Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 9:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 357 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 24  Następna strona
 AntyMaryja 
Autor Wiadomość

Post Re: AntyMaryja
a co jest wg ciebie?

Cz cze 24, 2010 9:11

Np. Jezus

Cz cze 24, 2010 17:26
Moderator

Proszę nie uprawiać ping-ponga.

(J 8, 32b)

Cz cze 24, 2010 19:18

Czyli "proszę nie rozmawiać"?
Dziwne stwierdzenie.

Cz cze 24, 2010 20:50
Moderator

Regulamin napisał(a):
§ II: Prawa i obowiązki użytkownika:

[...]

5. Na forum dyskusyjnym można odnieść się do każdego postu i tematu nawet po dłuższym zastanowieniu. Nie dopuszcza się prowadzenia dyskusji na zasadzie "ping-ponga" tj., jednozdaniowych lub jednowyrazowych wstawek.

(J 8, 32b)

Pt cze 25, 2010 6:50

Jezus największym dziełem Boga, więc sam jest swoim największym dziełem. Można i tak.
Przyjmując jednak mniejszą skalę abstrakcji, co innego może być - jeżeli nie Maryja - największym dziełem Boga?

Śr cze 30, 2010 13:16

Taka skala abstrakcji ysuk-sana nie wnosi żadnej konkretnej treści do dyskusji

N sie 01, 2010 17:04

tj arturo że Jezus czy że Maryja?

Pn sie 02, 2010 7:01

dam wam pod rozwagę jeden cytat z Ewangelii:

Mt 12:46-50
46. Gdy jeszcze przemawiał do tłumów, oto Jego Matka i bracia stanęli na dworze i chcieli z Nim mówić.
47. Ktoś rzekł do Niego: Oto Twoja Matka i Twoi bracia stoją na dworze i chcą mówić z Tobą.
48. Lecz On odpowiedział temu, który Mu to oznajmił: Któż jest moją matką i którzy są moimi braćmi?
49. I wyciągnąwszy rękę ku swoim uczniom, rzekł: Oto moja matka i moi bracia.
50. Bo kto pełni wolę Ojca mojego, który jest w niebie, ten Mi jest bratem, siostrą i matką.
(BT)

Niektórzy widzą w tym fragmencie tylko wzmiankę o rodzeństwie Chrystusa. Ja widzę coś jeszcze - taki oto skrót:

1. Oto Twoja matka.
2. Kto jest moją matką?
3. Kto pełni wolę Boga ten jest moją matką.

Nie trzeba być specjalnie domyślnym i inteligentnym, by w prosty sposób wywnioskować, że Chrystus nie wyrażał się o Maryi jako o osobie nieskazitelnej, bezgrzesznej, pełniącej Wolę Boga i wzorze dla wszystkich kobiet na Ziemi. Gdyby Maryja była w rzeczywistości tak jak dziś podaje do wierzenia Kościół, Chrystus nigdy nie powiedziałby tych słów. A On jednoznacznie przeciwstawił Marię (która nie pełni Woli Boga, dlatego nie jest Jego matką) swoim uczniom (którzy pełnią wolę Boga i są Jego rodziną). Jeszcze raz pytam, gdyby Maryja była niepokalana i bezgrzeszna znaczyłoby że pełni Wolę Boga, jakim prawem wówczas Chrystus wypowiedziałby te słowa?

Z niecierpliwością czekam na Wasze spostrzeżenia dotyczące tego fragmentu.

Śr mar 23, 2011 22:02
:aniol: >Nie trzeba być specjalnie domyślnym i inteligentnym < aby stwierdzić , że Jezus Chrystus mówi o jedności , o ludziach wierzących jako jednej rodzinie .w Maryii skupiły się trzy osoby Boskie aby dać początek Słowu . nic większego nie wydarzyło się od początku stworzenia świata .można zauważać działanie Boga w osobach przed Maryją , ale takie skupienie taki akt przyjścia na świat Boga dokonał się poprzez Marię . wziąc pod rozwagę trzeba to , dlaczego właśnie Maria . żydzi oczekiwali Mesjasza . a Maria dlatego , że również zanosiła błagania i modlitwy o przyjście tegoż . i tylko Ona , jej modlitwa została wysłuchana - chociażby z tej prostej racji można Marię uznać za osobę która może wiele łask uzyskać od Boga dla nas .jeżeli w takiej sprawie została wysłuchana przez Boga . trzeba sobie uzmysłowić co żydzi przechowywali w swojej arce i jakie składali hołdy przed tą arką , a kim była Maria i jakie życie nosiła w sobie . dlatego mówimy o Marii jako o arce . :bukiet:

Cz mar 24, 2011 8:09

Mhm. Bardzo piękne słowa pełne wiary, takie słowa zawsze robią wrażenie, ale

tajfun napisał(a):
>Nie trzeba być specjalnie domyślnym i inteligentnym < aby stwierdzić , że Jezus Chrystus mówi o jedności , o ludziach wierzących jako jednej rodzinie .

Z Twoich słów tak wynika, że prawdziwa rodzina to wspólnota ludzi których łączy jedna wiara, czy jeden cel - moim zdaniem zresztą całkiem słusznie, bo sam odczuwam w podobny sposób. Jeśli Chrystus nie nazywa matki rodziną, a nawet jawnie wypiera się od nazywania jej w ten sposób, czy to znaczy, że matka NIE WIERZYŁA?

Cz mar 24, 2011 11:37
:aniol: a gdzie ty wyczytał że Jezus Chrystus wypiera się swojej matki , bo z cytatu jaki podałeś nic takiego nie wynika . czy widzisz tam słowo - to nie jest moja matka - bo ja nie widzę . chyba że patrzysz na coś innego a co innego podałeś . bo twoja interpretacja to tylko twoje widzi mi się . sęk w tym że ja widzę coś innego. a trzeci zobaczy jeszcze coś innego . :3majsie:

Cz mar 24, 2011 14:59

No dobrze, a co widzisz w takiej scenie, która będzie parafrazą tamtej sceny. Od razu zaznaczam, że nie ma ona nic wspólnego z rzeczywistością, chodzi tu tylko o kontrast przykładu.

Pewnego dnia przychodzisz do mnie wyjmujesz krucyfiks z plecaka, pokazujesz go i mówisz:
"Pokłoń się swemu bogu i zbawicielowi.", na co ja odpowiadam.
"Któż jest moim bogiem i kto moim zbawicielem", po czym wyjmuję portfel z pieniędzmi i mówię: "Oto mój bóg i moje zbawienie, bo co przyczynia się do poprawy mojej egzystencji, to jest moim bogiem"

Sytuacja do bólu analogiczna, czy w tym przypadku nie odniósłbyś tajfunie wrażenia, że jawnie zaparłem się Chrystusa?
Czy z cytatu "Oto twoja matka.", "Któż jest moją matka?... Oto moja matka". Nie wynika zaparcie się? Jeśli nie wynika, to co z niego wynika wg Ciebie?

Cz mar 24, 2011 15:21
:aniol: wybacz , ale nie czytałem tego przykładu , bo po co ? mamy konkret tu i teraz - jasno napisane i ty tłumaczsz to tak jak tłumaczysz , a ja inaczej tłumaczę - i nigdzie nie widzę żeby było napisane - to nie jest moja matka . dlatego chyba musisz zweryfikować swoje słowa typu =
>Jeśli Chrystus nie nazywa matki rodziną, a nawet jawnie wypiera się od nazywania jej w ten sposób, czy to znaczy, że matka NIE WIERZYŁA? <
bo tak po prawdzie to tylko dokładnie Ona wymodliła tego Jezusa . i to jej wiara skłoniła Boga do tego że Jezus Chrystus przyszedł na świat . :3majsie:

Cz mar 24, 2011 15:50

Cytuj:
wybacz , ale nie czytałem tego przykładu , bo po co ? - i nigdzie nie widzę żeby było napisane - to nie jest moja matka

Gdybyś przeczytał mój przykład zauważyłbyś, że ja również nie mówię: "To nie jest mój bóg".

Cz mar 24, 2011 16:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 357 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 24  Następna strona