Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:28

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 101  Następna strona
 Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Jedną z prawd, jest tzw. G... Prawda, jak mawiał nieodżałowany ksiądz Józef Tischner.

Założyłem temat, bo moderator zamknął inny temat w którym mówiliśmy o grzechu i przebaczaniu, pod pretekstem, że w dyskusji posłużyliśmy się przykładem katastrofy smoleńskiej.
Proszę popatrzeć:
viewtopic.php?f=31&t=26963&start=15

W poszukiwaniu tematu o katastrofie smoleńskiej, o jakim wspomniał szumi, zauważyłem, że zdziwieniem, że takiego tematu nie ma, bo w związku z ohydnym charakterem dyskusji o tej katastrofie, swego czasu zamknął temat Kamyk.
Ja w tamtej dyskusji nie brałem udziału, w ogóle, bo uważam, że nad trumnami jest czas na refleksje i modlitwę a nie na haniebne pyskówki.

Niniejszy temat otworzyłem, bo od katastrofy minęło wiele miesięcy i dalej nic nie wiemy o jej przyczynach, jest coraz więcej niejasności i dowodów na matactwo i niszczenie dowodów rzeczowych w Rosji. Dałem szansę na refleksję i spokojną dyskusję.
Co z tą szansą dyskutanci zrobili, widać wyżej.

Osobom, z uporem maniaka lub nieudolnego agenta, wciskającym mi, że jestem wyznawcą jakiejś teorii spiskowej na jakiś temat winszuję spostrzegawczości i współczuję nieudolności w kreowaniu zarzutów.

Na niniejszym forum nie podałem w ani jednym miejscu co ja sądzę o przyczynach katastrofy. Dlaczego nie podałem? Bo nie znam przyczyn.
Refleksje mam cały czas, jak wiele innych osób. Polska już nigdy nie będzie taka, jaka była przed Smoleńskiem i przed Katyniem. Jaka jest Polska po Smoleńsku? Właśnie widać. widać, z czym trzeba będzie się uporać, budując lepszą, nową Polskę.

Obślizgłość zarzutów, tak w formie, jak w treści, o spiskowości, czy tworzenia towarzystwa wzajemnej adoracji jest znamienna i warta zapamiętania, kto te zarzuty przedstawia.

Kamala,
w ramach odpowiedzi na Twoje pytanie, patrz wyżej.

Przy okazji pozdrawiam wszystkich i życzę błogosławionego dnia :)

Wt gru 14, 2010 15:14

Zauważyłem, że w temacie jest "refleksje".

Moja - krótka. Nic nas ta sytuacja nie nauczyła. Poza tym, że obnażyła brak woli rządzących w dogłębnym i dokładnym wyjaśnieniu spraw przez nasz kraj, pozostawiając to w rękach mało wiarygodnych Rosjan - to, co nastąpiło w kilka dni po tragedii było piękne, rokowało dobrze odnośnie zmiany formy i tonu debaty publicznej, w polityce... I oczywiście okazało się pobożnym życzeniem, bo na dzień dzisiejszy jest po staremu.

Szkoda, że taka tragedia nie pozwoliła i nie nauczyła poszanowania dla drugiego człowieka, wobec kruchości życia nas wszystkich.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt gru 14, 2010 15:15
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

To Mu,
AMEN.

Rząd polski oddał śledztwo w ręce rosyjskie, mimo, że wcześniej, gdy Premier Tusk i Premier Putin się ściskali w braterskim uścisku w telewizji padły wyraźne słowa, jakie trudno zapomnieć:
że śledztwo w sprawie katastrofy podejmie międzynarodowa komisja której będą przewodniczyć dwie osoby z 2 krajów, mianowicie, Panowie Tusk i Putin.

No i tyle faktów. Refleksje podał To Mu.

Wt gru 14, 2010 15:21
Cytuj:
Niniejszy temat otworzyłem, bo od katastrofy minęło wiele miesięcy i dalej nic nie wiemy o jej przyczynach, jest coraz więcej niejasności i dowodów na matactwo i niszczenie dowodów rzeczowych w Rosji. Dałem szansę na refleksję i spokojną dyskusję.

Wiec o czym dyskutować merytorycznie skoro jak sam napisałeś "nic nie wiemy"
Cytuj:
Refleksje mam cały czas, jak wiele innych osób. Polska już nigdy nie będzie taka, jaka była przed Smoleńskiem

Nie ulega wątpliwości, masz rację - Polska jest inna....lepsza/gorsza....czas pokaże.

Ostatnio edytowano Wt gru 14, 2010 15:43 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Wt gru 14, 2010 15:35

To Mu,
AMEN.

Rząd polski oddał śledztwo w ręce rosyjskie, mimo, że wcześniej, gdy Premier Tusk i Premier Putin się ściskali w braterskim uścisku w telewizji padły wyraźne słowa, jakie trudno zapomnieć:
że śledztwo w sprawie katastrofy podejmie międzynarodowa komisja której będą przewodniczyć dwie osoby z 2 krajów, mianowicie, Panowie Tusk i Putin.

No i tyle faktów. Refleksje podał To Mu.

Dzięki :)

Zaznaczę tylko - celem wypowiedzi było uzmysłowienie braku refleksji w zakresie postaw w Polsce.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt gru 14, 2010 15:40
Zobacz profil WWW

maly_kwiatek napisał(a):
Osobom, z uporem maniaka lub nieudolnego agenta, wciskającym mi, że jestem wyznawcą jakiejś teorii spiskowej na jakiś temat winszuję spostrzegawczości i współczuję nieudolności w kreowaniu zarzutów.

To i ja Ci pogratuluje skuteczności w demaskowaniu nieudolnych agentów.

maly_kwiatek napisał(a):
Obślizgłość zarzutów, tak w formie, jak w treści, o spiskowości, czy tworzenia towarzystwa wzajemnej adoracji jest znamienna i warta zapamiętania, kto te zarzuty przedstawia.

To miała być groźba? Założysz mi teczkę osobową?

Wt gru 14, 2010 15:44
Cytuj:

A moja refleksja jest taka.
Każda teza odmienna od jedynie słusznej, państwowej jest oszołomstwem i tworzeniem teorii spiskowej jeśli nie wywrotowym reakcjonizmem.

Cytuj:
To miała być groźba? Założysz mi teczkę osobową?

Jeżeli ktoś tu komuś grozi (mowa o całym kraju) to raczej mamy sytuację odwrotną.
Chociaż po co komu teczki skoro wyginiemy jak dinozaury a jeśli ktoś jeszcze będzie się ruszać to widłami się doprawi, bo wataha musi być wyrżnięta.

Wt gru 14, 2010 15:45
zbanowany na stałe

Cytuj:
Rząd polski oddał śledztwo w ręce rosyjskie,

To prawda, dlatego popieram powstanie komisji majacej na celu wyjasnienie postepowania ludzi odpowiedzialnych. I NIE POPIERAM tego skomlacego; "pomocy w dochodzeniu prawdy" samego wypadku. Pozwolilismy Rosjanom prowadzic sledztwo, to i trzymajmy jezyk za zebami poki nie rozpatrzymy jego wynikow. Ja sie spytam; SKAD MACIEREWICZ WIE, ze bylo zle prowadzone? Skad wie, ze to kamuflaz zbrodni? Wie z powietrza, za dowody ma "dlaczego, to nie tamto", a morde w USA pruje wylacznie w celu poprawienia pozycji politycznej, wlasnej oczywiscie!

Wt gru 14, 2010 16:50
zbanowany na stałe

Najlepsze, że Pan Prezydent Komorowski mało nóg nie pogubił, zamykając drzwi za Prezydentem Miedwiediewem i zamawiając szybki samolot do Pana Prezydenta Obamy, żeby załatwić taki sposób wspólnego polowania, żeby żaden Macierewicz z żadną Fotygą już nigdy nie zakłócili spokoju małżonkom obu Prezydentów, by ci mogli spokojnie sobie polować.

Hmm...
Obu Prezydentów? A może Trzech ????? :o

Wt gru 14, 2010 17:18
maly_kwiatek napisał(a):
Najlepsze, że Pan Prezydent Komorowski mało nóg nie pogubił, zamykając drzwi za Prezydentem Miedwiediewem i zamawiając szybki samolot do Pana Prezydenta Obamy, żeby załatwić taki sposób wspólnego polowania, żeby żaden Macierewicz z żadną Fotygą już nigdy nie zakłócili spokoju małżonkom obu Prezydentów, by ci mogli spokojnie sobie polować.

Hmm...
Obu Prezydentów? A może Trzech ????? :o

Bez obawy :D ....imaginacjami nikt się nie przejmuje, choćby delikwent nosił nazwisko Macierewicz lub Fotyga, usiłująca się spotkać z senatorem Rayburnem - nie żyjącym od 50 lat.

Wt gru 14, 2010 17:50
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Bez obawy :D ....imaginacjami nikt się nie przejmuje, choćby delikwent nosił nazwisko Macierewicz lub Fotyga, usiłująca się spotkać z senatorem Rayburnem - nie żyjącym od 50 lat.

Boże kochany, poważnie??? :o
To ja, jak zwykle, znowu nic nie wiem i dowiaduję się ostatni.
Jeśli to prawda, to oni źle zrobili. Niepotrzebnie wydawali pieniądze na samolot ( jakie przy tym ryzyko!!!). Takie sprawy załatwia się na seansach spirytystycznych. Co skądinąd jest grzechem. No ale lepiej grzeszyć nie płacąc za samolot, niż płacąc :o
Wybacz, to taka filozofia malego kwiatka :lol:

A po co Pani Fotyga chciała koniecznie spotkać się z tym nieżyjącym senatorem?

Polska to dziwny kraj .... :x

Wt gru 14, 2010 18:10

A ja myślę, że to był zamach Ruscy pokazali nam gdzie nasze miejsce i oczywiście pokazują dalej, chociażby przez duże ograniczenie dostępu do śledztwa w tej sprawie. Oczywiście mówiąc zamach nie mam na myśli jakiegoś gigantycznego magnesu, jak to gdzieś w tv było o tym i w dobijanie ludzi też nie wierzę, bo i tak to, co z nich zostało , to samo mięso, no ale w końcu mieli sobie ten nasz samolot u siebie w konserwacji prawda?? Zresztą my nawet się nie domyślamy jaką oni mogą bronią dysponować, kto wie co tam za technologie opracowali( na pewno w mediach by o tym nie trąbili jak wyglądają ich najnowsze cuda zbrojeniowe).... Zawsze mieliśmy z nimi trudne życie i zawsze oni mieli nas gdzieś. Nie liczmy na to, że "wspaniali bracia " zza wschodniej granicy nas kochają i chcą dla nas jak najlepiej, zawsze było na odwrót czemu teraz miałoby być inaczej? Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale warto posiedzieć nad podręcznikiem do historii i zobaczyć jak się polsko-rosyjskie relacje rozwijały. Po prostu nigdy im w nic nie uwierzę.

Wt gru 14, 2010 19:09
Alus nabija się z niewiedzy naszych, ale nie zdziwiłbym się kiedy okazałoby się że połowa owych senatorów nie wie gdzie leży dziki kraj zwany Polską i to jest dopiero faux pass, że nie wspomnę o sławetnych wpadkach takiego erudyty jak Komorowski.
A tak przy okazji skąd ta wiadomość że się chcieli spotkać z nieżyjącym senatorem?
Może to taka podpucha jak z Maybachem Rydzyka.
Wole Alus sprawdzać bo ma takich różnych wirtualnych faktów jak asy w rękawie.

Wt gru 14, 2010 19:43
Cytuj:
A po co Pani Fotyga chciała koniecznie spotkać się z tym nieżyjącym senatorem?

Bo pomyliła sobie nazwisko kongresmena z budynkiem w którym on urzęduje, a ów budynek nosi nazwę zmarłego 50 lat temu kongresmena.
A na efekty wizyty Macierewicza nie ma co nawet oczekiwac, poza jednym kongresmenem, który zechciał przyjąć oboje i wysłuchać, i po spotkaniu z polonią, raczej trudno o oczekiwać jakichś działań.
Podobnie jak po wysłuchaniu w europarlamencie w obecności 15-20 deputowanych.
Ani USA, ani UE nie będą "wkładać palca między drzwi".....liczą się jak stale doraźnie ekonomiczne/polityczne interesy, nie problemy małego kraju w środku Europy.
Dokumentację wypadku pod Gibraltaerem utajniono na kolejne 20 lat....tak sojusznicy traktują nasze interesy, historię....
osiris napisał(a):
Alus nabija się z niewiedzy naszych, ale nie zdziwiłbym się kiedy okazałoby się że połowa owych senatorów nie wie gdzie leży dziki kraj zwany Polską i to jest dopiero faux pass

A to masz pewne jak w banku.
Amerykanie koncentrują swoją wiedze na własnym kraju, więc wtop z nieznajomości geografii świata maja multum.

Wt gru 14, 2010 20:01
Cytuj:
Podobnie jak po wysłuchaniu w europarlamencie w obecności 15-20 deputowanych.

No to i tak większe zainteresowanie niż na niektórych posiedzeniach sejmu gdzie czasami poseł gada do pustej sali.
Cytuj:
Ani USA, ani UE nie będą "wkładać palca między drzwi".....liczą się jak stale doraźnie ekonomiczne/polityczne interesy, nie problemy małego kraju w środku Europy.
Dokumentację wypadku pod Gibraltaerem utajniono na kolejne 20 lat....tak sojusznicy traktują nasze interesy, historię....

Widać z tego co piszesz że jest - a jednak - coś na rzeczy z tym Smoleńskiem.
WY mundurowi zawsze wiecie więcej.

Wt gru 14, 2010 20:18
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1501 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 101  Następna strona