|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
XOVi
|
 Bardzo ważne pytania.
Witam.
1. Jak mam wychwalać Boga w szkole lub poza domem ? Nie wiem jak mam wychwalać i wysławiać imie Jezusa Chrystusa.
2. Czy znacie jakieś miejsce (poza kościołem), gdzie można w spokoju, ciszy i samotności wychwalać Boga i rozmawiać z nim w modlitwie (dom odpada bo rodzice i rodzeństwo jest praktycznie w każdym miejscu).
3. Czy jest prawdą, że np. w związku małzeńskim miłość do Boga (która jest w bardzo głębokim i czułym stopniu) jest jakby mniejsza niż np. będąc w zakonie. Czy można tak potężnie i całkowicie kochać Boga w życiu świeckim, gdy sie ma żone ?
Proszę o odpowiedzi.
|
| Śr mar 02, 2011 18:22 |
|
|
|
 |
|
Elbrus
|
 Re: Bardzo ważne pytania.
XOVi napisał(a): 1. Jak mam wychwalać Boga w szkole lub poza domem ? Nie wiem jak mam wychwalać i wysławiać imie Jezusa Chrystusa. Więc się ich nie bójcie! Nie ma bowiem nic zakrytego, co by nie miało być wyjawione, ani nic tajemnego, o czym by się nie miano dowiedzieć. Co mówię wam w ciemności, powtarzajcie na świetle, a co słyszycie na ucho, rozgłaszajcie na dachach! Nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, lecz duszy zabić nie mogą. (...)(Mt 10:26-28) XOVi napisał(a): 2. Czy znacie jakieś miejsce (poza kościołem), gdzie można w spokoju, ciszy i samotności wychwalać Boga i rozmawiać z nim w modlitwie Las, park, szczere pole. XOVi napisał(a): 3. Czy jest prawdą, że np. w związku małzeńskim miłość do Boga (która jest w bardzo głębokim i czułym stopniu) jest jakby mniejsza niż np. będąc w zakonie. Raczej nie. XOVi napisał(a): Czy można tak potężnie i całkowicie kochać Boga w życiu świeckim, gdy sie ma żone ? Podobno nie można: Chciałbym, żebyście byli wolni od utrapień. Człowiek bezżenny troszczy się o sprawy Pana, o to, jak by się przypodobać Panu. ( Ten zaś, kto wstąpił w związek małżeński, zabiega o sprawy świata, o to, jak by się przypodobać żonie. I doznaje rozterki. Podobnie i kobieta: niezamężna i dziewica troszczy się o sprawy Pana, o to, by była święta i ciałem i duchem. Ta zaś, która wyszła za mąż, zabiega o sprawy świata, o to, jak by się przypodobać mężowi. Mówię to dla waszego pożytku, nie zaś, by zastawiać na was pułapkę; po to, byście godnie i z upodobaniem trwali przy Panu.(1 Kor 7:32-35)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| Śr mar 02, 2011 18:48 |
|
 |
|
XOVi
|
Dzięki, rozumiem wszystko poza pierwszym cytatem z Mt 10:26-28
Tzn. jeśli ktoś ma bardzo intymne kontakty z Bogiem i przeżywa milość Boga bardzo, odczuwa obecność Boga i milości Bożej to ma prawo o tym mówić ?
|
| Śr mar 02, 2011 18:52 |
|
|
|
 |
|
Elbrus
|
XOVi napisał(a): odczuwa obecność Boga i milości Bożej to ma prawo o tym mówić ? A nie ma prawa?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
| Śr mar 02, 2011 19:01 |
|
 |
|
XOVi
|
Wiesz, to jest moim zdaniem chyba tak jak z stygmatami, że chwalenie się jest złe.
|
| Śr mar 02, 2011 19:07 |
|
|
|
 |
|
Elbrus
|
XOVi napisał(a): Wiesz, to jest moim zdaniem chyba tak jak z stygmatami, że chwalenie się jest złe. To nie ma być chwalenie się tylko chwalenie Boga.
|
| Śr mar 02, 2011 19:21 |
|
 |
|
XOVi
|
No to teraz mam mętlik w głowie - czym różni się chwalenie siebie a chwalenie Boga na podstawie intymnyc przeżyć związanych z Bogiem (przykład rozmowy z kimś bardziej dałby mi do zrozumienia).
Apropo - podajcie mi porady, jak wyzbyć się strachu przed wyśmianiem z powodu chwalenia Boga i mówienia o nim (bardzo chciałbym mówić o Bogu i przeżywać Jego miłość wśród rodziców i znajomych w szkole).
|
| Śr mar 02, 2011 19:24 |
|
 |
|
jumik
|
XOVi napisał(a): Wiesz, to jest moim zdaniem chyba tak jak z stygmatami, że chwalenie się jest złe. XOVi napisał(a): No to teraz mam mętlik w głowie - czym różni się chwalenie siebie a chwalenie Boga na podstawie intymnyc przeżyć związanych z Bogiem (przykład rozmowy z kimś bardziej dałby mi do zrozumienia). Odpowiedź jest prosta: mamy mówić innym o działaniu Boga w naszym życiu, a nawet o swoich dobrych czynach możemy, ale ze względu na powiększanie Bożej chwały, a nie swojej chwały. " Wy jesteście solą dla ziemi. Lecz jeśli sól utraci swój smak, czymże ją posolić? Na nic się już nie przyda, chyba na wyrzucenie i podeptanie przez ludzi. Wy jesteście światłem świata. Nie może się ukryć miasto położone na górze. Nie zapala się też światła i nie stawia pod korcem, ale na świeczniku, aby świeciło wszystkim, którzy są w domu. Tak niech świeci wasze światło przed ludźmi, aby widzieli wasze dobre uczynki i chwalili Ojca waszego, który jest w niebie." Mt 5:13-16 Jeśli natomiast mówimy o jakimś dobru, żeby samego siebie chwalić, żeby ludzie nas chwalili, żeby być wielkimi w naszych lub cudzych oczach, to już niedobrze: " Strzeżcie się, żebyście uczynków pobożnych nie wykonywali przed ludźmi po to, aby was widzieli; inaczej nie będziecie mieli nagrody u Ojca waszego, który jest w niebie. Kiedy więc dajesz jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak obłudnicy czynią w synagogach i na ulicach, aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę, powiadam wam: ci otrzymali już swoją nagrodę. Kiedy zaś ty dajesz jałmużnę, niech nie wie lewa twoja ręka, co czyni prawa, aby twoja jałmużna pozostała w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie." Mt 6:1-4 Innymi słowy - chodzi tu o czystość zamiarów, intencji. Nie chodzi o to, żeby ukrywać jakieś dobro dla samego ukrywania. Jeśli ma ono na celu powiększanie Bożej chwały i pokazanie ludziom Boga, to jest to dobre. Na tym przecież polega ewangelizacja.
_________________ Piotr Milewski
|
| Śr mar 02, 2011 20:44 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|