| Autor |
Wiadomość |
|
dekort
|
 Bóg.
W wczoraj widziałem taka scenę z filmu DRAKULA ( może ktoś oglądał) i tam na początku było ze główny bohater przebił krzyż. Czy widząc taka scenę popełniam grzech.  Sorry ze nie mogę przybliżyć tej sytuacji bardziej -- nie potrafię.
|
| So gru 18, 2010 15:59 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A czy ja popełniam grzech czytając o tym?
Pomyśl...
|
| So gru 18, 2010 16:02 |
|
 |
|
dekort
|
 Re: Bóg.
Nie...dzięki kolego 
|
| So gru 18, 2010 16:05 |
|
|
|
 |
|
dekort
|
A jeszcze jedno czy mając grzech, o którym nie pamiętałem przy rachunku sumienia, a przystąpiłem do sakramentu pokuty potem do komunii jest to grzech ciężki 
|
| So gru 18, 2010 16:10 |
|
 |
|
Elbrus
|
dekort napisał(a): A jeszcze jedno czy mając grzech, o którym nie pamiętałem przy rachunku sumienia, a przystąpiłem do sakramentu pokuty potem do komunii jest to grzech ciężki  Jeśli przypomniałeś to sobie przed przyjęciem Komunii - tak.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| So gru 18, 2010 16:12 |
|
|
|
 |
|
WIST
|
Niepokoi mnie że pytań w tym stylu jest coraz więcej. Czy naprawdę są ludzie którzy już sami nie umieją ocenić nic? Ciarki na plecach czuje jak ktoś kto jak widać korzysta z sakramentu spowiedzi, nie ma podstaw na temat tego sakramentu. Niektórzy się oburzą, bo co w tym złego że ktoś pyta. Ano niestety jest to znak że dzieje się coś niedobrego. Natomiast pytać można i o kolor trawy... Ja szczerze wierzę że i można zadać głupie pytanie, wbrew sławnemu i nadużywanemu powiedzeniu.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| So gru 18, 2010 17:24 |
|
 |
|
parepidemos
|
WIST napisał(a): Ciarki na plecach czuje jak ktoś kto jak widać korzysta z sakramentu spowiedzi, nie ma podstaw na temat tego sakramentu. Kiedy w luteranizmie powszechna była jeszcze spowiedź prywatna, w konfesjonale nie tylko słuchano spowiedzi, ale i przepytywano z katechizmu. Może należałoby do tego wrócić.
|
| So gru 18, 2010 18:09 |
|
 |
|
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
parepidemos napisał(a): WIST napisał(a): Ciarki na plecach czuje jak ktoś kto jak widać korzysta z sakramentu spowiedzi, nie ma podstaw na temat tego sakramentu. Kiedy w luteranizmie powszechna była jeszcze spowiedź prywatna, w konfesjonale nie tylko słuchano spowiedzi, ale i przepytywano z katechizmu. Może należałoby do tego wrócić. Cudne 
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
| So gru 18, 2010 18:32 |
|
 |
|
Elbrus
|
parepidemos napisał(a): przepytywano z katechizmu. Może należałoby do tego wrócić. Nie można wrócić do czegoś, czego nie było (bo chyba nie było, skoro przytoczyłeś praktykę luterańską a nie katolicką).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
| So gru 18, 2010 18:46 |
|
 |
|
Silva
|
Elbrus napisał(a): dekort napisał(a): A jeszcze jedno czy mając grzech, o którym nie pamiętałem przy rachunku sumienia, a przystąpiłem do sakramentu pokuty potem do komunii jest to grzech ciężki  Jeśli przypomniałeś to sobie przed przyjęciem Komunii - tak. Nie! Jeśli zapomniałeś wyznać jakiegoś grzechu na spowiedzi to twoja spowiedź jest ważna i możesz przyjmować Komunię, ale musisz wyznać ten grzech na następnej spowiedzi.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
| So gru 18, 2010 19:21 |
|
 |
|
parepidemos
|
Cytuj: Nie można wrócić do czegoś, czego nie było (bo chyba nie było, skoro przytoczyłeś praktykę luterańską a nie katolicką). Niekoniecznie, można np. powiedzieć "kiedyś X próbował budować socjalizm w jednym kraju, teraz Y wrócił do tego pomysłu". Pomiędzy X a Y nie musi być żadnego następstwa, za to jest chronologiczne następstwo idei (tzn. jakaś idea była, później została porzucona/zapomniania, a następnie wrócił do niej ktoś inny).
|
| So gru 18, 2010 19:27 |
|
 |
|
Elbrus
|
Silva napisał(a): Elbrus napisał(a): dekort napisał(a): A jeszcze jedno czy mając grzech, o którym nie pamiętałem przy rachunku sumienia, a przystąpiłem do sakramentu pokuty potem do komunii jest to grzech ciężki  Jeśli przypomniałeś to sobie przed przyjęciem Komunii - tak. Nie! Jeśli zapomniałeś wyznać jakiegoś grzechu na spowiedzi to twoja spowiedź jest ważna Oczywiście że jest ważna - odpuszczone grzechy są rzeczywiście odpuszczone. Silva napisał(a): i możesz przyjmować Komunię, ale musisz wyznać ten grzech na następnej spowiedzi. Po co w takim razie się spowiadać, skoro z niewyznanymi grzechami nie popełnia się świętokradztwa? Muszą być one albo lekkie albo odpuszczone mimo ich nie wyjawienia na spowiedzi. Czy Katechizm popiera twoją opinię?
|
| So gru 18, 2010 19:41 |
|
 |
|
WIST
|
parepidemos nie wiem czy dziś jest to dobry pomysł. Tu chodzi o podstawy, typu właśnie zadane pytanie - co jeśli zapomnę niecelowo coś wyznać, co nie jest grzechem ciężkim? Myślec że odpowiedz w stylu - "Bóg Cie skarze na piekło" jest na tyle absurdalna, że nikt nie powinien się martwić. Pominę już że tego typu pytań jest na necie już dużo.
Czekam na pytanie w stylu: "czy nie jest grzechem chodzenie po polskiej ziemi, bo przecież kiedyś chodzili po niej poganie, czyli w pewnym sensie chodzimy drogą pogan"?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| So gru 18, 2010 19:55 |
|
 |
|
Silva
|
Cytuj: Po co w takim razie się spowiadać, skoro z niewyznanymi grzechami nie popełnia się świętokradztwa? Muszą być one albo lekkie albo odpuszczone mimo ich nie wyjawienia na spowiedzi.
Czy Katechizm popiera twoją opinię? Tak. Co prawda w tej chwili nie znajdę tego w KKK, ale jestem pewna tego co piszę. Chodzi o to, że w trakcie spowiedzi nie może być ZATAJENIA, czyli ŚWIADOMEGO niewyznania grzechów. Jeśli szczerze i uczciwie wyzna się wszystkie to spowiedź jest ważna, a zatem można przyjmować Komunię. Przypominam także o istnieniu słów "Więcej grzechów nie pamiętam, serdecznie za nie żałuję (czyli także za te nie pamiętane)".
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
| So gru 18, 2010 20:19 |
|
 |
|
zagubiona_21
|
Mnie też zawsze uczyno, że jak się zapomni naprawdę, to grzech zostaje odpuszczony. Bóg to nie księgowy. WIST Zgodzę się z Tobą, że te pytania są głupie. Ale istnieje prosta odpowiedź, dlaczego ludzie mają takie dylematy. Mają zły obraz Boga, a już za to jakiego Boga poznaje się w dzieciństwie w domu rodzinnym i Kościele, winę ponosi kto inny.
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
| So gru 18, 2010 20:26 |
|
|
|