałach - na terenach Polski nie mieli żadnych szans w zimie. Umierali jak muchy. Lecz roztropni braciszkowie wpadli na świetny pomysł. Okowita rozgrzewała ciało i w mrożne noce dawała ukojenie. Lecz po jakimś czasie cały klasztor zataczał się w pijańskim amoku, byle przestrzegać zasady litery prawa.
Lecz kilku młodych miało inny pogląd na tę sprawę, uważali mianowicie, iż nie liczy się litera, kiedy Duch umiera, i postulowali by mogli się w tym zimnym kraju cieplej ubierać i chodzić w butach, jeść mięso i kilka jeszce pożytewnych spraw, nie pamiętam. Tak się złożyło, że Duch św. zadzialał i przełożeni zezwolili na ten krok by ratować zakon przed śmiercią duchową. Odtąd braciszkowie już nie nadużywali alkocholu. I było OK.
Dawno temu jeszcze na Oazie studenckiej opowiadal nam to zakonnik w Krakowie (wybaczcie nie pamiętam nazwy zakonu) dziś chodzą Oni w białych habitach. Ale zaręczam że to prawda, mimo, że pamięć zawodną jest.
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
Wt mar 22, 2005 22:42 |
|
 |
Gość
|
Agniulka napisał(a): No to masz pecha, jak nie słyszałeś
To nie ja mam pecha, tylko ci, którzy nigdy o diable nie słyszeli i na słowo "diabeł' pojawia się na ich ustach uśmieszek politowania. To są ofiary diabła. Dlatego jestem tradycjonalistą, bo kto nie mówi o tym co polecił Jezus, nie mówi prawdy. 
|
Wt mar 22, 2005 22:57 |
|
|
|