Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Autor |
Wiadomość |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
 Re: Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Jedną z prawd, jest tzw. G... Prawda, jak mawiał nieodżałowany ksiądz Józef Tischner. Założyłem temat, bo moderator zamknął inny temat w którym mówiliśmy o grzechu i przebaczaniu, pod pretekstem, że w dyskusji posłużyliśmy się przykładem katastrofy smoleńskiej. Proszę popatrzeć: viewtopic.php?f=31&t=26963&start=15W poszukiwaniu tematu o katastrofie smoleńskiej, o jakim wspomniał szumi, zauważyłem, że zdziwieniem, że takiego tematu nie ma, bo w związku z ohydnym charakterem dyskusji o tej katastrofie, swego czasu zamknął temat Kamyk. Ja w tamtej dyskusji nie brałem udziału, w ogóle, bo uważam, że nad trumnami jest czas na refleksje i modlitwę a nie na haniebne pyskówki. Niniejszy temat otworzyłem, bo od katastrofy minęło wiele miesięcy i dalej nic nie wiemy o jej przyczynach, jest coraz więcej niejasności i dowodów na matactwo i niszczenie dowodów rzeczowych w Rosji. Dałem szansę na refleksję i spokojną dyskusję. Co z tą szansą dyskutanci zrobili, widać wyżej. Osobom, z uporem maniaka lub nieudolnego agenta, wciskającym mi, że jestem wyznawcą jakiejś teorii spiskowej na jakiś temat winszuję spostrzegawczości i współczuję nieudolności w kreowaniu zarzutów. Na niniejszym forum nie podałem w ani jednym miejscu co ja sądzę o przyczynach katastrofy. Dlaczego nie podałem? Bo nie znam przyczyn. Refleksje mam cały czas, jak wiele innych osób. Polska już nigdy nie będzie taka, jaka była przed Smoleńskiem i przed Katyniem. Jaka jest Polska po Smoleńsku? Właśnie widać. widać, z czym trzeba będzie się uporać, budując lepszą, nową Polskę. Obślizgłość zarzutów, tak w formie, jak w treści, o spiskowości, czy tworzenia towarzystwa wzajemnej adoracji jest znamienna i warta zapamiętania, kto te zarzuty przedstawia. Kamala, w ramach odpowiedzi na Twoje pytanie, patrz wyżej. Przy okazji pozdrawiam wszystkich i życzę błogosławionego dnia 
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Wt gru 14, 2010 15:14 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Zauważyłem, że w temacie jest "refleksje".
Moja - krótka. Nic nas ta sytuacja nie nauczyła. Poza tym, że obnażyła brak woli rządzących w dogłębnym i dokładnym wyjaśnieniu spraw przez nasz kraj, pozostawiając to w rękach mało wiarygodnych Rosjan - to, co nastąpiło w kilka dni po tragedii było piękne, rokowało dobrze odnośnie zmiany formy i tonu debaty publicznej, w polityce... I oczywiście okazało się pobożnym życzeniem, bo na dzień dzisiejszy jest po staremu.
Szkoda, że taka tragedia nie pozwoliła i nie nauczyła poszanowania dla drugiego człowieka, wobec kruchości życia nas wszystkich.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt gru 14, 2010 15:15 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
To Mu, AMEN.
Rząd polski oddał śledztwo w ręce rosyjskie, mimo, że wcześniej, gdy Premier Tusk i Premier Putin się ściskali w braterskim uścisku w telewizji padły wyraźne słowa, jakie trudno zapomnieć: że śledztwo w sprawie katastrofy podejmie międzynarodowa komisja której będą przewodniczyć dwie osoby z 2 krajów, mianowicie, Panowie Tusk i Putin.
No i tyle faktów. Refleksje podał To Mu.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Wt gru 14, 2010 15:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Niniejszy temat otworzyłem, bo od katastrofy minęło wiele miesięcy i dalej nic nie wiemy o jej przyczynach, jest coraz więcej niejasności i dowodów na matactwo i niszczenie dowodów rzeczowych w Rosji. Dałem szansę na refleksję i spokojną dyskusję. Wiec o czym dyskutować merytorycznie skoro jak sam napisałeś "nic nie wiemy" Cytuj: Refleksje mam cały czas, jak wiele innych osób. Polska już nigdy nie będzie taka, jaka była przed Smoleńskiem Nie ulega wątpliwości, masz rację - Polska jest inna....lepsza/gorsza....czas pokaże.
Ostatnio edytowano Wt gru 14, 2010 15:43 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Wt gru 14, 2010 15:35 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
maly_kwiatek napisał(a): To Mu, AMEN.
Rząd polski oddał śledztwo w ręce rosyjskie, mimo, że wcześniej, gdy Premier Tusk i Premier Putin się ściskali w braterskim uścisku w telewizji padły wyraźne słowa, jakie trudno zapomnieć: że śledztwo w sprawie katastrofy podejmie międzynarodowa komisja której będą przewodniczyć dwie osoby z 2 krajów, mianowicie, Panowie Tusk i Putin.
No i tyle faktów. Refleksje podał To Mu. Dzięki Zaznaczę tylko - celem wypowiedzi było uzmysłowienie braku refleksji w zakresie postaw w Polsce.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt gru 14, 2010 15:40 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
maly_kwiatek napisał(a): Osobom, z uporem maniaka lub nieudolnego agenta, wciskającym mi, że jestem wyznawcą jakiejś teorii spiskowej na jakiś temat winszuję spostrzegawczości i współczuję nieudolności w kreowaniu zarzutów. To i ja Ci pogratuluje skuteczności w demaskowaniu nieudolnych agentów. maly_kwiatek napisał(a): Obślizgłość zarzutów, tak w formie, jak w treści, o spiskowości, czy tworzenia towarzystwa wzajemnej adoracji jest znamienna i warta zapamiętania, kto te zarzuty przedstawia. To miała być groźba? Założysz mi teczkę osobową?
|
Wt gru 14, 2010 15:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Osobom, z uporem maniaka lub nieudolnego agenta, wciskającym mi, że jestem wyznawcą jakiejś teorii spiskowej na jakiś temat winszuję spostrzegawczości i współczuję nieudolności w kreowaniu zarzutów. A moja refleksja jest taka. Każda teza odmienna od jedynie słusznej, państwowej jest oszołomstwem i tworzeniem teorii spiskowej jeśli nie wywrotowym reakcjonizmem. Cytuj: To miała być groźba? Założysz mi teczkę osobową? Jeżeli ktoś tu komuś grozi (mowa o całym kraju) to raczej mamy sytuację odwrotną. Chociaż po co komu teczki skoro wyginiemy jak dinozaury a jeśli ktoś jeszcze będzie się ruszać to widłami się doprawi, bo wataha musi być wyrżnięta.
|
Wt gru 14, 2010 15:45 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Rząd polski oddał śledztwo w ręce rosyjskie, To prawda, dlatego popieram powstanie komisji majacej na celu wyjasnienie postepowania ludzi odpowiedzialnych. I NIE POPIERAM tego skomlacego; "pomocy w dochodzeniu prawdy" samego wypadku. Pozwolilismy Rosjanom prowadzic sledztwo, to i trzymajmy jezyk za zebami poki nie rozpatrzymy jego wynikow. Ja sie spytam; SKAD MACIEREWICZ WIE, ze bylo zle prowadzone? Skad wie, ze to kamuflaz zbrodni? Wie z powietrza, za dowody ma "dlaczego, to nie tamto", a morde w USA pruje wylacznie w celu poprawienia pozycji politycznej, wlasnej oczywiscie!
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Wt gru 14, 2010 16:50 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Najlepsze, że Pan Prezydent Komorowski mało nóg nie pogubił, zamykając drzwi za Prezydentem Miedwiediewem i zamawiając szybki samolot do Pana Prezydenta Obamy, żeby załatwić taki sposób wspólnego polowania, żeby żaden Macierewicz z żadną Fotygą już nigdy nie zakłócili spokoju małżonkom obu Prezydentów, by ci mogli spokojnie sobie polować. Hmm... Obu Prezydentów? A może Trzech  ??? 
|
Wt gru 14, 2010 17:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maly_kwiatek napisał(a): Najlepsze, że Pan Prezydent Komorowski mało nóg nie pogubił, zamykając drzwi za Prezydentem Miedwiediewem i zamawiając szybki samolot do Pana Prezydenta Obamy, żeby załatwić taki sposób wspólnego polowania, żeby żaden Macierewicz z żadną Fotygą już nigdy nie zakłócili spokoju małżonkom obu Prezydentów, by ci mogli spokojnie sobie polować. Hmm... Obu Prezydentów? A może Trzech  ???  Bez obawy  ....imaginacjami nikt się nie przejmuje, choćby delikwent nosił nazwisko Macierewicz lub Fotyga, usiłująca się spotkać z senatorem Rayburnem - nie żyjącym od 50 lat.
|
Wt gru 14, 2010 17:50 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): Bez obawy  ....imaginacjami nikt się nie przejmuje, choćby delikwent nosił nazwisko Macierewicz lub Fotyga, usiłująca się spotkać z senatorem Rayburnem - nie żyjącym od 50 lat. Boże kochany, poważnie??? To ja, jak zwykle, znowu nic nie wiem i dowiaduję się ostatni. Jeśli to prawda, to oni źle zrobili. Niepotrzebnie wydawali pieniądze na samolot ( jakie przy tym ryzyko!!!). Takie sprawy załatwia się na seansach spirytystycznych. Co skądinąd jest grzechem. No ale lepiej grzeszyć nie płacąc za samolot, niż płacąc Wybacz, to taka filozofia malego kwiatka A po co Pani Fotyga chciała koniecznie spotkać się z tym nieżyjącym senatorem? Polska to dziwny kraj .... 
|
Wt gru 14, 2010 18:10 |
|
 |
Quercus
|
A ja myślę, że to był zamach Ruscy pokazali nam gdzie nasze miejsce i oczywiście pokazują dalej, chociażby przez duże ograniczenie dostępu do śledztwa w tej sprawie. Oczywiście mówiąc zamach nie mam na myśli jakiegoś gigantycznego magnesu, jak to gdzieś w tv było o tym i w dobijanie ludzi też nie wierzę, bo i tak to, co z nich zostało , to samo mięso, no ale w końcu mieli sobie ten nasz samolot u siebie w konserwacji prawda?? Zresztą my nawet się nie domyślamy jaką oni mogą bronią dysponować, kto wie co tam za technologie opracowali( na pewno w mediach by o tym nie trąbili jak wyglądają ich najnowsze cuda zbrojeniowe).... Zawsze mieliśmy z nimi trudne życie i zawsze oni mieli nas gdzieś. Nie liczmy na to, że "wspaniali bracia " zza wschodniej granicy nas kochają i chcą dla nas jak najlepiej, zawsze było na odwrót czemu teraz miałoby być inaczej? Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale warto posiedzieć nad podręcznikiem do historii i zobaczyć jak się polsko-rosyjskie relacje rozwijały. Po prostu nigdy im w nic nie uwierzę.
|
Wt gru 14, 2010 19:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus nabija się z niewiedzy naszych, ale nie zdziwiłbym się kiedy okazałoby się że połowa owych senatorów nie wie gdzie leży dziki kraj zwany Polską i to jest dopiero faux pass, że nie wspomnę o sławetnych wpadkach takiego erudyty jak Komorowski. A tak przy okazji skąd ta wiadomość że się chcieli spotkać z nieżyjącym senatorem? Może to taka podpucha jak z Maybachem Rydzyka. Wole Alus sprawdzać bo ma takich różnych wirtualnych faktów jak asy w rękawie.
|
Wt gru 14, 2010 19:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A po co Pani Fotyga chciała koniecznie spotkać się z tym nieżyjącym senatorem? Bo pomyliła sobie nazwisko kongresmena z budynkiem w którym on urzęduje, a ów budynek nosi nazwę zmarłego 50 lat temu kongresmena. A na efekty wizyty Macierewicza nie ma co nawet oczekiwac, poza jednym kongresmenem, który zechciał przyjąć oboje i wysłuchać, i po spotkaniu z polonią, raczej trudno o oczekiwać jakichś działań. Podobnie jak po wysłuchaniu w europarlamencie w obecności 15-20 deputowanych. Ani USA, ani UE nie będą "wkładać palca między drzwi".....liczą się jak stale doraźnie ekonomiczne/polityczne interesy, nie problemy małego kraju w środku Europy. Dokumentację wypadku pod Gibraltaerem utajniono na kolejne 20 lat....tak sojusznicy traktują nasze interesy, historię.... osiris napisał(a): Alus nabija się z niewiedzy naszych, ale nie zdziwiłbym się kiedy okazałoby się że połowa owych senatorów nie wie gdzie leży dziki kraj zwany Polską i to jest dopiero faux pass A to masz pewne jak w banku. Amerykanie koncentrują swoją wiedze na własnym kraju, więc wtop z nieznajomości geografii świata maja multum.
|
Wt gru 14, 2010 20:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Podobnie jak po wysłuchaniu w europarlamencie w obecności 15-20 deputowanych. No to i tak większe zainteresowanie niż na niektórych posiedzeniach sejmu gdzie czasami poseł gada do pustej sali. Cytuj: Ani USA, ani UE nie będą "wkładać palca między drzwi".....liczą się jak stale doraźnie ekonomiczne/polityczne interesy, nie problemy małego kraju w środku Europy. Dokumentację wypadku pod Gibraltaerem utajniono na kolejne 20 lat....tak sojusznicy traktują nasze interesy, historię.... Widać z tego co piszesz że jest - a jednak - coś na rzeczy z tym Smoleńskiem. WY mundurowi zawsze wiecie więcej.
|
Wt gru 14, 2010 20:18 |
|
|
|