Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 0:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 "I nie ma już Jahwe" 
Autor Wiadomość

Post Re: "I nie ma już Jahwe"
meritus
Salomon także zbudował świątynię w Jerozolimie "dla Imienia Boga".
Cytuj:
1Krl 8:20 BT "Wypełnił Pan właśnie to, co obiecał, bo nastałem po moim ojcu, Dawidzie, i zasiadłem na tronie izraelskim, jak zapowiedział Pan, oraz zbudowałem dom dla Imienia Pana, Boga Izraela."
1Krl 8:20 NS „I Jehowa spełnił swoje słowo, które niegdyś wyrzekł, abym powstał w miejsce Dawida, mego ojca, i zasiadł na tronie Izraela, tak jak powiedział Jehowa, i abym zbudował dom dla imienia Jehowy, Boga Izraela,”

O chrześcijanach w NT tez powiedziano, iż są "świątynią Boga".

Cytuj:
1Kor 3:16 BT "Czyż nie wiecie, żeście świątynią Boga i że Duch Boży mieszka w was?"

Cały czas chodzi o tetragram. Kiedy Faraon do Mojżesza mówił: "któż to jest Jehowa"

Cytuj:
Wj 5:2 BT "Faraon odpowiedział: Kimże jest Pan, abym musiał usłuchać Jego rozkazu i wypuścić Izraela? Nie znam Pana i nie wypuszczę Izraela."
Wj 5:2 NS „Lecz faraon rzekł: "Któż to jest Jehowa, żebym miał usłuchać jego głosu i odprawić Izraela? Wcale nie znam Jehowy, a do tego nie mam zamiaru odprawić Izraela".”
to nie miał na myśli ani "imię chrztu w imie Ojca, Syna i ducha świętego", ani też imię Jezusa Chrystusa, lecz tylko imie zapisane tetragramem.

Pt mar 11, 2011 19:38

Nie przekonujesz mnie Tomaszu. Moim zdaniem prędzej mogło chodzić o imię Ojca i Syna i Ducha Swiętego, albo nawet o imię naszego Pana Jezusa Chrystusa niż o tetragram, choć i to jest nie wykluczone, bo Jahwe określa tak samo Ojca, Syna i Ducha Swiętego. Powód jest prosty. Ani Chrystus, ani Apostołowie, ani Kościół nie posługiwali się określeniem Jahwe, w przeciwieństwie do wspomnianych wyżej.

Pt mar 11, 2011 20:19

Łukasza 4:17-20
Ciekawe czy Jezus czytając w synagodze zwój Izajasza (zapewne po hebrajsku) użył zamiennego okreslenia 'Pan' zgodnie z żydowską tradycją czy wymówił Imię Boga (które doskonale znał) które się tam dwukrotnie znajduje.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

N mar 13, 2011 18:03

A jak jest napisane w Ewangelii? Jak czytano wtedy w synagogach? Odpowiedź jest dość prosta...

Pn mar 14, 2011 14:20

meritus napisał(a):
A jak jest napisane w Ewangelii? Jak czytano wtedy w synagogach? Odpowiedź jest dość prosta...

Odpowiedź rzeczywiście jest prosta. Jezus CZYTAŁ IZAJASZA. A zatem Jezus po pierwsze: "czytał" - a nie opisywał tekst własnymi słowami. Po drugie: Jezus cytował "Izajasza", a nie "Ewangelię Łukasza 4:17-20 wydanie Biblii Tysiąclecia".
Po trzecie - Jezus wyraźnie pokazał jaki ma stosunek do POZABIBLIJNYCH zwyczajów Żydów.
Wreszcie:
meritus napisał(a):
Ani Chrystus, ani Apostołowie, ani Kościół nie posługiwali się określeniem Jahwe, w przeciwieństwie do wspomnianych wyżej.

Skoro Wulgata w 405 r.n.e. jako pierwsza dokonała zastąpienia tetragramu jakimiś substytutami - to Twoje zdanie jest całkowicie fałszywe.

Pn mar 14, 2011 16:59

Poprawka.
Przed Wulgatą była Septuaginta, ktora też używała Kyrios - niemniej jednak pierwotne wersje Septuaginty zawierały tetragram pisany hebrajskimi literami.
Tak czy inaczej Jezus w świątyni posługiwał się jezykiem hebrajskim gdy czytał Żydom Izajasza - a zatem czytał zapewne zwój hebrajski a nie grecką Septuagintę.

Pn mar 14, 2011 17:55

Tomek44 - poważnie? to Jezus nie odczytywał Tysiąclatki? Jestem w ciężkim szoku. Spadłem prawie z krzesła odkrywczością i świeżością tej myśli.

Wiemy, jak było zapisane. Wiemy też, jak było wymawiane - Adonaj. Nie znamy żadnego dowodu potwierdzającego tezę, że Jezus przeczytał fragment Izajasza według zasad nakazanych przez Towarzystwo Strażnica, a przeciwnych do stosowanych ówczesnie. Przez uszanowanie dla Imienia Bożego, wymawiano Adonaj, zaś Jahwe wypowiadał arcykapłan raz do roku w miejscu najświętszym.

Pn mar 14, 2011 19:17

Dobrze że Jezus nie wiedział o dekretach Kongregacji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów.
Absurdalne jest też twierdzenie jakoby nie znał wymowy JHWH skoro od tegoż JHWH przyszedł na ziemię. Absurdalne też jest twierdzenie że przestrzegał zydowskich przesądów i interpretacji które sam wielokrotnie obalał. Absurdalne jest też przypisywanie Jezusowi własnej alergii na Imię Boże. Dziwne też jest ciągłe deprecjonowanie tego Imienia przez tych co zwą samych siebie 'chrześcijanami'.

PS: Arcykapłan nie wypowidal "Jahwe" bo nie wiadomo dziś jak brzmiała oryginalana wokalizacja.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]

Pn mar 14, 2011 20:08

Arcana85 - nie ma jakichkolwiek świadectw, jakoby Chrystus szedł w tej kwestii pod prąd i używał tetragramu dla określenia Boga. Kilkukrotnie dokonał wyraźnego odniesienia samookreślenia Boga "JA JESTEM" z Księgi Wyjścia do siebie, czego świadectwa mamy w Ewangelii św. Jana, jednak JHWH nie używał. A mógłby użyć choć raz, jeden, malutki, cichutki razik. Ale nie użył według Ewangelii.

N mar 20, 2011 7:10

Onet to narzędzie diabła do walki z KRK .

N mar 20, 2011 10:45

meritus napisał(a):
Kilkukrotnie dokonał wyraźnego odniesienia samookreślenia Boga "JA JESTEM" z Księgi Wyjścia do siebie, czego świadectwa mamy w Ewangelii św. Jana

To interpretacja teologiczna i to oparta na błędnych (o ile to tak można nazwać) tłumaczeniach:
viewtopic.php?f=1&t=24850&start=0

meritus napisał(a):
Arcana85 - nie ma jakichkolwiek świadectw, jakoby Chrystus szedł w tej kwestii pod prąd i używał tetragramu dla określenia Boga.

Jana 17:6 "Objawiłem imię Twoje ludziom, których Mi dałeś ze świata. Twoimi byli i Ty Mi ich dałeś, a oni zachowali słowo Twoje." BT

Bóg ma wiele tytułów ale imię tylko jedno - JHWH. Skoro w tym czasie większość Żydów już nie wiedziała jak się je wymawia to te słowa Jezusa tym bardziej nabierają mocy.

Dzieje 15:14 "Szymon opowiedział, jak to Bóg pierwszy zatroszczył się o to, aby spomiędzy pogan wybrać lud dla imienia swego" BW

Ciekawe dla którego swego imienia Bóg wybrał sobie lud?

PS: Interesujące że w BT pominięto słowa 'dla imienia swego'

N mar 20, 2011 17:03

Cytuj:
To interpretacja teologiczna i to oparta na błędnych (o ile to tak można nazwać) tłumaczeniach:

Tłumok potrafi przetłumaczyć "ja jestem", nie żartuj sobie. Żydzi dobrze zrozumieli, bo chcieli Jezusa zabić, za to, że uznaje się za równego Ojcu.

Arcana - w dalszym ciągu nie ma mowy o tetragramie w wypowiedziach Jezusa.

Wt mar 22, 2011 11:20

meritus napisał(a):
Cytuj:

Tłumok potrafi przetłumaczyć "ja jestem", nie żartuj sobie. Żydzi dobrze zrozumieli, bo chcieli Jezusa zabić, za to, że uznaje się za równego Ojcu.

Nie obrażaj tłumaczy BT i innych przekładów. "Ja jestem" to przykład niekonsekwentnego tłumaczenia czasu praesens historicum. Można ten fragment z Jana porównać z Marka 1:12,13. W obu fragmentach w interlinii jest czas teraźniejszy (bo takie jest znaczenie dosłowne) ale ponieważ jest to czas teraźniejszy historyczny, czyli teraźniejszy użyty w narracji zamiast czasu przeszłego, więc tak naprawdę odnosi się do przeszłości. I w Marka tak przetłumaczono (duch wyprowadził go, zamist duch wyprowadza go). To tłumaczenie "Ja jestem" jest objawem braku konsekwencji w tłumaczeniu tego czasu bo powinno być "Ja byłem".
No ale tak tłumacze nie mogli przetłumaczyć bo upadła by cała teza o rzekomym odnoszeniu do siebie przez Jezusa jakichś określeń Boga.

meritus napisał(a):
Arcana - w dalszym ciągu nie ma mowy o tetragramie w wypowiedziach Jezusa.

To przeczytaj wypowiedzi Jezusa i Piotra jeszcze raz i powiedz o jakie Imię im chodziło. (pomijając już osławione "święć się IMIĘ twoje")

Śr mar 23, 2011 22:28

arcana85 - wolę zaufać profesjonalnym tłumaczom, a nie dywagacjom, mającym wykazać, że czas teraźniejszy to czas przeszły, bo tak ma być i koniec

Cz mar 24, 2011 15:23

meritus napisał(a):
arcana85 - wolę zaufać profesjonalnym tłumaczom, a nie dywagacjom, mającym wykazać, że czas teraźniejszy to czas przeszły, bo tak ma być i koniec

To ci tłumacze niezbyt sie popisali swoją profesjonalnością skoro nie rozróżniają czasów w grece.
A chyba nie musze pisać wprost że na tłumaczenie to wycisnęla piętno konfesja tłumaczy.
A tłumaczenie pod doktrynę nie świadczy o profesjonaliźmie.

Cz mar 24, 2011 17:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona